Povežite se s nama

Međimurje

Mirjani i Zvonku zlato za najbolje “črno zlato”

Objavljeno:

- dana

KOŠČIČNO ULJE

Mirjana Jezernik i Zvonko Just dobitnici su zlatnih medalja na izložbi bučinih ulja koja je održana u Gradskoj kavani u Čakovcu.

Koščična ulja s njihovih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava dobila su najviše ocjene stručnih ocjenjivača. Za potrebe izložbe u laboratorij Bioinstituta dostavljeno je 25 uzoraka, šest hladno prešanih bučinih ulja i 19 nerafiniranih bučinih ulja proizvedenih prema tradicionalnom postupku, što je nadmašilo sva očekivanja organizatore izložbe.
– Još više od broja pristiglih uzoraka veseli činjenica da je kvaliteta ulja na standardno vrhunskoj razini – istaknuo je voditelj laboratorija za kemiju hrane i POU Bioinstituta Čakovec Nenad Martinec.

Organizatore izložbe veseli činjenica da je kvaliteta ulja na standardno vrhunskoj razini

To i ne treba čuditi s  na to obzirom da je proizvodnja koščičnog ulja duboko utkana u višedesetljetnu poljprivrednu tradiciju u Međimurju. I dok su stanovnici sjevera Hrvatske dobro upoznati s blagotvornim djelovanjem bučinog ulja na zdravlje, cilj Dana koščičnog ulja – međimurskog “črnog zlata” – je predstavljanje, afirmacija i isticanje njegovih prednosti širim tržištu.

– Želja nam je da Županija i dalje bude potpora i poticaj našim vrijednim proizvođačima, da kroz međusobne susrete prošire svoja znanja i iskustva, a savjete i preporuke stručnjaka koji prate našu manifestaciju iskoriste i pretoče u još kvalitetniji i time vredniji proizvod. Zahvaljujem svim prijavljenim izlagačima,  a bilo ih je čak 25, koji su imali odvažnost i hrabrost donijeti odluku da svoje uzorke ulja pošalju na ocjenjivanje i usporedbu s ostalim uljima i samo si još jednom dokazali njegovu vrijednost i kvalitetu, kao što je u Međimurju i imamo – istaknuo je pritom međimurski župan Matija Posavec. U konkurenciji nerafiniranih koščičnih ulja, osim zlata Mirjani Jezernik, srebrna medalja pripala je Uljari Šenkovec d.o.o., a brončana OPG-u Josipa Cerovca. U kategoriji koščičnih ulja prešanih hladnim postupkom uz Zvonka Justa srebrom je nagrađen OPG Marđetko, a broncom OPG Simona Tkalec.

UZORCI

Za čakovečku izložbu prijavljeno je 25 uzoraka ulja, šest uzoraka dobivenih postupkom hladnog prešanja i 19 nerafiniranih bučinih ulja proizvedenih prema tradicionalnom postupku

Izvor:
Foto:

Međimurje

Božićni koncert Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec održat će se 11. prosinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec i ove godine organizira svoj Božićni koncert.

Koncert će se održati u ponedjeljak, 11. prosinca, s početkom u 18 sati u Centru za kulturu Čakovec.

Program će održati Osnovna glazbena škola i Osnovna škola klasičnog baleta.

Ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Poziv izlagačima – 2. Božićni sajam Općine Pribislavec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Pribislavec organizira 2. Božićni sajam, koji će se održati 17. prosinca, na prostoru ispred Općine Pribislavec, Braće Radića 47, Pribislavec, s početkom u 14 sati.

Pozivaju zainteresirane izlagače da rezerviraju svoj štand za izlaganje na sajmu te da iskoriste priliku za promociju svojih proizvoda i usluga.

Rok za podnošenje prijava za rezervaciju štanda je 8. prosinca 2023. godine.

Prijave (Zahtjev za korištenje javne površine) se podnose osobno u Jedinstveni upravni odjel Općine Pribislavec, Braće Radića 47, Pribislavec ili putem e-maila: [email protected].

Zahtjev za korištenje javne površine nalazi se na službenoj web stranici Općine Pribislavec:https://pribislavec.hr/dokumenti/zahtjev-za-koristenje-javne-povrsine/

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje