Povežite se s nama

U fokusu

(Ne)rad aktualne vlasti – odustaje se i od izgradnje skloništa za mačke na Belim kipima?

Objavljeno:

- dana

– Svjedočili smo da projekt Kućanske rampe neće biti uvršten u agendu, odnosno Razvojni sporazum Sjever – ide se na neko nove rješenje koje nije u pripremi, a vremena nema. Svjedočili smo da uređenje rijeke Plitvice odbijeno, unatoč dogovoru s Hrvatskim vodama. Radi se tu i o Belim kipima gdje je trebalo biti sklonište za mačke. Napravljeni su neki projekti, ali se sada od njih odustaje. Ishodovane su suglasnosti, a odustaje se od tog projekta na Belim kipima. U pet godina se na tom prostoru moraju ishodovati uporabne dozvole, inače će Grad morati to zemljište vratiti državi. Župane, bili ste od početka uključeni u projekt, možete li sada kao župan iskoristiti svoj utjecaj i tražiti da se taj projekt prebaci na Županiju? – zanima vijećnika Županijske skupštine Marija Lešinu, koji je ovo pitanje danas na aktualnom satu postavio županu Varaždinske županije Anđelku Stričaku.

Nadalje, Lešinu zanima zašto se direktori tvrtki imenuju bez natječaja. Spomenuo je primjer Razvojne agencije Sjever Dan, a i Varkoma – da su direktori na ta mjesta imenovani bez natječaja. – Gdje su tu suosnivači, sve jedinice lokalne samouprave, kada je riječ o Varkomu? Kakva je bila vaša komunikacija sa bivšim direktorom Varkoma, jer nam je rečeno da je direktor Hrvatskih voda pozdravio to imenovanje? – zanima Lešinu.

– Kućanska rampa, Plitvica, Beli Kipi… Ne mislim ja odrađivati posao varaždinskog gradonačelnika. Hoće li pripremiti dokumentaciju za Kućansku rampu, to je na njemu. Sve je na njemu. Kada je riječ o Belim kipima – održali smo prije desetke sastanaka. Da li će zjapiti taj prostor prazan ili će se Grad napokon pokrenuti, to je na njima. Ako će trebati pomoć, tu smo. Ali, to je pitanje rada i nerada aktualne vlasti – poručio je Stričak.

Nadalje, osvrnuo se župan i na zapošljavanja bez natječaja.

– Je li itko zaposlen bez natječaja u Varaždinskoj županiji? Ni jedan ravnatelj ili direktor još iz prethodnog mandata nije razriješen dužnosti – nije za to potrošena ni lipa. Ako se pokažu dobri, ostavit ćemo ih. Nismo si dozvolili da nekog otjeramo iz radnog mjesta uz otpremninu od 300.000 kuna kao što je to u slučaju Parkovi. Što se dogodilo? Zatražena je ostavka Runca, bivšeg direktora Parkova. Potom mijenjaju Nadzorni odbor… Evo, 300.000 kuna samo da ga  ne gledamo. I sada nekoga prozivaju? Napravili ste štetu Parkovima. 300.000 kuna nije mali novac. Ne znam što je s ostalim ravnateljima, ali koliko vidim, ni jedan natječaj nije proveden, imenuju se dekretom. Za ni jednog ravnatelja nije proveden natječaj. To je ta transparentnost – objasnio je župan Stričak.

U fokusu

Dobre vijesti za vozače, od danas jeftinije gorivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo benzinska tankanje

Vlada je na telefonskoj sjednici u ponedjeljak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koja će vrijediti sljedećih dva tjedna.

Nove cijene iznosit će:

– 1,43 EUR/l za benzinsko gorivo (smanjenje 0,04 EUR/l)

–  1,37 EUR/l za dizelsko gorivo (smanjenje 0,01 EUR/l)

– 0,83 EUR/l za plavi dizel (smanjenje 0,01 EUR/l)

– 1,06 EUR/kg UNP za spremnike (smanjenje 0,01 EUR/kg)

– 1,62 EUR/kg UNP za boce (smanjenje 0,02 EUR/kg)

Iz Vlade kažu da bi te cijene bez mjera iznosile:

– 1,56 EUR/l za benzinsko gorivo

– 1,53 EUR/l za dizelsko gorivo

– 0,92 EUR/l za plavi dizel

– 1,30 EUR/kg UNP za spremnike

– 1,93 EUR/kg UNP za boce

Nastavite čitati

U fokusu

Od srpnja veće rate kredita, evo tko će biti prvi na udaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme najavljuje se povećanje kamatnih stopa. Prvi će na udaru biti klijenti koji imaju kredite s promjenjivim kamatnim stopama.

Hrvatska narodna banka najavila je da će od 1. srpnja nacionalna referentna stopa (NRS) rasti 0,3 postotna poena pa bi tada mogli poskupjeti krediti s promjenjivim kamatnim stopama koji su vezani za NRS, piše Večernji list.

Glavni ekonomist Hrvatske narodne banke Vedran Šošić objasnio je da bi nešto veće rate kredita mogla očekivati trećina korisnika stambenih kredita, njih oko 67 tisuća, te 110 tisuća potrošačkih kredita, odnosno desetak posto ukupnog broja. Šošić je kazao da će prosječna mjesečna rata stambenih kredita vezanih za NRS porasti oko pet eura za četiri petine dužnika, dok će za preostalih 20 posto klijenata mjesečna rata biti veća desetak eura.

Guverner Boris Vujčić kazao je da su kamatne stope u Hrvatskoj porasle znatno manje nego u drugim članicama eurozone jer je velik broj potrošača ugovorio kredite s fiksnim kamatnim stopama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje