Povežite se s nama

U fokusu

Ministarstvo prostornoga uređenja dodijelilo Županiji novu računalnu opremu za izdavanje e-dozvola

Objavljeno:

- dana

Građevinske i uporabne dozvole te druge akte vezane uz prostorno uređenje službenici Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije odsad rješavaju u Informacijskom sustavu prostornoga uređenja na novoj računalnoj opremi.

Riječ je o 20 računala, 32 monitora, 12 laserskih pisača, 4 skenera i 6 multifunkcijskih uređaja koje je Varaždinskoj županiji dodijelilo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u sklopu projekta „Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“ financiranog iz EU fondova.

Odluku prijenosu prava vlasništva nad opremom bez novčane naknade je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat jučer, 23. prosinca, predao županu Radimiru Čačiću.

– Dosad smo dobili računala i računalnu opremu vrijednu 226.570 kuna, a tijekom veljače sljedeće godine će nam biti isporučen i drugi dio opreme vrijedan 118.000 kuna. Puno više od same vrijednosti te opreme je činjenica da se u području prostornoga uređenja snažno razvija sustav e-dokumentacije, pri čemu je u ovom trenutku u naš hrvatski sustav uključeno osam država. Važno je i što će Ministarstvo nabaviti i sav potreban softver te financirati njegovu nadogradnju i održavanje. Varaždinska županija je uključena od samog početka implementacije ovog koncepta. Sve građevinske i uporabne dozvole izdaju se putem e-sustava, tako da je ove godine izdano više od 400 građevinskih te gotovo 1.000 uporabnih dozvola – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Službenici Varaždinske, kao i drugih županija rade u aplikacijama za izdavanje dozvola i za prostorno uređenje, eDozvola, ePlanovi, eNekretnine, eKonferencija i drugima. Sve te e-usluge se dodatno nadograđuju u sklopu EU projekta Ministarstva  “Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli”.

– Riječ je o europskom projektu vrijednome 131 milijun kuna, koji se s 80 % financira europskim sredstvima, a ostatak osigurava Ministarstvo. Dobro znate da se kod nas lokacijska, građevinska i uporabna dozvola mogu dobiti bez dolaska u instituciju, a u sljedeće dvije godine ćemo dodati novu generaciju prostornih planova. Pretpostavke za to stvaramo dodjelom hardvera, računala i opreme za svaku županiju i grad koji izdaju dozvole. Cilj je da arhitekti i poslovni planeri dobiju kvalitetnu podlogu kako bi se prostorni planovi unificirano radili od Varaždina do Dubrovnika, što bi bila dobra podloga za izradu nacionalnog prostornog plana koji bi pak bio podloga za strateške projekte Vlade Republike Hrvatske. Sustav ima već 19 modula, a dodali smo i tri nova modula. Zahvaljujem svim članovima tima – rekao je ministar Darko Horvat.   

U fokusu

Za prvu fazu brze ceste 25 milijuna eura, a gradit će se još dvije trake istočne obilaznice Varaždina i turbo rotor u Gojancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je u Varaždinskoj županiji župan Anđelko Stričak održao radni sastanak s članom uprave Hrvatskih cesta Alenom Leverićem i njegovim suradnicima.

– U razdoblju od 2021. do 2027. godine samo preko Hrvatskih cesta slit će se na područje Varaždinske županije investicije u vrijednosti od oko 100 milijuna eura. Ovo je najveći takav investicijski cikus u našoj županiji ikad – rekao je župan Stričak.

Dodao je da je rotora Motičnjak završen, u Knegincu se završava, a za nekoliko mjeseci počet će gradnja rotora u Bednji. Stričak je rekao još da je u pripremi natječaj za izgradnju rotora u Hrašćici, a potom i u Gojancu.

Dva najzanimljivija projekta za građane Varaždinske županije posljednjih godina su prva faza brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina, u dužini od 7 kilometara, te izgradnja druge trake istočne varaždinske obilaznice (od rotora kod Bauhausa do rotora kod Arene Varaždin).

Leverić je napomenuo da će vjerojatno do kraja ove godine biti poznat izvođač za prvu fazu brze ceste od Varaždina do Krapine. Župan je dodao da je usuglašeno da bi bilo najbolje da ona ide preko Lepoglave, Bednje, Krapine pa do Đurmanca.

– Očekujemo da će prva faza stajati oko 25 milijuna eura bez PDV-a. Nekoliko ponuda izvođača je stiglo, otvorenu su i sada su na stručnim službama. Nekakav rok za prvu fazu bi bio 18 mjeseci. Druga faza brze ceste stajala bi između 14 i 17 milijuna eura. Drugi važan projekt je istočna obilaznica Varaždin, gdje su sada ogromne gužve u ključna vremena. Ide novi nadvožnjak s dvije trake skoro istih gabarita kao što je postojeći. Imat će i staze za pješake i bicikliste. Istočna obilaznica je u fazi projektne dokumentacije – rekao je Leverić te dodao da ne može definirati točne rokove završetka ova dva važna projekta.

Do kraja godine, kako je pojasnio Leverić, trebao bi biti raspisan natječaj za rotor u Gojancu. Taj rotor bi trebao biti prvi turbo rotor u Varaždinskoj županiji, rekao je, i drugi u Hrvatskoj. Njegova cijena bit će nešto manje od milijun eura. Drugi rotor bit će onaj prema Hrašćici. 

Na sastanku su bili i svi gradonačelnici i načelnici na čijem području se grade i uređuju ceste.

Nastavite čitati

U fokusu

Preminuo je Stanislav Brzuhalski, vlasnik i osnivač Međimurke BS

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U 69. godini preminuo je jedan od najistaknutijih međimurskih gospodarstvenika Stanislav Brzuhalski.

Riječ je o čovjeku neizmjerne energije, omiljenom u svakom društvu, čija trgovačka kuća Međimurka BS, koju je osnovao 1993. godine, obilježava svoju 30. obljetnicu.

Međimurka BS trgovačka je kuća koja je s radom započela prije 30 godina te je poslovanje započela u Čakovcu 1993. godine. Na samom početku poslovanja, 1993. godine, prostirala se na 200-tinjak kvadrata poslovnog prostora i zapošljavala osmero radnika. Iz godine u godinu Međimurka BS postajala je sve veća i ponudom raznovrsnija pa je tako širila područje poslovanja.

Nakon Čakovca, otvoreni su poslovni prostori u Varaždinu, a u nastavku rada otvoreni su i centri u Ludbregu te Prelogu. Od 200-tinjak kvadrata na samom početku ove 30-godišnje uspješne poslovne priče, Međimurka BS danas se prostire na više od 6000 kvadrata. Novo izdanje donijelo je i nova radna mjesta, pa od početnih osam, Međimurka BS u ovom trenutku zapošljava 100-tinjak radnika, koji svojom stručnošću iz dana u dan grade Međimurku kao centar povjerenja i zadovoljstva kupaca uz slogan „Međimurka BS – sve na jednome mjestu!“ 

Međimurka u ponudi ima više desetaka tisuća artikala, a sama ponuda je iz dana u dan sve veća, čime je ostvarena velika konkurentnost i ostalim trgovačkim lancima. Što se tiče konkurentnosti, važno je spomenuti da Međimurka BS 95 posto robe dobavlja direktno od proizvođača i time jamči niže cijene, a u isto vrijeme dobru kvalitetu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje