Povežite se s nama

Međimurje

Murom do “Napolitanke“ i “Balatona“

Objavljeno:

- dana

VOZNI RED

Skela Mursko Središće – Fusek i skela Križovec počet će s plovidbenom sezonom, koja traje od 1. travnja do 31.listopada.

Tijekom plovidbene sezone propisano je radno vrijeme skele “Fusek“ Mursko Središće od 1. travnja do 31. svibnja u vremenu 6 –7; 11-12; 14-15 i od 18-19 sati. Od 1. lipnja do 31. kolovoza, skela radi u vremenu 5-6; 10-11; 16-17 i od 20-21 sat. Od 1. rujna do 31. listopada skelu zainteresirani mogu koristiti u vremenu od 6-7; 11-12; 14-15 i od 17 do 18 sati. Radno vrijeme skele Križovec je od 7 do 9, te od 17 do 19 sati. U propisanom radnom vremenu vožnja skelom je besplatna, a izvan radnog vremena naplaćuje se prema važećem cjeniku koji je istaknut na skelama. Također, i spomenuti vozni red skela je vidljivo istaknut na svakoj od navedenih skela. Dodajmo i to da je ovih dana Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća, održao sastanak sa skelarima s ciljem zadovoljavanja dobre usluge korisnicima skele „Fusek“ i Križovec. Podsjećamo, voditeljem skele koja prometuje na relaciji Mursko Središće – Fusek lani je imenovan Stjepan Zadravec, dok je za voditelja skele u Križovcu određen Rudolf Mesarić. Spomenuti skelari posjeduju zakonom propisane kvalifikacije za obavljanje poslova “riječnih brodara“, a upravo Rudiju Mesariću treba zahvaliti što je 2014. godine inicirao akciju za renoviranje skele i obnovu ulazne rampe u Križovcu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Država pčelarima sufinancira kupnju šećera za prihranu pčela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Objavljen je pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala, koji se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti tri milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Rok za predaju zahtjeva i računa za kupljeni šećer za prihranu pčela, izdanih u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine, traje do 15. listopada.

Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. Provedbom ovog Programa izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Obrazac zahtjeva za potporu zbog gubitka medonosnog potencijala dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Nastavite čitati

Međimurje

Tereza Kesovija i Zorica Kondža kao vrhunac Adventa u Gradu Rudara!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent u Gradu Rudara godine 2019. iz dana u dan punio je Centar za kulturu „Rudar“.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa, manifestacija se nije mogla održati godinu kasnije, a i Ljeto uz Muru održano je u izmijenjenom formatu. Ove godine Grad Mursko Središće ponovo će organizirati bogati program, a vrhunac će biti koncerti dvije legende hrvatske glazbene scene, Tereze Kesovije i Zorice Kondže.

Koncerti će se održati vikend prije Božića pa će tako u petak, 17. prosinca, nastupiti Zorica Kondža, a u subotu, 18. prosinca Tereza Kesovija. Kako je Centar za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću premalen za takav koncert, posebno uz pridržavanje eventualnih mjera i preporuka u to vrijeme, koncerti će se održati u sportskoj dvorani u Murskom Središću.

To će biti tek vrhunac Adventa, koji će osim ovih velikih koncerata biti ispunjen i različitim sadržajem za sve generacije. Koncerti duhovne glazbe, nastupi lokalnih glazbenika, predstave za djecu, aktualni filmski naslovi i slično. Kompletan program bit će dostupan uskoro.

U ovom trenutku ne možemo znati kakva će biti situacija s pandemijom koronavirusa i kakve će mjere i preporuke biti raspisane od strane HZJZ-a, ali moguće je da će na događaje moći samo posjetitelji s COVID-putovnicama. Grad Mursko Središće sve će postojeće mjere poštivati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje