Povežite se s nama

Međimurje

Nova dvorana za terapiju senzorne integracije djece

Objavljeno:

- dana

INVESTICIJA

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama uređena je nova dvorana za terapiju senzorne integracije djece.

U novu opremu i uređenje dvorane uloženo je oko pola milijuna kuna. Zahvaljujući novoj opremi u Bolnici će se moći uvesti nove metode rehabilitacije senzorne disfunkcije kod djece.

– Time je terapija postala dio timskoga rehabilitacijskog procesa u kojem sudjeluju pedijatar, fizijatar, fizioterapeut, radni terapeut, logoped, psiholog, defektolog i drugi stručnjaci – ističe Damir Mihalić, ravnatelj ustanove. Individualne terapije s djecom provode certificirani terapeuti senzorne integracije.

– Senzorna integracija je neurološki proces gdje mozak prima različite informacije iz okoline i tijela. Kada dođe do neadekvatne obrade informacija, djeca imaju različitih problema u obliku netoleriranja ljuljanja, straha od igračaka na dječjim igralištima, preosjetljivosti ili neosjetljivosti na zvukove i svjetlost, motoričkih problema, socijalnih i emocionalnih problema, hiperaktivnosti, taktilne preosjetljivosti ili preosjetljivosti na hranu – pojašnjava Ivana Bartolić, fizioterapeutkinja i senzorna terapeutkinja u topličkoj bolnici.

Nikolina Klarić, radna terapeutkinja i senzorna terapeutkinja, dodaje da ne postoji dijete koje ima savršenu senzornu integraciju, kao ni dijete koje nema senzornu integraciju. Dvorana sadrži ljuljačke, bazen s lopticama, razne naprave za penjanje, tunele za provlačenje i slične sprave kojima se potiču koordinacija, ravnoteža i gruba motorika te razvija svjesnost djeteta o vlastitom tijelu.

– Vrlo brzo se vide rezultati, a najviše u svakodnevnim aktivnostima. Djeca koja su zbog straha izbjegavala dječja igrališta kroz terapijsko iskustvo uvjere se da mogu i bolje se uključuju u takve aktivnosti, u prirodnom okruženju s drugom djecom. Samim tim radi se na razvoju samopouzdanja, socijalnom i emocionalnom razvoju djeteta. I dijete bolje uči – naglašavaju terapeuti.

Dvorana za senzornu integraciju otvorena je u srpnju ove godine. 
Trenutno je u tretman uključeno oko 45 djece, a kako su djeca u današnje vrijeme sve više okružena modernim tehnologijama i sve se manje kreću, stručne analize pokazuju tendenciju porasta poremećaja senzorne integracije kod djece.
 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Božićni koncert Marka Tolje 16. prosinca u Prelogu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Božićni koncert u Prelogu ove će godine održati popularni Marko Tolja.

Marko Tolja jedan je od naših najboljih vokala i dobitnik brojnih glazbenih nagrada. Uz prepoznatljivi autorski pop repertoar, strastveni je zaljubljenik u swing glazbu. Program će biti ispunjen popularnim božićnim pjesmama, ali i njegovim uspješnicama.

Koncert će biti održan u četvrtak, 16. prosinca, s početkom u 19 sati. Ulaz je moguć samo uz ulaznicu, koja se može nabaviti svakog dana, od petka, 10. prosinca, u Upravi Grada Preloga, od 7 do 16 sati.

Koncert će biti održan sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te će posjet koncertu biti moguć samo sa EU digitalnom COVID potvrdom uz obvezno korištenje medicinske maske ili maske za lice.

Nastavite čitati

Međimurje

U Murskom Središću djeca se družila sa svetim Nikolom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Murskom Središću sveti Nikola svake godine posjeti djecu u vrtićima na području grada, no ove ih je godine dočekao u prostorima Centra za kulturu „Rudar“.

U zabavljanju vrtićara pomogli su mu glumci Dječjeg gradskog kazališta Čakovec svojom kazališnom predstavom za djecu „Pobuna igračaka“.

Interaktivna predstava razveselila je mališane, a nakon predstave ih je sveti Nikola darivao slatkišima i fotografirao se s njima.

– Budući da su jaslička djeca premala za odlazak u CZK, gradonačelnik Dražen Srpak odveo je svetog Nikolu k njima kako nitno ne bi bio uskraćen za darove ovog zaštitnika djece te je tako nastavljena tradicija darivanja najmlađih – poručili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje