Povežite se s nama

U fokusu

Načelnik Martijanca oštro poručuje županu: Ako ne znate zakone, pitajte svog pročelnika

Objavljeno:

- dana

Izjava župana Čačića da je načelnik Martijanca „kriv što djeca u Martijancu neće imati jednosmjensku nastavu“, razgnjevila je prozvanog načelnika Dražena Levaka.

Radimir Čačić je na predizbornom skupu Reformista za  europske izbore u Martijancu, između ostaloga izjavio:

– Imali ste nekad načelnika koji je mislio da sve zna, a i sad imate načelnika koji misli isto to. Županija je napravila sve pripreme, napravila projekt, prijavila projekt, dobili smo EU novac i dali svoj novac te svoj dio priveli kraju. Za to cijelo vrijeme općina nije napravila ništa, osim što se načelnik fotografirao s HDZ-ovim saborskim zastupnikom Stričakom na radovima na školi. Na kraju je načelnik rekao da očekuje da županija napravi i drugi dio škole za koji se obvezao da će napraviti općina. – rekao je Čačić i dodao kako zahvaljujući njemu škola opet neće imati jednosmjensku nastavu – kritizirao  je župan.

Odgovor

Odgovor načelnika Općine Martijanec prenosimo u cijelosti:

– Jasno mi je da čovjek ne može sve znati sve, pa čak i jedan vrlo uvaženi čovjek i političar kao što je Radimir Čačić, a koji očito ne poznaje zakone i djelokrug Županije. Jer da poznaje zakone znao bi da je Republika Hrvatska sukladno članku 96.st.2. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi svoja osnivačka prava nad Osnovnom školom Martijanec prenijela na Varaždinsku županiju koja, sukladno tome, jedina ima zakonsku obvezu osigurati jednosmjensku nastavu u Osnovnoj školi Martijanec. Ako županu nije to poznato, neka se o toj obvezi informira kod HDZ-ovog pročelnika Miroslava Huđeka, koji će mu znati pojasniti.

Također, ako Varaždinska županija nije u mogućnosti jedino u Osnovnoj školi Martijanec osigurati jednosmjensku nastavu neka to javno kaže, pa smo suglasni sa time da to izvrši Općina Martijanec, naravno uz prethodni prijenos osnivačkih prava na Općinu kao što su to već zatražile i druge JLS s područja naše županije – oštar je načelnik Levak.

U fokusu

Tko će imati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon lokalnih izbora zanimljivo će biti tko će i kako formirati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću.

Za Gradsko vijeće lista Ivana Čehoka dobila je 22,47 %, SDP 19,66 %, Budimo grad 16,60 %, HDZ, HSLS, HSU 14,73 %, Reformisti 7,34 %, lista Davora Patafte 6,16 %, Most 4,55 %, Domovinski pokret 3,28, HNS 3,10 % i Centar 2,05 %.

Kad se to preračuna u mandate u Gradskom vijeću, lista Ivana Čehoka ima šest vijećnika, pet ih ima SDP, po četiri Budimo Grad i HDZ, a po jedan nezavisna lista Davora Patafte i Reformisti.

No, za većinu u vijeću potrebno je 11 ruku.

HDZ je u prošlom sazivu bio pozicija s Čehokovim vijećnicima, a hoće li sada također biti u koaliciji s listom Ivana Čehoka?

No, HDZ i Čehokovi vijećnici zajedno imaju 10 ruku, pa će sigurno tražiti podršku od nezavisne liste Davora Patafte ili Reformista što je malo vjerojatno.

– Nemamo problem s time da u Gradskom vijeću budemo žestoka opozicija – naglasio je Damir Habijan, predsjednik HDZ-a Grada Varaždina u nedjelju navečer kada se još nije znao točan broj vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću.

S druge strane SDP i Budimo grad zajedno imaju devet ruku u vijeću i za formiranje većine biti će ima potrebna podrška jednog Reformista i vijećnika s nezavisne liste Davora Patafte.

Nastavite čitati

U fokusu

Patafta: Sjest ću sa svakim tko će maknuti bale, ukinuti prirez i osigurati besplatne vrtiće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Davor Patafta zahvalio je biračima na podršci. Pritom je istaknuo kako ga u naredne četiri godine zanimaju isključivo projekti.

– Spreman sam sjesti i razgovarati sa svakim kome je u interesu da Varaždin bude bolji grad. Prioritet je ukinuti prirez, osigurati besplatne vrtiće i pomoći umirovljenicima, hitno maknuti bale iz Brezja, aktivirati tu gospodarsku zonu, dovesti investitore i tamo zaposliti 3000 ljudi – rekao je Davor Patafta.

U samo tri tjedna kampanje Patafta je dokazao da je ljudima dosta ustajale i nerazvojne politike, koja se svodi na to tko je s kim i protiv koga, a konkretnih projekata nema, te da su Varaždin i Varaždinska županija spremni za promjene. On je bio jedini kandidat koji ne živi od politike, u prošlom mandatu Gradskog vijeća odrekao se svih naknada u svrhu donacija, a to će učiniti opet.

– Jedino mi je bitno da se realiziraju projekti koji su u našem programu. Politika  svim građanima Varaždina i Varaždinske županije duguje da se napokon pokrenemo, da politikanstvo i osobni interesi pojedinih političara napokon postanu prošlost, a da umjesto toga razvijamo gospodarstvo, podižemo standard, plaće i mirovine – rekao je Patafta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!