Povežite se s nama

Međimurje

Mladen Zemljić novi predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća

Objavljeno:

- dana

Prijedlog II. izmjena i dopuna proračuna Međimurske županije za 2016. godinu te prijedlog proračuna Međimurske županije za 2017. godinu bile su glavne točke sjednice njezina Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Tijekom rasprave je naglašeno da je došlo do smanjenja ukupnih prihoda i rashoda za oko 6,4 milijuna kuna, i to najviše zbog nerealiziranih kapitalnih investicija i projekata koji su u velikom dijelu morali biti financirani iz državnog proračuna i fondova Europske unije. Također, tijekom sjednice je izabrano i novo vodstvo GSV-a. Sindikalne udruge kao kandidata za predsjednika istaknule su Mladena Zemljića, dok su za potpredsjednike Vijeća predloženi zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović te predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Senčar. Taj je prijedlog jednoglasno prihvaćen, a na kraju sjednice Vijeća je Marina Kodba, predstojnica Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, iznijela najnovije podatke o stanju na tržištu rada. Prema njezinim riječima, pozitivan trend kad su u pitanju zaposlenost i nezaposlenost se nastavlja, pa su tako krajem studenoga evidentirane 4.333 nezaposlene osobe, što je u odnosu na studeni prethodne godine smanjenje od 17,5 posto. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković: „Necertificirano sjeme smanjuje prinose“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija / pixabay.com

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković još se jednom osvrnula na Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, koji je izazvao puno polemika u javnosti, ustvrdivši da na vidi razlog za odgodom njegova donošenja.

– Riječ je o redovnoj proceduri u Hrvatskom saboru, gdje će se tijekom dvaju čitanja provjeriti je li što propušteno – izjavila je ministrica Vučković.

Dodala je da su mali proizvođači izuzeti od certificiranja i dorade, baš kao i ekološki poljoprivrednici te da određene informacije iznesene u javnosti nisu točne.

– Imamo velik problem zbog korištenja necertificiranog sjemena, a koristi se prosječno na 20 posto velikih površina. To značajno smanjuje prinose i to je teška tema. Razmišljamo neke primjedbe otkloniti uvođenjem posebnih potpora. Nastojat ćemo ubuduće malo bolje voditi dijalog – zaključila je Vučković.

Na prijedlog novoga Zakona su krajem 2020. godine reagirali Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga „Biovrt – u skladu s prirodom“ i Udruga OPG-ova Hrvatske „Život“, ocijenivši ga nedorečenim.

Nastavite čitati

Međimurje

Preminuo Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivan Grahovec

U Međimurju danas tužna vijest: u 72. godini preminuo je Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja.

Lik Đure z Međimurja, zabavljača koji je desetljećima uveseljavao Međimurce i žitelje susjednih regija, ostvarivao se putem priča o malome čovjeku i njegovim naporima. Prije triju godina uručena mu je Povelja Međimurske županije kao znak zahvalnosti za dugogodišnji rad i doprinos kulturno-umjetničkomu amaterizmu.

Posljednji ispraćaj održat će se u krugu obitelji.

Nastavite čitati