Povežite se s nama

Zabava & Stil

Nova EU pravila o kozmetičkim konzervansima

Objavljeno:

- dana

Konzervansi su važni u kozmetici jer potrošače štite od štetnih patogenih tvari koje bi se inače našle u kremama i proizvodima kojima se potrošači svakodnevno služe.  Bez konzervansa svi bi kozmetički proizvodi imali vrlo kratak rok valjanosti te bi se uglavnom morali čuvati u hladnjaku. Europska je komisija nedavno donijela dvije mjere kojima se ograničava upotreba triju konzervansa u kozmetičkim proizvodima.

„Još smo jednom pokazali da je sigurnost potrošača iznimno važna u svakoj donesenoj odluci. Konzervansi imaju važnu ulogu u kozmetičkim proizvodima jer nam omogućuju svakodnevnu upotrebu kozmetičkih proizvoda bez patogenih tvari. No moramo osigurati da konzervansi jamče maksimalnu razinu zaštite. Navedenim mjerama potrošačima se pruža jamstvo da su njihovi kozmetički proizvodi sigurni”, izjavio je povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača Neven Mimica.

Odluka Komisije temelji se na ocjeni neovisnog Znanstvenog odbora za sigurnost potrošača, savjetodavnog tijela koje je provelo detaljnu ocjenu rizika tvari prije preporuke njihova ograničenja ili zabrane.

Donesenim mjerama Komisija ograničava maksimalnu koncentraciju dvaju konzervansa – propilparabena i butilparabena – te se trenutačno dopuštena granica od 0,4 % kada se upotrebljava pojedinačno i 0,8 % kada se miješa s drugim esterima mijenja na 0,14 % kada se upotrebljava pojedinačno ili u kombinaciji. Zabranjuje se upotreba navedenih konzervansa u proizvodima koji se ne ispiru namijenjenima području pelena djece mlađe od tri godine jer postojeća iritacija i okluzija kože mogu dovesti pojačanog ulaska u usporedbi s neoštećenom kožom. Nova će se pravila primjenjivati na proizvode koji će se na policama trgovina naći nakon 16. travnja 2015.

Nadalje, Komisija zabranjuje upotrebu mješavine metilkloroizotiazolinona (i) metilizotiazolinona (MCI/MI) u proizvodima koji se ne ispiru, poput krema za tijelo. Mjera je namijenjena smanjenju rizika od kožnih alergija i njihove učestalosti. Taj se konzervans i dalje može upotrebljavati u proizvodima koji se ispiru, poput šampona i gelova za tuširanje, u maksimalnoj koncentraciji od 0,0015 % mješavine u omjeru 3:1 za MCI/MI. Mjera će se primjenjivati na proizvode stavljene na tržište nakon 16. srpnja 2015.

Skupina kemikalija pod nazivom parabeni važan su dio konzervansa koji se mogu upotrebljavati u kozmetici. Kako je u više navrata potvrdio Znanstveni odbor za sigurnost potrošača, osim propilparabena i butilparabena sigurni su i drugi parabeni, poput metilparabena i etilparabena. Oni su i među najučinkovitijim konzervansima.

Početkom ove godine Komisija je zabranila upotrebu pet drugih parabena u kozmetičkim proizvodima: izopropilparabena, izobutilparabena, fenilparabena, benzilparabena i pentilparabena (vidi Uredbu Komisije (EU) br. 358/2014) zbog nedostatka podataka potrebnih za ponovnu ocjenu. Proizvodi stavljeni na tržište nakon 30. listopada 2014. neće smjeti sadržavati navedene tvari.

Kozmetički proizvodi regulirani su na europskoj razini Uredbom o kozmetičkim proizvodima (EZ) br. 1223/2009 kako bi se omogućila sigurnost potrošača i cjelovitost unutarnjeg tržišta. Kozmetički proizvodi koji se stavljaju na tržište EU-a moraju biti sigurni neovisno o postupcima proizvodnje ili distribucijskim kanalima. Proizvođač je odgovoran za sigurnost proizvoda te je dužan osigurati stručnu znanstvenu ocjenu njihove sigurnosti prije stavljanja na tržište.

Izvor:
Foto:

Zabava & Stil

Općina Vinica dijeli litru i vodu kojom ćete počastiti ekipu na koncertu Cura iz centra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Vinca od 22. travnja do 4. svibnja obilježava svoje Dane, a sprema se pravi zabavni spektakl.

U petak, 26. travnja u šatoru u Gornjem Ladanju nastupa Jole, a u subotu, 27. travnja sve će zabavljati Cure iz Centra.

Ženski tamburaški sastav Cure iz Centra, poznate i kao C.I.C.E., u 15 godina postojanja iza sebe nosi brojne uspjehe i sudjelovanja na raznim festivalima diljem Hrvatske. Zabava je zagarantirana.

Tim povodom Općina Vinica poklanja vam litru vina i litru mineralne vode. Dijelimo tri puta po jednu rundu, a vi u objavi na Facebooku morate označiti ekipu koju ćete počastiti rundom na koncertu.

Sretne dobitnike objavit ćemo u petak, 26. travnja.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Općina Vinica obilježava svoje Dane, a za feštu su zaduženi Jole i Cure iz centra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Vinca od 22. travnja do 4. svibnja obilježava svoje Dane.

Pripremljeno je nešto za sve generacije.

Važno je napomenuti da se priprema i odlična zabava. U petak, 26. travnja, održava se svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Vinica, a u večernjim satim u šatoru u dvorištu PŠ Gornje Ladanje nastupa Jole. Početak koncerta je 21 sat.

Dan kasnije, u subotu, na istoj lokaciji zabavljat će Cure iz centra.

Ulaz na koncerte je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje