Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Općine Nedelišće Darko Dania: podrška najmlađima, obrazovanju, ugroženima…

Objavljeno:

- dana

Brojem stanovnika druga najveća općina u Hrvatskoj, Općina Nedelišće, broji više od 12.000 stanovnika, a nalazi se na važnom strateškom i prometnom položaju između Čakovca i Varaždina.

Na njezinu području djeluju mnogobrojne udruge, klubovi i druge iznimno aktivne organizacije.
Kao i većina jedinica lokalne samouprave, i Nedelišće se suočilo s društvenim i gospodarskim posljedicama pandemije koronavirusa. Unatoč tomu, na području Općine uspjeli su provesti značajne projekte važne za razvoj i na korist žiteljima.

Prepoznata kvaliteta

– U Općini Nedelišće od studenoga 2020. provodi se „Zaželi“ – program zapošljavanja žena u sklopu projekta „Zapošljavanje i socijalno uključivanje nezaposlenih žena“. Zaposleno je 20 dugotrajno nezaposlenih žena. Svakodnevnom skrbi zaposlenih žena pripadnica ciljane skupine radi se na povećanju razine kvalitete života krajnjih korisnika. Iako je projektom predviđena briga o 120 krajnjih korisnika, zbog povećanja potreba krajnjih korisnika i prepoznavanje kvalitete ovoga projekta, svakodnevno se brinu za više od 130 korisnika – objašnjava načelnik Općine Nedelišće Darko Dania.

Dodaje da se u sklopu projekta provode nabava i podjela paketa higijenskih potrepština krajnjim korisnicima kojima olakšavaju održavanje njihovih domova čistim i ugodnim za život. Podjele paketa izvršavat će se jednom mjesečno sve dok traje provođenje projekta.

Provedbom projekta „Zaželi“ izravno se utječe na prevenciju prerane institucionalizacije i povećanje kvalitete života najmanje 120 starijih osoba, osoba u nepovoljnom položaju i osoba s invaliditetom, kao i na borbu protiv siromaštva, socijalne isključenosti te smanjenje nezaposlenosti žena na lokalnom tržištu rada. Njime je obuhvaćeno i dodatno obrazovanje za 20 zaposlenica, kako bi nakon završetka bile konkurentnije na tržištu rada.

Vrijednost projekta ugovorena s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava iznosi 1.850.000 kuna i u cijelosti je financirana iz Europskoga socijalnog fonda (Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, Program zapošljavanja žena „Zaželi“, faza II).

Vrtići prioritet

U tijeku je i postupak nabave za projektnu dokumentaciju za izgradnju dječjeg vrtića u naselju Dunjkovec pored Područne škole. U njemu bi bile smještene dvije vrtićke i jedna jaslička skupina za svu djecu s područja Dunjkovca, Pretetinca i Slakovca.

– Trenutno na području Općine djeluju dva vrtića: općinski Dječji vrtić „Zvončić“ i privatni Dječji vrtić „Zvjezdica“. Potonji ima i jaslice. Općina Nedelišće sufinancira polazak u vrtić svoj djeci s udjelom od 50 posto. Isto vrijedi i za djecu koja polaze vrtiće izvan područja Općine zbog manjka kapaciteta u postojećim predškolskim ustanovama. Izgradnjom dječjeg vrtića u Dunjkovcu rasteretili bismo postojeći općinski vrtić „Zvončić“ te bismo omogućili pohađanje vrtića na području Općine svoj djeci – objašnjava Dania. Ističe da je u pripremi i troškovnik za „Poziv za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2021. godini“:

– Troškovnik se odnosi na proširenje i uređenje vanjskoga dječjeg igrališta u Dječjem vrtiću „Zvončić“, vanjsko uređenje s hortikulturom te zamjenu pokrova na objektu. Općina Nedelišće svakoga proljeća obnavlja i sadržajem dopunjuje dječja igrališta na području Općine pa tako i ove godine.

Izdašne stipendije

Općina Nedelišće do akademske godine 2020./2021. imala je aktivne ugovorne obaveze za 51-oga stipendista. Kad tomu pribrojimo 30 novih, dolazimo do brojke od ukupno 81-oga stipendista kojega će Općina financirati u aktualnoj akademskoj godini.

– Ukupno će se ove godine za stipendije izdvojiti 510.000 kuna. U natječaju se u obzir uzimala i deficitarnost zanimanja za koja se prijavitelji školuju. Na području Nedelišća to su studiji strojarstva, građevinarstva, radne terapije, medicine, računarstva, elektrotehnike, matematike i fizike (nastavnički smjer), anglistike, germanistike, rehabilitacije i psihologije, logopedije te radnoga i predškolskoga odgoja i obrazovanja. Iznos stipendija kreće se u intervalu od 600 kuna za studij u Zagrebu i ostalim hrvatskim gradovima do 800 kuna za studij u inozemstvu – kaže nedelišćanski načelnik.

Lani je opremljena i uređena četvrta gospodarska zona u općini, Goričica, koja se prostire na 16,5 hektara. Deset poslovnih parcela u zoni rasprodano je, a u komunalno opremanje uloženo je više od 13 milijuna kuna. Osim toga, umirovljenicima su podijeljene božićnice, a Općina je odvojila i 50.000 kuna za stradale u potresu. Zbog izvanredne situacije oko koronavirusa ukinula je plaćanje komunalne naknade i zakupa prostora za pojedine kategorije stanovništva.

Lokalni izbori

Dosadašnji načelnik Općine Nedelišće Darko Dania (nezavisni) već je objavio da će se na predstojećim lokalnim izborima na listama pojaviti kao potencijalni zamjenik kandidata za župana, aktualnoga dogradonačelnika Čakovca Marija Medveda (SDP). Podršku im je pružilo nekoliko stranaka, među kojima su i Narodna stranka – Reformisti, HSS, MDS, Hrvatski laburisti – stranka rada i županijska podružnica Hrvatske stranke umirovljenika, kao i nekoliko nezavisnih načelnika.

– Mario Medved sposoban je i upućen: kao čakovečki dogradonačelnik skupio je iskustvo i u politici te operativi što se tiče mnogih infrastrukturnih investicija i drugih projekata, a kao predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije, uz još nekoliko pozicija u vatrogastvu, uživa ugled ne samo među mnogobrojnim hrvatskim vatrogascima, nego svima koji ga znaju i prepoznaju njegovo djelovanje.

Smatram da mu kao čelnik jedne od najvećih hrvatskih općina tijekom dvaju mandata mogu pružiti kvalitetnu podršku na poziciji dožupana – poručuje Dania i poziva Međimurce da daju svoj glas za kvalitetno vodstvo.

Kultura

Otvorenje izložbe “Plave i crvena” Ruse Trajkove u Muzeju Međimurja 21. svibnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U atriju Staroga grada kod Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 21. svibnja, bit će otvorena osma samostalna izložba čakovečke likovne umjetnice Ruse Trajkove.

Boja u fokusu

Diplomirala je na Odsjeku grafičkoga dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu 2009. godine.
Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te primila nekoliko nagrada i priznanja za svoje radove u području grafičkoga dizajna i vizualnih umjetnosti. U domicilnom okruženju eksponirana je ponajprije kao slikarica i umjetnica multimedijskoga izričaja, što uključuje i njezine realizirane scenografije, kostimografije i kazališne lutke.

Samostalnim izložbama predstavila se dosad u Čakovcu (2010., 2013., 2016., 2019.), Sarajevu (2012.) i Vukovaru (2020.) Članica je HDLU-a. Predaje strukovne predmete u nekoliko čakovečkih srednjih škola i radi kao vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek u Čakovcu).

Publici se ovoga puta predstavlja najnovijim slikama iz ciklusa nazvanog “Plave i crvena”. Ciklus sadrži šest djela većega formata u tehnici akrila na platnu. Naslov novog ciklusa sugerira da je u središtu slikaričine profesionalne pozornosti bila boja i to isključivo plava. Autorica na slikama propituje mogućnosti ultramarina, kobalta te u manjoj mjeri azurno plave boje, poput slikara koji su koncem 19. stoljeća koristili plavu kako bi dočarali raspoloženja i emocije. Ove slike u sebi neizbježno nose i nešto od iskonske simbolike povezane s plavom bojom kao što su duhovnost, udaljenost, beskonačnost, hladnoća, sjeta, harmonija i povjerenje.

Smirenje tenzija

Rezultat je to osobnoga i stvaralačkoga sazrijevanja Ruse Trajkove. Plava boja govori u prilog smirivanju nekih unutarnjih tenzija doskora prisutnih na slikama ove autorice. Upravo izložena djela, za razliku od slikaričinih ranijih radova, sadrže tek sporadične tragove apstraktnoga ekspresionizma, a figuracija rastočena u plavetnilu sekundarnog je značenja, isključivo kao polazište za daljnju gradnju slike. Prozaične tekstualne opaske u tkivu slike markeri su stresnih trenutaka povezanih poglavito s prekidima kreativnoga procesa prouzročenih svakodnevnom životnom rutinom umjetnice. Jedno platno novoga ciklusa autorica je naslikala tonovima crvene boje kako bi ga simbolički utopila u plavetnilu preostalih slika, označivši time prekretnicu u svojem slikarstvu.

Otvorenje će se zbog epidemioloških mjera održati za ograničen broj pozvanih. Izložba će biti postavljena u Izložbenome salonu Muzeja Međimurja, a publika je može razgledati svakoga dana tijekom radnog vremena Muzeja do 27. lipnja.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Čakovec: maturanti slave kraj svog srednjoškolskog obrazovanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Maturanti iz Međimurske županije opraštaju se od srednjoškolskih dana.

Polako odbrojavaju dane otkako će zadnji put sjesti u školske klupe. Dobro su raspoloženi te se zabavljaju uz pjesmu i ples.

Koga smo sreli u Čakovcu, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!