Povežite se s nama

Život i društvo

Mihalić: Imali su priliku, nisu ju iskoristili i sad traže popravni?!

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Na izborima u Varaždinskim Toplicama jedno je sigurno: gradom će vladati žena. Bit će to ili dosadašnja gradonačelnica Goranka Štefanić ili nekadašnja zamjenica gradonačelnika Dragica Ratković. To je jedini grad u Hrvatskoj gdje na izborima za najvišu poziciju u gradu nema kandidiranih muškaraca.
U Varaždinskim Toplicama je predizborna kampanja, kaže bivša gradonačelnica Goranka Štefanić, počela još prije nekoliko mjeseci, kad vijećnici nisu prihvatili gradski proračun. Ona je morala otići, vijeće je raspušteno, projekti se nisu mogli prijavljivati i počela je medijska hajka na tad već bivšu topličku vlast. 
Sve to nije smetalo Goranku Štefanić da se ponovno kandidira. – Želim da Grad na karti Hrvatske dobije mjesto koje zaslužuje. Kao turističko središte zdravstveno – kulturnog turizma. Bog nam je dao termalnu vodu, povijest rimske iskopine, a na nama je da to iskoristimo kako bi građani izvukli maksimalno od takvog bogatstva. Međutim, spriječeni smo na pola puta. Zato želim dovršiti započeto, i realizirati planove. Volim Toplice, Topličanka sam i želja mi je da građani žive dobro u svom gradu – kaže bivša gradonačelnica.

Dragica Ratković je bila profesionalna dogradonačelnica, a gradonačelnica  Štefanić – volonterka 

Gradsku vlast se često prozivalo da samo priča o turizmu, ali ništa se konkretno nije pokrenulo – nema investitora, vele oponenti. Goranka Štefanić ih demantira: 
– I laik će znati da investitoru prvo moraš osigurati infrastrukturu. U Toplicama su izgrađene i obnovljene ceste, postavili smo suvremenu LED rasvjetu. Dvije godine se s Varkomom radi na projektu aglomeracije – kanalizacije, vrijedne oko 60 milijuna kuna. Kanalizacija obuhvaća naselja Varaždinske Toplice, Tuhovec, Jalševec, Svibovec i Lukačevec. Dobili smo i prvog investitora u turizmu, poduzeće Bernarda. To je odličan start. Kad se naprave temelji, nadogradnja nije problem – kaže. U ured gradonačelnice se javio i investitor za izgradnju Doma umirovljenika.

Popravni ispit!?

Oni koji su rušili topličku vlast – HDZ i HSLS – zamjeraju i neostvarivanje kapitalnih projekata. Nedjeljko Mihalić, bivši dogradonačelnik i kandidat za istu funkciju na predstojećim izborima, to smatra licemjernim. – Ista ekipa je bila na vlasti prije nego smo ih mi zamijenili. Vladali su punih 20 godina – osam godina sami, 12 u koaliciji sa HSLS-om – isti projekti su bili „na stolu“ i nikad se nisu maknuli s mrtve točke. Jedino su za vrtić imali gotov projekt i dvaput im je propala građevinska dozvola. Bio je raspisan natječaj za trgovački centar, na koji se, između ostalih javio i Konzum. Namjeravali su u studenom 2011. godine otvoriti centar, slale su se požurnice, a od svega ništa. Naručili su idejno rješenje za uređenje glavnog Trga, dobivena je lokacijska dozvola i sve je stalo. Nisu znali kud dalje. Sve je to koštalo, propale su stotine tisuća kuna. Tad je zamjenica gradonačelnika bila Dragica Ratković, koja je bila profesionalna dogradonačelnica i za to je primala punu plaču. To su bili dokazi njezine sposobnosti. Imala je priliku ostvariti sve projekte, koje opet sad obećava. Kad si imao priliku i to kad su bila bolja vremena, nisi ju iskoristio pa sad tražiš popravni?  A, sve ti je bilo servirano na pladnju. Mislim da je to van svake pameti – oštar je dogradonačelnik Mihalić.

Iz svega proizlazi da je gradska Vlada Goranke Štefanić rješavala propale projekte bivše uprave, u kojoj je jednu od glavnih uloga imala Dragica Ratković. 
– Zato je smiješno i jadno kad vele da nešto nismo napravili. U tri i pol godine popravili smo zbrku koju su radili 20 godina. Plus, vraćali smo preko 3,5 milijuna kuna njihovog duga, a koji je sad otplaćen.

(Pre)velika šteta 

Šteta od politikanstva u Toplicama može biti (pre)velika.
Vrtić, vrijedan 9,5 milijuna kuna je na natječaj čekao tri godine. Nakon što je konačno raspisan u Toplicama je srušena vlast i došao je povjerenik Vlade, koji nema ovlasti poslati projekt na natječaj. Goranka Štefanić smatra da je vrtić nužan za Toplićance pa se nada skorašnjem raspisivanju novog natječaja. Ili: – Ako se natječaj ne raspiše Grad ima dovoljno sredstava za dizanje kredita HBOR-a. Projekti su gotovi, građevinska ishođena i bilo bi šteta da nam po treći put pobjegne vrtić. 

Dvije godine se radi na projektu aglomeracije V. Toplica,  vrijedne 60 mlijuna kuna 

„Pobjeći“ bi moglo i reciklažno dvorište. – Projekt je gotov, imamo građevinsku i natječaj traje dok se ne iscrpi novac. Nadajmo se da će biti otvoren i nakon izbora jer europskom direktivom svaki grad mora imati reciklažno dvorište pa da nam se ne bi dogodilo da ga moramo platiti sami. Grobna kuća u Rukljevini bi bila gotova. Kredit je otplaćen i imali smo novaca za dovršetak, ali i to je sad na čekanju. 

Tu su i manji projekti, koji nisu kapitalni ali ih grad treba. Dobili smo 100 tisuća za knjižnicu i čitaonicu, ali čeka u Zagrebu dok sene izabere vlast. Isti iznos smo dobili od Ministarstva turizma za opremanje biciklističke staze – ruta Varaždin – Varaždinske Toplice. Novac čeka da ga podigne netko s pravom potpisa – kaže Nedjeljko Mihalić. Kad pitamo Goranku Štefanić, dugodišnju ravnateljicu Topličke škole i Nedjeljka Mihalića, ratnog  umirovljenika, što to oni imaju bolje od konkurenata, bez premišljanja odgovaraju.  – Bolje je pitanje – što mi nemamo. Odgovor je lagan: Nemamo osobnih interesa.

Gdje se stalo prije pola godine?

Grobna kuća Rukljevina – prva faza gotova, skupljen novac za drugu i do svibnja je trebalo biti gotovo
Autobusni kolodvor – pregovori ušli u finalnu fazu, prekinuti su 
Trgovački centar s benziskom pumpom – stigle su ponude i trebalo ih je razmotriti
Reciklažno dvorište – predana dokumentacija i ishođena građevinska, natječaj je još u tijeku
Uređenje glavnog gradskog trga – krenulo bi odmah nakon izgradnje kolodvora, kad se maknu autobusi s trga
Dječji vrtić – projekt napravljen, nije ga tko imao prijaviti na mjeru 7.4.1

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Petrijancu održana prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Održana je prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni” kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin.

Radionica je bila održana za članove udruga civilnog društva. Zahvaljujemo svim sudionicima na radionice kao i dobrim predavačima i naravno pozivamo sve sudionike na iduću radionicu.

Predavači Nenad Vidović i Mario Musolin održali su zanimljiva predavanja i radionicu na temu “Budimo spremni – Upoznajmo naše područje”. Uz članove 11 udruga koje su bile prisutne na radionici, na predavanju je bio nazočan i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Prisutni su imali priliku pobliže upoznati ključne rizike svog područja, postupanja u slučaju krize ili ugroze.

Dogovoreni termini sljedećih radionica za općinu Petrijanec u sklopu projekta “Budimo spremni” :

• 30.9.2022. (petak) u 17:00 – tečaj “Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć”
• 14.10.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Pripremimo se prije”
• 4.11.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici”

Nastavite čitati

Život i društvo

U Svibovcu Topličkom pokopane 72 ekshumirane žrtve masovnih partizanskih likvidacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju su na groblju Svibovec, nakon gotovo 80 godina, pokopani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih 2014. godine s lokacije Leskovec, predio Jakšenica.

Misu za 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske koje su se dogodile nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi 29. rujna 1943. godine,  predvodio je  mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom.

– Dao Bog da se svi tragovi totalitarnih režima što prije uklone iz naše zemlje i da budemo slobodno društvo sa svojom budućnošću koje mrtve štuje, a gradi si budućnost u slobodi i miru – rekao je Košić.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri kazala je da se ispravlja nepravda kako ove žrtve više ne bi bile u crnoj zemlji zabačene u šumi.

– U dvije grobne jame pronađene su 72 osobe, odnosno 71 muška te jedna ženska, a uglavnom se radi o mlađim odraslim osobama, u dobi od 20 do 40 godina. Antropološkom obradom utvrdili smo na minimalno 37 lubanja ozljede nastale u trenutku smrti ili neposredno prije ili poslije nje, što dokazuje da su žrtve stradale nasilnom smrću – opisala je Paltrinieri naglasivši  kako je prioritet ministarstva da se pronađu sve osobe stradale u Domovinskom ratu za koje se još ne zna gdje su te kako se i dalje istražuju grobišta u kojima se nalaze žrtve poraća.

Tim ljudima nije bilo ni suđeno!

Izgradnju zajedničke grobnice financirao je Grad Varaždinske Toplice, a gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je kako je ovaj komemorativan skup održan radi svih žrtava, kako bi im se vratilo dostojanstvo i poštovanje predstavljajući ih kao ljudska bića, a ne kao statistiku i broj.

-Teško je danas održati govor, naći prave riječi za sve ljude, znane i neznane, kojima je uništen i zadnji djelić ljudskog dostojanstva i bez njihove krivnje, pravo na život. Povijest ne možemo promijeniti, ne možemo promijeniti tragične povijesne činjenice, ali moramo ustrajati u potpori svima, kako bi se na temelju činjenica utvrdila povijesna istina. Jer to je naš dug prema nevinim žrtvama, istini i pravednosti. I to nas obvezuje – rekla je Ratković izrazivši najdublje poštovanje prema svim nedužnim žrtvama koje su patile i  u neljudskim uvjetima izgubile svoje živote.

– Neka njihove kosti u ovoj našoj zemlji, na ovom mjestu,  počivaju u miru – dodala je.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec  naglasila je kako ovaj događaj mora služiti kao podsjetnik da je ljudski život vrjedniji od bilo čega, te da svatko ima pravo na dostojan ukop i na uređeno posljednje počivalište.

-Tim ljudima nije bilo ni suđeno, nisu imali pravo na obranu niti na pomilovanje već su lišeni života. No ono što je najgore, ti ljudi nisu imali ni pravo na dostojan ukop i ispraćaj pa današnjim danom to ispravljamo jer su nedužne žrtve to zaslužile – rekla je Zagorec.

Spomenula je kako je 1991. godine, nakon osamostaljenja Hrvatske, donesen Zakon o utvrđivanju ratnih i poratnih žrtava te godinu kasnije osnovana i istoimena komisija koja je s radom u Varaždinskoj županiji započela 1997. godine, a godinu kasnije i u Međimurju.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan u svom je govoru kazao kako na području Varaždinske biskupije postoji stotinjak lokacija na kojima se nalaze žrtve poraća, te naglasio kako je Društvo dosad na dostojan način obilježilo desetak lokacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje