Povežite se s nama

Život i društvo

Nastavlja se projekt “Zaželi” na području N. Marofa, Ljubešćice i Breznice

Foto: GDCK Novi Marof

Objavljeno:

- dana

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof potpisalo je u ponedjeljak, 11. siječnja, s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „ZAŽELI– Za zajednicu“, faza II., u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“

Ukupna vrijednost projekta iznosi 643.235 kuna, a bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %) i iz Europskog socijalnog fonda (85 %).

Vrijeme provedbe projekta je od 11. siječnja 2021. do 11. ožujka 2022., odnosno 14 mjeseci.

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof, a provodi se u suradnji s partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Varaždin−Centar za socijalnu skrb Novi Marof, Gradom Novim Marofom, Općinom Breznica i Općinom Ljubešćica.

Cilj projekta je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada teže zapošljivih žena te potaknuti socijalnu uključenost starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju s području grada Novog Marofa, općina Breznica i Ljubešćica.

Projektom će se zaposliti i kroz verificirane programe osposobiti sedam žena na poslovima pružanja potpore i podrške za 42 krajnja korisnika, starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju na području grada Novi Marof, općineLjubešćica i općine Breznica u trajanju od 12 mjeseci.

Život i društvo

U Varaždinu Međunarodna izložbe bučinih ulja Alpe – Adria, natječe se 158 ulja iz pet zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Četvrta Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe – Adria i 11. Izložbe bučinih ulja Hrvatske održava se u Varaždinu u subotu, 21. svibnja.

Za titulu šampiona i nagradu od 2000 eura te zlatne, srebrne i brončane medalje ove se godine natječe 158 bučinih ulja iz pet zemalja; Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i prvi put Češke. Na ovoj jedinstvenoj izložbi sudjeluju isključivo 100 posto čista ulja, a natječu se u dvije kategorije, djevičansko bučino ulje proizvedeno tradicionalnim postupkom, uz prženje, te hladno prešano bučino ulje.

Uz domaćina župana Anđelka Stričaka i njegove suradnike, na otvorenju Izložbe prisustvovat će državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, brojni drugi uzvanici i proizvođači bučinog ulja.

Već od 9 sati na štandovima ispred Županijske palače građane očekuje bogata ponuda raznovrsnih bučinih ulja i proizvoda od buče. Bit će tu doista različitih i posebnih proizvoda, u slanoj i slatkoj verziji, s različitim dodacima ili pak prelivenih čokoladom. Uz to će sve biti dodatno „zaslađeno“ tradicionalnim i autohtonim kolačima koje će ponuditi članice Udruge žena Trnovečko srce, Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“ i KUD „Lepoglavski pušlek“ iz Lepoglave.

Organizator Izložbe je Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i hrvatskim županijama: Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Vukovarsko-srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, zatim Poljoprivrednom komorom Austrije – Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije – Ptuj i Murska Sobota

Nastavite čitati

Život i društvo

Ivan Glavina otišao u “mirovinu” nakon 29 godina aktivnog volontiranja u Caritasu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Vodstvo i volonteri Caritasa Varaždinske biskupije svečanim su se doručkom u prostorima Caritasove pučke kuhinje u Varaždinu zahvalili volonteru Ivanu Glavini na 29 godina aktivnog volontiranja u Caritasu.

U svojoj 86. godini života zbog zdravstvenog stanja odlučio je prestati volontirati, objavila je Varaždinska biskupija.

Dvadeset devet godina, šest dana u tjednu po pet sati dnevno bio je zadužen za prijevoz robe namijenjene Caritasu Varaždinske biskupije od različitih donatora te napravio stotine tisuća kilometara po Varaždinskoj biskupiji, Hrvatskoj i inozemstvu kako bi pomoć došla do najpotrebnijih.

Na doručku su uz tridesetak volontera bili prisutni mons. Bože Radoš varaždinski biskup, predsjednik biskupijskog Caritasa mons. Antun Perčić, te ravnatelj biskupijskog Caritasa Ante Šola koji je rekao: „U tih dvadeset devet godina, on je volontirao 24 sata na dan, poderao tri kombi vozila i evo zbog svojih 86 godina rekao je da je dosta, da osjeća da ne može više i evo mi smo se došli njemu zahvaliti, zahvaliti dragom Bogu i za sve ono dobro što je učinio reći hvala… takvog volontera mislim da više nećemo imati.“

Ivan Glavina zahvalio se prigodnim govorom okupljenima zahvalivši prije svega na ovom oproštaju, ali i „dragom Bogu na današnjem danu i na zdravlju, hvala mu na svim vrijednim volonterima i dragim ljudima koje sam susreo u ovih mojih 29. godina volontiranja.“

Prisjetio se i svoje pokojne supruge Vere koja ga je potaknula na volontiranje nakon što je i sama krenula tim putem, a potom zahvalio okupljenima: „Hvala vam na zajedničkom radu i što sam mogao biti tek jedna karika u ovom našem lancu dobrote, hvala vam na poštivanju mojih pogrešaka, te vam želim prije svega puno zdravlja, još puno godina uspješnog karitativnog rada i darovane ljubavi prema onima koji su u potrebi.“

Biskup Radoš zahvalio je Ivanu Glavini na 29 godina nesebičnog služenja i darivanja za druge.

Uz volontere i vodstvo Caritasa ovom zahvalnom susretu nazočila je i obitelj Ivana Glavine. Izgleda da se volontiranje također prenosi s koljena na koljeno kao što nam je rekao unuk Marko Kolarek: „U našoj obitelji volontiranje je nasljedno. Sve je krenulo od danas pokojne bake koja je prva krenula volonterskim stopama, pa se onda djed priključio. Onda sam i ja kad sam bio mali, uvijek sam se vrtio po tim prostorijama, sve je to bila neka igra za mene. Kako sam postao stariji shvatio sam jednu ozbiljnost toga i tu jednu ljubav koju su oni davali svim ljudima koji su u potrebi. I ja kad sam napunio 18 godina, dobio vozačku dozvolu, krenuo sam isto djedovim stopama i počeo voziti kombi.“

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje