Povežite se s nama

Život i društvo

Načelnik Trnovca Bartolovečkog: “Mladi i obrazovani mještani budućnost su Općine!”

Objavljeno:

- dana

Iako je prava zima pred vratima, radovi i projekti u Općini Trnovec Bartolovečki ne staju.

Štoviše, tijekom jeseni i sada krajem godine nastavljaju se intenzivne aktivnosti na uređenju ulica. O projektima i radovima, prije svega onima na uređenju prometnica, razgovarali smo s načelnikom Općine, HNS-ovim Zvonkom Šamecom.

Već dugi niz godina sustavno se uređuju prometnice i ulice u svim naseljima u Općini Trnovec Bartolovečki. Sada su na red došle dvije važne ulice. Radovi su napredovali u Radničkoj ulici u Trnovcu?
Na red je došao završetak uređenja Radničke ulice u Trnovcu. Ugovor o izvanrednom održavanju te ulice nedavno sam potpisao s direktorom trgovačkog društva COLAS Hrvatska iz Varaždina, izvođačem radova, Sinišom Košćakom.

U Radničkoj ulici postavit će se rubnici, sustav odvodnje oborinskih voda, a navući će se i novi sloj asfalta

Uređenje Radničke ulice podrazumijeva radove na preostaloj dionici od 600 metara. Sredstva će se utrošiti za uređenje rubnika, sustava odvodnje oborinskih voda i navlačenje novog sloja asfalta. Vrijednost ugovorenih radova je 874.381 kunu, u što je uključen PDV.

Značajan projekt

Riječ je o značajnom projektu za Općinu, prije svega po visini ulaganja, s obzirom na to da je vrijednost radova spomenutih 874.000 kuna. Iz kojih izvora su osigurana sredstva za radove?
Valja podsjetiti da je Općina projekt uređenja Radničke ulice u Trnovcu prijavila na javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. godini Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te joj je odobreno 270.000 kuna jer je Općina u 6. skupini razvijenosti, pa se spomenuti projekti sufinanciraju s 30 posto. Uz to, Općina će uložiti ostatak vlastitih sredstava kako bi se do kraja uredila spomenuta ulica.

Osim Radničke ulice, u tijeku su radovi na uređenju Ulice Široke ledine. Kad su ti radovi u pitanju, oni se mjere u milijunskim iznosima, što predstavlja jednu od najvećih investicija na području Općine u ovoj godini?
Nakon što je još 2016. godine Općina pripremila svu potrebnu dokumentaciju i prijavila na mjeru 7.2., ovogodišnjom odlukom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Republike Hrvatske dobila je sredstva za uređenje Ulice Široke ledine.

Za razne potrebe u osnovnom školstvu iz proračuna je uplaćeno 560.000 kuna, dok je za programe srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja, poput, primjerice, studentskih stipendija, osigurano 200.000 kuna

Nedavno je potpisan ugovor s izvođačem radova, varaždinskom tvrtkom COLAS Hrvatska, vrijedan 2.887.438,86 kuna, pa su počeli radovi na uređenju ulice u dužini od 774 metra, u kojoj je već prije izgrađena javna rasvjeta. Uređenje ulice – kolnika s nogostupom, trebalo bi biti završeno u roku od sedam mjeseci. Ukupna investicija iznosi 3,25 milijuna kuna jer su priznati svi troškovi projektiranja i prijave na natječaj. Projekt se financira s nacionalne razine u 100-postotnom iznosu.

Uređenje ovih ulica nastavak je višegodišnjeg trenda ulaganja u komunalnu i cestovnu infrastrukturu. Na ukupnim investicijama koje se unazad nekoliko godina mjere u desecima milijuna kuna zavidjeli bi vam i veći gradovi.
Općina je unatrag nekoliko godina u cestovnoj i komunalnoj infrastrukturi, izgradnji i uređenju rasvjete i elektroenergetske mreže te uređenju javnih objekata imala više od 50 milijuna kuna investicija. No, tu ne stajemo. Projekte i dokumentaciju pripremamo i dalje.

U Trnovcu smo pred krajem izgradnje kanalizacije, ostale su još dvije ulice, a iza toga ostaje puno posla na cestovnoj infrastrukturi, za koju osiguravamo sredstva kvalitetno pripremljenom dokumentacijom i javljanjem na natječaje. Moram istaknuti i da je uz ove radove 12. prosinca započela druga faza rekonstrukcije Dravske ulice u suradnji sa Županijskom upravom za ceste, na čemu njima i Varaždinskoj županiji zahvaljujem.

Osim tih dvaju projekata, tu su i manji radovi, ali jednako važni za mještane Općine. Oni se odvijaju u svim naseljima. Uređuju se prometnice, društveni domovi…
Tako je. Napravljeno je mnogo manjih zahvata od uređenja, odnosno asfaltiranja cestovnih odvojaka u Šemovcu, do radova na našim društvenim domovima.

Općina Trnovec Bartolovečki od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja dobila je preko natječaja sredstva za energetsku obnovu Matičnog ureda u Bartolovcu

Uređen je sanitarni čvor u Domu u Bartolovcu, ugrađeno je novo grijanje u Domu u Zamlaci, dok je Dom u Štefancu dobio novu kuhinju. Kada sam prije gotovo šest godina dobio odgovornost da sa svojim timom vodim Općinu, naglasio sam da nam je cilj razvijati i ulagati u sva mjesta, u sve dijelove Općine. To je jedna od osnovnih stvari u mom načinu vođenja Općine i to se nikada neće promijeniti.

Briga

Iako radovi još nisu započeli, u Bartolovcu sljedeće godine slijedi značajan projekt. Riječ je o odobrenim sredstvima za energetsku obnovu objekta nekadašnjega Matičnog ureda.
Nakon još jedne uspješno pripremljene dokumentacije i prijave na natječaje, Općina Trnovec Bartolovečki od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja dobila je preko natječaja sredstva za energetsku obnovu tog objekta, a radi se o iznosu od 815.000 kuna. Pripremljena je natječajna dokumentacija koju je odobrila Agencija za plaćanje, a samo raspisivanje natječaja bit će početkom iduće godine.

Uz velike projekte u cestovnoj i komunalnoj infrastrukturi, Općini je i dalje na prvome mjestu briga za najmlađe, učenike i studente.
Tako je. Općina je i ove godine izdvojila značajna sredstva prije svega za djecu vrtićke odnosno predškolske dobi. Radi se o 2,1 milijun kuna. Za razne potrebe u osnovnom školstvu iz proračuna je uplaćeno 560.000 kuna, dok je za programe srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja, poput, primjerice, studentskih stipendija, osigurano 200.000 kuna.

Za program javnih potreba u zdravstvu i socijalnoj skrbi utrošeno je 580.000, za kulturu 550.000, dok je za udruge u sportu bilo osigurano više od 500.000 kuna. Za program preventivnih mjera u svrhu zaštite zdravlja ljudi i životinja te zaštite okoliša utrošeno je 200.000 kuna.
Bez mladih, bez toga da im stvorimo kvalitetne uvjete stjecanja znanja i da nakon toga ostanu u Općini, sva ova ulaganja u ceste i objekte neće značiti puno.

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje