Povežite se s nama

U fokusu

(Ne)rad aktualne vlasti – odustaje se i od izgradnje skloništa za mačke na Belim kipima?

Objavljeno:

- dana

– Svjedočili smo da projekt Kućanske rampe neće biti uvršten u agendu, odnosno Razvojni sporazum Sjever – ide se na neko nove rješenje koje nije u pripremi, a vremena nema. Svjedočili smo da uređenje rijeke Plitvice odbijeno, unatoč dogovoru s Hrvatskim vodama. Radi se tu i o Belim kipima gdje je trebalo biti sklonište za mačke. Napravljeni su neki projekti, ali se sada od njih odustaje. Ishodovane su suglasnosti, a odustaje se od tog projekta na Belim kipima. U pet godina se na tom prostoru moraju ishodovati uporabne dozvole, inače će Grad morati to zemljište vratiti državi. Župane, bili ste od početka uključeni u projekt, možete li sada kao župan iskoristiti svoj utjecaj i tražiti da se taj projekt prebaci na Županiju? – zanima vijećnika Županijske skupštine Marija Lešinu, koji je ovo pitanje danas na aktualnom satu postavio županu Varaždinske županije Anđelku Stričaku.

Nadalje, Lešinu zanima zašto se direktori tvrtki imenuju bez natječaja. Spomenuo je primjer Razvojne agencije Sjever Dan, a i Varkoma – da su direktori na ta mjesta imenovani bez natječaja. – Gdje su tu suosnivači, sve jedinice lokalne samouprave, kada je riječ o Varkomu? Kakva je bila vaša komunikacija sa bivšim direktorom Varkoma, jer nam je rečeno da je direktor Hrvatskih voda pozdravio to imenovanje? – zanima Lešinu.

– Kućanska rampa, Plitvica, Beli Kipi… Ne mislim ja odrađivati posao varaždinskog gradonačelnika. Hoće li pripremiti dokumentaciju za Kućansku rampu, to je na njemu. Sve je na njemu. Kada je riječ o Belim kipima – održali smo prije desetke sastanaka. Da li će zjapiti taj prostor prazan ili će se Grad napokon pokrenuti, to je na njima. Ako će trebati pomoć, tu smo. Ali, to je pitanje rada i nerada aktualne vlasti – poručio je Stričak.

Nadalje, osvrnuo se župan i na zapošljavanja bez natječaja.

– Je li itko zaposlen bez natječaja u Varaždinskoj županiji? Ni jedan ravnatelj ili direktor još iz prethodnog mandata nije razriješen dužnosti – nije za to potrošena ni lipa. Ako se pokažu dobri, ostavit ćemo ih. Nismo si dozvolili da nekog otjeramo iz radnog mjesta uz otpremninu od 300.000 kuna kao što je to u slučaju Parkovi. Što se dogodilo? Zatražena je ostavka Runca, bivšeg direktora Parkova. Potom mijenjaju Nadzorni odbor… Evo, 300.000 kuna samo da ga  ne gledamo. I sada nekoga prozivaju? Napravili ste štetu Parkovima. 300.000 kuna nije mali novac. Ne znam što je s ostalim ravnateljima, ali koliko vidim, ni jedan natječaj nije proveden, imenuju se dekretom. Za ni jednog ravnatelja nije proveden natječaj. To je ta transparentnost – objasnio je župan Stričak.

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje