Povežite se s nama

Međimurje

Mirjani i Zvonku zlato za najbolje “črno zlato”

Objavljeno:

- dana

KOŠČIČNO ULJE

Mirjana Jezernik i Zvonko Just dobitnici su zlatnih medalja na izložbi bučinih ulja koja je održana u Gradskoj kavani u Čakovcu.

Koščična ulja s njihovih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava dobila su najviše ocjene stručnih ocjenjivača. Za potrebe izložbe u laboratorij Bioinstituta dostavljeno je 25 uzoraka, šest hladno prešanih bučinih ulja i 19 nerafiniranih bučinih ulja proizvedenih prema tradicionalnom postupku, što je nadmašilo sva očekivanja organizatore izložbe.
– Još više od broja pristiglih uzoraka veseli činjenica da je kvaliteta ulja na standardno vrhunskoj razini – istaknuo je voditelj laboratorija za kemiju hrane i POU Bioinstituta Čakovec Nenad Martinec.

Organizatore izložbe veseli činjenica da je kvaliteta ulja na standardno vrhunskoj razini

To i ne treba čuditi s  na to obzirom da je proizvodnja koščičnog ulja duboko utkana u višedesetljetnu poljprivrednu tradiciju u Međimurju. I dok su stanovnici sjevera Hrvatske dobro upoznati s blagotvornim djelovanjem bučinog ulja na zdravlje, cilj Dana koščičnog ulja – međimurskog “črnog zlata” – je predstavljanje, afirmacija i isticanje njegovih prednosti širim tržištu.

– Želja nam je da Županija i dalje bude potpora i poticaj našim vrijednim proizvođačima, da kroz međusobne susrete prošire svoja znanja i iskustva, a savjete i preporuke stručnjaka koji prate našu manifestaciju iskoriste i pretoče u još kvalitetniji i time vredniji proizvod. Zahvaljujem svim prijavljenim izlagačima,  a bilo ih je čak 25, koji su imali odvažnost i hrabrost donijeti odluku da svoje uzorke ulja pošalju na ocjenjivanje i usporedbu s ostalim uljima i samo si još jednom dokazali njegovu vrijednost i kvalitetu, kao što je u Međimurju i imamo – istaknuo je pritom međimurski župan Matija Posavec. U konkurenciji nerafiniranih koščičnih ulja, osim zlata Mirjani Jezernik, srebrna medalja pripala je Uljari Šenkovec d.o.o., a brončana OPG-u Josipa Cerovca. U kategoriji koščičnih ulja prešanih hladnim postupkom uz Zvonka Justa srebrom je nagrađen OPG Marđetko, a broncom OPG Simona Tkalec.

UZORCI

Za čakovečku izložbu prijavljeno je 25 uzoraka ulja, šest uzoraka dobivenih postupkom hladnog prešanja i 19 nerafiniranih bučinih ulja proizvedenih prema tradicionalnom postupku

Izvor:
Foto:

Međimurje

Članovi DOSTI-ja na glazbenim radionicama svirali glazbenu pratnju za pjesmu „Zamisli život“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu provedbe prve godine programa „Ponudimo više IV“ koji provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, održane su muzičke radionice u kojima su sudjelovali članovi Društva.

Radionice je provodila glazbena odgojiteljica Lidija Detić, a polaznici su od ritmičkih uzoraka korak po korak došli do sviranja glazbene pratnje za pjesmu „Zamisli život“ na ksilofonima, metalofonima i bas gitari.

Na kraju su polaznici radionica odabrali instrumente pa su zajedno odsvirali i otpjevali svoju verziju pjesme „Zamisli život u ritmu muzike za ples”.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju nema novih slučajeva zaraze koronom, no jedna osoba je preminula

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata nema pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 21. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba te je broj pozitivnih osoba na današnji dan 50.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih pacijenata, otpušten je 1 pacijent, a pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana u Međimurju je cijepljeno 1888 osoba, od čega 151 osoba prvom dozom i 1737 osoba drugom dozom.

S današnjim danom, s barem jednom dozom cijepljeno je 41.615 osoba, što iznosi 47,4 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

U proteklih 7 dana cijepljeno je 4509 osoba, i to 644 osobe prvom dozom i 3865 osoba drugom dozom.

Svi oni koji se žele cijepiti, a nisu prijavljeni putem platforme ili još uvijek nisu dobili poziv za cijepljenje, moći će se cijepiti svaki radni dan od 9-13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13-18 sati u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!