Povežite se s nama

Novosti

Nema više sjedenja u postaji, policajci na terenu

Objavljeno:

- dana

POSTAJE U IVANCU I LUDBREGU ZATVORENE POSLIJEPODNE

Nema više poslijepodnevnog sjedenja u policijskim postajama. Od subote policajci iz Ludbrega te Ivanca kao i još 105 manjih policijskih postaja diljem Hrvatske popodnevne i večernje smjene odrađuju na terenu. Policajcima iz Varaždinske županije to nije nikakva novost. Pilot projekt novog ustroja i organizacije rada u policijskim postajama 3. kategorije provodio se od ožujka 2013. u Policijskoj postaji Novi Marof.

Kao i svaka promjena, tako je i ova svojedobno izazvala strah kod građana da policija popodne – neće raditi. No taj je strah neopravdan. – Građani neće trpjeti jer se postaja zatvara u 15 sati. Cilj reorganizacije je racionalizirati troškove, ali i imati bolje rezultate – objasnio je načelnik Varaždinske policije Darko Jurčec.

– Na iskustvu Novog Marofa testirano je kako unaprijediti rad u malim sredinama u smislu “što manje sjedenja, što više terena”. Policajcima na terenu preusmjerit će se pozivi sa brojeva 192 i 112 i svi će ih moći dobiti kada ih trebaju– kaže voditelj službe policije darko Dragičević.

Kako će se točno organizirati ovisi o lokalnim specifičnostima. U Ivancu se usmjeravaju na pogranično područje te održavanje reda i mira oko kaznionice te odgojnog centra Pahinsko dok se u Ludbregu velik broj intervencija odnosi na romska naselja u tom području.

Manje šefova, više rada: Varaždin 1. srpnja postaje jedno od pet policijskih središta
Reorganizacija rada u manjim policijskim postajama koje godišnje “skupe” 400 kaznenih djela prvi je korak u očito velikoj reorganizaciji policije koja slijedi. Iako Ministarstvo unutrašnjih poslova još službeno nije ništa potvrdilo već dva mjeseca poznato je da će policija imati pet velikih središta – Zagreb, Rijeku, Osijek, Split i Varaždin. Varaždin bi trebao preuzeti ulogu središta sjever koje bi uklopilo rada dosadašnje PU međimurske, PU koprivničko-križevačke, PU krapinsko zagorske te PU bjelovarsko- bilogorske.
– Takva podjela trebala bi biti gotova prvog srpnja ove godine – objasnio je Jurčec.
Da li će biti otkaza i da li će se povećati administracija u Varaždinu iz ministartstva nam nisu htjeli odgovoriti. – Saznat će se sve na vrijeme – kratko su poručili. O svemu je još u prosincu prošle godine pisao Večernji list nakon što je rukovodstvo MUP-a imao sastanak sa sindikatima. Tada je dogovoreno da će reforma policije bitno smanjiti broj šefovskih radnih mjesta te da će to biti u korist izvršiteljskih.Sindikatima je obećano da se neće stvarati višak zaposlenih koji bi se usmjerili u postupak stavljanja na raspolaganje Vladi, nego će se šefovi čija će se radna mjesta ukinuti rasporediti na druga koja su u skladu s njihovim kompetencijama.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje