Povežite se s nama

Kultura

Neupitan nacionalni status varaždinskoga HNK-a

Objavljeno:

- dana

Više nema dvojbi o tome razmišljaju li čelnici Grada Varaždina i članovi Kulturnog vijeća o ukidanju nacionalnog statusa HNK-a u Varaždinu.

Umjetnički potencijal

Naime, u odgovoru na pitanje gradskog vijećnika Nikole Plaveca, postavljeno na 15. sjednici Gradskog vijeća, postoje li razlozi za takav potez Grada, zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Sandra Malenica odgovorila je niječno.

– Grad Varaždin ni u kojem trenutku nije razmišljao o ukidanju nacionalnog statusa Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Štoviše, stav je Grada Varaždina da se navedena ustanova i programski i organizacijski treba razvijati u skladu s nacionalnim statusom te da će je osnivač podupirati u tome koliko je to najviše moguće – tvrdi Malenica i dodaje da je tema nacionalnog statusa HNK-a u Varaždinu na prijedlog predsjednika Kulturnog vijeća Grada Varaždina Davora Bobića uvrštena na dnevni red 22. sjednice Vijeća, koja je održana 3. prosinca 2018. godine.

U raspravi o ovoj temi članovi Kulturnog vijeća usuglasili su se da se Kazalište treba i dalje razvijati u skladu s nacionalnim statusom.

– Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu je iznimno važan čimbenik razvoja kulture na varaždinskom području, a kroz kajkaviziranje velikih klasičnih djela i čuvar kajkavštine na sceni. Svojim umjetničkim i kreativnim potencijalom ostvaruje programe dramske i glazbeno-scenske umjetnosti na najvišoj izvedbenoj razini, a ljubav prema kazališnoj umjetnosti širi na djecu i mlade kroz Dječju i lutkarsku scenu, Baletni studio i Dramski studio.

HNK je kroz kajkaviziranje klasičnih djela i čuvar kajkavštine na sceni

Suvremenost kazališta ocrtava se u izvedbama eksperimentalnih predstava, a posljednjih godina sve su intenzivnije pripreme za obnovu glazbene grane, s idejom da se u ustanovi u prvom redu izvode barokne opere uz najveći mogući angažman varaždinskih glazbenika i pjevača – piše dalje Malenica, no nigdje ni slova o tome zašto na daskama ovoga kazališta već desetak godina nije postavljeno nijedno djelo varaždinskih književnika.

Grad Varaždin je, tvrdi Malenica, „zbog svega navedenog svjestan velike važnosti i potencijala varaždinskog HNK, u kojeg je kao osnivač uložio velike napore kako bi ono dobilo nacionalni status“. Dodajmo da je do 6. veljače bio otvoren natječaj za nove članove Kulturnog vijeća, te ćemo uskoro doznati tko će donositi odluke važne za kulturno i umjetničko stvaralaštvo u Varaždinu.

Kultura

FOTO Osebujni mega – dijamanti Nikole Vudraga nakon Dubaija i Poljske zasjali u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U suradnji s Turističkim uredom grada Varaždina i gradskim odsjekom za kulturu dogovoren je privremeni postav Vudragovih dijamanata, jedne od najnovijih serija radova Nikole Vudraga koji su prošli Dubai i Poljsku.

Nedavno je na red došao i Varaždin,  a naš umjetnik za kojim se otimaju najveće svjetske galerije, kaže kako ga raduje da je pokrenuta inicijativa privremenog izlaganja.

– Uvijek sam smatrao Varaždin gradom umjetnosti i kulture, a ta kultura ne mora isključivo biti iza vrata muzeja i galerija. Ovaj postav osvježava pomalo zaboravljeni prostor pored mostića, razveseli kojeg turista, ali po meni najvažnije – polako pokreće neku ideju o javnim prostorima kao privremenim izlagačkim prostorima. U njima optimistično vidim i druga imena iz svijeta umjetnosti, izložena po baroknom gradu – ističe Vudrag.

Od autora doznajemo da osebujni dijamanti danju predstavljaju sirovu materiju kojom gradimo svijet, materijal i mehanizaciju izgradnje ideja.

Međutim – noću iz skulpture izbija svijetlo „kao simbol te savršene ideje koju svakodnevno ukalupljujemo u materiju.”

Akako izgleda taj iznimno zanimljiv postav danju i noću pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Predstavljen program 54. Varaždinskih baroknih večeri – Portugal je zemlja partner, a program Total Baroque bit će u dvorištu palače Sermage

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 20. rujna do 2. listopada Varaždin će ponovno postati središnje mjesto ne samo na europskoj već i svjetskoj kulturnoj karti-Varaždinske barokne večeri u svom će punom sjaju u 54. izdanju donijeti izniman koncertni, ali i popratni program, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u atriju varaždinske Gradske vijećnice.

Kroz 15 koncerata u matičnom gradu i desetak u Ludbregu, Prelogu, Križevcima, Vinici, Belcu, Gornjem Knegincu i Nedelišću pružiti publici prigodu da upozna glazbenike iz ovogodišnje zemlje partner Portugala, ali i iz drugih zemalja poput Švedske, Španjolske i Mađarske koje također financijski sudjeluju u održavanju ovogodišnjeg festivala.

– Program je beskompromisno kvalitetan. Počet ćemo s portugalskim Orquestra Barocco Casa de Musica i Sarom Simoes, njihovom velikom sopranisticom koja dolazi prvi put u Hrvatsku. Posebnost svečanog otvaranja, na što sam ponosan, jest da se nakon dugog niza godina vraća Laurence Cammings – najavio je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, dodajući kako će i ove godine zahvaljujući partnerstvu s Portugalom Varaždinci i njihovi gosti imati prigodu uživati ne samo u baroknoj glazbi u izvođenju portugalskih glazbenika i portugalskom baroku, već i gastronomiji i brojnim drugim iznenađenjima, a upravo povezivanje kultura najveća je vrijednost festivala.

– U dvorištu palače Sermage u sklopu programa Total Baroque smjestit će se portugalski „kutak“ u kojem će se pjevati fado, ali i uživati u gastronomskoj ponudi zemlje partnera.
„Varaždinske barokne večeri nositelj su EFFE oznake Europske asocijacije festivala, kojeg ima tek nekoliko desetaka festivala u Europi, što je samo još jedan od pokazatelja vrijednosti i značaja Varaždinskih baroknih večeri – istaknuo je na predstavljanju programa dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina, a dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije naglasio kako Varaždinske barokne večeri pokazuju kontinuitet održavanja uz neupitnu kvalitetu.

– Niti jedan program ne može tako dugo opstati a da nije kvalitetan, a također je i internacionalan. Počelo je partnerstvom sa Slovačkom, Izraelom, Japanom, prošle godine sa Švicarskom, a ove godine Portugalom. Svi smo izuzetno zadovoljni što ćemo ove godine moći upoznati glazbu i kulturu Portugala, koji je nama prijateljska i draga država – rekao je pročelnik Huđek dodavši kako je ovo jedinstvena prilika i za upoznavanje glazbenih dosega portugalskih skladatelja iz vremena baroka.

Predstavljanju programa u Gradskoj vijećnici nazočila je i veleposlanica Portugala u Hrvatskoj, Nj.E. Maria Paula Viera Leal da Silva koja je zahvalila domaćinima i istaknula kako joj je čast sudjelovati na ovom svjetski poznatom festivalu.

– Nedvojbeno vjerujem da će ovaj događaj biti označen umjetnošću i da će produbiti prijateljstvo između naših dviju nacija. Na Varaždinskim baroknim večerima će nastupiti više od 25 portugalskih glazbenika i ansambala, a imat ćemo i nekoliko izložbi ovdje u Varaždinu, kao i niz drugi programa koji će nadamo se biti zanimljivi Varaždincima i gostima – najavila je.

Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i organizator VBV-a Raymond Rojnik podsjetio je kako su Barokne večeri festival od nacionalnog značaja, čiji su stalni pokrovitelji Predsjednik Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i medija, te Grad Varaždin.

Zahvalio je na financijskoj potpori Varaždinskoj županiji, kao i Klubu mecena VBV-a, sponzorima i podupirateljima zahvaljujući kojoj će publika u ranu jesen ponovno imati priliku uživati u vrhunskoj baroknoj glazbi, kao i raznim popratnim programima protkanih zajedničkom niti baroka kojim odiše svaki kutak povijesne jezgre Varaždina, UNESCO-og grada glazbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje