Povežite se s nama

Život i društvo

Na posljednjoj sjednici vijeća Jalžabeta usvojen proračun i podijeljene nagrade

Objavljeno:

- dana

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Jalžabet usvojen je proračun Općine Jalžabet za 2021. godinu u vrijednosti od 15.800.000 kuna.

Načelnik Općine Mirko Magić istaknuo je da je proračun realan za izvršiti, da je dovoljno socijalan, ali i razvojan. Prvenstveno će se nastaviti završavati sve projekte koji su započeti u 2020. godini, a zatim krenuti u realizaciju novih.

Predsjednik Vijeća dr. sc. Josip Križanić rekao je da je proračun izglasan jednoglasno te da je ponosan na ovakav proračun kojim se diže standard građana Općine, a želi se i povećati prirodni prirast stanovništva.

Tako se planira nastaviti s izgradnjom kanalizacije i pročistača te dovršiti sanacija crkve svete Elizabete u Jalžabetu i općinske zgrade.

Projekti

Od novih projekata u planu je sagraditi Streličarski dom za Streličarski klub Navaho te krenuti u izgradnju 11 stanova po modelu POS stanogradnje.

U proračunu su predviđena sredstva za sufinanciranje Dječjeg vrtića i Osnovne škole, stipendije za sve studente, rodiljne naknade, uskrsnice i božićnice za sve umirovljenike i osobe starije od 65 godina, poljoprivredni poticaji za poljoprivrednike te financijska sredstva za sve udruge, sportske klubove i vatrogasce.

Kako ove godine nije održana svečana sjednica povodom Dana Općine, ovom prilikom su dodijeljene općinske nagrade. Nagradu za životno djelo dobila je Terezija Magić iz Novakovca za svoj doprinos u očuvanju narodnih običaja, pjesama i plesova. Nagrada za doprinos ugledu Općine u zemlji i svijetu dodijeljena je Osnovnoj školi „Petar Zrinski” Jalžabet, a Nagrada za iznimna postignuća u proteklom razdoblju Župnom crkvenom zboru „Sveta Elizabeta“ iz Jalžabeta.

Podijeljena su i priznanja za najljepše uređene okućnice Jeleni Horvat Mikulić, Ivani Horvat i Brigiti Kovačić te priznanja za najljepše uređene balkone Štefaniji Piljak, Andreji Slavin i Aniti Kefelji.

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ivanečki park „odijeva se“ u cvjetno ruho: sade se rododendroni, ruže, božuri, hortenzije…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Nakon što je isplanirana cijela površina glavnog ivanečkog gradskog parka, navezena zemlja, zasijana trava te uređena podloga za klizalište, sada su u tijeku i radovi koji će parku dati onaj najljepši, završni „glanc“.

Naime, park se sada „odijeva“ u cvjetno ruho.

Oko centralnog paviljona sade se ružičasti rododendroni, kojima odgovara hlad okolnih velikih četinjača (smreka). 

Nasuprot paviljona već su zasađene bijele ruže i drvenasti grmoliki božuri, dok su uz rubove parkovnih staza svoje mjesto već našle plave i limunski žute hortenzije.

Po cijelom parku su zasađeni i tzv. pokrivači tla, niske sitne ruže (poput tepiha, u ružičastoj, crvenoj i bijeloj boji), koje cvatu cijele godine.

Prekrasna zelena površina, na kojoj su sada u punom cvatu tratinčice, neće se dirati, dapače, razmišlja se o tome da se najesen zasije još tratinčica, kao predivan prirodni ukras parka. Osim toga, prava ljepota novouređenog parka doći će do izražaja kad nikne trava i ozelene se stabla.

Radove u parku u srijedu je obišao gradonačelnik Milorad Batinić s resornim pročelnikom Stankom Rožmanom i suradnicima te na licu mjesta s hortikulturnom inženjerkom Natašom Fiolica razgovarao o načinu uređenja parka.

Vrijednost završnog uređenja parka sadnjom cvijeća i ukrasnog grmlja je 74.500 kuna, a Grad Ivanec radove je povjerio tvrtki Zeleni ured d.o.o. iz Zagreba.

Nastavite čitati