Povežite se s nama

U fokusu

Novogodišnja noć u Varaždinskoj županiji prošla bez ijednog kaznenog djela ili prekršaja protiv javnog reda i mira

Objavljeno:

- dana

Stanovnici Varaždinske županije su u novu 2024. godinu ušli mirno, veselo i dostojanstveno zahvaljujući čemu žurne službe nisu imale veliki broj intervencija.

Istaknuli su to jutros čelnici žurnih službi koje su obišli župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, zajedno sa zamjenicima Silvijom Zagorec i Miroslavom Markovićem, predsjednikom Gradskog vijeća Varaždina Lovrom Lukavečkim i pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubicom Božić. 

– Imali smo prilike čuti da smo Novu godinu dočekali lijepo i mirno, bez ijedne veće intervencije, što nas posebno veseli. Sinoć sam obišao Objedinjeni hitni bolnički prijem Opće bolnice Varaždin, na kojem je značajan broj građana zatražio medicinsku pomoć, no sve je također dobro prošlo. Kad su u pitanja ulaganja u zdravstvo, prošla godina je bila posebno uspješna, a Opća bolnica Varaždin će još godinu do dvije biti veliko gradilište nakon čega ćemo dobiti doista predivnu zdravstvenu ustanovu. Zahvaljujem svim djelatnicima žurnih službi koji su svih 365 dana 2023. godine brinuli o našoj sigurnosti i zdravlju. Svim građanima Varaždinske županije te svim Hrvaticama i Hrvatima u zemlji i svijetu želim sretnu i uspješnu 2024. godinu – istaknuo je župan Stričak.  

Čestitke je uputio i gradonačelnik Bosilj, koji je također zahvalio djelatnicima žurnih službi. 

– Svi su bili apsolutno pripremni tijekom novogodišnje noći, a posla, srećom, gotovo da nisu imali. U Varaždinu smo Novu godinu dočekali pred 4.000 građana na glavnom trgu, a već podatak da nije bačena nijedna petarda pokazuje da je Varaždin vrlo siguran te europski kulturni grad. Grad podupire sve hitne službe, pa smo danas Općoj bolnici Varaždin za Odjel ginekologije donirali tri infuzijske i tri perfuzijske pumpe – rekao je gradonačelnik dr. sc. Bosilj. 

Županijski centar 112 je tijekom novogodišnje noći zaprimio 74 poziva, no samo je 25 poziva iziskivalo angažiranje žurnih službi, pri čemu je u najvećem broju slučajeva, njih devet, zatražena intervencija ili savjet hitne medicinske službe. 

– Tijekom cijele 2023. godine Županijski centar 112 zaprimio je 34.098 poziva, što je gotovo 5.000 poziva više u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, čak 60 posto poziva bilo je nenamjenski, pri čemu se u većini slučajeva radilo o pozivima s mobitela koji su se sami uključilli ili zbog toga što su ih roditelji dali djeci za igranje. Stoga apeliramo na sve građane da paze i zaključavaju svoje mobitele prije nego ih negdje odlože, odnosno da ih ne daju djeci zbog igranja – rekao je Ivica Matošić, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin. 

Tijekom novogodišnje noći ni službenici PU varaždinske nisu imali puno posla.  

– U protekla 24 sata nismo evidentirali nijedno kazneno djelo, a dogodile su se svega dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe zadobile lakše tjelesne ozljede. Narušavanja javnog reda i mira te drugih protupravnih ponašanja od interesa za javnost nismo evidentirali. Zbog toga možemo ustvrditi da je ulazak u 2024. godinu bio zadovoljavajući kad je u pitanju stanje sigurnosti – rekao je načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić.  

U novogodišnjoj noći na području cijele županije bile su četiri vatrogasne intervencije. – Riječ je o invervenciji zbog požara kontejnera u Lepoglavi koju je odradio DVD Lepoglava, zatim požar u Svibovcu Podravskom na koji su izašli članovi tamošnjeg DVD-a, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina su intervenirali zbog požara čempresa u Križanićevoj ulici u Varaždinu, a članovi DVD-a Maruševec izašli su jutros na intervenciju zbog prometne nesreće. Tijekom 2023. godine vatrogasci su na području Varaždinske županije imali 1.052 intervencije. Radili smo puno, no srećom nije bilo većih tragedija ili stradavanja – naveo je Ivica Labaš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina.  

I za djelatnike Nastavnog zavoda hitnu medicinu Varaždinske županije je novogodišnja noć prošla relativno mirno. – To znači da su građani bili korektni te pazili na sebe, čime su i nama olakšali posao. Za nas je 2023. godina bila vrlo izazovna, bez obzira na završetak pandemije koronavirusa. I sljedeći dani će biti vrlo izazovni s obzirom na povećani broj oboljelih od koronvirusa, hripavca i gripe – izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda Mladen Smoljanec. 

U Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu Opće bolnice Varaždin je značajan broj građana zatražio i dobio medicinsku pomoć.   

– U ime djelatnika i Uprave Opće bolnice Varaždin svim žiteljima Varaždinske županije želim sretnu i uspješnu novu godinu, da bude što manje bolesnih te da kvaliteta zdravstvene usluge Opće bolnice Varaždin bude na zavidnoj razini kao i sada – zaključio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak.   

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

U fokusu

Sve je više traktora i radnih strojeva na cestama, za neosigurane kazne do 6600 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dolaskom lijepog vremena započinju i poljoprivredni radovi te će na prometnicama tijekom narednih dana biti više traktora i radnih strojeva. Stoga policijski službenici pozivaju sve sudionike u prometu na pojačan oprez.

Radi sigurnosti vozača ove skupine vozila, ali i ostalih sudionika u prometu, vozači traktora trebaju voditi računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti uređaja za zaustavljanje i za osvjetljavanje vozila. Za upravljanje neregistriranim traktorom novčana kazna iznosi 90 eura, dok je za neosigurani traktor propisana novčana kazna u iznosu od 660 do 6600 eura.

– Prilikom obavljanja radova na poljima, šumama, livadama i drugim površinama, podsjećaju vozače da ne smiju skidati s traktora kabinu ili zaštitni okvir te da prilagode način upravljanja traktorima konfiguraciji terena (nagib, nizbrdica) kako ne bi došlo do prevrtanja traktora. U slučaju nepravilnog rada sustava za mijenjanje brzina, nemojte koristiti nizbrdice kako biste traktore ”ubacili” u niže ili više brzine. Na traktorskim priključcima nije dozvoljen prijevoz osoba. U prikolicama gdje je to dopušteno, prevoziti se može najviše pet osoba, s time da ne smiju stajati ili sjediti na stranicama prikolice – ističu u PU varaždinskoj.

Prilikom uključenja na kolnik sa zemljanih i sličnih površina s kotača treba obavezno ukloniti blato kako se ne bi ugrožavala sigurnost drugih sudionika u prometu. Vozač koji pri uključivanju u promet ne postupi  na opisan način, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom.

– Naime, sukladno članku 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozač je dužan s ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 130 eura za sudionika u prometu na cesti, dok je za prekršaj pravne ili fizičke osobe-obrtnika određena novčana kazna u iznosu od 660 do 1990 eura – ukazuju.

Kako bi se preveniralo događanje prometnih nesreća u kojima sudjeluju navedene skupine sudionika u prometu, odnosno kako bi se cjelokupno stanje sigurnosti u prometu podiglo na višu razinu, policijski će službenici u predstojećem razdoblju pojačano kontrolirati ovu kategoriju sudionika u prometu, a osobitu će pozornost posvetiti:

– uključivanju traktora, priključnih vozila i radnih vozila sa zemljane na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom kako bi se spriječilo nanošenje zemlje na kolnik

– isključivanju iz prometa vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili koja nisu registrirana

– označavanju vozila propisanom signalizacijom, osobito u noćnim satima i u vrijeme smanjene vidljivosti, kao i samoj ispravnosti te signalizacije

– smještaju i prijevozu osoba i tereta, posebno na priključnim vozilima i  najvećoj dopuštenoj masi i osovinskom opterećenju prilikom prijevoza tereta.

– Napominjemo da je dužnost svih vozača traktora da prije uključivanja u promet očiste blato kako ga ne bi traktorom nanijeli na kolnik i time ugrozili sigurnost ostalih sudionika u prometu. Upućujemo apel i svim ostalim vozačima na potrebu povećanog opreza zbog prisutnosti traktora i radnih strojeva u prometu, obzirom da su ta vozila puno sporija od ostalih te se stoga mnogi vozači odlučuju na nepropisna pretjecanja što vrlo često dovodi do prometnih nesreća – zaključuju u PU varaždinskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje