Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin dopustio da se na mjestima za invalide parkira – građevinski kontejner

Objavljeno:

- dana

TTS SPORT CENTAR I GRAD VARAŽDIN

Uoči prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća Varaždina kulminirali su nagomilani problemi između TTS Sport centra i Grada Varaždina. Početkom listopada Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina je zatvorila prolaz između TTS Sport centra i stadiona Sloboda: na mjestu gdje se nalaze klizna vrata podigli su visoku ogradu, jer je navodno baš taj prolaz uzrok nereda na stadionu.

Revoltirani lošom komunikacijom i željom da riješe taj, ali i brojne druge probleme, iz TTS Sport centra uputili su pismo gradonačelniku Goranu Habušu.

Milijuni eura

Na to ih je potaknuo i odgovor pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijele Vusić, koja je problem devastiranja stadiona Sloboda nazvala “taj ‘propuh’ s otvorenim vratima prema stadionu“.

Grad dao dozvolu da se građevinski kontejner postavi ispred TTS-a na parkirališta za invalide!?

Direktorica TTS Sport centra Mija Ivanković je u pismu navela da je riječ o samo jednom u nizu postupaka kojima Zajednica sportskih udruga i gradska uprava opstruiraju rad njihova sportskog objekta. A problemi se vuku još od izgradnje TTS Sport centra, pri čemu je spor zbog izgradnje javne rasvjete završio – na sudu.

Naime, s Gradom Varaždinom su potpisali ugovor prema kojem su oni dužni izgraditi javnu rasvjetu, a Grad ih je za taj iznos trebao osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa. Umjesto da to učine, Grad je 2012. tužio TTS za isplatu 91.550 kuna, a potom je TTS podnio protutužbu kojom od Grada traže da oni njima isplate 145.000 kuna za povrat uloženog u javnu rasvjetu.

“Vaš zaposlenik Marijan Bakulić je tijekom sudskog procesa izjavio da se, što se Grada tiče, TTS Sport centar nije ni trebao graditi, jer Grad ima svoju gradsku dvoranu, a od TTS-a nema ništa osim troška za 12 rasvjetnih tijela“, napisala je Mija Ivanković, direktorica TTS Sport centra, koja je podsjetila da su oni četiri milijuna eura uložili u objekt od kojeg danas živi 20-ak obitelji.

Pročelnik za komunal Mario Sambolec očitovao se i na taj dopis, no umjesto da pojasni zašto je uopće došlo do sudskog spora, navodi zapravo samo to da Bakulić nije izjavio da “nije trebalo graditi TTS“, nego da je “u ulici postojala javna rasvjeta te da nije postojala potreba za rasvjetom i na drugoj strani ulice“.

Sastanak nepotreban?

Zašto gradonačelnik Habuš ne primi direktoricu Ivanković, na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća prošlog ponedjeljka upitao je vijećnik Laburista Božidar Kolarić. Njega je šokirao odgovor tajnika Zajednice sportskih udruga Patrika Košćaka, koji je ustvrdio da “ne postoji potreba sazivanja sastanka jer je problematika vrlo jednostavna“.
Gradonačelnik je odgovorio da probleme “ipak trebaju riješiti susjedi“, misleći na Zajednicu sportskih udruga i TTS.
– Nije nikakav problem da primim gospođu Ivanković, da vidim u čemu je zaista problem ako problema ima. Međutim, iz dopisa Zajednice može se iščitati koji su bili problemi i zašto je došlo do takvog poteza, koji, po meni, nije ništa neobično. Niti je postavljena ograda visoka, niti je to Berlinski zid. Previše se prašine diglo oko nečega što nije toliko bitno – poručio je Habuš.

Mija Ivanković: Zajednica sportskih udruga i gradska vlast opstruiraju rad našeg objekta

U TTS-u su svim tim odgovorima ostali zatečeni. Kakav je odnos Grada prema tom sportskom objektu možda najbolje ilustrira podatak o – kontejneru. “Grad izdaje dozvolu za postavljanje građevinskog kontejnera na parkiralište TTS-a bez ijednog telefonskog razgovora s nama, bez upozorenja i bez dogovora o poziciji. Tako je taj kontejner završio na jedina četiri invalidska mjesta”, navela je Mija Ivanković.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ister šef Varkoma, Grad bi kupio MBO! SDP je takve stvari još nedavno nazivao politikanstvom, a sad…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bruno Ister novi je direktor komunalne tvrtke Varkom. O tome se već dulje vrijeme nagađalo, a informacija je napokon postala službena. Ister, koji je inače dugogodišnji član SDP-a, direktorsku će funkciju službeno zauzeti 1. prosinca.

O njegovom imenovanju raspravljalo se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Hrvoje Petrić iz Budimo grad pitao je danas gradonačelnika Bosilja zašto ima dvostruka mjerila te ga je podsjetio da je ne tako davno prozivao bivšu vlast zbog političkog kadroviranja.

– Prije četiri godine su Bosilj i Ister održali presicu prije sjednice Nadzornog odbora Varkoma, na kojoj su rekli da je Varkom pun stručnjaka, ali da politika uvijek stavi šape na njega. Tom su prilikom kritizirali kadroviranje Ivana Čehoka. A onda, prije par dana, odigrali su istu igru – rekao je Petrić.

O tome kako gradonačelnik mijenja mišljenje govorio je i Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka. Njega je zanimalo kako to da se sad Grad interesira za kupnju MBO-a, a upravo je Bosilj takvu ideju u prošlom mandatu kritizirao.

Pred tri godine, Bosilj je naime rekao kako nema javnog interesa u kupnji MBO-a te je Čehoka i njegove suradnike nazvao populistima.

Bosilj sad nastoji opravdati i Istera u Varkomu i mogućnost da Grad kupi MBO.

– Ovim putem čestitam gospodinu Isteru, od 1. prosinca on je novi direktor, Nadzorni odbor izabrao ga je jednoglasno 8:0. Statut tvrtke dozvoljava imenovanje, a Ister je od svih vijećnika najviše involviran u pitanja Varkoma i bala. Vjerujem da će polučiti dobar rezultat – rekao je Bosilj. Istaknbuo je i da da su Isterovo imenovanje pozdravili i u čelništvu Hrvatskih voda te je odmah primljen poziv na sastanak.

Što se pak tiče MBO-a, Bosilj podsjeća kako ima savjetodavno tijelo koje se bavi problemom bala. Među ostalima, u tom povjerenstvu sjedi i Mirka Jozić, bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Upravo ona je navedena kao voditeljica projektnog tima kontakt Grada za operativna pitanja.

Varaždinski gradonačelnik objašnjava kako je kupnja MBO-a samo jedna od mogućnosti, te da moraju provjeriti sve opcije prije nego se donese konačna odluka, odnosno da je cilj analizom doći do najpovoljnije opcije.

Osvrnuo se i na činjenicu da realizacija projekta Regionalnog centra Piškornica još nije na vidiku.

– Regionalni centar Piškornica neće biti gotov još sigurno 4 ili 5 godina i država će svoje odgovornosti prebaciti na jedinice lokalne samouprave i mi moramo imati razne opcije kako bismo to mogli riješiti – kaže Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Odbijena žalba Ivkoma, varaždinsko smeće ipak ide u Jerovec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje