Povežite se s nama

Život i društvo

Mihalić: Imali su priliku, nisu ju iskoristili i sad traže popravni?!

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Na izborima u Varaždinskim Toplicama jedno je sigurno: gradom će vladati žena. Bit će to ili dosadašnja gradonačelnica Goranka Štefanić ili nekadašnja zamjenica gradonačelnika Dragica Ratković. To je jedini grad u Hrvatskoj gdje na izborima za najvišu poziciju u gradu nema kandidiranih muškaraca.
U Varaždinskim Toplicama je predizborna kampanja, kaže bivša gradonačelnica Goranka Štefanić, počela još prije nekoliko mjeseci, kad vijećnici nisu prihvatili gradski proračun. Ona je morala otići, vijeće je raspušteno, projekti se nisu mogli prijavljivati i počela je medijska hajka na tad već bivšu topličku vlast. 
Sve to nije smetalo Goranku Štefanić da se ponovno kandidira. – Želim da Grad na karti Hrvatske dobije mjesto koje zaslužuje. Kao turističko središte zdravstveno – kulturnog turizma. Bog nam je dao termalnu vodu, povijest rimske iskopine, a na nama je da to iskoristimo kako bi građani izvukli maksimalno od takvog bogatstva. Međutim, spriječeni smo na pola puta. Zato želim dovršiti započeto, i realizirati planove. Volim Toplice, Topličanka sam i želja mi je da građani žive dobro u svom gradu – kaže bivša gradonačelnica.

Dragica Ratković je bila profesionalna dogradonačelnica, a gradonačelnica  Štefanić – volonterka 

Gradsku vlast se često prozivalo da samo priča o turizmu, ali ništa se konkretno nije pokrenulo – nema investitora, vele oponenti. Goranka Štefanić ih demantira: 
– I laik će znati da investitoru prvo moraš osigurati infrastrukturu. U Toplicama su izgrađene i obnovljene ceste, postavili smo suvremenu LED rasvjetu. Dvije godine se s Varkomom radi na projektu aglomeracije – kanalizacije, vrijedne oko 60 milijuna kuna. Kanalizacija obuhvaća naselja Varaždinske Toplice, Tuhovec, Jalševec, Svibovec i Lukačevec. Dobili smo i prvog investitora u turizmu, poduzeće Bernarda. To je odličan start. Kad se naprave temelji, nadogradnja nije problem – kaže. U ured gradonačelnice se javio i investitor za izgradnju Doma umirovljenika.

Popravni ispit!?

Oni koji su rušili topličku vlast – HDZ i HSLS – zamjeraju i neostvarivanje kapitalnih projekata. Nedjeljko Mihalić, bivši dogradonačelnik i kandidat za istu funkciju na predstojećim izborima, to smatra licemjernim. – Ista ekipa je bila na vlasti prije nego smo ih mi zamijenili. Vladali su punih 20 godina – osam godina sami, 12 u koaliciji sa HSLS-om – isti projekti su bili „na stolu“ i nikad se nisu maknuli s mrtve točke. Jedino su za vrtić imali gotov projekt i dvaput im je propala građevinska dozvola. Bio je raspisan natječaj za trgovački centar, na koji se, između ostalih javio i Konzum. Namjeravali su u studenom 2011. godine otvoriti centar, slale su se požurnice, a od svega ništa. Naručili su idejno rješenje za uređenje glavnog Trga, dobivena je lokacijska dozvola i sve je stalo. Nisu znali kud dalje. Sve je to koštalo, propale su stotine tisuća kuna. Tad je zamjenica gradonačelnika bila Dragica Ratković, koja je bila profesionalna dogradonačelnica i za to je primala punu plaču. To su bili dokazi njezine sposobnosti. Imala je priliku ostvariti sve projekte, koje opet sad obećava. Kad si imao priliku i to kad su bila bolja vremena, nisi ju iskoristio pa sad tražiš popravni?  A, sve ti je bilo servirano na pladnju. Mislim da je to van svake pameti – oštar je dogradonačelnik Mihalić.

Iz svega proizlazi da je gradska Vlada Goranke Štefanić rješavala propale projekte bivše uprave, u kojoj je jednu od glavnih uloga imala Dragica Ratković. 
– Zato je smiješno i jadno kad vele da nešto nismo napravili. U tri i pol godine popravili smo zbrku koju su radili 20 godina. Plus, vraćali smo preko 3,5 milijuna kuna njihovog duga, a koji je sad otplaćen.

(Pre)velika šteta 

Šteta od politikanstva u Toplicama može biti (pre)velika.
Vrtić, vrijedan 9,5 milijuna kuna je na natječaj čekao tri godine. Nakon što je konačno raspisan u Toplicama je srušena vlast i došao je povjerenik Vlade, koji nema ovlasti poslati projekt na natječaj. Goranka Štefanić smatra da je vrtić nužan za Toplićance pa se nada skorašnjem raspisivanju novog natječaja. Ili: – Ako se natječaj ne raspiše Grad ima dovoljno sredstava za dizanje kredita HBOR-a. Projekti su gotovi, građevinska ishođena i bilo bi šteta da nam po treći put pobjegne vrtić. 

Dvije godine se radi na projektu aglomeracije V. Toplica,  vrijedne 60 mlijuna kuna 

„Pobjeći“ bi moglo i reciklažno dvorište. – Projekt je gotov, imamo građevinsku i natječaj traje dok se ne iscrpi novac. Nadajmo se da će biti otvoren i nakon izbora jer europskom direktivom svaki grad mora imati reciklažno dvorište pa da nam se ne bi dogodilo da ga moramo platiti sami. Grobna kuća u Rukljevini bi bila gotova. Kredit je otplaćen i imali smo novaca za dovršetak, ali i to je sad na čekanju. 

Tu su i manji projekti, koji nisu kapitalni ali ih grad treba. Dobili smo 100 tisuća za knjižnicu i čitaonicu, ali čeka u Zagrebu dok sene izabere vlast. Isti iznos smo dobili od Ministarstva turizma za opremanje biciklističke staze – ruta Varaždin – Varaždinske Toplice. Novac čeka da ga podigne netko s pravom potpisa – kaže Nedjeljko Mihalić. Kad pitamo Goranku Štefanić, dugodišnju ravnateljicu Topličke škole i Nedjeljka Mihalića, ratnog  umirovljenika, što to oni imaju bolje od konkurenata, bez premišljanja odgovaraju.  – Bolje je pitanje – što mi nemamo. Odgovor je lagan: Nemamo osobnih interesa.

Gdje se stalo prije pola godine?

Grobna kuća Rukljevina – prva faza gotova, skupljen novac za drugu i do svibnja je trebalo biti gotovo
Autobusni kolodvor – pregovori ušli u finalnu fazu, prekinuti su 
Trgovački centar s benziskom pumpom – stigle su ponude i trebalo ih je razmotriti
Reciklažno dvorište – predana dokumentacija i ishođena građevinska, natječaj je još u tijeku
Uređenje glavnog gradskog trga – krenulo bi odmah nakon izgradnje kolodvora, kad se maknu autobusi s trga
Dječji vrtić – projekt napravljen, nije ga tko imao prijaviti na mjeru 7.4.1

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Nedjelja uz kišu, u podnevnim satima pljuskovi i grmljavina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Promjenjiva naoblaka s kišom i oblačnim vremenom obilježit će sutrašnji dan.

U nedjelju će od sredine dana mjestimice padati kiša te će biti pljuskova i grmljavine. Time će se nastaviti loše vrijeme kakvo je bilo u ovome tjednu. Od 15 sati mogući su pljuskovi uz osjetni pad temperature, koja u Varaždinu neće prelaziti 20 °C.

Dodajmo da je vjerojatnost za kišu moguća ne samo u sjeverozapadnim krajevima, već u većem dijelu zemlje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nadarena varaždinska stolnotenisačica Bruna Borovec na natjecanju u Portugalu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najbolja varaždinska juniorka šesnaestogodišnja Bruna Borovec i članica varaždinskog STK Starr, nastupit će za juniorsku reprezentaciju Hrvatske te ovoga vikenda, od 15. do 17. svibnja, zaigrati na WTT Youth Contender Vila Real međunarodnom stolnoteniskom Turniru koji se igra u Portugalu.

Bruna Borovec će braniti stolnoteniske boje Varaždina i Hrvatske u ženskim kategorijama U17 i U19 te pokušati izboriti što bolji plasman na prvome takvom turnirskom natjecanju u Europi nakon 15 mjeseci COVID stanke.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!