Povežite se s nama

Međimurje

Napredak očit na svakom koraku, ostaje riješiti prometnu izoliranost

Objavljeno:

- dana

KOTORIBA

Približavanje Dana Općine Kotoriba najbolji je povod da se općinsko čelništvo osvrne na brojne radove i projekte koji su uspješno realizirani u proteklom jednogodišnjem razdoblju, kao i da se najave planovi za budućnost.

Ono što je sigurno: načelnik Ljubomir Grgec i njegov zamjenik Roberto Ujlaki u suradnji s članovima Općinskog vijeća u zadnjih su godinu dana odradili ogroman posao, što je vidljivo na gotovo svakom koraku.

Gradnja pročistača

Za kupnju i uređenje nekretnine daje se 20.000 kuna kako bi se spriječilo iseljenje mladih

– Izgradnjom kanalizacije u ulicama Vladimira Nazora, bana Josipa Jelačića, Ljudevita Gaja i Zelengaj prošle je godine okončan najveći i najskuplji zahvat na komunalnoj infrastrukturi u Kotoribi. Ako se zna da se na ovom problemu u Kotoribi radi postupno od 1966. godine, odnosno više od 50 godina, veličina projekta dodatno dobiva na važnosti – ističe načelnik Ljubomir Grgec na početku razgovora.

18 studenata prima općinsku stipendiju u iznosu od 300 odnosno 500 kuna, ovisno o mjestu studiranja, dok je sedam studenata dobilo jednokratne potporu od 2.500 kuna

Da bi ova priča dobila konačnu sliku, Kotoribu u idućem koraku očekuje izgradnja zajedničkog pročistača otpadnih voda. Njegova izgradnja sufinancirat će se kroz europske fondove, a udio Općine je oko dva milijuna kuna.

Kotoriba je prvo naselje u Međimurskoj županiji pokriveno u potpunosti LED rasvjetom

Završetkom radova na kanalizaciji intenziviralo se uređenje ulica. Riječ je o poslovima koji se u Kotoribi provode posljednjih nekoliko godina. Novi izgled dobili su Kolodvorska ulica, Međimurska, Ulica Matije Gupca dobila je novu pješačko-biciklističku stazu, saniran je dio Sajmišne ulice, uređeni su prilazi pješačkim prijelazima u ulicama I. G. Kovačića i dr. Vinka Žganeca, dok je na ulazu u Kotoribu postavljen mjerač brzine. No, na jednu su stvar Kotoripčani posebno ponosni.

– Kroz Fond za energetsku učinkovitost financirali smo postavljanje LED rasvjete s dvostruko većim brojem rasvjetnih tijela nego što je to bio slučaj do sada. Postali smo prvo naselje u Međimurskoj županiji koje je u potpunosti pokriveno LED rasvjetom. Osim što je ovakav način javne rasvjete ekološki prihvatljiviji, osjetna je i ušteda energije – dodaje Grgec.

19 hektara državnog zemljišta dobiveno je za proširenje Poduzetničke zone “Jug”, na kojem će biti oformljene nove komunalno opremljene parcele pogodne za pokretanje posla

Uređuju se i zgrade u vlasništvu Općine, a ove godine planira se kompletno uređenje Doma zdravlja, zamjena krovišta i vanjske stolarije te uređenje fasade.
– To je tek dio planova. Naime, želja nam je završiti gradnju multifunkcionalne nadstrešnice na tržnici, nastaviti sa sanacijom ulica, izgraditi poslovni centar u kojem bi mještani dobili široki raspon javnih usluga. Naravno, očekuje nas i izgradnja ceste Kotoriba – Goričan, za što je novac osiguran iz europskih fondova, a i dalje nam je velika želja cestovni most preko Mure – nadovezao se zamjenik načelnika Roberto Ujlaki.

Društveni život – udruge
Općina Kotoriba kontinuirano vodi brigu o društvenim djelatnostima. Tako je osiguran novac za sufinanciranje ekonomske cijene Dječjeg vrtića i jaslica, pomaže se socijalno ugroženima, financira se rad Knjižnice i čitaonice, dok brojne kulturne i sportske udruge primaju redovite dotacije. Općina vodi brigu i o stanju objekata koje koriste udruge, pa su tako u proteklom razdoblju uređene zgrade DVD-a, Knjižnice i čitaonice, Doma kulture, Društvenog doma, Ribičkog doma te “zgrada policije”, u kojoj prostorije koriste kotoripske udruge.

Jaslička grupa

Iako Općina nema izravne ingerencije na području gospodarstva, uvijek se nastoji na razne načine pomoći gospodarstvenicima, a svakako treba istaknuti da još nisu uvedeni općinski porezi i da su poduzetnici oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa kod izgradnje i dogradnje gospodarskih objekata, dok su parcele u Poduzetničkoj zoni “Jug” prodane po stimulativnim cijenama.

– U toj je zoni preostala jedna parcela koja je rezervirana za reciklažno dvorište te je u tijeku prijava na natječaj Ministarstva gospodarstva za izgradnju komunalne infrastrukture. Veseli što nam je potvrđena dodjela novih 19 hektara državne zemlje za proširenje Poduzetničke zone, tako da se otvara mogućnost prodaje novih parcela zainteresiranim poduzetnicima – otkriva Grgec.

Ove godine planira se uređenje Doma zdravlja – zamjena krovišta i vanjske stolarije te nova fasada

Ulaže se i u drugu infrastrukturu koja je od posebnog interesa za mještane Općine Kotoriba. Nova školska zgrada s dvoranom dugoročno zadovoljava potrebe osnovnoškolaca, dok je zgrada Dječjeg vrtića, izgrađena prije tridesetak godina, već adaptirana te je zamijenjeno krovište i dio stolarije. U planu je proširenje vrtićke zgrade kojim bi se dobio prostor za još jednu odgojnu skupinu, kao i prostor za jasličku grupu, a projekt je kandidiran na mjeru 7 Ruralnog razvoja RH.

Najpoznatija kotoripska kulinarska, zabavna i turistička manifestacija, “Dani šibe i ribe”, koja se održava 14. godina zaredom, ove je godine oborila sve rekorde.

– Stoga “Dani šibe i ribe” zaslužuju visoko mjesto na turističkoj karti ne samo Međimurja već i Hrvatske. Iduće godine manifestacija će doživjeti svoje 15. izdanje, a već sada možemo najaviti veliki spektakl i brojna iznenađenja – zaključuju općinski čelnici.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Vičević: „Općina će se preseliti, a dobivamo i 15-ak novih stanova!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica prije nekoliko godina suočavala se s raznim problemima, u velikoj mjeri zbog pravnoga spora s Geodetskim zavodom iz Splita za čiju su se geodetsko-katastarsku izmjeru sredstva nenamjenski potrošila. Prije dviju godina spor je uspješno riješen te je dogovoreno da će Općina mjesečno isplaćivati po 70.000 kuna kako bi se isplatio dug prema Zavodu, što Selnica redovito čini.

Novi vrtić

Krajem 2019. u Selnici je započet projekt vrtića za koji je Općina u okviru programa ruralnog razvoja dobila bespovratnih 7,4 milijuna kuna, dok je preostali iznos do ukupnih 10,7 milijuna osiguran iz drugih izvora financiranja.

– U novome Dječjem vrtiću “Zvončići” funkcionirat će četiri grupe, od čega dvije jasličke, što znači da mališane iz selničkoga kraja njihovi roditelji više neće morati voziti u susjedne gradove i općine. Ove godine bi se trebao položiti i kamen-temeljac za novi vatrogasni dom. U Selnici funkcionira jedno od najstarijih međimurskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, čiji članovi apsolutno zaslužuju novi dom, s obzirom na činjenicu da postojeće prostorije nisu adekvatne.

U Selnici se planira niz aktivnosti. Jedna od važnijih je projekt pikača, predan na Ministarstvo kulture i medija RH. Radi se o pokladnoj maski koja se nalazi na Listi nematerijalnih dobara kulturne baštine Republike Hrvatske. Projekt teniskih terena čeka objavu natječaja za sport i rekreaciju. Spomen park nafte također ćemo prijaviti na neki od natječaja. Prioritet su nam ceste: budući da je Ministarstvo regionalnog razvoja ove godine oborilo rekord s novcem namijenjenim lokalnoj samoupravi, očekujem da ćemo s obzirom na kategoriju Općine dobiti dobar iznos od tih sredstava te asfaltirati nekoliko dionica koje su dosad bile bez asfalta – nabraja selnički načelnik Ervin Vičević.

Projekt kampa kod ribnjaka u Selnici smatra dobrim primjerom politikanstva i time kako ono kod nas funkcionira.

– Prije par godina upravo su ga sa Županije ocijenili vrhunskim, a kakva je trenutačna situacija? Kamp Selnica ima građevinsku dozvolu, prioritet je međimurskoga turizma kao jedini pravi kamp na području Međimurja, no do danas se nije pomaknuo isključivo radi politike, i to posebno županijskog vrha koji samo puno priča, dok vidljivih pomaka nema! Dozvola je izdana prije godinu i pol: ne bih želio da dođemo u situaciju u kakvu smo došli s projektom pješačke staze iz Ulice Zrinskih do crkve i raskrižja s kojim u realizaciju krećemo taman kad je građevinska dozvola pri isteku.

Neke se stvari odvijaju presporo. Dobrano kasni i kanalizacija, odnosno aktivnosti povezane s Aglomeracijom. Unatoč svemu, Selnica se kreće uzlaznom putanjom, na čemu možemo zahvaliti i Vladi RH – napominje Vičević.

Zgrada u Vukovarskoj

U petak, 19. veljače, u dvorani selničkoga Doma kulture predstavljen je i projekt izgradnje poslovno-stambene zgrade u Selnici. Nova zgrada nalazit će se u blizini novoizgrađenog vrtića, u predjelu poznatom pod nazivom „Bukovčak“.

– Projekt smo zamislili kao javno-privatno partnerstvo pa smo ga odlučili predstaviti s ciljem privlačenja potencijalnih ulagača. Jedan od ciljeva izgradnje bio je da Općina dobije nove, adekvatne prostore. U sadašnjim prostorijama nemamo vijećnicu s prozorima, kao ni arhiv, što bismo po zakonu trebali imati… Želim naglasiti da će Općini u novoj zgradi pripadati samo jedan dio prizemlja, odnosno uredit će se vijećnica, tri ureda za četiri zaposlena i čajna kuhinja – rekao je Vičević na predstavljanju.
Osim navedenoga, u prizemlju će se smjestiti i ambulante (opće medicine i stomatološka), čekaonice, sanitarne prostorije, poslovni prostor za trgovinu i ljekarna.

– Na prvome i drugome katu zgrade nalazit će se stanovi – još razgovaramo o tome hoće li ih biti 16 ili 18. Tražimo partnera za projekt: s nekim smo ulagačima već razgovarali – istaknuo je selnički načelnik, dodavši da je Općina u projekt dosad uložila nešto više od milijun kuna.
Izgradnja bi trebala započeti tijekom ove godine, a ulaz će biti smješten sa strane sporedne ulice koja će nositi ime „Vukovarska“.

Vičević treći put kandidat za načelnika

U Društvenome domu u Selnici u utorak, 2. ožujka, održano je predstavljanje kandidata Hrvatske demokratske zajednice za načelnika Općine Selnica na predstojećim lokalnim izborima. Trenutačni načelnik Vičević kandidirat će se i za treći mandat. Podržavaju ga vijećnik Dragutin Bohnec (HSLS), kao i vijećnici Miljenko Vrančić i Ivan Levačić, ali i gradonačelnik Murskoga Središća Dražen Srpak te Nikola Hren – kandidat za zamjenika međimurskoga župana iz Selnice.

– Nastavljam u istome tonu. Nova stambeno-poslovna zgrada ostavila je izvrstan dojam. Već imamo zapisano četvero zainteresiranih za kupnju stanova. Velik interes vlada i za izgradnju. Kada dobijemo građevinsku dozvolu, tada će se znati i potencijalni investitor – objasnio je selnički načelnik.

Na dan predstavljanja na poziv državne tajnice Sandre Herman bio je u Ministarstvu turizma, dodao je. S njom je razgovarao o projektu selničkoga Kampa te je zamolio da se osiguraju sredstva kako bi se Kamp kod ribnjaka konačno izgradio tijekom sljedećih triju godina.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan ugovor za izgradnju Centra PrInOS: Čakovec dobiva prostore za pružanje skrbi beskućnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na mjestu bivšeg skladišta Međimurskih voda u Mihovljanskoj ulici u Čakovcu u utorak je potpisan ugovor s izvođačima radova na uređenju Centra PrInOS – pružanje inkluzivnih oblika skrbi.

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec će putem ovog projekta, na zemljištu koje im je Ugovorom o pravu građenja ustupio Grad Čakovec, izgraditi te voditi prostore za smještaj beskućnika, njihovo lakše uključivanje u zajednicu i pripremu toplih obroka za potrebite starije sugrađane.

Ugovor su potpisali ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj i Alen Vugrin, predstavnik izvođača radova, tvrtke „Intermegrad“ iz Čakovca.

Uz potpisnike ugovora, novinarima su se prigodnim riječima obratili i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač te izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

– Trenutno beskućnici borave u nužnom smještaju, no izgradnjom ovog Centra to će postati prošlost. Posebno je važno što će rekonstrukcija vrijedna 14 milijuna kuna biti u potpunosti financirana europskim novcem. Osim toga, posao izgradnje putem javnog natječaja dobila je čakovečka tvrtka, što je u ovo pandemijsko, krizno vrijeme izuzetno važno – rekao je gradonačelnik Kovač.

Stručna podrška

Predstavljajući projekt, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj, dr. sc., rekao je da će se izgraditi pet stambenih jedinica za prihvat osoba bez trajnog smještaja te objekt za pružanje novih izvaninstitucionalnih usluga usmjerenih prema starijim i nemoćnim osobama u lokalnoj zajednici.

Korisnici Centra imat će na raspolaganju stručnu podršku koja će biti osigurana putem usluge poludnevnog boravka, što će beskućnicima dati šansu za životne promjene i izlazak iz nepovoljnog statusa.

Isto tako, u Centru će se omogućiti priprema i dostava toplih obroka za starije i nemoćne osobe, s ciljem suzbijanja siromaštva i prevencije institucionalizacije, kao i pružanje socijalne usluge pomoći u kući. Usluga dostave toplog obroka obuhvaćala bi 140 korisnika, dok će smještaj za beskućnike u samom Centru moći prihvatiti do 20 osoba.

Za projekt vrijedan 14 milijuna kuna Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec sredstva je dobilo putem natječaja dobilo od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi.

Radovi na rekonstrukciji i izgradnji trebali bi početi sredinom ožujka, a prvi korisnici Centar PrInOS će moći koristiti već krajem ove godine.

Nastavite čitati