Od 2014. godine u Hrvatskoj se održava manifestacija Mjesec hrvatskoga jezika. Originalni organizator je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Mjesec se organizira s obzirom na činjenicu da je godinu dana prije prvog održavanja Hrvatska postala članicom Europske unije, a hrvatski jezik jedan od službenih jezika tog entiteta.

Jedan od ciljeva događanja jest očuvanje materinskoga jezika kao jednoga od temelja hrvatskog nacionalnog identiteta. Početni datum Mjeseca svake je godine 21. veljače, Međunarodni dan materinskoga jezika, dok je završni datum 17. ožujka, dan na koji je 1967. godine objavljena Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika. Hrvatski sabor utemeljio je Dane hrvatskoga jezika 1997. povodom 30. obljetnice objave Deklaracije pa Mjesec hrvatskoga jezika logično zaokružuje priču o materinskom hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta.

Drugi ciljevi manifestacije uključuju isticanje važnosti očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznavanje javnosti s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i poviješću.

– Hrvatski je jezik prošao prilično burna razvojna razdoblja, ali je unatoč svim poteškoćama uspio očuvati samobitnost i samosvojnost bez obzira na silne pritiske koji su u povijesti dolazili s raznih strana. Uzeo je ponešto od svakoga jezika koji ga je okruživao ili mu se silom nametao i preživio te je danas življi nego ikad. Slobodno se razvija, njime se slobodno piše i govori, a na međunarodnoj sceni zadobio je veliko priznanje postavši službenim jezikom Europske unije – poručuju iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Institut je tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika održao nekoliko predstavljanja svojih izdanja.

Komentari

Komentara