Nakon što je početkom veljače potpisan Ugovor o opremanju prvog od dvaju laboratorija u budućem znanstveno-istraživačkom centru Metalska jezgra, u Međimurje je stigla najsuvremenija oprema za 3-D prototipiranje.

Projekt „Razvojno edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra“ zaživjet će u kompleksu Centra znanja Međimurske županije kao znanstveno-istraživačka ustanova opremljena modernom opremom za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje konkurentnosti metalske i povezanih industrija na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

U okviru Metalske jezgre predviđena su dva laboratorija – Laboratorij za Internet stvari i Laboratorij za prototipiranje, koji će činiti okosnicu znanstveno-istraživačkog rada. U laboratorijima će se testirati primjenjivost inovacija i materijala za strojogradnju, elektrotehniku i računarstvo te razvijati prototipovi, programske platforme i aplikacije.

Krajem svibnja stigla je prva oprema za 3-D prototipiranje čiji je dobavljač tvrtka Topomatika. Isporučeni su uređaji i softveri koji uključuju mjerni sustav za 3-D optičko mjerenje (3-D skener), sustav za direktnu digitalnu proizvodnju iz polimera (3-D printer FDM), sustav za direktnu digitalnu proizvodnju iz metala (3-D printer DMLS), softver za povratno inženjerstvo Geomagic Design X i softver za simulaciju lijevanja Alibre Design Expert.

– U drugoj polovici svibnja 2020. započeto je školovanje na softveru i opremi u koje su uključeni svi partneri na projektu, kao i djelatnici Metalske jezgre. Prvi dio edukacije pripremni je dio i izvodi se djelomično online, a djelomično uživo na softveru za modeliranje i za rad na uređajima. S tvrtkom Topomatika razrađen je detaljan plan školovanja, a trenutno je u tijeku školovanje na softveru za CAD/CAM modeliranje i FEM analizu Alibre Design Expert, na mjernom sustav za 3-D optičko mjerenje (3-D scanner) ATOS 5 12M XL te na softveru za povratno inženjerstvo Geomagic Design X – pojasnio je ravnatelj Metalske jezgre Mario Šercer.

Građevinski radovi na obnovi buduće zgrade Metalske jezgre u punom su zamahu, a nova oprema bit će puštena u rad početkom srpnja.

Komentari

Komentara