Povežite se s nama

U fokusu

O Gomili u Jalžabetu: mještani odbili dvije kune po kvadratu, sada im se nudi deset

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić predstavio je danas, 23. studenoga, teme o kojima će se raspravljati na idućoj sjednici Županijske skupštine koja je zakazana za utorak, 30. studenoga.

Prva točka dnevnog reda bit će proračun za 2022. godinu i projekcije za 2023./2024., a Križanić je naveo koje su to točke na koje će se u idućih pet godina fokusirati županijska vlast – riječ je o obrazovanju, zdravstvu, komunalnoj i cestovnoj infrastrukturi, gospodarstvu i zaštiti okoliša.

– Ovaj proračun predviđen je na 305.000.000 kuna, a konsolidiran će iznositi 1.700.000.000 kuna. U obrazovanju se ovim proračunom potiču investicije koje vode izvrsnosti poput regionalnih centara kompetentnosti te investicija koje bi u potpunosti osigurale infrastrukturne pretpostavke za održavanje jednosmjenske nastave u svim školama u Varaždinskoj županiji i dizanje standarda na špicu špice u Hrvatskoj – započeo je Križanić.

Nadalje je naveo da su zdravlje žitelja ove županije i zdrav okoliš također prioritet ovog proračuna, a planiraju se ili su pred završetkom velike investicije poput Centralnog operacijskog bloka OB Varaždin, Respiracijskog centra Klenovnik, Jedinice za liječenje moždanog udara dnevne bolnice OB Varaždin, Spinalnog centra u bolnici u Varaždinskim Toplicama i sanacija bazena Minerva.

– Kada je riječ o zaštiti okoliša, projekt geotermalnih izvora Bukotermal nam je ove godine u proračunu na visokoj stavci, a njime se želi doprinijeti energetskoj samodostatnosti županije i smanjenju emisije CO2 te proizvodnji energije – ukratko je objasnio Križanić prvu točku dnevnog reda.

Druga točka odnosi se na izmjene i dopune prostornog plana. – Dugo smo ih čekali, investitori su jako nabrijani i izmjene moramo donijeti što prije kako bi investitori mogli krenuti u svoje projekte – rekao je.

Treća točka je Prijedlog odluke o izmjenama odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela. Riječ je o jednoj izmjeni pri kojoj poslovi zaštite okoliša i prirode, koji su se do sada obavljali u okviru Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo te zaštitu okoliša, prelaze u djelokrug Upravnog odjela za poljoprivredu.

– Zaštita okoliša iz razloga jer nam je prioritet u ovom mandatnom razdoblju građenje i graditeljstvo, i taj Upravni odjel graditeljstva moramo pojačati s nekoliko djelatnika, s obzirom na to da nam se čini da u tome dijelu štekamo i kasnimo s izdavanjem građevinskih dozvola. Za to ćemo sigurno raspisati natječaj, uostalom već je i raspisan javni natječaj za djelatnike koji će ojačati taj odjel – pojasnio je Križanić.

Četvrta točka bit će Prijedlog odluke o projektu prezentacijskog centra Gomila u Jalžabetu.

– Prije pet godina počeli smo velika istraživanja koja su de facto do ovoga trena završena, pronađeni su vrlo vrijedni predmeti iz doba 6. stoljeća prije Krista. Prezentacijski centar koji bi se na tom mjestu izgradio je od velikog interesa za Varaždinsku županiju. Jedna je opcija zatrpati taj Centar, a vjerujem da nikome to ne bi odgovaralo, a druga opcija je da se napravi Prezentacijski centar koji bi trebao koštati 20-ak milijuna kuna, putem kojeg bi se idućem naraštaju prezentiralo što se događalo u ono doba kada je pokopan jedan od najvećih vladara u ovoj regiji toga doba. Županija je dala izraditi procjenu koja je pokazala relativno nisku cijenu procjene – oko 2 kune po kvadratu. Trebamo 47.000 kvadrata, malo više od 4 i pol hektara za taj Prezentacijski centar, i po te dvije kune bi koštalo negdje oko 98.000 kuna. U razgovoru s mještanima, oni nisu spremni platiti po toj cijeni, pa će Županijska skupština iznimno donijeti odluku o povećanju cijene, probat ćemo staviti jediničnu cijenu na do 10 kuna po kvadratu, dakle ukupno 472.000 kuna. Imamo informaciju da bismo po toj cijeni mogli otkupiti zemljišta – rekao je.

Točka pet je program rada Županijske skupštine za 2022. godinu, a točka šest analiza stanja civilne zaštite, zatim slijedi plan djelovanja na području prirodnih nepogoda, informacija o stanju gospodarstva, financiranje političkih stranaka te prijedlog odluke o postupku financiranja aktivnosti koje provode udruge (mogućnost podnošenja cijele dokumentacije elektroničkim putem – web stranice Županije te mogućnost kasnijeg podnošenja izvješća o provedenim financijskim aktivnostima).

Nadalje, tu je i točka o načinu podnošenju prijedloga i peticija od strane građana te prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na druge izmjene i dopune financijskog plana ŽUC-a, odnosno rebalans ŽUC-a i financijski plan za 2022. godinu.

– Rebalansom mislimo podignuti financijska sredstva ŽUC-a za oko 1.800.000 kuna, s obzirom na to da su iz državnog proračuna svim ŽUC-evima dignuta sredstva za ukupno 99 milijuna kuna – objašnjava Križanić.

Iduća točka je Izvješće o radu trgovačkog društva Piškornica, pa slijedi Izvješće o provedbi modela javno-privatnog partnerstva za 2022. godinu, Izvješće o radu trgovačkog društva Zona Sjever, Bukotermal, Izvješće o radu GARA-e te Zaključak o programu rada Savjeta mladih, imenovanje sudaca-porotnika varaždinskog Županijskog suda te ustrojavanje službeničkog suda u Varaždinskoj županiji i imenovanje mrtvozornika.

Pretposljednja točka odnosila bi se na prijedlog rješenja o imenovanju članova preostalih radnih tijela Županijske skupštine koja nisu imenovana na prethodnoj sjednici, a posljednja na korištenje sredstava proračunske zalihe za siječanj-rujan 2021. i siječanj-listopad 2021.

U fokusu

Hoće li Radimir Čačić voditi obnovu Zagreba? Spominje se kao novi šef Fonda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bivši varaždinski župan spominje se kao jedan od kandidata za novog šefa Fonda za obnovu , piše Zagreb.info. Podsjetimo, to se mjesto oslobodilo kad je nedavno s čelne pozicije odstupio Damir Vanđelić. Vanđelić je podnio ostavku i iza sebe ostavio spreman projekt transparentnosti.

Istaknuo je da je Fond sada, gotovo godinu dana od osnivanja, transparentna, antikoruptivna i efikasna agencija, u kojoj su provedeni svi nužni procesi kako bi ga se postavilo na noge te da je time njegov posao završen. Ostavku je podnio nakon neslaganja s resornim ministrom Darkom Horvatom.

– O temi ravnatelja Fonda za obnovu sam razgovarao s različitim ljudima, ali moji prioriteti su više političkog karaktera. Bavim se i razvojnim projektima, ali ipak primarno politikom, a u slučaju Fonda za obnovu politike treba najmanje – odgovorio je Čačić novinarki portala Zagreb.info. na pitanje je li spreman zauzeti poziciju šefa Fonda.

– Spreman sam sudjelovati u savjetodavnom segmentu ili nekom drugom segmentu, ali ne i operativno. Razgovarao jesam o tome kakav bi profil kandidata bio dobar, ali ne mogu reći više od toga – dodao je Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

Zbog problema s isporukom materijala, Vodotoranj ove godine ipak neće zasvijetliti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je bilo najavljeno da će radovi na oplošnoj rasvjeti zgrade Vodotornja u Varaždinu biti gotovi u 2021. godini, planovi se izjalovili zbog poremećaja na svjetskom tržištu vezanih uz nabavku građevinskog materijala.

Naime, na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine župan Anđelko Stričak izvijestio je da izvođač radova nije mogao nabaviti potreban materijal te da se stoga predviđena sredstva za dekorativnu rasvjetu prebacuju na iduću godinu.

– Kao što vam je poznato, još bivša vlast je krenula u obnovu Vodotornja i taj je obnova većim djelom dovršena, osim rasvjete. Natječaj je u našem mandatu proveden do kraja, međutim zbog poremećaja na svjetskom tržištu vezano za građevinski materijal, izvođač radova svu potrebnu robu nije mogao isporučiti. Tu smo informaciju dobili prije koji dan, iako smo još 9. studenoga službeno zatražili očitovanje hoće li radovi ove godine biti privedeni kraju. Znači, on sam nije bio siguran hoće li radove privesti kraju, stoga smo predvidjeli da se cjelokupni iznos koji se odnosi na rasvjetu zgrade Vodotornja, prebaci u iduću godinu i stoga se za 2.5 milijuna kuna povećava proračun – objasnio je župan Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje