Povežite se s nama

U fokusu

Ministarstvo prostornoga uređenja dodijelilo Županiji novu računalnu opremu za izdavanje e-dozvola

Objavljeno:

- dana

Građevinske i uporabne dozvole te druge akte vezane uz prostorno uređenje službenici Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije odsad rješavaju u Informacijskom sustavu prostornoga uređenja na novoj računalnoj opremi.

Riječ je o 20 računala, 32 monitora, 12 laserskih pisača, 4 skenera i 6 multifunkcijskih uređaja koje je Varaždinskoj županiji dodijelilo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u sklopu projekta „Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“ financiranog iz EU fondova.

Odluku prijenosu prava vlasništva nad opremom bez novčane naknade je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat jučer, 23. prosinca, predao županu Radimiru Čačiću.

– Dosad smo dobili računala i računalnu opremu vrijednu 226.570 kuna, a tijekom veljače sljedeće godine će nam biti isporučen i drugi dio opreme vrijedan 118.000 kuna. Puno više od same vrijednosti te opreme je činjenica da se u području prostornoga uređenja snažno razvija sustav e-dokumentacije, pri čemu je u ovom trenutku u naš hrvatski sustav uključeno osam država. Važno je i što će Ministarstvo nabaviti i sav potreban softver te financirati njegovu nadogradnju i održavanje. Varaždinska županija je uključena od samog početka implementacije ovog koncepta. Sve građevinske i uporabne dozvole izdaju se putem e-sustava, tako da je ove godine izdano više od 400 građevinskih te gotovo 1.000 uporabnih dozvola – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Službenici Varaždinske, kao i drugih županija rade u aplikacijama za izdavanje dozvola i za prostorno uređenje, eDozvola, ePlanovi, eNekretnine, eKonferencija i drugima. Sve te e-usluge se dodatno nadograđuju u sklopu EU projekta Ministarstva  “Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli”.

– Riječ je o europskom projektu vrijednome 131 milijun kuna, koji se s 80 % financira europskim sredstvima, a ostatak osigurava Ministarstvo. Dobro znate da se kod nas lokacijska, građevinska i uporabna dozvola mogu dobiti bez dolaska u instituciju, a u sljedeće dvije godine ćemo dodati novu generaciju prostornih planova. Pretpostavke za to stvaramo dodjelom hardvera, računala i opreme za svaku županiju i grad koji izdaju dozvole. Cilj je da arhitekti i poslovni planeri dobiju kvalitetnu podlogu kako bi se prostorni planovi unificirano radili od Varaždina do Dubrovnika, što bi bila dobra podloga za izradu nacionalnog prostornog plana koji bi pak bio podloga za strateške projekte Vlade Republike Hrvatske. Sustav ima već 19 modula, a dodali smo i tri nova modula. Zahvaljujem svim članovima tima – rekao je ministar Darko Horvat.   

U fokusu

Tvrtka NTH Mobile u Hallerovoj aleji kupila površinu od 3000 četvornih metara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u ponedjeljak, 12. travnja, potpisao je ugovor s tvrtkom NTH Mobile, kojim je prodano gradsko zemljište u Hallerovoj aleji površine 3000 četvornih metara.

Time je Grad Varaždin postao bogatiji za 3.397.410,00 kuna, kolika je kupoprodajna cijena zemljišta.

– Ovaj potpis ugovora za već petu veću investiciju na gradskom zemljištu, rezultat je uspješne suradnje Grada Varaždina s investitorima. Riječ je o tvrtki koja duže vrijeme posluje u Varaždinu, zapošljava 100-ak visokoobrazovanih mladih ljudi i proistekla je iz Tehnološkog parka Varaždin kao jedna od prvih stanara. U Varaždinu namjerava i dalje širiti svoje poslovanje te s vremenom uspostaviti i mali inkubacijski centar te dovesti i druge švicarske tvrtke – ističu iz Grada Varaždina.

– Drago mi je što će ova investicija pridonijeti još većem zapošljavanju visokoobrazovanih mladih stručnjaka u Varaždinu, da će tvrtka za sobom povući i druge investitore i zadovoljan sam činjenicom da u ovakvim okolnostima, kad gospodarstvo stagnira, Grad Varaždin stječe prihode iz osnove prodaje zemljišta za informatičku industriju – izjavio je Čehok.

Nastavite čitati

U fokusu

Umirovljenicima će se isplatiti COVID-dodatak, evo o kojim je iznosima riječ

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznat je novčani iznos COVID dodatka koji će se uskoro isplaćivati umirovljenicima.

Naime, najviši COVID-dodatak dobit će umirovljenici s najnižim mirovinama, tako da će se onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja do 1500 kuna isplatiti jednokratno novčano primanje u iznosu od 1200 kuna, piše Index.hr.

Onima kojima je iznos mirovine između 1500 i 2000 kuna isplatit će se 900 kuna. Oni koji imaju primanja u rasponu od 2000 do 3000 kuna dobit će 600 kuna, a onima s mirovinom od 3000 do 4000 kuna isplatit će se 400 kuna. 

Objavio je to premijer Andrej Plenković, ističući da će ova odluka obuhvatiti oko 850.000 umirovljenika, a ukupan iznos koji će biti isplaćen je oko 600 milijuna kuna.

Nastavite čitati