Povežite se s nama

Međimurje

Mirjani i Zvonku zlato za najbolje “črno zlato”

Objavljeno:

- dana

KOŠČIČNO ULJE

Mirjana Jezernik i Zvonko Just dobitnici su zlatnih medalja na izložbi bučinih ulja koja je održana u Gradskoj kavani u Čakovcu.

Koščična ulja s njihovih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava dobila su najviše ocjene stručnih ocjenjivača. Za potrebe izložbe u laboratorij Bioinstituta dostavljeno je 25 uzoraka, šest hladno prešanih bučinih ulja i 19 nerafiniranih bučinih ulja proizvedenih prema tradicionalnom postupku, što je nadmašilo sva očekivanja organizatore izložbe.
– Još više od broja pristiglih uzoraka veseli činjenica da je kvaliteta ulja na standardno vrhunskoj razini – istaknuo je voditelj laboratorija za kemiju hrane i POU Bioinstituta Čakovec Nenad Martinec.

Organizatore izložbe veseli činjenica da je kvaliteta ulja na standardno vrhunskoj razini

To i ne treba čuditi s  na to obzirom da je proizvodnja koščičnog ulja duboko utkana u višedesetljetnu poljprivrednu tradiciju u Međimurju. I dok su stanovnici sjevera Hrvatske dobro upoznati s blagotvornim djelovanjem bučinog ulja na zdravlje, cilj Dana koščičnog ulja – međimurskog “črnog zlata” – je predstavljanje, afirmacija i isticanje njegovih prednosti širim tržištu.

– Želja nam je da Županija i dalje bude potpora i poticaj našim vrijednim proizvođačima, da kroz međusobne susrete prošire svoja znanja i iskustva, a savjete i preporuke stručnjaka koji prate našu manifestaciju iskoriste i pretoče u još kvalitetniji i time vredniji proizvod. Zahvaljujem svim prijavljenim izlagačima,  a bilo ih je čak 25, koji su imali odvažnost i hrabrost donijeti odluku da svoje uzorke ulja pošalju na ocjenjivanje i usporedbu s ostalim uljima i samo si još jednom dokazali njegovu vrijednost i kvalitetu, kao što je u Međimurju i imamo – istaknuo je pritom međimurski župan Matija Posavec. U konkurenciji nerafiniranih koščičnih ulja, osim zlata Mirjani Jezernik, srebrna medalja pripala je Uljari Šenkovec d.o.o., a brončana OPG-u Josipa Cerovca. U kategoriji koščičnih ulja prešanih hladnim postupkom uz Zvonka Justa srebrom je nagrađen OPG Marđetko, a broncom OPG Simona Tkalec.

UZORCI

Za čakovečku izložbu prijavljeno je 25 uzoraka ulja, šest uzoraka dobivenih postupkom hladnog prešanja i 19 nerafiniranih bučinih ulja proizvedenih prema tradicionalnom postupku

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Posjetitelje u Čakovcu oduševila atraktivna izložba gljiva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gljivarsko društvo „Smrčak“ Čakovec i ove je godine organiziralo dvodnevnu edukativnu izložbu gljiva, pod pokroviteljstvom Grada Čakovca, Međimurske županije, Turističke zajednice Grada Čakovca i pivnice Angry Moose.

Na novoj lokaciji u centru grada, u Ulici kralja Tomislava 2, članovi „Smrčka“ su 24. i 25. rujna na najbolji mogući način upotpunili manifestaciju „Jesen u gradu Zrinskih“ izložbom, edukacijama i predstavljanjem jela od gljiva.

Eksponatima bogatu izložbu već je prvog dana razgledao velik broj posjetitelja, a posjetila ju je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. 

Zajedno s brojnim zaljubljenicima u gljive, gradonačelnica se upoznala s raznim vrstama – jestivima, nejestivima, otrovnima i smrtno otrovnima, koje su članovi Društva izložili na iznimno atraktivan način.

Osim toga, zainteresirani posjetitelji mogli su i kušati razne delicije, poput kolača i namaza od gljiva.

Odaziv je bio odličan i u nedjelju, što dokazuje da se sve više ljudi okreće prirodi i pokazuje interes za gljive.

Nastavite čitati

Međimurje

Mažoretkinje Kotoribe četvrte na Europskom prvenstvu u Zadru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su na Državnom prvenstvu u Klinča Selu izborile prolaz na Europsko prvenstvo, juniorke Mažoretkinja Kotoribe ljeto su provele trenirajući za Europsko prvenstvo mažoretkinja u Zadru.

U Zadru su provele nekoliko dana, a kući su se vratile s vrlo dobrim uspjehom – osvojile su četvrto mjesto. Juniorke je vodila trenerica Marta Vojvoda.

Na Europskom prvenstvu sudjelovalo je više od 2000 mažoretkinja i više od 70 sastava. U njihovoj kategoriji sudjelovalo je ukupno 10 ekipa.

– U takvoj konkurenciji osvojile su četvrto mjesto, što je sjajan uspjeh za nas. Vrlo sam ponosna na naše cure – rekla je predsjednica Kristina Čižmešija, a čestitku na sjajnom rezultatu uputio im je i načelnik Dario Friščić.

– Čestitam Mažoretkinjama Kotoribe na još jednom lijepom uspjehu i promociji naše Kotoribe diljem Hrvatske i šire – rekao je Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje