Povežite se s nama

Život i društvo

Mihalić: Imali su priliku, nisu ju iskoristili i sad traže popravni?!

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Na izborima u Varaždinskim Toplicama jedno je sigurno: gradom će vladati žena. Bit će to ili dosadašnja gradonačelnica Goranka Štefanić ili nekadašnja zamjenica gradonačelnika Dragica Ratković. To je jedini grad u Hrvatskoj gdje na izborima za najvišu poziciju u gradu nema kandidiranih muškaraca.
U Varaždinskim Toplicama je predizborna kampanja, kaže bivša gradonačelnica Goranka Štefanić, počela još prije nekoliko mjeseci, kad vijećnici nisu prihvatili gradski proračun. Ona je morala otići, vijeće je raspušteno, projekti se nisu mogli prijavljivati i počela je medijska hajka na tad već bivšu topličku vlast. 
Sve to nije smetalo Goranku Štefanić da se ponovno kandidira. – Želim da Grad na karti Hrvatske dobije mjesto koje zaslužuje. Kao turističko središte zdravstveno – kulturnog turizma. Bog nam je dao termalnu vodu, povijest rimske iskopine, a na nama je da to iskoristimo kako bi građani izvukli maksimalno od takvog bogatstva. Međutim, spriječeni smo na pola puta. Zato želim dovršiti započeto, i realizirati planove. Volim Toplice, Topličanka sam i želja mi je da građani žive dobro u svom gradu – kaže bivša gradonačelnica.

Dragica Ratković je bila profesionalna dogradonačelnica, a gradonačelnica  Štefanić – volonterka 

Gradsku vlast se često prozivalo da samo priča o turizmu, ali ništa se konkretno nije pokrenulo – nema investitora, vele oponenti. Goranka Štefanić ih demantira: 
– I laik će znati da investitoru prvo moraš osigurati infrastrukturu. U Toplicama su izgrađene i obnovljene ceste, postavili smo suvremenu LED rasvjetu. Dvije godine se s Varkomom radi na projektu aglomeracije – kanalizacije, vrijedne oko 60 milijuna kuna. Kanalizacija obuhvaća naselja Varaždinske Toplice, Tuhovec, Jalševec, Svibovec i Lukačevec. Dobili smo i prvog investitora u turizmu, poduzeće Bernarda. To je odličan start. Kad se naprave temelji, nadogradnja nije problem – kaže. U ured gradonačelnice se javio i investitor za izgradnju Doma umirovljenika.

Popravni ispit!?

Oni koji su rušili topličku vlast – HDZ i HSLS – zamjeraju i neostvarivanje kapitalnih projekata. Nedjeljko Mihalić, bivši dogradonačelnik i kandidat za istu funkciju na predstojećim izborima, to smatra licemjernim. – Ista ekipa je bila na vlasti prije nego smo ih mi zamijenili. Vladali su punih 20 godina – osam godina sami, 12 u koaliciji sa HSLS-om – isti projekti su bili „na stolu“ i nikad se nisu maknuli s mrtve točke. Jedino su za vrtić imali gotov projekt i dvaput im je propala građevinska dozvola. Bio je raspisan natječaj za trgovački centar, na koji se, između ostalih javio i Konzum. Namjeravali su u studenom 2011. godine otvoriti centar, slale su se požurnice, a od svega ništa. Naručili su idejno rješenje za uređenje glavnog Trga, dobivena je lokacijska dozvola i sve je stalo. Nisu znali kud dalje. Sve je to koštalo, propale su stotine tisuća kuna. Tad je zamjenica gradonačelnika bila Dragica Ratković, koja je bila profesionalna dogradonačelnica i za to je primala punu plaču. To su bili dokazi njezine sposobnosti. Imala je priliku ostvariti sve projekte, koje opet sad obećava. Kad si imao priliku i to kad su bila bolja vremena, nisi ju iskoristio pa sad tražiš popravni?  A, sve ti je bilo servirano na pladnju. Mislim da je to van svake pameti – oštar je dogradonačelnik Mihalić.

Iz svega proizlazi da je gradska Vlada Goranke Štefanić rješavala propale projekte bivše uprave, u kojoj je jednu od glavnih uloga imala Dragica Ratković. 
– Zato je smiješno i jadno kad vele da nešto nismo napravili. U tri i pol godine popravili smo zbrku koju su radili 20 godina. Plus, vraćali smo preko 3,5 milijuna kuna njihovog duga, a koji je sad otplaćen.

(Pre)velika šteta 

Šteta od politikanstva u Toplicama može biti (pre)velika.
Vrtić, vrijedan 9,5 milijuna kuna je na natječaj čekao tri godine. Nakon što je konačno raspisan u Toplicama je srušena vlast i došao je povjerenik Vlade, koji nema ovlasti poslati projekt na natječaj. Goranka Štefanić smatra da je vrtić nužan za Toplićance pa se nada skorašnjem raspisivanju novog natječaja. Ili: – Ako se natječaj ne raspiše Grad ima dovoljno sredstava za dizanje kredita HBOR-a. Projekti su gotovi, građevinska ishođena i bilo bi šteta da nam po treći put pobjegne vrtić. 

Dvije godine se radi na projektu aglomeracije V. Toplica,  vrijedne 60 mlijuna kuna 

„Pobjeći“ bi moglo i reciklažno dvorište. – Projekt je gotov, imamo građevinsku i natječaj traje dok se ne iscrpi novac. Nadajmo se da će biti otvoren i nakon izbora jer europskom direktivom svaki grad mora imati reciklažno dvorište pa da nam se ne bi dogodilo da ga moramo platiti sami. Grobna kuća u Rukljevini bi bila gotova. Kredit je otplaćen i imali smo novaca za dovršetak, ali i to je sad na čekanju. 

Tu su i manji projekti, koji nisu kapitalni ali ih grad treba. Dobili smo 100 tisuća za knjižnicu i čitaonicu, ali čeka u Zagrebu dok sene izabere vlast. Isti iznos smo dobili od Ministarstva turizma za opremanje biciklističke staze – ruta Varaždin – Varaždinske Toplice. Novac čeka da ga podigne netko s pravom potpisa – kaže Nedjeljko Mihalić. Kad pitamo Goranku Štefanić, dugodišnju ravnateljicu Topličke škole i Nedjeljka Mihalića, ratnog  umirovljenika, što to oni imaju bolje od konkurenata, bez premišljanja odgovaraju.  – Bolje je pitanje – što mi nemamo. Odgovor je lagan: Nemamo osobnih interesa.

Gdje se stalo prije pola godine?

Grobna kuća Rukljevina – prva faza gotova, skupljen novac za drugu i do svibnja je trebalo biti gotovo
Autobusni kolodvor – pregovori ušli u finalnu fazu, prekinuti su 
Trgovački centar s benziskom pumpom – stigle su ponude i trebalo ih je razmotriti
Reciklažno dvorište – predana dokumentacija i ishođena građevinska, natječaj je još u tijeku
Uređenje glavnog gradskog trga – krenulo bi odmah nakon izgradnje kolodvora, kad se maknu autobusi s trga
Dječji vrtić – projekt napravljen, nije ga tko imao prijaviti na mjeru 7.4.1

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Poruka Dana mimoza: od raka vrata maternice ne bi trebala umrijeti gotovo niti jedna žena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnji Dan Mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice iznjedrili su nove planove i nadu u bolje sutra kada je u pitanju jedna od najsmrtonosnijih ženskih bolesti.

Zaključak je to konferencije koja je zbog trenutne epidemiološke situacije održana online, a na kojoj su stručnjaci educirali o važnosti informiranja žena o HPV-u te njegovoj ulozi u razvoju predstadija i samog raka vrata maternice.

Posebna pozornost posvećena je tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice. Zanimljiva predavanja održale su prim. dr. Tatjana Nemeth-Blažić, kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice HZJZ, Irena Barišić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije iz HZJZ te Neda Ferenčić Vrban, dr.med., glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka.

– U tijeku je planiranje reorganiziranog Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice koji bi uključivao provedbu pilot projekta u jednoj županiji, a on bi obuhvaćao HPV test kao primarni test probira. Na temelju rezultata pilot projekta odlučilo bi se o provedbi na nacionalnoj razini – istaknula je Tatjana Nemeth-Blažić, kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice te dodala: “Pandemija koronavirusa neke je već započete aktivnosti usporila i zaustavila. Sada je potrebno ispuniti pojedine preduvjete za strukturno provođenje programa. Uz tehnički dio za provedbu projekta potrebna je edukacija stručnjaka, ulaganje u ljudske resurse te opremu kako bi rezultati bili što kvalitetniji.” 

Hrvatska liga protiv raka kontinuirano ulaže napore da se napokon počne s adekvatnom provedbom Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice koji uključuje besplatnu edukaciju, cijepljenje i odlazak na redovite ginekološke preglede s PAPA testom.

Nacionalni program tako bi pomogao u sprečavanju nastanka raka ranim otkrivanjem abnormalnosti stanica vrata maternice pa samim time i uspješnijim liječenjem prije nego što se rak uspije razviti.

– Od raka vrata maternice ne bi trebala umrijeti gotovo niti jedna žena jer je ovo sijelo raka moguće prevenirati cijepljenjem protiv HPV-a i redovitim odlascima na ginekološke preglede s PAPA testom – zaključio je prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka i pokretač Dana mimoza u Hrvatskoj, dok je Irena Barišić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije poručila svim ženama da je zaista iznimno važno javiti se na preventivni ginekološki pregled kojim je moguće spriječiti ili rano otkriti rak vrata maternice.

Prema podacima hrvatskog Registra za rak HZJZ, petogodišnje preživljenje žena s rakom vrata maternice za oboljele iznosi oko 63 %. Iako je u Hrvatskoj vidljiv napredak u stopama preživljenja, podaci o preživljenju za neka sijela među kojima je i rak vrata maternice pokazuju da se Hrvatska još uvijek nalazi vrlo nisko na listi zemalja Europske unije.

Kako bi popravili loše statistike uložen je izniman trud koji je u proteklim mjesecima rezultirao povijesnim uspjehom te donošenjem Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. godine. Njime su Vlada i Sabor RH usvojili ciljeve i ambicije vezane uz smanjenje incidencije i mortaliteta od raka vrata maternice te raka uzrokovanog HPV-om.

– Jako smo ponosni što nas ove epidemiološke neprilike nisu zaustavile u našem cilju, a to je podizanje svijesti borbe protiv raka vrata maternice. Naš rad nastavit će se i dalje kroz naše projekte. Jedan od njih je projekt Heroic jer svi naši pacijenti su heroji i herojski se bore protiv karcinoma – izjavila je Neda Ferenčić Vrban, dr.med., glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka.

Dodajmo da je Dan mimoza na nacionalnoj razini održan u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, uz podršku Ministarstva zdravstva i Škole Narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Ludbreg: uskoro kreću dva projekta kojima bi se riješio gust promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvor: Grad Ludbreg

S ciljem rješavanja problema koje uzrokuje gust promet, Grad Ludbreg u suradnji s Hrvatskim cestama pokreće dva projekta. Prvi projekt je rekonstrukcija ceste D24 od groblja do izlaska iz Hrastovskoga do županijske ceste Hrastovsko-Poljanec.

– Riječ je o projektu koji se dugo priprema, a prošle je godine usvojena projektna dokumentacija. Projekt uključuje rekonstrukciju odnosno izgradnju kružnog toka kod Tri lipe u Kućanu Ludbreškom na način da se malo zamiče prema Hrastovskom s time da se Tri lipe ne diraju već ostaju kao nekakav znak prepoznatljivosti toga dijela grada. Potom se spaja na cestu prema groblju i dalje prema Hrastovskom. Ravnaju se malo zavoji i cesta se proširuje na širinu od 12 metara tako da imamo prostora za široku biciklističku stazu kroz obje strane – objašnjava gradonačelnik Bilić.

Cesta prolazi skroz kroz naselje Hrastovsko u jednakoj širini s biciklističkim stazama i dolazi do županijske ceste za Poljanec gdje se također predviđa gradnja kružnog toka kako bi se olakšao dolazak prometala iz smjera županijske ceste u Poljancu.

– To nam je posebno kritično mjesto jer je na toj dionici puno ljudi poginulo u prometnim nesrećama i htjeli smo u suradnji s Hrvatskim cestama usporiti promet i spriječiti sve moguće buduće fatalne nesreće. Očekujem da bi otkup završio u sljedeća 2 mjeseca nakon čega bi se krenulo na izdavanje građevinske dozvole što je procedura koja će trajati neko vrijeme. Nakon toga ide objava natječaja i izbor izvođača – kazao je gradonačelnik te dodaje kako vezano uz cestu D24 ostaje još veliki problem teretnog prometa kroz sam Ludbreg.

– Od kružnog toka kod Plodina, Koprivničkom ulicom pa ulicom Bana Jelačića, Ljudevita Gaja odnosno Topličkom. Ta ulica je jako opterećena teretnim i kamionskim prometom, prijevozom drva, šljunka i ostalog tereta. Stanovnici tih ulica stalno se žale i to je razumljivo. Rekonstrukcija tog dijela posebice ovog dijela kružnog toka kod Hrastovskog prema Poljancu je preduvjet stvaranja novih prometnih rješenja da se i taj dio prometa razriješi. Razmišlja se o nekoliko varijanti koje ćemo u suradnji s Hrvatskim cestama probati razriješiti tako da se taj promet prema Varaždinskim Toplicama odnosno Zaboku gdje službeno vodi ta cesta rastereti. Time bi se prometno rasteretio i sam Ludbreg, Hrastovsko i Kućan, a po mogućnosti i Poljanec – rekao je gradonačelnik.

Drugi projekt koji bi trebao uskoro krenuti u realizaciju je rekonstrukcija kružnog toka na državnoj cesti D2, dakle na semaforima kod Selnika koji su isto kritična točka vezana uz fatalne nesreće ili nekakve druge probleme.

– Natječaj je proveden, otkup je gotov i nadam se da bi radovi mogli krenuti početkom građevinske sezone i na taj način bi se dodatno podigao stupanj sigurnosti svih onih koji prometuju tom cestom. To bi bio završetak vrlo važne prometne infrastrukture. Ono što ćemo mi kao Grad napraviti tijekom godine kad se kružni tok počne graditi je osvjetljavanje cijele te dionice državne ceste, dakle od kružnog toka do Poljanca tako da povećamo sigurnost sudionika u prometu. Osvijetlit ćemo i pružni prijelaz kod Grafičara tako da se na taj način izbjegnu sve crne točke u samom gradu i da se svi oni koji sudjeluju i pješice i biciklima budu sigurniji odnosno da cijeli promet teče sigurnije i s puno manje ometanja – zaključuje gradonačelnik.

Nastavite čitati