Povežite se s nama

U fokusu

Zašto Varaždinci plaćaju najveći PDV na račun za smeće u Hrvatskoj?

Objavljeno:

- dana

Varaždinska Čistoća ne odustaje od naplaćivanja 25 % PDV-a na jedan dio svoje usluge. Iako vjerojatno svi Hrvati, izuzev korisnika usluge Čistoće i Ivkom-a, PDV na račun za prikupljanje i odvoz otpada plaćaju po stopi od 13 %, gradska komunalna tvrtka ne odustaje od 25 % obračunatog PDV-a za varijabilni dio cijene svoje usluge.

Kao da nije dovoljno što već ionako plaćaju najveći račun za smeće u državi, Varaždincima nije jasno kako je samo Čistoća u pravu, a cijela Hrvatska u krivu?!

Jedan od njih, Zoran Matković, je otišao korak dalje i uputio e-mail na adresu elektroničke pošte Vlade Republike Hrvatske. Točnije, Vladi je pisao nakon što je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar rekao da pitanje o povećanju cijena treba postaviti u Zagrebu.

Pa ne budi lijen, i Matković je baš to učinio. Požalio se na drastično povećanje cijene računa za smeće i pojasnio da ga je varaždinski dogradonačelnik njima uputio po odgovore.
Uza sve što je sporno, Varaždinac je skrenuo pozornost i na spornu stavku obračuna PDV-a, koji se obračunava po dvjema različitim stopama (13 i 25 %), a manja je stopa samo za fiksni dio usluge. – Mnogi građani, osim radi samog povećanja cijena odvoza i zbrinjavanja otpada, opravdano su zabrinuti da ne plaćaju veću stopu PDV-a nego što je potrebno – napisao je Zoran Matković.

Sumnjivo mu je bilo i tumačenje direktora Čistoće Davore Skroze, a koje je učestalo ponavljao i dogradonačelnik Zlatan Avar – da „za razliku od fiksnog dijela kojim se osigurava funkcioniranje sustava, a što je javna usluga, zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada nije javna usluga i zato je PDV veći.“

Računica Ministarstva

Ministarstvo zaštite okoliša, kojem je (kao nadležnome ministarstvu koje odlučuje koje usluge ulaze u javnu uslugu komunalnih poduzeća) iz Vlade proslijeđen upit Zorana Matkovića, demantira Davora Skrozu, Zlatana Avara i sve koji, makar i za dio računa, pravdaju obračun PDV-a po stopi od 25 %. Iz Ministarstva su jasni: – Prema definiciji (…) Zakona o održivom gospodarenju otpadom, obrada otpada podrazumijeva postupke oporabe ili zbrinjavanja, a zbrinjavanje otpada uključuje odlaganje otpada. Iz navedenog proizlazi da se usluge zbrinjavanja (odlaganja) otpada koje po svojoj biti predstavlja obradu otpada uključuje u cijenu javne usluge. (…) Zakonom o porezu na dodanu vrijednost propisano je da se snižena stopa PDV-a 13 % primjenjuje na javnu uslugu.
Ministarstvo financija pak odlučuje samo na koje se usluge primjenjuje koja stopa. Dakle, ako se na zbrinjavanje otpada primjenjuje stopa od 25 %, isto kao na naftu, tonere, papir… Sve to ulazi u cijenu javne usluge na koju se primjenjuje stopa od 13 %. I druge su komunalne tvrtke bile u nedoumici, ali ona je potrajala vrlo kratko. Zbog nejasnoća oko poreznih stopa Grupacija održavanja čistoće je još krajem 2017. godine održala sastanak, dobili su tumačenje resornog ministarstva i riješili nedoumice. Njihovi korisnici na svoje račune plaćaju 13 % PDV-a.

Je li i zašto Čistoća najpametnija? Jedna od pretpostavki spomenutih na društvenim mrežama je da komunalna tvrtka građanima naplaćuje svoje troškove deponiranja otpada na nekom od odlagališta. Ali ovi troškovi Čistoće nemaju baš nikakve veze sa stopom PDV-a koju plaćaju građani u varijabilnom dijelu cijene.

Kako je to plastično za jedan portal objasnila Sonja Polonijo, stručna suradnica za gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša u Udruzi gradova: – Uzmimo, primjerice, vodu, na koju je stopa PDV-a isto 13 %. Svi troškovi koje firma ima, a koji ulaze u strukturu cijene vode, imaju različite stope PDV-a (trošak vode 13 %, telefona 25 %, nafte za kamione 25%…), ali to ne znači da ćete vi korisnicima prefakturirati troškove telefona i nafte. Vi prodajete svoju uslugu – jasna je Sonja Polonijo.

Iako struka tvrdi jedno, nadležno ministarstvo to isto i cijela se Hrvatska toga pridržava, Čistoća i dalje iznosi „argumente“ u korist svog obračuna.

Najjednostavnijom logikom – ako je varaždinska Čistoća u pravu, onda su zagrebački, splitski, osječki, riječki i svi hrvatski komunalci (izuzev Ivkoma) u krivu. – Hoće li zamjenik Avar od Bandića, Penave, Baldasara, Obersnela… zatražiti da dodatno uplate novac u proračun jer nisu htjeli uplaćivati ispravno obračunati PDV? – retorički na društvenim mrežama pitaju Varaždinci. Teško je pretpostaviti što bi za Čistoću značilo kad bi se neka za to zadužena državna institucija primila rješavanja slučaja „varaždinskog PDV-a“ i zaključila, recimo, da je on obračunat po pogrešnoj stopi. Hoće li Varaždinci u tom slučaju dobiti nazad svoj preplaćeni novac?

U gradu gdje samac u stanu plaća jednaki račun za smeće kao peteročlana obitelj u obiteljskoj kući, gdje svi obrtnici, neovisno o svojoj djelatnosti, moraju plaćati odvoz plastike i smeća svakog tjedna u godini, gdje nema kante manje zapremnine od 120 litara i nikomu ne padne na pamet ,kao susjedima, fizičkom zaprekom unutar kante prepoloviti njezin volumen, gdje Grad samcima i umirovljenicima njihovim novcem sufinancira 15 kuna po računu za smeće, gdje korisnici plaćaju vjerojatno najveće račune za prikupljanje i odvoz otpada… građane više ni ne iznenađuje još jedna anomalija, plaćanje dijela PDV-a po, uz Grad Ivanec, jedinstvenoj stopi obračuna od 25 %. Ipak, dio njih ne odustaje i, umjesto s Gradom Varaždinom, o problemu varaždinskog smeća danas komuniciraju s državnim institucijama. S onima čija će riječ biti ionako posljednja u rješavanju sad već kroničnog sukoba na relaciji Varaždinci – Čistoća.

U fokusu

Glas poduzetnika traži ukidanje poreza na kavu, smanjenje PDV-a na niz usluga, povećanje praga ulaska u sustav PDV-a…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko ključnih reforma za koje smatraju da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje.

Na sastanku s Ministrima želimo iznijeti prijedloge za promjene koje smatramo nužnima za stvaranje poticajne poduzetničke klime, objavio je UGP 12. lipnja.

U nastavku donosimo popis onoga što UGP traži:

 1. Povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 € na 70.000 €
  • Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), službena inflacija za period od 2007 godine iznosi 52 %, a daleko je veći iznos ako se gledaju troškovi osnovnih usluga i proizvoda. Zbog toga smatramo da bi granica za ulazak u sustav PDV-a trebala biti prilagođena na 70,000 eura, kako bi se prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta! 
 2. Smanjenje PDV-a na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13 %
  • Smatramo da bi smanjenje PDV-a na ove usluge potaknulo rast i konkurentnost u tim sektorima, olakšalo poslovanje poduzetnicima, smanjilo sivu ekonomiju, povećalo plaće zaposlenicima,  te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike.
 3. Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na 5 %
  • Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane doprinijelo bi smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica i mogućnost investiranja u razvoj, što bi pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede.
 4. Neoporezivanje reinvestirane dobiti
  • Predlažemo da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, čime bi se potaknule investicije i unaprijedilo poslovanje poduzetnika, što bi dugoročno doprinijelo gospodarskom rastu.
 5. Smanjivanje parafiskalnih nameta
  • Zalažemo se za ukidanje parafiskalnih nameta kojima su poduzetnici opterećeni, a od kojih nemaju nikakve koristi u poslovanju. To uključuje i obvezne članarine u komorama i zajednicama kao što je npr. članarina turističkoj zajednici. 
 6. Ukidanje posebnog poreza na kavu
  • Trenutno se u Hrvatskoj kava oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35 % po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9 %. Smatramo da bi ukidanje ovog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače.
 7.  Redefiniranje Zakona o trgovini 
  • Smatramo da treba omogućiti svim malim poduzetnicima i obrtnicima iz sektora trgovine, suvenirnica, cvjećara i pekara rad nedjeljom i praznicima ako to oni to žele, odnosno da imaju pravo na izbor.

– Ovim mjerama posebnu pozornost želimo skrenuti na mlade u Hrvatskoj, koji se u mnogočemu razlikuju od generacije svojih roditelja. Da bi ih zadržala, krajnje je vrijeme da se Hrvatska počne prilagođavati svojom gospodarskom politikom. Otvaranje paušalnog obrta pruža tu slobodu omogućujući osobama da budu i radnici i poslodavci, uz manja izdvajanja za doprinose i poreze – pojasnili su iz UGP-a. 

Nastavite čitati

U fokusu

Kriminalci opet vrebaju – pojavio se opasan pokušaj prijevare vezan uz banke i portal e-Građani!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorava na niz aktivnih kampanja kriminalaca koji u posljednje vrijeme ciljaju klijente banaka, kako bi im ukrali podatke i tako stekli financijsku korist.

Prijevara koja se posljednja pojavila i vezana je za banke i portal e-Građani funkcionira tako da prevaranti u ime banaka šalju SMS u kojem tvrde da „Imate pravo na povrat poreza“ s poveznicom koja vodi na lažnu prijavu u sustav e-Građani.

Ako zaprimite takav SMS, nipošto nemojte kliknuti na poveznicu i nikako ne unosite podatke vezane uz Vaš mToken/token niti ikakve druge osobne podatke.

Preporučeno je  da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara, a ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste upisali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci i prijevaru prijavite policiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje