Povežite se s nama

Novosti

Nadzemni hodnici povezivat će Kirurgiju s Internom, Rodilištem i Neurologijom?

Objavljeno:

- dana

DOGRADNJA KIRUGIJE PO JPP-U SLJEDEĆE GODINE

Dogradnja zgrade varaždinske Kirurgije i izgradnja objedinjenog hitnog prijema definitivno će ići po modelu javno-privatnog partnerstva. To je prošle subote u Varaždinu, kamo je stigao na akciju “Ruka nade za plavu vrpcu”, potvrdio i ministar zdravlja Rajko Ostojić.

No još uvijek je neizvjesno kada će radovi početi. Župan Predrag Štromar je danas na kavi novinarima jasno rekao da ove godine očekuje odabir privatnog partnera, što znači da se gradnja odgađa za sljedeću godinu.

Gradnju može odužiti samo administracija

– Jedino što može odužiti ovaj projekt jest administracija, samo to. Mi smo s pripremama, kao što su rješavanje imovinsko-pravnih pitanja i prava građenja, već počeli, ali s procedurom izbora privatnog partera počet ćemo nakon izmjena Zakona o javno-privatnom partnerstvu. Očekujem da će Zakon biti izmijenjen do 15. srpnja. Vlada je donijela odluku prema kojoj bi, ako će dogradnja bolnice ići po JPP-u, Ministarstvo zdravlja najam plaćalo 90 posto, a Županija 10 posto. No hoće li to doista biti tako, znat ćemo sredinom srpnja – istaknuo je Štromar.

Interna dobiva još jedan kat ili se dograđuje?

Ravnatelj varaždinske bolnice dr. Dubravko Tršinski vjeruje da će do kraja godine sva dokumentacija biti pripremljena.

No potvrdio je da se razgovara i o tome da se u sklopu dogradnje Kirurgije i izgradnje objedinjenog hitnog prijema obave i dodatni radovi.

– U planu je, kada se već kreće u ovu veliku investiciju, da se zgrada Kirugije nadzemnim hodnicima odmah poveže s Internom, Neurologijom i Rodilištem, što bi olakšalo posao liječnicima, a jednostavnije bi bilo i pacijentima – rekao je dr. Tršinski.

Spominjala se mogućnost i da se odmah dogradi još jedan kat na zgradi Interne za potrebe Odsjeka za hemodijalizu, koji sada radi u lošim uvjetima i trebalo bi što prije osigurati nove prostore.

– Još ne znamo hoće li se dograđivati jedan kat ili će se ići u dogradnju zgrade Interne – kaže Tršinski.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje