Povežite se s nama

Kultura

Hrvatsko kulturno društvo Pomurje u Lendavi po drugi put organiziralo Međimurski sejem

Objavljeno:

- dana

Međimurski sejem se drugu godinu održava u Lendavi usred nepreglednih gorica Vinarijum – hrama lendavskih vina i špricera.

Manifestacija koju organizira Hrvatsko kulturno društvo Pomurje promiče i čuva hrvatsku kulturnu baštinu, jezik, tradiciju i zanate. Nastao kao proizvod koji širi turističku ponudu samoga mjesta, no primarna mu je zadaća povezivanje Hrvata u pograničnom području što ovo društva radi kroz brojne aktivnosti. Svojom značajnom ulogom, uključivanjem u programe i projekte u inozemstvu, kroz tamburašku i folklornu sekciju, nastupima aktivno promoviraju međimurski kraj, kulturu i običaje diljem svijeta.

Na ovogodišnjem je sajmu pripremljena odlična gastronomska ponuda, tradicionalni sajamski meni koji je uključivao kotlovinu, kobasice te langoše što je privuklo velik broj posjetitelja, a prigodna glazba uvela ih u razgledavanje sajamskog prostora gdje se moglo pronaći za svakog ponešto. Predstavljeni su autohtoni, domaći proizvodi, med, vino, kolači, bučino ulje, suveniri te pleteni proizvodi koji su mamili goste i uzvanike.

Kao predstavnik pokrovitelja sajma, Međimurske županije, manifestaciju je dolaskom podržao pročelnik UO za gospodarske djelatnosti, Darko Radanović koji nije krio zadovoljstvo viđenim, pohvalio veliki trud i angažman članica i članova Društva te još jednom istaknuo potporu koju ova zajednica ima u Međimurju. Županija će i dalje raditi i podržavati pogranična prijateljstva, te se aktivno uključivati u programe koji slijede u budućnosti.

U ime Hrvatskog kulturnog društva Pomurje gostima se obratio predsjednik Đanino Kutnjak, koji je iskoristio priliku da zahvali svima koji su doprinijeli da ovogodišnji Međimurski sejem bude još bolji, kvalitetniji i zanimljiviji. Uz već spomenute, ovogodišnji Sajam nije propustio ni gradonačelnik Grada Mursko Središće, Dražen Srpak, koji je još jednom potvrdio dobrosusjedske odnose u pograničnom području.

Spomenimo, da su kulturno-umjetnički program oplemenili Gaberski Mantraši, folklorni ansambl Hrvatskog kulturnog društva Pomurje Lendava te Tamburaški sastav Zrin, dok je dašak starih vremena izložbenim primjercima automobila, traktora i motocikala predstavio Oldtimer klub Međimurje Čakovec.

Kultura

U Varaždinu predstavljanje knjige Tomislava Dretara i Jakova Erdeljca “Narav države“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ogranak Matice hrvatske Varaždin, Ogranak Matice hrvatske Ozalj i Nakladnička kuća „Tonimir” Varaždinske Toplice pozivaju kulturnu javnost na predstavljanje knjige „Narav države“.

Knjiga autora Tomislava Dretara i Jakova Erdeljca bit će predstavljena u srijedu, 7. lipnja, s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović” (Varaždin, Franjevački trg 4).

U programu sudjeluju: Lino Veljak – recenzent, Ivan Čehok – recenzent, Ernest Fišer – urednik i moderator, te autori.  

Nastavite čitati

Kultura

U nedjelju premijera predstave „Morphin“, autorskog projekta Jure Ruže

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 4. lipnja 2023. godine, na sceni Gllugl teatra u Preradovićevoj 4 u Varaždinu u 20 sati na rasporedu je premijera predstave „Morphin“, autorskog projekta Jure Ruže.

Prva repriza na programu je u utorak, 6. lipnja 2023., također u 20 sati.

Sadržaj predstave inspiriran je stvarnim videozapisima sa TikToka. Kroz fragmentaciju i kolažiranje govora i pokreta iz pojedinih videa i njihovim ponovnim uvezivanjem, cilj izvedbe je simulirati princip internetskog algoritma.

Predstava je nastala kao diplomski ispit na studiju neverbalnog teatra na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, pod mentorstvom red. prof. art. Maje Đurinović.

Koncept i izvedba: Jura Ruža

Suradnica za scenski pokret: Martina Terzić

Ilustracije i dizajn plakata: Lucija Ostrogović

Autorska glazba: Arian Peharda

Fotografije i izrada trailera: Matija Benić

Oblikovanje svjetla: Filip Eldan, Nikša Eldan

Programska knjižica: Matilda Lepoglavec

Posebne zahvale Mladenu Grofu Jerneiću Erdödyju i Miri Hrebaku.

Pokrovitelj predstave je Grad Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje