Povežite se s nama

U fokusu

Na barutani kod Nove Vesi uskoro moderno skladište za 3000 tona krumpira vrijedno 11 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Općina Belica bila je domaćin svečanog uručenja 12 ugovora kojima se poljoprivrednicima i poljoprivrednim organizacijama sufinanciraju projekti izgradnje skladišta za krumpir na području Varaždinske i Međimurske županije.

Vrijednost ukupnih ulaganja iznosi 78,5 milijuna kuna, a ugovorima je osigurano sufinanciranje u vrijednosti od 53 milijuna kuna. Ugovore je donio državni tajnik Zdravko Tušek u pratnji predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te ministara Darka Horvata i Radovana Fuchsa.

Izgradnja modernih skladišnih prostora za krumpir postala je prioritet nakon što je Europska komisija donijela uredbu o zabrani korištenja klorprofama, koji se upotrebljavao kao zaštita od klijanja krumpira u skladištima. Zabrana je na snagu stupila 31. srpnja 2019. godine, ali je državama članicama ostavljen prostor za prilagodbu zaključno s 8. listopadom 2020. godine.

– Proizvođači su se našli u situaciji hitne potrebe za preorijentacijom na nova rješenja za skladištenje i čuvanje krumpira u boks paletama, uz brzu izgradnju modernih objekata za skladištenje i ugradnju sofisticirane opreme za hlađenje i provjetravanje skladišta – otkriva Kristina Vidaček, upraviteljica Poljoprivredne zadruge „Varaždinsko povrće“, koja je jedna od 12 potpisnica ugovora.

Pred zainteresiranim ulagačima bilo je vrlo kratko vrijeme od otvaranja natječaja do krajnjeg roka za predaju projektne dokumentacije.

– Sve pripremne radnje uspjeli smo realizirati u predviđenom roku. Ponosni smo jer smo prvi u Varaždinskoj županiji koji ćemo graditi skladište za 3000 tona. Nadam se da će se još proizvođača odlučiti za izgradnju skladišnih kapaciteta na našem području. Naša investicija vrijedna je 11 milijuna kuna. Naravno, sve ćemo prvo financirati vlastitim sredstvima, a skladište ćemo graditi u sklopu postojeće pakirnice, na prostoru bivše barutane, te će imati osam komora. Koristit će ga naši zadrugari i bit će dostatno s obzirom na planirane količine proizvedene robe u sljedećoj sezoni – dodaje upraviteljica Vidaček.

Ulaganje u izgradnju skladišta krumpira samo je nastavak brojnih infrastrukturnih i organizacijskih projekata „Varaždinskog povrća“, poljoprivredne zadruge koja se može pohvaliti uspješnom 15-godišnjom tradicijom. Netom prije potpisivanja ugovora o gradnji skladišta stiglo je i rješenje Ministarstva poljoprivrede kojim se Poljoprivrednoj zadruzi priznaje status proizvođačke organizacije u sektoru „Drugi proizvodi“ za proizvod krumpir.

– Jedina smo i prva proizvođačka organizacija na području Varaždinske županije i tek četvrta u Hrvatskoj koja je priznata za proizvod krumpir. Naša vizija temelji se na očuvanju kulture i tradicije varaždinskoga kraja, a želja nam je djelovanjem omogućiti članovima Zadruge i njihovim obiteljima kvalitetan život. Osnovni cilj je baviti se tradicionalnom poljoprivredom i stečeno znanje prenositi na buduće generacije. Vizija naše nove proizvođačke organizacije prvenstveno se odnosi na uspostavljanje snažnije pregovaračke moći budući da je poljoprivrednicima teže samostalno braniti vlastite interese u pregovorima s drugim subjektima u lancu opskrbe. Poljoprivredni proizvođači zajedničkim nastupom na tržištu ostvaruju veći utjecaj na plasman proizvoda. Osim toga, udruživanje omogućuje konkurentnost poljoprivrednih proizvoda, a istovremeno doprinosi i uređenju tržišta – poručuje Kristina Vidaček.

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!