Povežite se s nama

Život i društvo

Mlade plesačice i plesači, prijavite se na projekt „People Power Partnership“ i nastupite diljem Europe

Objavljeno:

- dana

Voliš plesati? Voliš putovati? Želja ti je nastupiti na velikoj pozornici? Tražiš nova iskustva? Nova prijateljstva? Prijavi se na audiciju i budi dio velikog europskog projekta. Turistička zajednica Grada Varaždina poziva sve mlade plesače i plesačice, u dobi od 18 do 25 godina, na audiciju u sklopu projekta „People Power Partnership“, koja će biti održana 22., 23. i 24. siječnja 2021. u Varaždinu.

Na audiciji će biti izabrano osmero mladih varaždinskih plesača i plesačica koji će sudjelovati u velikom europskom projektu u sklopu kojeg će u sljedeće 4 godine, koliko projekt traje, zajedno s vršnjacima iz europskih zemalja partnera, imati prilike nastupiti na 7 velikih festivala u Litvi, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Latviji, Portugalu te na varaždinskom Špancirfestu.

U projektu „People Power Partnership“, koji je financiran iz EU programa „Kreativna Europa“, sudjeluje 14 institucija iz 11 zemalja (Hrvatska, Njemačka, Danska, Rumunjska, Litva, Latvija, Španjolska, Portugal, Velika Britanija, Italija i Češka).

Hrvatski partner je Turistička zajednica grada Varaždina. U sklopu projekta će ukupno 104 mladih u dobi od 18 do 25 godina iz zemalja partnera uvježbati program za ukupno 13 manjih i jednu veliku produkciju, koje će biti izvedene na turneji u svim partnerskim gradovima.

Produkcije će biti usredotočene na društveno relevantne teme iz osobnih života mladih. Objedinjujući oblik izražavanja bit će hip-hop, a s mladima će raditi iskusni kreativni profesionalci iz Freiburga.

U prvoj fazi projekta u kolovozu ove godine, osmero odabranih plesača i plesačica iz Varaždina zajedno s osmero mladih sudionika iz Torina pripremat će u Varaždinu produkciju za javni prostor, koja će biti izvedena u sklopu Špancirfesta 2021.

Nakon tog nastupa, mladi plesači ove će godine otputovati u Vilnius gdje će sa sudionicima iz Litve nastupiti na tamošnjem festivalu.

Radni jezik projekta je engleski, tako da i prijava za audiciju treba biti na engleskom jeziku.

Prijave za audiciju primaju se do 10. siječnja, svi zainteresirani mladi plesači i plesačice koji žele pristupiti audiciji trebaju pripremiti kraći video, a informacije o tome što sve on treba sadržavati, kako ga poslati, kao i sve dodatne informacije o projektu mogu se pronaći na web stranici Turističke zajednice grada Varaždina.

Život i društvo

Provjeravali kolesterol kod 32.000 predškolaraca: čak 10,5 posto djece imalo je povišene vrijednosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

voće i povrće, dijete, obrok

Investicija u primarnu prevenciju smanjit će potrebu za skupim liječenjima u kasnijim fazama, osiguravajući bolju kvalitetu života pojedinca i dugoročnu stabilnost zdravstvenog sustava, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš sa stručnog skupa „Plan za srce“.

– Naša zdravstvena administracija je i uvela preventivne zdravstvene preglede koji detektiraju predispozicije za razvoj kardiovaskularnih bolesti, i rezultati nisu dobri. Čak 77 posto građana koji su se odazvali preventivnim zdravstvenim pregledima ima neki od faktora rizika, uključujući hipertenziju, poremećaj lipida, prekomjernu tjelesnu težinu, a mnogi i puše. Strateško usmjeravanje prema edukaciji o rizicima, promicanju zdravog načina života i ranim dijagnostičkim postupcima nije samo pitanje medicinske prakse, već i ekonomske održivosti. Dugoročno, povećanjem zdravstvene pismenosti moguće je suzbiti ovaj problem u Hrvatskoj i smanjiti incidenciju, kao što to rade i druge zemlje – poručio je ministar Beroš.

Uoči Svjetskog dana srca te Svjetskog dana porodične hiperkolesterolemije, na okupljanju u organizaciji Portala Zdravlje, vodeći domaći stručnjaci istaknuli su potrebnu za sveobuhvatnom strategijom koja bi doprinijela smanjenju smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila.

Riječ je o i dalje vodećem uzroku smrtnosti i pobola u Hrvatskoj, od koje je, prema preliminarnim podacima, tijekom 2022. svakoga dana preminula 61 osoba, odnosno 39 posto ukupno preminulih osoba.

– Smrtnost bi morala biti desetak posto niža uspoređujemo li se s tzv. zemljama niskoga kardiovaskularnog rizika kao što su Francuska, Italija, skandinavske zemlje, ali i susjedna Slovenija. Svakako nije problem u dometima i dostupnosti kardiološke dijagnostike i liječenja, već u lošoj zdravstvenoj prosvjećenosti naših građana i zanemarenoj važnosti kardiovaskularne prevencije. Bez sustavnog nacionalnog programa promicanja kardiovaskularnog zdravlja, s naglaskom na prevencijske mjere, nema daljnjeg napretka u obuzdavanju pobola i smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila – ustvrdio je predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva i upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca, akademik Davor Miličić, te zaključio da jačanjem zdravstvene pismenosti i preventivnih mjera već u 10 godina možemo preokrenuti crne statistike.

– Bolesti srca i krvnih žila su prvi uzrok smrti u svijetu a uzrok im može biti kombinacija bihevioralnih, socioekonomskih i okolišnih faktora, uključujući nepravilnu prehranu i pretilost, korištenje duhana, tjelesnu neaktivnost, štetnu upotrebu alkohola, onečišćenje zraka i stresni način života. Svatko od nas trebao bi početi s malim promjenama u životnim navikama koje dovode do poboljšanja zdravlja srca – zaključio je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. spec., ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na raspravi se čulo da su građani Hrvatske najdeblja nacija Europe, a također, i jedna od vodećih nacija po neslavnome postotku osoba koje puše duhan. Riječ je o dvama bitnim kardiovaskularnim, ali i općim rizičnim čimbenicima po zdravlje ljudi.

No posebno zabrinjava podatak koji je iznijela prim. Verica Kralj, dr. med., o rezultatima probira na porodičnu hiperkolesterolemiju, koji je ove godine prvi put proveden prilikom upisa djece u prvi razred osnovne škole.

– Sukladno Nacionalnom programu probira i ranog otkrivanja porodične hiperkolesterolemije, proljetos smo kroz pilot projekt provjerili vrijednost kolesterola kod više od 32 tisuće predškolaca. Povišene vrijednosti ukupnog kolesterola od 5.1 – 6.0 mmol/L zabilježene su kod 10,5 posto djece, čiji su liječnici potom provjeravali obiteljsku anamnezu zadanim upitnikom. Ukupno 450 djece imalo je vrijednost ukupnog kolesterola jednaku ili veću od 6,1 mmol/L, te su poslani specijalistu pedijatru na daljnju obradu – pojasnila je prim. Verica Kralj.

Akademik Željko Reiner podsjetio je da je porodična hiperkolesterolemija, često nazivana i „nasljedni kolesterol“, prirođena bolest, gdje oboljeli doživotno imaju povišenu vrijednost LDL kolesterola. U Hrvatskoj od nje, procjenjuje se, boluje između 15 i 20 tisuća osoba, no samo jedan posto svjesno je dijagnoze.

– Zbog dugotrajne neprimjetne izloženosti povišenim vrijednostima „lošega“ LDL-kolesterola, te osobe imaju i do 20 puta veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti od ostatka populacije. Čak svaki četvrti bolesnik, kojem bolest nije prepoznata ni adekvatno liječena, umire od nekog koronarnog događaja poput srčanog ili moždanog udara prije 50. godine života. Svi bolesnici s porodičnom hiperkolesterolemijom po definiciji spadaju u osobe visokog i vrlo visokog kardiovaskularnog rizika – pojašnjava akademik Reiner.

Od svih građana koji su lani posjetili liječnika primarne zdravstvene zaštite, njih čak 40 posto imalo je evidentirano dijagnozu neke kardiovaskularne bolesti.

U nastavku okupljanja sudionici su istaknuli važnost jačanja zdravstvene pismenosti od najranije dobi. Zdravstvene politike koje stvaraju okruženja u kojima su zdravi izbori ne samo dostupni, nego i priuštivi, bitne su u motiviranju ljudi da usvoje i održavaju zdravije stilove života.

Ipak, unatoč činjenici da promjenom vlastitog ponašanja možemo izbjeći ili umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, one su i dalje globalni javnozdravstveni problem na koji je potrebno što hitnije utjecati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nikad veseliji i raznolikiji Dani Miholja iznjedrili prvu utrku “Srakarski cener“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dani Miholja, manifestacija kojom u Sračincu slave Dan Općine i Dan župe sv. Mihaela arkanđela od 23. rujna pa sve do 1. listopada, mještanima i posjetiteljima jamče nikad bogatiji program proslave Dana Općine Sračinec.

Naime, već u subotu Udruga veterana Domovinskog rata s područja općine Sračinec održat će u Parku velika graba druženje sa srodnim udrugama iz cijele Varaždinske županije, uz kuglanje, pikado i druge sportske igre.

Naravno, i u ovoj prigodi kuha se neizbježan gulaš, a u nedjelju počinje tradicionalni ribički kup ŠRK Sračinec kojem je na korištenje predan potpuno obnovljen prostor za provedbu brojnih aktivnosti.  

Ponedjeljak je slobodan dan, ali se događanja nastavljaju u utorak kazališnom predstavom u Parku Velika graba gdje će znatiželjnici upoznati „Srakarskog Kerempuha“ Luku Vintera koji je ove godine već izdao jedan roman.

Ovaj put autor se publici predstavlja zanimljivom kazališnom predstavom, a program Dana Miholja nastavlja se u srijedu tradicionalnim dječjim danom u sklopu kojeg Djećji vrtić Bambi i Osnovna škola priređuju svoj program. 

Centralni događaj proslave Dana Općine Sračinec bit će u četvrtak, 28. rujna, kada je na programu održavanje svečane sjednice općinskog Vijeća s početkom u 17 sati u parku ili Domu kulture. Uoči sjednice bit će položeni vijenci na spomen obilježja. Na samo Miholje u petak mještani mogu u 11 sati sudjelovati u misnom slavlju kojeg predvodi novi župnik vlč. Stjepan Mostečak jer je dugogodišnji župnik Dudašek premješten na novu službu u Varaždinske Toplice.

Za glazbenu večer angažirana je Opća opasnost i nema sumnje da će se pod šatorom kod Doma kulture okupiti brojni fanovi ovih rokera. Subota pak donosi koncerte Hanke Paldum i Duška Kuliša, a posjetitelji cijeli dan mogu iskoristiti za posjet teniskim turnirima i smotri folklora.

Plac na gmajni bit će održan u nedjelju i oko 12.30 sati startat će podjela glasovitog Srakarskog gulaša.

Pravi raj za nepce bit će prezentacija i degustacija zdignutih krumpirovih štrukli s košticama koje spravljaju članice udruge Preslica. Uz tradicionalnu izložbu malih životinja, kao novost, ove će se godine održati atletska utrka „Srakarski cener“ na trasi dugačkoj 10 kilometara od Velike grabe do mostova kod dravskog kanala u Svibovcu i natrag. 

Uz odrasle, na kraćim trasama ogledat će se najmlađi trkači te će svi dobiti dres i kolajne za uspomenu.

Evo kompletnog programa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje