Povežite se s nama

Međimurje

Međimursko lovstvo: nekad smo bili “Eldorado”, trudimo se da to opet postanemo

Objavljeno:

- dana

Lovački savez Međimurske županije održao je svoju redovnu skupštinu, na kojoj je, uz uobičajeni dnevni red, podijelio priznanja, plakete i povelje pojedincima zaslužnima za razvoj lovstva u Međimurju.

Ove godine Lovački savez je radio na obrazovanju lovaca, razvoju lovne kinologije i lovnoga streljaštva, njegovanju lovne etike i običaja te zaštiti prirode i okoliša na prostoru Međimurske županije.

Izazovna godina

Kako ističe predsjednik Lovačkog saveza Ljubomir Grgec, broj članova se u 2018. godini povećao s 906 na 928 lovaca u 22 lovačka društva.

– Ova je godina bila izazovna. Nastojanja lovaca da riješe dugogodišnji problem plaćanja šteta nastalih od naleta vozila na divljač dobila su epilog sklapanjem zajedničke police osiguranja, zbog čega je lovozakupnicima olakšano poslovanje jer im više ne prijete likvidacije zbog enormnih šteta koje su morali isplaćivati vozačima. Novim Zakonom o lovstvu više se ne zahtijeva liječnički pregled svake pete godine te on donosi mnogo novosti u rad lovaca i lovoovlaštenika – dodao je Grgec.

Plaketu za razvoj lovne kinologije primio je Danijel Rukljač za osvojeni Kup svetog Huberta u organizaciji Hrvatskoga lovačkog saveza te osvojeni Kup u organizaciji Hrvatskoga kinološkog saveza

Članovi Skupštine Lovačkog saveza istaknuli su podršku Međimurske županije. Slično se očekuje i sljedeće godine, s obzirom na činjenicu da novi Zakon predviđa povrat lovozakupnine lovačkim društvima od svega 10 posto umjesto dosadašnjih 60 posto. Pozitivna suradnja ostvarena je i s Policijskom upravom međimurskom, osobito na suzbijanju krivolova.

U ime Policijske uprave međimurske čestitke lovcima uputio je Krunoslav Gosarić. Župan Matija Posavec zahvalio je na kvalitetnoj suradnji, rekavši da će u okviru mogućnosti i iduće proračunske godine aktivno podupirati program Lovačkog saveza i lovačkih društava. Sjednica Skupštine ujedno je bila i prilika za osvrt na rezultate u lovnom streljaštvu, u kojima je posebno istaknuta činjenica da su međimurski lovci dvostruki državni prvaci. Plakete za taj uspjeh primili su Ivica Varga, Mladen Srnec, Josip Šoštarić, Danijel Rukljač, Branko Breglec i Dean Horvat.

Zakon o lovstvu

Veteranska priznanja za 50 godina neprekidnoga lovačkog staža, Povelju Nikole Šubića Zrinskog za doprinos u razvoju međimurskog lovstva te Povelju za dugotrajno članstvo i vjernost Hrvatskoga lovačkog saveza primili su: Ivan Posavec, Stanko Pfeifer, Stjepan Kolarić, Josip Varga, Stjepan Hudiček, Stjepan Vodušek, Božidar Jotić, Franjo Glogovec i Ivan Blagus.

Plakete za streljaštvo primili su Ivica Varga, Mladen Srnec, Josip Šoštarić, Danijel Rukljač, Branko Breglec i Dean Horvat

Plaketu za razvoj lovne kinologije primio je Danijel Rukljač za osvojeni Kup svetog Huberta u organizaciji Hrvatskoga lovačkog saveza te osvojeni Kup u organizaciji Hrvatskoga kinološkog saveza. Svečanost su uveličali lovački rogisti.

Novi Zakon o lovstvu donosi pregršt noviteta. Dobna granica za dobivanje lovačke iskaznice smanjena je s 18 na 17 godina i 6 mjeseci, pri čemu lovci koji nisu punoljetni u lovu smiju sudjelovati samo uz pisanu suglasnost roditelja ili skrbnika. Lovoovlaštenik je dužan imati lovnika, čije poslove smije obavljati osposobljena osoba (osposobljavanje provodi Hrvatski lovački savez) koja posjeduje važeću lovačku iskaznicu te iskaznicu lovnika, kao i važeći oružni list za držanje i nošenje oružja u svrhu lova. Divljač predstavlja dobro od interesa za Republiku Hrvatsku, pa ima osobitu zaštitu države. Vlasnici neprekinutog zemljišta veličine od barem 500 hektara moći će osnovati privatno lovište. Regionalna samouprava dobiva veće ovlasti, čime se želi unaprijediti gospodarenje lovištima i razvoj lovstva.

Smanjuju se granice zabrane lova, pa je, zbog sprečavanja šteta od divljači, odsad zabranjeno loviti na udaljenosti unutar 100 metara od naselja (dosad 300 metara, odnosno 200 u planinskim područjima), osim ako se radi o naseljima s više od 10.000 stanovnika.

Nove odredbe unose red i u sprečavanje šteta od divljači te propisuju da odgovornost za štetu na prometnici snosi lovoovlaštenik ako je šteta nastala zbog provođenja lova, odnosno vozač ako je upravljao vozilom protivno odredbama kojima je uređena sigurnost prometa na cestama. Kako će se novi Zakon odraziti na prilike u međimurskom lovstvu, pojasnio je tajnik Lovačkog saveza Međimurske županije Mladen Lacković:

Pozitivna suradnja ostvarena je i s Policijskom upravom međimurskom, osobito što se tiče suzbijanja krivolova

– Lovni turizam u Međimurskoj županiji ovisan je o direktnoj ponudi lovozakupnika u lovištima. Međimurska županija prije tridesetak godina bila je „Eldorado” za lovni turizam. U velikoj mjeri zbog razvoja Međimurja, ta ponuda je osjetno pala. Međimurje godišnje posjeti dvjestotinjak lovaca turista iz stranih zemalja i otprilike isti broj lovaca iz Hrvatske. Ponuda se odnosi na sitnu divljač (zec, fazan, trčka, šljuka, divlja patka) i krupnu divljač (srna, jelen, divlja svinja). Koliko mi je poznato, nekolicina lovoovlaštenika radi na smještajnim kapacitetima koji bi se nalazili unutar lovačkih domova.

Opasna stvar

Na pitanje što smatra gorućim problemima lovstva u Međimurju i Hrvatskoj, Lacković spremno odgovara:
– Prije svega, nekvalitetno su riješeni naleti vozila na divljač, u većini slučajeva krivi su sama divljač i lovoovlaštenici. Tijekom moje dvadesetogodišnje lovačke prakse samo je jednom vozaču utvrđen alkohol u krvi (0,3 promila) i nikada nije utvrđena prekomjerna brzina! Da bi stvar bila “ljepša”, hrvatski sudovi proglasili su divljač i ostale zaštićene životinje „opasnom stvari“. Krivolov je ostatak prošlosti koji u Međimurju, nažalost, nije nestao. Najgori oblik krivolova jest onaj žičanim zamkama, pri čemu životinja ugiba u strašnim mukama.

Jako je teško uhvatiti krivolovce, a i kada ih uhvatimo, kazne nisu rigorozne te se iste osobe vraćaju staroj raboti. Za rješavanje navedenih problema aktivno surađujemo s policijom, nadležnim ministarstvima i Hrvatskim lovačkim savezom. Suradnja je dobra, ali zakonska regulativa nije najsretnije osmišljena: za neka područja lovstva zakoni i pravilnici su previše „nabildani“, a neka su pokrivena samo s nekoliko odredbi koje ne pokrivaju problematiku područja na koje se odnose u dovoljnoj mjeri!

Ostaje da vidimo kakve će rezultate novi Zakon dugoročno polučiti.

Međimurje

Prelog: Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijedno priznanje primila je u utorak, 18. lipnja, Gradska kavana Lovac iz Preloga.

Naime, Gradska kavana Lovac primila je certifikat te postala dio priče Okusi hrvatske tradicije. Okusi Hrvatske tradicije je zajednički projekt koji se realizira u partnerskom odnosu županijskih te lokalnih turističkih zajednica i tvrtke DMK Vall 042 s ciljem obogaćivanja turističke ponude i razvoja novih turističkih proizvoda.

Okusi i mirisi lokalnih kuhinja, vrhunskih vina, pića i domaćih poljoprivrednih proizvoda danas su nezaobilazna sastavnica koja određuje vrijednost i kvalitetu turističke ponude određenog prostora. I upravo razvoj turističke ponude utemeljene na tim pretpostavkama sadržaj je ovog projekta. Pri tome se ponuda u sferi enogastronomskog turizma sagledava kao širi pojam koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu i čini je izuzetno važnom sastavnicom održivog razvoja sredine.

Osnovni cilj je unapređenje ponude tradicijskih lokalnih jela, pića i proizvoda u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma te označavanje (labeling) i izgradnja jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Predajom ovog certifikata, Gradska kavana Lovac postala je nosioc standarda Okusi a certifikat je predao direktor tvrtke DMK Vall 042 Borislav Šimenc, Suzani Dominić i Martinu Dominiću, predstavnicima i vlasnicima Gradske kavane Lovac. Gradska kavana Lovac smještena je u središtu suvremenog Preloga, kao središte društvenog života i vrhunac ugostiteljske ponude grada.

U prizemlju zgrade rustikalno je uređena Gradska Kavana – restoran te ljetna terasa, dok se na katu nalazi velika konferencijska i banket dvorana, te prenoćište s četiri visokokomforne sobe. Gradska Kavana »Lovac« u svom širem okruženju pola je stoljeća poznata i kao mjesto na kojem se u svako doba godine za svaku priliku može odabrati kako jelovnik obojen lokalnim koloritom okusa, tako i jelovnik internacionalnog tipa, uz posebnu ponudu kulinarskih specijaliteta iz Međimurja susjedne Mađarske kuhinje. Predaji ovog vrijednog priznanja prisustvovali su i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, savjetnica za turizam gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, Sandra Herman te Željko Sokač, predstavnik Grada Preloga. Veliko je ovo priznanje za Gradsku kavanu Lovac te dokaz kvalitete njihovog rada i ponude.

Prilikom same dodjele ovog priznanja, gostima je prezentiran dio zaista sjajne gastronomske ponude Gradske kavane Lovac.

Nastavite čitati

Međimurje

Počela adaptacija i opremanje Macanovog doma u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Počeo je projekt adaptacije i opremanja “Macanovog doma”.

Naime, Grad Čakovec izradio je projektnu dokumentaciju te istu prijavio za sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i ostvario pravo na sufinanciranje u iznosu od 48.454,56 eura. Podsjećamo kako je riječ o projektu koji je prošao Gradu Čakovcu u okviru Natječaja i Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 157.950,39 eura.

Bez većih ulaganja

Zgrada “Macanovog doma” spomenik je arhitekture unutar zaštićene spomeničke cjeline centra grada Čakovca. U funkciji je od izgradnje 1938. godine, a od tada čak 50-ak godina nije bilo većih ulaganja, dok je 1988. godine odrađena rekonstrukcija grijanja i elektroinstalacija, zamijenjena stolarija, izvršena sanacija zidova od vlage, a dio prostora preuređen je tad u poslovno – ugostiteljski dio.

Novim projektom najavljena je rekonstrukcija zgrade, uz kvalitetno i suvremeno opremanje sportske dvorane

Pomoćne prostorije nisu funkcionalne i već su dotrajale, kao i dvorana, tako da će se postaviti novi prozori, podne keramičke obloge, rekonstruirati i opremiti svlačionice i sanitarni čvorovi te dobaviti i postaviti nova sportska oprema.

U cilju promicanja pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom već je postavljena pristupna rampa za osobe s invaliditetom uz ulično pročelje građevine. U svrhu povećanja energetske učinkovitosti sustave rasvjete, provest će se i zamjena postojeće rasvjete s energetski učinkovitim rješenjima (LED).

– Sve su to dobre vijesti i za više od 400 članova Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec koji u najvećoj mjeri koriste prostore, a među njima je čak 240 djece predškolske dobi. “Macanov dom” koristi i velik broj udruga, skupina građana i sportskih klubova, za svoja okupljanja, treninge i pripreme za sve razine natjecanja. Grad Čakovec se zalaže za promicanje, razvoj i unapređenje rekreativnog i vrhunskog sporta na području grada, županije i šire. Obnova “Macanovog doma” je značajan korak u tom smjeru – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje