Povežite se s nama

Život i društvo

Mihalić: Imali su priliku, nisu ju iskoristili i sad traže popravni?!

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Na izborima u Varaždinskim Toplicama jedno je sigurno: gradom će vladati žena. Bit će to ili dosadašnja gradonačelnica Goranka Štefanić ili nekadašnja zamjenica gradonačelnika Dragica Ratković. To je jedini grad u Hrvatskoj gdje na izborima za najvišu poziciju u gradu nema kandidiranih muškaraca.
U Varaždinskim Toplicama je predizborna kampanja, kaže bivša gradonačelnica Goranka Štefanić, počela još prije nekoliko mjeseci, kad vijećnici nisu prihvatili gradski proračun. Ona je morala otići, vijeće je raspušteno, projekti se nisu mogli prijavljivati i počela je medijska hajka na tad već bivšu topličku vlast. 
Sve to nije smetalo Goranku Štefanić da se ponovno kandidira. – Želim da Grad na karti Hrvatske dobije mjesto koje zaslužuje. Kao turističko središte zdravstveno – kulturnog turizma. Bog nam je dao termalnu vodu, povijest rimske iskopine, a na nama je da to iskoristimo kako bi građani izvukli maksimalno od takvog bogatstva. Međutim, spriječeni smo na pola puta. Zato želim dovršiti započeto, i realizirati planove. Volim Toplice, Topličanka sam i želja mi je da građani žive dobro u svom gradu – kaže bivša gradonačelnica.

Dragica Ratković je bila profesionalna dogradonačelnica, a gradonačelnica  Štefanić – volonterka 

Gradsku vlast se često prozivalo da samo priča o turizmu, ali ništa se konkretno nije pokrenulo – nema investitora, vele oponenti. Goranka Štefanić ih demantira: 
– I laik će znati da investitoru prvo moraš osigurati infrastrukturu. U Toplicama su izgrađene i obnovljene ceste, postavili smo suvremenu LED rasvjetu. Dvije godine se s Varkomom radi na projektu aglomeracije – kanalizacije, vrijedne oko 60 milijuna kuna. Kanalizacija obuhvaća naselja Varaždinske Toplice, Tuhovec, Jalševec, Svibovec i Lukačevec. Dobili smo i prvog investitora u turizmu, poduzeće Bernarda. To je odličan start. Kad se naprave temelji, nadogradnja nije problem – kaže. U ured gradonačelnice se javio i investitor za izgradnju Doma umirovljenika.

Popravni ispit!?

Oni koji su rušili topličku vlast – HDZ i HSLS – zamjeraju i neostvarivanje kapitalnih projekata. Nedjeljko Mihalić, bivši dogradonačelnik i kandidat za istu funkciju na predstojećim izborima, to smatra licemjernim. – Ista ekipa je bila na vlasti prije nego smo ih mi zamijenili. Vladali su punih 20 godina – osam godina sami, 12 u koaliciji sa HSLS-om – isti projekti su bili „na stolu“ i nikad se nisu maknuli s mrtve točke. Jedino su za vrtić imali gotov projekt i dvaput im je propala građevinska dozvola. Bio je raspisan natječaj za trgovački centar, na koji se, između ostalih javio i Konzum. Namjeravali su u studenom 2011. godine otvoriti centar, slale su se požurnice, a od svega ništa. Naručili su idejno rješenje za uređenje glavnog Trga, dobivena je lokacijska dozvola i sve je stalo. Nisu znali kud dalje. Sve je to koštalo, propale su stotine tisuća kuna. Tad je zamjenica gradonačelnika bila Dragica Ratković, koja je bila profesionalna dogradonačelnica i za to je primala punu plaču. To su bili dokazi njezine sposobnosti. Imala je priliku ostvariti sve projekte, koje opet sad obećava. Kad si imao priliku i to kad su bila bolja vremena, nisi ju iskoristio pa sad tražiš popravni?  A, sve ti je bilo servirano na pladnju. Mislim da je to van svake pameti – oštar je dogradonačelnik Mihalić.

Iz svega proizlazi da je gradska Vlada Goranke Štefanić rješavala propale projekte bivše uprave, u kojoj je jednu od glavnih uloga imala Dragica Ratković. 
– Zato je smiješno i jadno kad vele da nešto nismo napravili. U tri i pol godine popravili smo zbrku koju su radili 20 godina. Plus, vraćali smo preko 3,5 milijuna kuna njihovog duga, a koji je sad otplaćen.

(Pre)velika šteta 

Šteta od politikanstva u Toplicama može biti (pre)velika.
Vrtić, vrijedan 9,5 milijuna kuna je na natječaj čekao tri godine. Nakon što je konačno raspisan u Toplicama je srušena vlast i došao je povjerenik Vlade, koji nema ovlasti poslati projekt na natječaj. Goranka Štefanić smatra da je vrtić nužan za Toplićance pa se nada skorašnjem raspisivanju novog natječaja. Ili: – Ako se natječaj ne raspiše Grad ima dovoljno sredstava za dizanje kredita HBOR-a. Projekti su gotovi, građevinska ishođena i bilo bi šteta da nam po treći put pobjegne vrtić. 

Dvije godine se radi na projektu aglomeracije V. Toplica,  vrijedne 60 mlijuna kuna 

„Pobjeći“ bi moglo i reciklažno dvorište. – Projekt je gotov, imamo građevinsku i natječaj traje dok se ne iscrpi novac. Nadajmo se da će biti otvoren i nakon izbora jer europskom direktivom svaki grad mora imati reciklažno dvorište pa da nam se ne bi dogodilo da ga moramo platiti sami. Grobna kuća u Rukljevini bi bila gotova. Kredit je otplaćen i imali smo novaca za dovršetak, ali i to je sad na čekanju. 

Tu su i manji projekti, koji nisu kapitalni ali ih grad treba. Dobili smo 100 tisuća za knjižnicu i čitaonicu, ali čeka u Zagrebu dok sene izabere vlast. Isti iznos smo dobili od Ministarstva turizma za opremanje biciklističke staze – ruta Varaždin – Varaždinske Toplice. Novac čeka da ga podigne netko s pravom potpisa – kaže Nedjeljko Mihalić. Kad pitamo Goranku Štefanić, dugodišnju ravnateljicu Topličke škole i Nedjeljka Mihalića, ratnog  umirovljenika, što to oni imaju bolje od konkurenata, bez premišljanja odgovaraju.  – Bolje je pitanje – što mi nemamo. Odgovor je lagan: Nemamo osobnih interesa.

Gdje se stalo prije pola godine?

Grobna kuća Rukljevina – prva faza gotova, skupljen novac za drugu i do svibnja je trebalo biti gotovo
Autobusni kolodvor – pregovori ušli u finalnu fazu, prekinuti su 
Trgovački centar s benziskom pumpom – stigle su ponude i trebalo ih je razmotriti
Reciklažno dvorište – predana dokumentacija i ishođena građevinska, natječaj je još u tijeku
Uređenje glavnog gradskog trga – krenulo bi odmah nakon izgradnje kolodvora, kad se maknu autobusi s trga
Dječji vrtić – projekt napravljen, nije ga tko imao prijaviti na mjeru 7.4.1

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Otvoren spomenik poginulim policajcima: “Nadaleko je poznato koliko je sjever Hrvatske dao u obrani RH”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Domovinskom je ratu poginulo i nestalo 37 policajaca Policijske uprave Varaždin, a koja bi danas pokrivala Varaždinsku i Međimursku županiju, odnosno pripadnika SJP „Roda“ Varaždin i drugih ustrojstvenih jedinica.

Njima u čast danas je kod zgrade PU varaždinske u Varaždinu vrlo svečano i s puno pijeteta otvoren spomenik.

Obitelji poginulih i nestalih policajaca položile su ruže kod novog spomenika uz pjesmu policijske klape sv. Mihovil.

Uz branitelje i policajce počast su došli odati i brojni uvaženi gosti na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Stigao je i državni tajnik Darko Nekić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić i njegov međimurski kolega Ivan Sokač. Uz župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i zamjenika župana Međimurske županije Josipa Griveca došao je i Ivan Jarnjak, ratni ministar. Saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici također su se došli pokloniti žrtvama Domovinskog rata, kao i brojni drugi gosti.

Biskup u miru, mons. Mrzljak blagoslovio je spomenik.

– Od 185 policijskih službenika koji su prije 30 godina iz tadašnje Policijske uprave Varaždin otišli u Vukovar njih 21 je tamo poginuo. Ukupno 37 njih su položili živote za Domovinu, a sada smo kao mjesto pijeteta otvorili ovaj spomenik – rekao je Benčić.

Ministar Božinović istakao je da mu je žao što se sa spomenikom toliko čekalo te dodao da mu je drago što je on ipak otvoren u mandatu njegove vlade.

– Varaždinski policajci zaslužili su ovakav spomenik i priznanje. Drago mi je da su se ovdje okupili i sudionici tog razdoblja, ratnici i njihov ratni ministar te cjelokupni vrh policije. Nadaleko je poznato koliko je ovaj kraj, ondašnja Policijska uprava Varaždin, dala u obrani Republike Hrvatske. Varaždinski dragovoljci su bili na svim ratištima, a zlatnim će slovima ostati upisan njihov doprinos obrani Vukovara. U tim su ratnim danima pokazali da Hrvatska diše kao jedno – objasnio je ministar Božinović, ponovivši da je Varaždincima i Međimurcima zahvalna cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo koliko se građana dosad samopopisalo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj traje popis stanovništva.

U prvoj fazi provedbe popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo.

U ponedjeljak počinje digitalno popisivanje stanovništva, kazne za odbijanje idu do 5000 kuna

Državni zavod za statistiku svaki dan objavljuje podatke o tome koliko se građana samo popisalo.

U četvrtak, 16. rujna, u prvoj fazi provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), do 15 sati uspješno je popisano više od 342.000 građana.

Najviše se ljudi samopopisalo u Gradu Zagrebu, njih 109.662.

U Varaždinskoj se županiji do četvrtka popisalo 11.876 građana, a u Međimurskoj njih 7341.

Samo dan ranije, 15. rujna, bilo je 9467 građana koji su se sami popisali u Varaždinskoj županiji, a u Međimurju 6011. Podaci govore o tempu kojim se građani odluče popisati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje