Društvo „Naša djeca“ Čakovec već devetnaest godina provodi projekt „I ja bih na more“ za djecu iz socijalno osjetljivijih obitelji s područja Grada Čakovca.

Od 23. lipnja do 30. lipnja u odmaralištu Stanorada u Dramlju, u organizaciji Turističke agencije “Vitae Travel” ljetovalo je 27 djece s voditeljicama Robertom Taradi, Radojkom Magić i Gordanom Šoltić Siladi. Od 19. do 23. lipnja tamo je ljetovalo još dvoje djece u organizaciji Dječjeg vrtića Cvrčak i Područnog odjela Maslačak s odgojiteljicama. Cijena ljetovanja po djetetu iznosila je 1410 kuna te je u okviru projekta ljetovalo ukupno 29 djece.

Brojne akcije

Sredstva za organiziranje ljetovanja sakupljena su organiziranjem humanitarnih akcija. Lani je (3. prosinca) u Centru za kulturu u Čakovcu održan humanitarni koncert u koji su se uključili dječji vrtići Cipelica, Cvrčak, Žibeki i Bambi, Umjetnička škola “Miroslav Magdalenić” iz Čakovca, Dječji zbor “Čakovečki mališani”, Čakovečke mažoretkinje, Plesni studio Vivona, Studio suvremenoga plesa Teuta, Plesni centar Livi, Osnovna škola Belica (PŠ Gardinovec) te Vinka Siladi. Gledatelje su pozdravili čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, dječja gradonačelnica Dorja Vincek te predsjednica Društva “Naša djeca” Gordana Šoltić Siladi. Od 20. do 22. svibnja Kazališna skupina “Trinaestići” prikazala je za polaznike dječjih vrtića Cipelica, Cvrčak i Bambi po područnim odjelima i u Centru za kulturu predstavu “Mrav i slon”. U predstavi su glumile Ljubica Bedić i Suzana Kovač, dok je za glazbu i tehniku bila zadužena Roberta Taradi. Kostime je izradila Damira Tisaj.

Na izdvojeni humanitarni račun Društva “Naša djeca“ Čakovec ukupno je uplaćeno 26.210 kuna od svih humanitarnih akcija, te od tri donatora (Međimurskih voda, Crvenog križa i IMB-a, koji su uplatili svaki po 1410 kuna, što je bilo dovoljno za pokrivanje ljetovanja za gotovo 19 djece). Za ostalu djecu ljetovanje je u iznosu od 14.680 kuna financirao Grad Čakovec u okviru akcije Koordinacijskog odbora “Čakovec – Grad Prijatelj djece”. Sve humanitarne akcije prijavljene su Uredu državne uprave u Čakovcu, te su za njih dobivene potrebne suglasnosti i rješenja. Djecu i učenike za ljetovanje su predložile odgojno – obrazovne ustanove s područja Grada Čakovca koje su bile aktivno uključene u humanitarne akcije, a potrebne suglasnosti za ostvarivanje prava na ljetovanje izdao je Centar za socijalnu skrb u Čakovcu.

Aktivnosti koje su osmišljene i realizirane na ljetovanju prvenstveno su bile usmjerene na kvalitetan rast i razvoj djece, razvijanje kvalitetnih socijalnih odnosa, komunikacije i tolerancije. Djeca su svakodnevno boravila na plaži uz organizirane igre u vodi – školu plivanja, igre s vodom i pijeskom, a u večernjim satima u šetnji, na sladoledu, te kreativnim i zabavnim aktivnostima. Organizirani su i vožnja brodom, izlet u Crikvenicu te posjet tamošnjem Akvariju.

Nove spoznaje

Vrijednosti ovoga projekta predstavljaju činjenice da su djeca u zdravom morskom okruženju oplemenjena novim spoznajama, da su stekla nove komunikacijske vještine, nove prijatelje iz različitih obiteljskih sredina i nadasve što su boravila na moru, što je prvenstveno važno za njihovo zdravlje, rast i razvoj.

– Veliko “Hvala!” volonterima Društva „Naša djeca“ Čakovec i svima koji su se uključili u projekt. Time ste postali dio prekrasne priče i ostvarenja dječjega sna. Vaša humanost omogućila je djeci uživanje u moru, suncu, igrama na plaži i druženju s prijateljima. Svako dijete je jedinstveno i neponovljivo te zaslužuje našu pažnju, ljubav i podršku. Djeca su naša sadašnjost i trebaju nas ovdje i sada jer je sve što im pružimo ulaganje u njihovu sretnu budućnost, ali i budućnost našega grada Čakovca – istaknula je Gordana Šoltić Siladi, predsjednica Društva “Naša djeca“ Čakovec i Koordinacijskog odbora akcije „Grad Čakovec – Prijatelj djece”.

Komentari

Komentara