POU

Više nema dvojbi o tome razmišljaju li čelnici Grada Varaždina i članovi Kulturnog vijeća o ukidanju nacionalnog statusa HNK-a u Varaždinu.

Umjetnički potencijal

Naime, u odgovoru na pitanje gradskog vijećnika Nikole Plaveca, postavljeno na 15. sjednici Gradskog vijeća, postoje li razlozi za takav potez Grada, zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Sandra Malenica odgovorila je niječno.

– Grad Varaždin ni u kojem trenutku nije razmišljao o ukidanju nacionalnog statusa Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Štoviše, stav je Grada Varaždina da se navedena ustanova i programski i organizacijski treba razvijati u skladu s nacionalnim statusom te da će je osnivač podupirati u tome koliko je to najviše moguće – tvrdi Malenica i dodaje da je tema nacionalnog statusa HNK-a u Varaždinu na prijedlog predsjednika Kulturnog vijeća Grada Varaždina Davora Bobića uvrštena na dnevni red 22. sjednice Vijeća, koja je održana 3. prosinca 2018. godine.

Supernova

U raspravi o ovoj temi članovi Kulturnog vijeća usuglasili su se da se Kazalište treba i dalje razvijati u skladu s nacionalnim statusom.

– Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu je iznimno važan čimbenik razvoja kulture na varaždinskom području, a kroz kajkaviziranje velikih klasičnih djela i čuvar kajkavštine na sceni. Svojim umjetničkim i kreativnim potencijalom ostvaruje programe dramske i glazbeno-scenske umjetnosti na najvišoj izvedbenoj razini, a ljubav prema kazališnoj umjetnosti širi na djecu i mlade kroz Dječju i lutkarsku scenu, Baletni studio i Dramski studio.

HNK je kroz kajkaviziranje klasičnih djela i čuvar kajkavštine na sceni

Suvremenost kazališta ocrtava se u izvedbama eksperimentalnih predstava, a posljednjih godina sve su intenzivnije pripreme za obnovu glazbene grane, s idejom da se u ustanovi u prvom redu izvode barokne opere uz najveći mogući angažman varaždinskih glazbenika i pjevača – piše dalje Malenica, no nigdje ni slova o tome zašto na daskama ovoga kazališta već desetak godina nije postavljeno nijedno djelo varaždinskih književnika.

Grad Varaždin je, tvrdi Malenica, „zbog svega navedenog svjestan velike važnosti i potencijala varaždinskog HNK, u kojeg je kao osnivač uložio velike napore kako bi ono dobilo nacionalni status“. Dodajmo da je do 6. veljače bio otvoren natječaj za nove članove Kulturnog vijeća, te ćemo uskoro doznati tko će donositi odluke važne za kulturno i umjetničko stvaralaštvo u Varaždinu.

Komentari

Komentara