Povežite se s nama

Međimurje

Mirjani i Zvonku zlato za najbolje “črno zlato”

Objavljeno:

- dana

KOŠČIČNO ULJE

Mirjana Jezernik i Zvonko Just dobitnici su zlatnih medalja na izložbi bučinih ulja koja je održana u Gradskoj kavani u Čakovcu.

Koščična ulja s njihovih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava dobila su najviše ocjene stručnih ocjenjivača. Za potrebe izložbe u laboratorij Bioinstituta dostavljeno je 25 uzoraka, šest hladno prešanih bučinih ulja i 19 nerafiniranih bučinih ulja proizvedenih prema tradicionalnom postupku, što je nadmašilo sva očekivanja organizatore izložbe.
– Još više od broja pristiglih uzoraka veseli činjenica da je kvaliteta ulja na standardno vrhunskoj razini – istaknuo je voditelj laboratorija za kemiju hrane i POU Bioinstituta Čakovec Nenad Martinec.

Organizatore izložbe veseli činjenica da je kvaliteta ulja na standardno vrhunskoj razini

To i ne treba čuditi s  na to obzirom da je proizvodnja koščičnog ulja duboko utkana u višedesetljetnu poljprivrednu tradiciju u Međimurju. I dok su stanovnici sjevera Hrvatske dobro upoznati s blagotvornim djelovanjem bučinog ulja na zdravlje, cilj Dana koščičnog ulja – međimurskog “črnog zlata” – je predstavljanje, afirmacija i isticanje njegovih prednosti širim tržištu.

– Želja nam je da Županija i dalje bude potpora i poticaj našim vrijednim proizvođačima, da kroz međusobne susrete prošire svoja znanja i iskustva, a savjete i preporuke stručnjaka koji prate našu manifestaciju iskoriste i pretoče u još kvalitetniji i time vredniji proizvod. Zahvaljujem svim prijavljenim izlagačima,  a bilo ih je čak 25, koji su imali odvažnost i hrabrost donijeti odluku da svoje uzorke ulja pošalju na ocjenjivanje i usporedbu s ostalim uljima i samo si još jednom dokazali njegovu vrijednost i kvalitetu, kao što je u Međimurju i imamo – istaknuo je pritom međimurski župan Matija Posavec. U konkurenciji nerafiniranih koščičnih ulja, osim zlata Mirjani Jezernik, srebrna medalja pripala je Uljari Šenkovec d.o.o., a brončana OPG-u Josipa Cerovca. U kategoriji koščičnih ulja prešanih hladnim postupkom uz Zvonka Justa srebrom je nagrađen OPG Marđetko, a broncom OPG Simona Tkalec.

UZORCI

Za čakovečku izložbu prijavljeno je 25 uzoraka ulja, šest uzoraka dobivenih postupkom hladnog prešanja i 19 nerafiniranih bučinih ulja proizvedenih prema tradicionalnom postupku

Izvor:
Foto:

Međimurje

Otvorene prijave za radionice digitalnih vještina Kreativno edukativnog centra “Murai”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Imaš dobar proizvod ili ideju, ali ne znaš kako ga promovirati?

– Nema problema, prijavi se na naše radionice digitalnih medija i zakorači u 21. stoljeće! – kažu iz Kreativno edukativnog centra “Murai” Sveti Juraj na Bregu.

Navedene radionice namijenjene su da pomognu umjetnicima, obrtnicima i poduzetnicima, ali i široj javnosti za brendiranje i promociju vlastitih aktivnosti. Potreba za ovim radionicama proizlazi iz napretka tehnologije i digitalizacije te usavršavanja vještina 21. stoljeća.

Naučene vještine mogu se primijeniti u razvoju poduzetničkih ideja i marketinga.

– Radionice su namijenjene svim dobnim skupinama koje imaju osnovno računalno znanje pa ako znaš upaliti kompjuter, spreman si za naše radionice! – dodaju organizatori.

Plan radionica:

  1. Produkcija online sadržaja (30. rujna u 17 sati)
  2. Radionica izrade osobne web stranice (7. listopada u 17 sati)
  3. Upravljanje društvenim mrežama (14. listopada u 17 sati)

Broj prijava je ograničen, stoga požurite i rezervirajte svoje mjesto na vrijeme.

Obrazac za prijavu

Radionice će se održati u Klubu Prostor – “CeZam” Čakovec. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija.

Nastavite čitati

Međimurje

U srijedu u Međimurju 28-ero novooboljelih od koronavirusa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

koronavirus, korona, ilustracija, cjepivo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađen je 181 uzorak, od čega je evidentirano 28 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 15,46% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 22. rujna županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 18 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 130.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.015 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 12 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nema novih hospitaliziranih osoba i nema otpuštenih osoba. Nema pacijenata na invazivnoj respiraciji ni preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje