Povežite se s nama

Život i društvo

Mladi Lepoglavčani naučili kako se treba ponašati u prometu kao pješak

Objavljeno:

- dana

U SKLOPU PROGRAMA JUMICAR

Jumicar program stigao je u OŠ Ante Starčevića u Lepoglavu.

Riječ je o programu preventivnog odgoja djece o sigurnosti u cestovnom prometu koji već treću godinu u Hrvatskoj nastoji učenike drugih i trećih razreda osnovnih škola osposobiti i naučiti kako se, kao pješaci, što sigurnije ponašati u prometu.

Teorija i praksa na poligonu

Uz teoretski dio edukacije, djeca prolaze i osposobljavanje na poligodnu na kojem učenici, vozeći male automobile na benzinski pogon, uče kako biti dobar pješak iz perspektive vozača.

– Na poligonu se nalaze prometni policajci, instruktori, semafori, znakovi, pješački prijelazi i pješaci. Tu dijete može iz perspektive vozača vidjeti da nije jednostavno biti vozač. Sve to radi se s ciljem da dijete bude što bolji pješak – pojasnio je voditelj programa Alan Alagić.

Uz lepoglavsku osnovnu školu, edukacija je provedena i u osnovnim školama u Bednji, Kamenici i Višnjici

U edukaciju su bili uključeni učenici drugih razreda lepoglavske škole te OŠ Franje Serta iz Bednje. Uz Jumicar, u programu su sudjelovali timovi Crvenog križa, prometne policije i članovi DVD-a Lepoglava, važni čimbenici sigurnosti, koji su djeci predstavili svoje djelatnosti.

Potporu provedbi programa dali su i gradonačelnik Marijan Škvarić te njegov zamjenik Hrvoje Kovač. Škvarić je učenicima uručio umicar vozačke dozvole koje dobivaju svi polaznici programa.

Uz učenike OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave, kroz Jumicar program prošli su i učenici OŠ Ivana Rangera iz Kamenice i OŠ Izidora Poljaka Višnjica.

Kako je izgledala edukacija učenika u Lepoglavi, otkrijte na fotografijama.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Općini Vidovec dodijeljeno 450.000 kuna za prvu fazu uređenja etno kuće u Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je rezultate javnog poziva iz Programa podrške regionalnom razvoju.

Odlukom o odabiru projekta, Općini Vidovec dodjeljuje se 450.000 kuna bespovratnih sredstava za projekt „Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene-vinogradarska kuća-I. faza.“

Projekt se odnosi na 1. fazu rekonstrukcije općinske nekretnine u Tužnom koja će se adaptirati u etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina.

Podsjetimo, u cilju očuvanje etno baštine i narodnih običaja te razvoja ruralnog turizma, Općina Vidovec je prije nekoliko godina kupila nekretninu u naselju Tužno s ciljem da istu preuredi u reprezentativnu turističku građevinu.

U gornjem dijelu kuće planirana je postava etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o nekadašnjem tradicionalnom načinu života, dok će u vinskom podrumu posjetiteljima biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno.

Nakon provedenog postupka jednostavne nabave prošle je godine na vinogradarskoj kući izvršena rekonstrukcija krovišta, čime je učinjen prvi korak u pretvorbi postojeće „stare hiže“ u tradicionalnu vinogradarsku kuću.

Tom prilikom je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić naglasio da je kulturna baština oduvijek bila dio vidovečkog identiteta, zbog čega je uz poljoprivrednu proizvodnju naglasak stavljen i na razvoj ruralnog turizma te je donijeta Strategija razvoja ruralnog turizma Općine Vidovec koju, evidentno, uspješno provode.

– Prošle godine krenuli smo s rekonstrukcijom vinogradarske kuće u Tužnom, a ove godine ćemo s istom nastaviti uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Drago mi je da je Ministarstvo prepoznalo kvalitetu našeg projekta koji će po svom cjelokupnom završetku doprinijeti razvoju ruralnog turizma Općine Vidovec, a vjerujem i Varaždinske županije. Izgradnjom etno kuće KITEC, promocijom poljoprivrednih proizvoda, gastronomskih običaja i manifestacija, razvijanjem rute za cikloturizam te rekonstrukcijom vinogradarske kuće u Tužnom polako postajemo prepoznatljivi na kontinentalnom turističkom tržištu – naglasio je Hranić.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj nađen i češki soj koronavirusa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj se uz britanski, južnoafrički i njujorški, pojavio i češki soj koronavirusa.

Profesor računalne biologije sa zagrebačkog PMF-a Kristian Vlahoviček potvrdio je to za portal HRT-a.

Rekao je da su još u veljači iz 70 uzoraka, uglavnom iz KB-a Dubrava, u suradnji s prof. Vraneš iz NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”, izolirali češki soj, i to iz njih 20%.

– Češki soj kombinacija je mutacija škotske i britanske varijante koronavirusa. Budući da je u Češkoj i Slovačkoj velik porast broja zaraženih, oni su prijavili tu novu mutaciju virusa SARS-CoV-2 – rekao je prof. Vlahoviček.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!