Povežite se s nama

U fokusu

O Gomili u Jalžabetu: mještani odbili dvije kune po kvadratu, sada im se nudi deset

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić predstavio je danas, 23. studenoga, teme o kojima će se raspravljati na idućoj sjednici Županijske skupštine koja je zakazana za utorak, 30. studenoga.

Prva točka dnevnog reda bit će proračun za 2022. godinu i projekcije za 2023./2024., a Križanić je naveo koje su to točke na koje će se u idućih pet godina fokusirati županijska vlast – riječ je o obrazovanju, zdravstvu, komunalnoj i cestovnoj infrastrukturi, gospodarstvu i zaštiti okoliša.

– Ovaj proračun predviđen je na 305.000.000 kuna, a konsolidiran će iznositi 1.700.000.000 kuna. U obrazovanju se ovim proračunom potiču investicije koje vode izvrsnosti poput regionalnih centara kompetentnosti te investicija koje bi u potpunosti osigurale infrastrukturne pretpostavke za održavanje jednosmjenske nastave u svim školama u Varaždinskoj županiji i dizanje standarda na špicu špice u Hrvatskoj – započeo je Križanić.

Nadalje je naveo da su zdravlje žitelja ove županije i zdrav okoliš također prioritet ovog proračuna, a planiraju se ili su pred završetkom velike investicije poput Centralnog operacijskog bloka OB Varaždin, Respiracijskog centra Klenovnik, Jedinice za liječenje moždanog udara dnevne bolnice OB Varaždin, Spinalnog centra u bolnici u Varaždinskim Toplicama i sanacija bazena Minerva.

– Kada je riječ o zaštiti okoliša, projekt geotermalnih izvora Bukotermal nam je ove godine u proračunu na visokoj stavci, a njime se želi doprinijeti energetskoj samodostatnosti županije i smanjenju emisije CO2 te proizvodnji energije – ukratko je objasnio Križanić prvu točku dnevnog reda.

Druga točka odnosi se na izmjene i dopune prostornog plana. – Dugo smo ih čekali, investitori su jako nabrijani i izmjene moramo donijeti što prije kako bi investitori mogli krenuti u svoje projekte – rekao je.

Treća točka je Prijedlog odluke o izmjenama odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela. Riječ je o jednoj izmjeni pri kojoj poslovi zaštite okoliša i prirode, koji su se do sada obavljali u okviru Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo te zaštitu okoliša, prelaze u djelokrug Upravnog odjela za poljoprivredu.

– Zaštita okoliša iz razloga jer nam je prioritet u ovom mandatnom razdoblju građenje i graditeljstvo, i taj Upravni odjel graditeljstva moramo pojačati s nekoliko djelatnika, s obzirom na to da nam se čini da u tome dijelu štekamo i kasnimo s izdavanjem građevinskih dozvola. Za to ćemo sigurno raspisati natječaj, uostalom već je i raspisan javni natječaj za djelatnike koji će ojačati taj odjel – pojasnio je Križanić.

Četvrta točka bit će Prijedlog odluke o projektu prezentacijskog centra Gomila u Jalžabetu.

– Prije pet godina počeli smo velika istraživanja koja su de facto do ovoga trena završena, pronađeni su vrlo vrijedni predmeti iz doba 6. stoljeća prije Krista. Prezentacijski centar koji bi se na tom mjestu izgradio je od velikog interesa za Varaždinsku županiju. Jedna je opcija zatrpati taj Centar, a vjerujem da nikome to ne bi odgovaralo, a druga opcija je da se napravi Prezentacijski centar koji bi trebao koštati 20-ak milijuna kuna, putem kojeg bi se idućem naraštaju prezentiralo što se događalo u ono doba kada je pokopan jedan od najvećih vladara u ovoj regiji toga doba. Županija je dala izraditi procjenu koja je pokazala relativno nisku cijenu procjene – oko 2 kune po kvadratu. Trebamo 47.000 kvadrata, malo više od 4 i pol hektara za taj Prezentacijski centar, i po te dvije kune bi koštalo negdje oko 98.000 kuna. U razgovoru s mještanima, oni nisu spremni platiti po toj cijeni, pa će Županijska skupština iznimno donijeti odluku o povećanju cijene, probat ćemo staviti jediničnu cijenu na do 10 kuna po kvadratu, dakle ukupno 472.000 kuna. Imamo informaciju da bismo po toj cijeni mogli otkupiti zemljišta – rekao je.

Točka pet je program rada Županijske skupštine za 2022. godinu, a točka šest analiza stanja civilne zaštite, zatim slijedi plan djelovanja na području prirodnih nepogoda, informacija o stanju gospodarstva, financiranje političkih stranaka te prijedlog odluke o postupku financiranja aktivnosti koje provode udruge (mogućnost podnošenja cijele dokumentacije elektroničkim putem – web stranice Županije te mogućnost kasnijeg podnošenja izvješća o provedenim financijskim aktivnostima).

Nadalje, tu je i točka o načinu podnošenju prijedloga i peticija od strane građana te prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na druge izmjene i dopune financijskog plana ŽUC-a, odnosno rebalans ŽUC-a i financijski plan za 2022. godinu.

– Rebalansom mislimo podignuti financijska sredstva ŽUC-a za oko 1.800.000 kuna, s obzirom na to da su iz državnog proračuna svim ŽUC-evima dignuta sredstva za ukupno 99 milijuna kuna – objašnjava Križanić.

Iduća točka je Izvješće o radu trgovačkog društva Piškornica, pa slijedi Izvješće o provedbi modela javno-privatnog partnerstva za 2022. godinu, Izvješće o radu trgovačkog društva Zona Sjever, Bukotermal, Izvješće o radu GARA-e te Zaključak o programu rada Savjeta mladih, imenovanje sudaca-porotnika varaždinskog Županijskog suda te ustrojavanje službeničkog suda u Varaždinskoj županiji i imenovanje mrtvozornika.

Pretposljednja točka odnosila bi se na prijedlog rješenja o imenovanju članova preostalih radnih tijela Županijske skupštine koja nisu imenovana na prethodnoj sjednici, a posljednja na korištenje sredstava proračunske zalihe za siječanj-rujan 2021. i siječanj-listopad 2021.

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje