Povežite se s nama

Novosti

MIV za modernizaciju proizvodnje i zaštitu okoliša dao 60 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Ministarstvo okoliša i prirode nedavno je Metalskoj industriji Varaždin izdalo Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za radnu jedinicu Ljevaonica. Time je ova varaždinska metalska tvrtka, čija je djelatnost utemeljena još 1939. godine, postala jedna od rijetkih poduzeća u ovom dijelu Hrvatske koje je, sukladno Zakonu o zaštiti okoliša, ishodila okolišnu dozvolu koja svjedoči o visokoj i cjelovitoj razini zaštite okoliša prema IPPC direktivi iz 1996. godine (Integrated pollution prevention and control).

– Nakon promjene vlasničke strukture Metalske industrije Varaždin 2007. godine pokrenuli smo projekt 3R: restrukturiranje, racionalizacija i reorganizacija. Uz išle su i investicije usmjerene i prema zaštiti okoliša, čime je poduzeće potvrdilo svoju društvenu odgovornost i u ovom aspektu poslovanja prema svim relevantnim dionicima. Naime, usklađivanje domaće zakonske regulative s direktivama Europske unije u procesu pridruživanja i pred našu je tvrtku postavio i nove zahtjeve u pogledu zaštite okoliša. Stoga smo u Metalskoj industriji Varaždin posljednjih nekoliko godina vrlo naporno radili na stvaranju preduvjeta za dobivanje okolišne dozvole. Ocjenjuju se svi aspekti zaštite okoliša, dakle emisije u zrak, vodi i tlo, a obuhvaća i buku te otpad za što su sve propisane granične vrijednosti. Prvi značajni korak ostvarili smo kada je Metalskoj industriji Varaždin dodijeljen certifikat zaštite okoliša – ISO 14001 u travnju 2010., da bi kroz suradnju s Ministarstvom okoliša i prirode, inspekcijskim službama te tvrtkama fakultetima ove godine napokon došli do krune, kao jedna od prvih tvrtki u ovom dijelu Hrvatske koja je dobila okolišnu dozvolu – istaknuo je u srijedu predsjednik Uprave Metalske industrije Varaždin Franjo Turek.

Koks se više ne koristi, a emisije u zrak iz MIV-a smanjene su za čak 99 posto

No, da bi ostvarili cilj vezan uz objedinjene uvjete zaštite okoliša, bez čije implementacije ne bi bilo moguće sačuvati proizvodnju u Metalskoj industriji Varaždin, bila su potrebna značajna ulaganja.

– U posljednjih pet godina investicije u Metalskoj industriji Varaždin dosegle su čak 60 milijuna kuna. Od toga je barem polovica direktno vezana uz okoliš, dok je druga polovica imala posredni utjecaj na zaštitu okoliša. Investiranjem u nove tehnologije i racionalnim gospodarenjem sirovinama MIV kontinuirano smanjuje potrošnju energije, količinu nastalog otpada te emisije u vodu, tlo i zrak, ali i mogućnost nastanka akcidentih situacija, naglasio je predsjednik Uprave MIV-a koji je zahvaljujući investicijama i promjeni tehnologije emisiju CO2 smanjio za čak 1.800 puta.

Velike uštede

U Hrvatskoj, kako je naglasio zamjenik rukovoditelja sektora logistike i rukovoditelj odjela posebne sigurnosti Davor Križaić, utvrđeno je 300 tvrtki od 40 velikih koje trebaju uskladiti svoje poslovanje s objedinjenim uvjetima zaštite okoliša u određenim rokovima ili se izlažu mogućnosti plaćanja penala EU. Među tim velikima je i Metalska industrija Varaždin koja je radi toga, uz ostalo, zamijenila staru kupolnu peć novom tehnologijom – srednje frekventnom električnom peći koja se u modernim ljevaonicama potvrdila kao najučinkovitija i ekološki najprihvatljivija za proizvodnju bazne taline za nodularni i sivi lijev.

Zahvaljujući investicijama i promjeni tehnologije emisiju CO2 manje a čak 1.800 puta

-Zahvaljujući novoj tehnologiji značajno je smanjen nastali otpad u procesu proizvodnje te utrošak sirovina i energenata, a svi naši parametri su danas puno niži od graničnih vrijednosti. Nastalu šljaku u procesu proizvodnje smanjili smo s 6.400 tona na samo 200 tona godišnje, a godišnju potrošnju vode s 250 tisuća kubnih metara reducirali smo na tek 7.000 kubika. No, najvažnije je da smo u potpunosti iz proizvodnje izbacili koks, nekada naš ključni energent čija je potrošnja iznosila 2.000 tona godišnje, te kalcijev karbid i vapnenac. Zahvaljujući novoj tehnologiji ukupnu emisiju čestica smanjili smo s ranijih 14,14 tona na godinu na samo 57 kilograma. Emisije u zrak smanjili smo za čak 99 posto. Na taj je način bitno smanjen negativni utjecaj na kvalitetu života u našem okruženju, ali i transport kroz grad, budući danas koristimo 3.000 tona raznih sirovina manje nego sa starom tehnologijom – rekao je Križaić.

Značajne novine uvedene su i pri gospodarenju otpadom. Tako je primjerice, ljevački pijesak, neopasni otpad čije je zbrinjavanje ranije bio teret za okoliš, ali i za tvrtku, dobio novu primjenu.

– Vođeni načelima poslovne i društvene odgovornosti i održivog razvoja, prepoznavši vrijednost ovog materijala, tvrtka je odlučila promijeniti način gospodarenja svojim proizvodnim ostatkom. Ljevački, odnosno, kvarcni pijesak, iako potpuno neopasan za okoliš, predstavljao je značajan ostatak u našoj proizvodnji, pa smo sa stručnjacima iz Instituta IGH krenuli u projekt zahvaljujući kojem danas imamo certificiranu proizvodnju industrijski proizvedenog agregata. Naime, sav pijesak koji se koristi u našoj proizvodnji vraća se u proces tijekom kojeg se demetalizira, granulira i pročišćava, te tako nastaje novi proizvod – industrijski proizveden agregat koji svoju primjenu danas nalazi u građevinarstvu – istaknuo je Križaić. Nekada ostatak u proizvodnji za čije se zbrinjavanje posebno plaćalo tako je postao novi proizvod namijenjen građevinskoj industriji koja ga koristi za kolničke konstrukcije, betonske stabilizacije i mješavine, vruće asfaltne mješavine, zatim za nasipe, drenaže i popunjavanje prirodnih depresija, te kao podložni i kanalizacijski pijesak, kao pijesak za drenaže, ali i kao protuklizni pijesak za održavanje cesta u zimskim uvjetima. Ovaj industrijski proizveden agregat u Metalskoj industriji Varaždin nude kao kemijski vezanu mješavinu te kao fizikalno vezanu mješavinu.

– Naša nastojanja u ostvarenju 3R projekta, kojem je cilj povećati našu konkurentnost na svjetskom tržištu, ne bi bio moguć bez podrške poslovnih banaka, Hrvatske banke za obnovu i razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naša su iskustva s HBOR-om vrlo pozitivna, banka je prepoznala našu proizvodnju i podržala nas. Primjerice, 32 milijuna kuna kredita za investicije u projektima zaštite okoliša dobili smo od HABOR-a uz kamatu od samo dva posto, zahvaljujući subvenciji Fonda za zaštitu okoliša. Iako je riječ o nemaloj obvezi, sa sigurnošću mogu tvrditi da se MIV danas ne bi mogao nositi s konkurencijom na svjetskom tržištu da nismo toliko ulagali u modernizaciju proizvodnje te u zaštitu okoliša – zaključio je Franjo Turek, predsjednik Uprave Metalske industrije Varaždin.

Izvoze 70 % proizvodnje u 40 zemalja

Metalska industrija Varaždin na proizvodnim lokacijama u Fabijanskoj i Gospodarskoj ulici zapošljava 665 radnika, a njen proizvodni program sadrži čak 3.000 standardnih proizvoda, od armatura za vodovodne i kanalizacijske sustave, energetiku, procesnu industriju, brodogradnju i navodnjavanje, fazonskih komada za vodovodne i kanalizacijske sustave, do opreme za uređenje javnih površina i uslužnog lijeva. Tvrtka je stekla certifikat ISO 9001:2000 te certifikat ISO 14001:2004, certifikat za pitku vodu WRAS, certifikat GOST za rusko tržište te niz odobrenja za tržišta Bliskog istoka. Tvrtka je lani izvezla čak 70 posto proizvodnje u četrdeset zemalja svijeta, pa bi to trebalo biti dostatno da je država i lokalna samouprava MIV bolje prepoznaju kao domaćeg proizvođača i partnera kod investiranja u infrastrukturu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje