Povežite se s nama

Život i društvo

Mladi iz VAKUUM-a ostali bez svog prostora u Preradovićevoj

Objavljeno:

- dana

TREBAJU ISELITI DO 17. VELJAČE

VAKUUM klub mjesto je gdje svi mladi Varaždinci mogu osmišljavati, organizirati i sudjelovati u aktivnostima od vlastitog interesa, a postoji već skoro tri godine. Nastao je u okviru Centra za mlade u bivšem Domu željezničara u Kolodvorskoj ulici unutar kojeg više ne djeluje, a zbog loših prostornih uvjeta preselili su se u unajmljeni podrum u Ulicu Petra Preradovića iz kojeg moraju iseliti do 17. veljače.

– Trenutni prostor postao je neadekvatan za pojedine aktivnosti koje bismo rado provodili te ćemo tražiti adekvatan prostor sukladno tome – izjavila je Zrinka Šajn iz VAKUUM kluba čije su sve dosadašnje aktivnosti organizirane volonterski i nezavisno od javnih izvora financiranja.

– Dokazali smo da u Varaždinu postoji masa mladih ljudi koja je zainteresirana za underground scenu – rekao je Borna Kezele iz VAKUUM kluba čiji se zadnji koncert u ovom periodu održao u subotu, 21. siječnja, kad je nastupala grupa Gužva u 16-ercu.

Osnovan 2013. godine

VAKUUM kao inicijativa mladih za mlade prvotno je zamišljena kao savez raznih udruga koje se bave mladima, no zbog manjka interesa ta prvotna ideja nije se ostvarila. U sklopu VAKUUM kluba djeluju više od godinu dana, te je postao mjesto gdje svi mladi mogu doći sa svojim idejama. Osim mjesta koji okuplja mlade organiziranjem koncerata i slušaona, bave se i pisanjem članaka, osvrta, putopisa i aktualnim temama varaždinskog kraja. Iako su još daleko od realiziranja ideje društvenog centra, dobrim smatraju to što Varaždincima pojam volontiranja polako prestaje biti nepoznat.

Nastanak VAKUUM kluba seže u 2013. godinu kada je Grad Varaždin zgradu bivšeg Doma željezničara, koja je formalno u vlasništvu Hrvatskih željeznica, dao na korištenje tadašnjim članovima Savjeta mladih Grada Varaždina na rok od pet godina. Unutar tog perioda, mladi grada Varaždina trebali su dokazati kako postoji potreba i trajan interes za mjesto koje će zvati Centar za mlade. Bivša zgrada Doma željezničara bila je u lošem stanju – krov je prokišnjavao, vodovodne i električne instalacije su neispravne, sustav ventilacije nije postojao te grijanje nije bilo uključeno u zimskim mjesecima.

Stoga je Savjet mladih grada Varaždina uspio osigurati novi prostor u Preradovićevoj ulici kojim upravljaju Udruge mladih neovisno od politike. Međutim, VAKUUM se nije prijavio na natječaj Grada vezan uz dodjelu prostora Udrugama zbog, kako kažu iz VAKUUM-a, negativnog odnosa Grada prema njima, te su se tako u travnju prošle godine preselili u privatno unajmljeni podrumski prostor.

Moguć prestanak djelovanja

– Od proljeća se u novom prostoru događa mnogo radionica, svirki i druženja koje provode volonteri VAKUUM-a, ali i suradničke udruge s kojima VAKUUM klub dijeli prostor i resurse. Smatram da svojim djelovanjem obogaćujemo ponudu sadržaja za mlade te im pružamo iznimno bitan i poticajan mehanizam za razvoj ideja – kaže Zrinka Šajn iz VAKUUM kluba koji novi prostor mora pronaći do 17. veljače.

Međutim, Zrinka Šajn otkriva kako se u VAKUUM klubu naziru velike promjene u cjelokupnoj strukturi što podrazumijeva odlazak nje i nekih članova iz kluba. Hoće li VAKUUM prestati postojati ili će uspjeti u pronalasku novog prostora, pokazat će vrijeme.

Izvor: facebook.com/vakuumklub
Foto:

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati