Povežite se s nama

U fokusu

(Ne)rad aktualne vlasti – odustaje se i od izgradnje skloništa za mačke na Belim kipima?

Objavljeno:

- dana

– Svjedočili smo da projekt Kućanske rampe neće biti uvršten u agendu, odnosno Razvojni sporazum Sjever – ide se na neko nove rješenje koje nije u pripremi, a vremena nema. Svjedočili smo da uređenje rijeke Plitvice odbijeno, unatoč dogovoru s Hrvatskim vodama. Radi se tu i o Belim kipima gdje je trebalo biti sklonište za mačke. Napravljeni su neki projekti, ali se sada od njih odustaje. Ishodovane su suglasnosti, a odustaje se od tog projekta na Belim kipima. U pet godina se na tom prostoru moraju ishodovati uporabne dozvole, inače će Grad morati to zemljište vratiti državi. Župane, bili ste od početka uključeni u projekt, možete li sada kao župan iskoristiti svoj utjecaj i tražiti da se taj projekt prebaci na Županiju? – zanima vijećnika Županijske skupštine Marija Lešinu, koji je ovo pitanje danas na aktualnom satu postavio županu Varaždinske županije Anđelku Stričaku.

Nadalje, Lešinu zanima zašto se direktori tvrtki imenuju bez natječaja. Spomenuo je primjer Razvojne agencije Sjever Dan, a i Varkoma – da su direktori na ta mjesta imenovani bez natječaja. – Gdje su tu suosnivači, sve jedinice lokalne samouprave, kada je riječ o Varkomu? Kakva je bila vaša komunikacija sa bivšim direktorom Varkoma, jer nam je rečeno da je direktor Hrvatskih voda pozdravio to imenovanje? – zanima Lešinu.

– Kućanska rampa, Plitvica, Beli Kipi… Ne mislim ja odrađivati posao varaždinskog gradonačelnika. Hoće li pripremiti dokumentaciju za Kućansku rampu, to je na njemu. Sve je na njemu. Kada je riječ o Belim kipima – održali smo prije desetke sastanaka. Da li će zjapiti taj prostor prazan ili će se Grad napokon pokrenuti, to je na njima. Ako će trebati pomoć, tu smo. Ali, to je pitanje rada i nerada aktualne vlasti – poručio je Stričak.

Nadalje, osvrnuo se župan i na zapošljavanja bez natječaja.

– Je li itko zaposlen bez natječaja u Varaždinskoj županiji? Ni jedan ravnatelj ili direktor još iz prethodnog mandata nije razriješen dužnosti – nije za to potrošena ni lipa. Ako se pokažu dobri, ostavit ćemo ih. Nismo si dozvolili da nekog otjeramo iz radnog mjesta uz otpremninu od 300.000 kuna kao što je to u slučaju Parkovi. Što se dogodilo? Zatražena je ostavka Runca, bivšeg direktora Parkova. Potom mijenjaju Nadzorni odbor… Evo, 300.000 kuna samo da ga  ne gledamo. I sada nekoga prozivaju? Napravili ste štetu Parkovima. 300.000 kuna nije mali novac. Ne znam što je s ostalim ravnateljima, ali koliko vidim, ni jedan natječaj nije proveden, imenuju se dekretom. Za ni jednog ravnatelja nije proveden natječaj. To je ta transparentnost – objasnio je župan Stričak.

U fokusu

Župan Stričak odgovorio na prozivku Čačića – kazao je oštro „ne“ reformističkim benđikama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

čačić stričak

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak danas se, 21. siječnja, osvrnuo na izjave Radimira Čačića u vezi ulaganja u Varaždinske Toplice. Prema riječima bivšeg župana, Stričak je iz Razvojnog sporazuma Sjever potpuno izbacio investiciju od 600 milijuna u novi hotelski kompleks na tom području.

– Projekt izgradnje hotela Jupiter vam je kao tibetanski Jeti. O njemu se priča, a nitko ga nije vidio. U našim smo arhivama vezano na tu temu našli svega jednu sličicu iz 2013. godine, iz doba župana Štromara. Kao što bi rekao moj prethodnik „Pa nisi valjda toliko glup da ne možeš sam sebi izdati i napisati građevinsku dozvolu!“. Stoga pozivam bivšeg župana Čačića da dostavi tu građevinsku ili lokacijsku dozvolu, taj glavni ili idejni projekt vezan uz izgradnju hotela Jupiter. U arhivi Varaždinske županije od toga nema ničeg! Bila je prijava samo imenom i prezimenom na Razvojni sporazum Sjever. Bez ičega, samo: „Mi želimo 600.000 kuna za razvoj hotela.“ – navodi Stričak.

Točno je, dodaje župan, da su susjedne županije prijavljivale slične projekte, no ti projekti su vezani uz zdravstvo, a ne za izgradnju hotela sa pet zvjezdica.

– Naravno da sam negdje u sedmome mjesecu prošle godine taj hotel maknuo iz prijave za Razvojni sporazum Sjever i uvrstio izgradnju Kampusa FOI-ja. Kada se Fakultet izgradi kroz 10-ak godina i kada odškoluje i iznjedri tisuću mladih stručnjaka, ambicioznih i školovanih ljudi, ti ljudi će dati vrijednost desetak hotela Jupiter. A uloga županije nije da gradi hotele i motele, nego da gradi škole i bolnice. „Da“ Kampusu FOI-ja, „ne“ hotelu Jupiter, za što ne postoji ništa. “Da” obrazovanju, „ne“ reformističkim benđikama – oštro je ustvrdio župan Stričak.

Još jednom je prozvao bivšeg župana Čačića „neka donese taj projekt, neka ga vidimo“. – Možda je u Tibetu, tko zna? – pita se Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

Strahonja: Dao sam ostavku u NO Čistoće iz osobnih razloga i ne želim se uvlačiti u političke igre

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vjeran Strahonja podnio je ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Čistoća, a informaciju nam je danas potvrdio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Kao razlog ostavke, Strahonja navodi osobne razloge. Također, kaže kako je Nadzorni odbor radio dobro, sve odluke donesene su jednoglasno, ali navodi i kako se ne želi uvlačiti u političke igre.

Vjeran Strahonja dao ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Čistoće

– Nadzorni odbor radio je jako dobro, sve odluke donosili smo jednoglasno i moj posao tamo je odrađen. Ostavka je uslijedila iz osobnih razloga, zaista imam puno obaveza, a u Nadzornom odboru ne mogu više ništa bitno pridonijeti. Također, ne želim se uvlačiti u političke stvari, to nije dobro, a ja to ni ne mogu. Nadzorni odbor mora funkcionirati isključivo po Zakonu, a uvlačenje Uprave i ostalih tijela u politiku nije nikako dobro – objasnio nam je Strahonja.

Podsjetimo, gradonačelnik Bosilj napomenuo je danas kako ne želi da se ime Vjeranja Strahonje nabilo koji način povezuje s Čehokom i Avarom.

– Odradio je posao u Nadzornom odboru. Proveo je sve preporuke revizije, a uz to ne želim da ga itko stavlja u istu rečenicu s Čehokom ili Avarom. I dalje ostaje moj savjetnik – rekao nam je danas Bosilj.

Ostavku je komentirao i bivši gradonačelnik i gradski vijećnik Ivan Čehok.

– Ne znam kakve veze ima Strahonja s Avarom i sa mnom jer mi s njim ne želimo imati nikakve veze. Zna se tko prvi napušta brod koji tone. Podizanje cijena smeća, ostali problemi s otpadom, imenovanja direktora mimo natječaja… Sve to samo je dokaz da je ova gradska vlast u rasulu – rekao je Čehok.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje