Povežite se s nama

Međimurje

Napredak očit na svakom koraku, ostaje riješiti prometnu izoliranost

Objavljeno:

- dana

KOTORIBA

Približavanje Dana Općine Kotoriba najbolji je povod da se općinsko čelništvo osvrne na brojne radove i projekte koji su uspješno realizirani u proteklom jednogodišnjem razdoblju, kao i da se najave planovi za budućnost.

Ono što je sigurno: načelnik Ljubomir Grgec i njegov zamjenik Roberto Ujlaki u suradnji s članovima Općinskog vijeća u zadnjih su godinu dana odradili ogroman posao, što je vidljivo na gotovo svakom koraku.

Gradnja pročistača

Za kupnju i uređenje nekretnine daje se 20.000 kuna kako bi se spriječilo iseljenje mladih

– Izgradnjom kanalizacije u ulicama Vladimira Nazora, bana Josipa Jelačića, Ljudevita Gaja i Zelengaj prošle je godine okončan najveći i najskuplji zahvat na komunalnoj infrastrukturi u Kotoribi. Ako se zna da se na ovom problemu u Kotoribi radi postupno od 1966. godine, odnosno više od 50 godina, veličina projekta dodatno dobiva na važnosti – ističe načelnik Ljubomir Grgec na početku razgovora.

18 studenata prima općinsku stipendiju u iznosu od 300 odnosno 500 kuna, ovisno o mjestu studiranja, dok je sedam studenata dobilo jednokratne potporu od 2.500 kuna

Da bi ova priča dobila konačnu sliku, Kotoribu u idućem koraku očekuje izgradnja zajedničkog pročistača otpadnih voda. Njegova izgradnja sufinancirat će se kroz europske fondove, a udio Općine je oko dva milijuna kuna.

Kotoriba je prvo naselje u Međimurskoj županiji pokriveno u potpunosti LED rasvjetom

Završetkom radova na kanalizaciji intenziviralo se uređenje ulica. Riječ je o poslovima koji se u Kotoribi provode posljednjih nekoliko godina. Novi izgled dobili su Kolodvorska ulica, Međimurska, Ulica Matije Gupca dobila je novu pješačko-biciklističku stazu, saniran je dio Sajmišne ulice, uređeni su prilazi pješačkim prijelazima u ulicama I. G. Kovačića i dr. Vinka Žganeca, dok je na ulazu u Kotoribu postavljen mjerač brzine. No, na jednu su stvar Kotoripčani posebno ponosni.

– Kroz Fond za energetsku učinkovitost financirali smo postavljanje LED rasvjete s dvostruko većim brojem rasvjetnih tijela nego što je to bio slučaj do sada. Postali smo prvo naselje u Međimurskoj županiji koje je u potpunosti pokriveno LED rasvjetom. Osim što je ovakav način javne rasvjete ekološki prihvatljiviji, osjetna je i ušteda energije – dodaje Grgec.

19 hektara državnog zemljišta dobiveno je za proširenje Poduzetničke zone “Jug”, na kojem će biti oformljene nove komunalno opremljene parcele pogodne za pokretanje posla

Uređuju se i zgrade u vlasništvu Općine, a ove godine planira se kompletno uređenje Doma zdravlja, zamjena krovišta i vanjske stolarije te uređenje fasade.
– To je tek dio planova. Naime, želja nam je završiti gradnju multifunkcionalne nadstrešnice na tržnici, nastaviti sa sanacijom ulica, izgraditi poslovni centar u kojem bi mještani dobili široki raspon javnih usluga. Naravno, očekuje nas i izgradnja ceste Kotoriba – Goričan, za što je novac osiguran iz europskih fondova, a i dalje nam je velika želja cestovni most preko Mure – nadovezao se zamjenik načelnika Roberto Ujlaki.

Društveni život – udruge
Općina Kotoriba kontinuirano vodi brigu o društvenim djelatnostima. Tako je osiguran novac za sufinanciranje ekonomske cijene Dječjeg vrtića i jaslica, pomaže se socijalno ugroženima, financira se rad Knjižnice i čitaonice, dok brojne kulturne i sportske udruge primaju redovite dotacije. Općina vodi brigu i o stanju objekata koje koriste udruge, pa su tako u proteklom razdoblju uređene zgrade DVD-a, Knjižnice i čitaonice, Doma kulture, Društvenog doma, Ribičkog doma te “zgrada policije”, u kojoj prostorije koriste kotoripske udruge.

Jaslička grupa

Iako Općina nema izravne ingerencije na području gospodarstva, uvijek se nastoji na razne načine pomoći gospodarstvenicima, a svakako treba istaknuti da još nisu uvedeni općinski porezi i da su poduzetnici oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa kod izgradnje i dogradnje gospodarskih objekata, dok su parcele u Poduzetničkoj zoni “Jug” prodane po stimulativnim cijenama.

– U toj je zoni preostala jedna parcela koja je rezervirana za reciklažno dvorište te je u tijeku prijava na natječaj Ministarstva gospodarstva za izgradnju komunalne infrastrukture. Veseli što nam je potvrđena dodjela novih 19 hektara državne zemlje za proširenje Poduzetničke zone, tako da se otvara mogućnost prodaje novih parcela zainteresiranim poduzetnicima – otkriva Grgec.

Ove godine planira se uređenje Doma zdravlja – zamjena krovišta i vanjske stolarije te nova fasada

Ulaže se i u drugu infrastrukturu koja je od posebnog interesa za mještane Općine Kotoriba. Nova školska zgrada s dvoranom dugoročno zadovoljava potrebe osnovnoškolaca, dok je zgrada Dječjeg vrtića, izgrađena prije tridesetak godina, već adaptirana te je zamijenjeno krovište i dio stolarije. U planu je proširenje vrtićke zgrade kojim bi se dobio prostor za još jednu odgojnu skupinu, kao i prostor za jasličku grupu, a projekt je kandidiran na mjeru 7 Ruralnog razvoja RH.

Najpoznatija kotoripska kulinarska, zabavna i turistička manifestacija, “Dani šibe i ribe”, koja se održava 14. godina zaredom, ove je godine oborila sve rekorde.

– Stoga “Dani šibe i ribe” zaslužuju visoko mjesto na turističkoj karti ne samo Međimurja već i Hrvatske. Iduće godine manifestacija će doživjeti svoje 15. izdanje, a već sada možemo najaviti veliki spektakl i brojna iznenađenja – zaključuju općinski čelnici.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Matija Ladić: „Pribislavec je postao veliko gradilište vrijedno 6 milijuna kuna“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Pribislavec postala je veliko gradilište. Na više lokacija radni strojevi su u punom pogonu, sve s ciljem da ugovoreni radovi budu realizirani u dogovorenim rokovima.

– Mnogo je poslova koje želimo realizirati u zacrtanim rokovima. Riječ je o radovima i projektima čija se okvirna cijena kreće oko šest milijuna kuna. Dio troškova pokrivamo sufinanciranjem putem programa i natječaje iz javnih fondova, a dio iz vlastitog Proračuna – poručio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Dio tih troškova odnosi se na obnovu dvorane društvenog doma Pribislavec. Već su realizirani radovi na saniranju parketa, uređenju unutrašnjosti dvorane kao i sanitarnog čvora, a također su ugovoreni i poslovi na sanaciji krovišta. Veliki dio troškova odnosi se na uređenja ulica i prometnica.

– Kraju privodimo zahvat na asfaltiranju ceste i pripadajuće pješačko-biciklističke staze u Ulici Antuna Mihanovića. Riječ je o projektu koji je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ujedno su počeli radovi na površinskoj obradi puta kod ribičke kuće ŠRD-a „Sunčanica“ i na području prilaza aerodromu. Tvrtka koja izvodi radove koristi tehnologiju hladnih asfaltnih presvlaka, što će rezultirati nastankom obrađene površine s dobrim voznim karakteristikama i koja će imati dugi vijek trajanja uz mogućnost recikliranja. Uređujemo prostore uz prometnice i javne objekte. Uz objekte ŠRD-a „Sunčanica“ bit će postavljeni tlakovci, a isto rješenje iskoristit ćemo i kod dvorane NK-a „Polet“, kao i na području pješačke staze u Ulici Ljudevita Gaja. Također, spomenutim radovima obuhvatit će se i plato koji se nalazi sa stražnje strane društvenog doma Pribislavec da bi se umirovljenicima, ali i ostalim mještanima naše Općine omogućilo njegovo lakše korištenje – objašnjava načelnik Ladić.

Ujedno će se asfaltirati malonogometno, odnosno rukometno igralište na prostoru Nogometnog kluba „Polet“. Ono što posebno veseli mještane je početak radova na rekonstrukciji pješačke i pješačko-biciklističke staze u Ulici bana Josipa Jelačića i Ulici braće Radić, koje sufinancira Županijska uprava za ceste Međimurske županije. Realizacijom ovog projekta u velikoj će se mjeri povećati sigurnost svih sudionika u prometu.

– Do kraja ove godine bit će postavljeni i optički kablovi u svim ulicama na području Općine Pribislavec u kojima ne postoje prepreke za to. Troškove postavljanja optičkog kabla u potpunosti pokriva tvrtka FRANZ-NET, dok će Općina financirati troškove izvođenja priključka na mrežu za sve naše mještane – otkriva načelnik.

U planu, odnosno realizaciji je i nekoliko manji zahvata, ali jednako važnih za stvaranje ljepšeg i kvalitetnijeg životnog prostora. Tako će se sanirati lokacija u Ulici Zrinskih na kojoj se nalazi građevinski otpad te će se ujedno postaviti 30 koševa za smeće uz pješačke staze.

A da se na ovome ne planira stati potvrđuju najave izrade projektne dokumentacije i elaborate za sljedeće zahvate koji su u planovima općinskog vodstva.

– Podnijeli smo zahtjev za izradu projekata energetske učinkovitosti i rekonstrukcije na objektu Hangar, odnosno aerodromu, zahtjev za izradu glavnog projekta i projektne dokumentacije za izgradnju dječjeg igrališta u Ulici Ruđera Boškovića, kao i zahtjev za izradu projekta rekonstrukcije dijela prometnice u Ulici Ruđera Boškovića. Napravljene su izmjene i dopune Prometnog elaborata regulacije prometa u Općini Pribislavec na temelju kojih se do kraja godine očekuje postava vertikalne i horizontalne prometne signalizacije da bi se osigurao veći stupanj sigurnosti naših mještana – potvrdio je općinski načelnik Matija Ladić.

Sanacija deponija i video nadzor u romskom naselju

Do kraja 2022. godine u romskom naselju u Pribislavcu predviđa se strojno čišćenje kanalizacije te će se, sukladno izrađenom Planu uklanjanja otpada odbačenog u okoliš na području Općine Pribislavec, sanirati ilegalni deponiji odbačenog otpada, ali i postaviti video nadzora na 15 „kritičnih“ lokacija.

– Navedeno strojno čišćenje kanalizacije u stopostotnom iznosu financirat će Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, dok će sanaciju ilegalnih deponija odbačenog otpada i postavu videonadzora u cijelosti financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – objasnio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Nastavite čitati

Međimurje

„Kotoripske korpe i korpoši“: zaštita i promocija vrijednog dijela kulturne baštine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Kotoriba

Načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić s pročelnicom Karolinom Bajkovec Horvat organizirao je prijam za tridesetak zaljubljenika u kotoripsku baštinu i umijeće pletenja predmeta od vrbove šibe, koji su svojim doprinosom pomogli realizaciji izložbe o povijesti košaraštva pod nazivom „Kotoripske korpe i korpoši“. Riječ je izložbi koja je postavljena povodom ovogodišnje manifestacije „Dani šibe i ribe“, a koja je privukla veliku pozornost šire javnosti. Upravo zbog toga je ovaj dio kotoripske kulturne baštine visoko na listi prioriteta općinskog vodstva.

– Ovih je dana ispunjen i predan prijavni obrazac za upis „Umijeća i vještina pletenja upotrebnih predmeta i suvenira od vrbove šibe u Kotoribi“ kao nematerijalnoga kulturnog dobra u Registar kulturnih dobara u Republike Hrvatske. Riječ je o procesu koji zahtjeva određeno vrijeme, a samim time i strpljenje, no značajan korak prema zaštiti umijeća pletenja je uspješno učinjen, a o čemu smo već i govorili tijekom pripreme ove uspješne izložbe – rekao je načelnik Friščić.

Okupljanje sudionika izložba na prijmu kod općinskog načelnika iskorišteno je i za dodjelu prigodnih zahvalnica za organizaciju i realizaciju izložbe o povijesti i umijeću pletenja korpi. Također, na okupljanju se govorilo i o budućim planovima vezanima za zaštitu i promociju ovog dijela kotoripske kulturne baštine.

– Težit ćemo prenošenju umijeća na mlađe generacija, posebno na učenike osnovne škole, a želja je i realizirati ideju o otvaranju muzeja posvećenog korpama u Kotoribi – zaključio je načelnik Dario Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje