FOTOFranjo Talan

Povodom 74. obljetnice stradanja i 19. obljetnice blagoslova spomen kapele Blaženog Alojzija Stepinca u Otok Virju, u nedjelju, 9. lipnja, održana je tradicionalna komemoracija i sjećanje na žrtve grobišta Pancerica.

Program sjećanja na žrtve započeo je kod spomen križa hrvatskom himnom, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća i molitvom, a nakon toga misu zadušnicu za sve žrtve ratova i poraća, stradale u progonima diktatura i od vlasti totalitarnih režima predvodio je mons. dr. Anto Orlovac iz Banja Luke.

S obzirom da su zidovi kapele i tornja, kao i sam spomen križ, od različitih vremenskih nepogoda i utjecaja kiše, snijega i sunca, niskih i visokih temperatura poprimili dosta ružnu, na momente i crnu boju mještani Otok Virja odlučili su na inicijativu zvonara kapele Zorana Mustedanagića, obnoviti fasadu i nanijeti novu boju koju je osigurala župa Uzvišenja Sv. Križa Križovljan. Uz zvonara na nanošenju nove boje radili su subotama, od 11. svibnja do 1. lipnja, David Kranjc i Robert Domjan, a vatrogasnim mlazom zidove su oprali vatrogasci DVD-a Virje Križovljansko.

U spomen na žrtve grobišta Pancerica lovci LD Sv Hubert Cestica, uz grobište su 1994. godine postavili spomen križ koji je potom na blagdan Svih Svetih blagoslovio fra Franjo Talan. S obzirom da su svjedoci o stradanjima navodili da su se likvidacije na tom području dešavale u prvoj polovini mjeseca lipnja odlučeno je da se u spomen na te žrtve svake godine komemoracija s misom zadušnicom održi na drugu nedjelju u lipnju. O pedesetoj obljetnici stradanja, 1995., misu je predvodio don Anto Baković, a potom su pokrenute, zahvaljujući zauzimanju vlč. Ivana Košića, mještana Otok Virja, vjernika križovljanske župe i općine Cestica, pripreme za podizanje spomen kapele koju je blagoslovio prvi varaždinski biskup mons Marko Culej, 18. lipnja 2000.

Godine 2014. misu je predvodio varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, na 70. obljetnicu bio je biskup mons dr. Vlado Košić, a 12. lipnja 2016. misu je predvodio biskup mons. dr. Mile Bogović. Potom 2017. godine, uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč. Zorislava Šafrana, slovenski svećenici p. Drago Avsenak iz Ormoža i fra dr. Vinko Škafar iz Maribora, a lanjske godine misu je predvodio mons. dr. Juraj Batelja.

Komentari

Komentara