Povežite se s nama

U fokusu

Matija Benić: Tko je mladi Varaždinac koji je dokotrljao balu s otpadom pred varaždinsku Gradsku vijećnicu?

Objavljeno:

- dana

Matija Benić dokotrljao je jučer, 5. siječnja, balu otpada na varaždinski Korzo.

Bio je to simbolični početak prosvjeda građanske inicijative proistekle iz Facebook grupe “Varaždinsko smeće”, a na kojemu je više od stotinjak građana izrazilo svoje nezadovoljstvo računima za odvoz smeća, ali i neslaganjem s potezima gradske vlasti po pitanju gradskih tvrtki uopće.

Performans mladog studenta režije dobro se uklopio u cijelu priču, iako takvo što nije bilo unaprijed planirano.

– Za kolegij na Akademiji s kolegama pripremam reportažu o problemu bala u Varaždinu. Kad sam počeo istraživati sve je otišlo u jako duboke političke i pravno užasno kompleksne sfere. Zbog toga sam se odlučio koncentrirati na ljude koji žive pored tih bala, čini je život zbog njih direktno zakinut. U sklopu reportaže smo planirali napraviti performans 12. siječnja, međutim pročitali smo najavu prosvjeda i pomaknuli smo performans za isti dan. Super se to poklopilo – govori Matija.

Matija Benić ima 20 godina i na prvoj je godini Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Kako mladi Varaždinci percipiraju balirani otpad na ulazu u grad?

– Svi se slažu da je to ruglo na ulazu u grad i sramota, ali malo ih ima konkretno mišljenje, a gotovo nitko se nije spreman upustiti u razmišljanje o tome kako riješiti problem. Jer se čini da niti nema načina. U mojoj je glavi ova reportaža moj doprinos u ukazivanju na problem i požurivanje traženja rješenja.

(tekst se nastavlja)

Matija Benić će svoju reportažu kolegama i profesorima predstaviti krajem veljače. Priču je započeo intervjuiranjem Varaždinaca koji žive s balama u susjedstvu i bivših hrvatskih ministara zaštite okoliša Mirele Holly i Slavena Dobrovića, a slijedi i razgovor s gradonačelnikom Ivanom Čehokom. Slučajno se dogodilo, zahvaljujući prosvjedu da je performans na Korzu postao okosnica reportaže.

– Prije mjesec dana smo išli od vrata do vrata i intervjuirali ljude o njihovom životu pored baliranog otpada. Potom nam je Slaven Dobrović ispričao mnogo o ekološkom problemu uzrokovanom balama. To je bomba koja zagađuje okoliš i podzemne vode, odlagalište koje  nikako nije smjelo biti u blizini vodocrpilišta, na potpuno je neprimjerenom terenu direktno na golom tlu bez bilo kakve zaštite, po balama i oko njih plaze štetočine, mirisi su neizdrživi… Kažu da su iz Ministarstva više puta slali inspekcije, koje su pokušale riješiti nešto, ali kao što se vidi s rješenjem se nije dosad nikuda došlo. Mirela Holy je s gradonačelnikom Habušem, ako se ne varam, 2012. godina raspisala javni natječaj za uklanjanje bala, ali je usred te priče dala ostavku i sve je ostalo nedovršeno. Oboje se slažu da Grad u 13 godina nije napravio ništa, a i dalje vjeruju da Grad Varaždin ne rješava to pitanje na pravi način.

(tekst se nastavlja)

Iako je mladi Matija imao namjeru saznati cijelu kronologiju baliranog otpada uskoro je, kaže, odustao od te ideje.

– Odustao sam od toga. Moja reportaža traje maksimalno sedam minuta, a to je toliko kompleksan problem da ni u nekoliko mjeseci razgovora i objašnjavanja mi što se tu zapravo sve događalo, nisam previše shvatio.

Matija Benić se nada da će njegov, još uvijek bezimeni rad ali s radnim naslovom „Bale u Brezju“, stići i do Varaždinaca.

Prvo će ga u svakom slučaju pogledati njegov profesor na Akademiji, a bude li ocijenjen kao dobar emitirati će ga Studentska televizija na HTV-u 4.

– Tek nakon toga, ako ćemo i dalje misliti da je dovoljno dobar, ponuditi ćemo ga i drugim medijima. Svakako bismo voljeli da ga vide i Varaždinci, kojih se on i najviše tiče.

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje