Povežite se s nama

U fokusu

Ni nakon šest mjeseci još ništa od obećanog novca

Objavljeno:

- dana

BIVŠI RADNICI ZAGORJE-TEHNOBETONA ČEKAJU

Oko 130 radnika varaždinskog Zagorje–Tehobetona, od kojih su neki još u listopadu prošle godine dobili poslovno uvjetovane otkaze, još uvijek nije dobilo svoje otpremnine. 

Zbog toga su već u nekoliko navrata dogovarali prosvjede ispred tvrtke. Zadnji prosvjed trebao se održati prije mjesec dana, no večer uoči održavanja je otkazan.

Vjerovali dani obećanjima, no uzalud 

– Svaki puta povjerovali smo obećanjima koje smo dobivali iz tvrtke da je samo pitanje dana kad će nam novac sjesti na račune – ispričao je jedan od bivših radnika, koji je zamolio da ne objavljujemo njegovo ime i prezime.

Navodi da su im otpremnine, koje se po radniku kreću od 15.000 pa do 40.000 kuna, ovisno o uvjetima, zajamčene temeljem Odluke o poslovno uvjetovanom otkazu. U njemu jasno piše da će se i iznos otpremnine radniku isplatiti do, citiramo, “isteka posljednjeg dana otkaznog roka”. Iako je taj datum prošao još prije šest mjeseci, novaca nema na računima. Radnici su svakim danom sve ogorčeniji. Osim što više ne vjeruju obećanjima koje dobivaju iz tvrtke, ljute se jer zbog neisplate otpremnina tvrtka ne snosi nikakve sankcije.

 

Radnici su već dogovarali prosvjede, no odustali su zbog dobivenih obećanja 

– Još prilikom potpisivanja poslovno uvjetovanih otkaza tvrdili su da je novac za naše otpremnine osiguran, što se nažalost pokazalo netočnim. Sve smo uvjereniji da tvrtka kupuje vrijeme, igraju se s nama kao s pijunima, a više ne vjerujemo niti sindikalcima. Zadnji prosvjed smo, naime, otkazali zato što su nam u Sindikatu rekli da je “sve dogovoreno” – ispričao je naš sugovornik. 

 

Na sastancima Uprave sa Sindikatom stalno se isticalo da su otpremnine priorite

Povjerenik Regionalnog ureda Sindikata graditeljstva Hrvatske Mladen Zemljić potvrdio je pak kako su s Upravom Zagorje-Tehnobetona održali cijeli niz sastanaka kako bi se riješio problem isplate otpremnina radnicima. – Na tim je sastancima dogovoreno da će radnici i njihova potraživanja vezana uz otpremnine biti prioritet te da će se do završetka predstečajne nagodbe podmiriti sva dugovanja prema radnicima. Zadnje što nam je rečeno je da bi tijekom srpnja, odnosno kolovoza tvrtka trebala dobiti veći priljev novca od strane velikog dužnika, čime bi se isplatila sva dugovanja radnicima, što znači i isplatu otpremnina – rekao je Zemljić.

Kada će radnici dobiti svoje otpremnine provjerili smo u Zagorje-Tehnobetonu, iz kojeg smo nakon tri tjedna čekanja dobili sljedeći odgovor:
– Uprava i menadžment poduzimaju sve aktivnosti za opstojnost Društva koje posluje u teškim okolnostima, a sve s ciljem da se stvore uvjeti za podmirenje svih nastalih potraživanja, pa tako i onih od radnika – poručuju iz Zagorje-Tehnobetona.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje