Povežite se s nama

Život i društvo

Obilježena 71. obljetnica Šemovečke bitke i oslobađanja Ludbrega

Objavljeno:

- dana

SVEČANO U ŠEMOVCU

– Šemovečkom bitkom oslobođen je Ludbreg.

Napad su 2. lilstopada u ponoć započele 17. i 21. slavonska brigada, brigada “Braća Radić” te Kalnički partizanski odred. Ludbreg su branile jake domobranske i ustaške snage raspoređene po strateškim mjestima u gradu, potpomognute sa oko 150 njemačkih gestapovaca. Napad je započeo silovito sa svih strana i nakon 8 sati žestoke borbe Ludbreg je bio oslobođen – rekao je Milivoj Dretar, predsjednik udruge ZUABA Varaždinske županije na komemorativnoj svečanosti obilježavanja 71. obljetnice Šemovečke bitke i oslobođenja grada Ludbrega u subotu kod spomenika Plamen revolucije u Šemovcu.

Ludbreg oslobođen do veljače 1944. godine

Istovremeno, dodao je, iz Varaždina je krenula pomoć opkoljenom neprijatelju u Ludbregu, no kod Šemovca su zaustavljeni.

– Nastala je teška i neravnopravna borba gdje su varaždinskim ustašama pomagali njemački borbeni zrakoplovi i mađarska artiljerija. U jednom trenutku, neprijatelj je uspio potisnuti borce na novi položaj kod Vrbanovca, no usprkos svom naoružanju, napad je odbijen. Neprijatelj se uz velike gubitke morao povući natrag u Varaždin – rekao je Dretar.

U Šemovečkoj bitki poginulo je 76 boraca, a 30-ak ih je ranjeno, dok je u samoj bitki u Ludbregu poginulo 13 partizana, a 38 je ranjeno. Ludbreg je ostao oslobođen do veljače 1944. kada ga opet zauzimaju jake ustaške snage.

Otvorena je i izložba fotografija s tematikom NOB-a

Na obilježavanju Šemovečke bitke bili su i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Franjo Habulan, predsjednica skupštine Varaždinske županije Dubravka Biberdžić te načelnik općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec, a priznanja SABA-e za doprinos u održavanju tekovina antifašizma, spomeničke baštine i svoju aktivnost primili su bivši načelnik općine Trnovec Bartolovečki Stjepan Hren i sudionik NOB-e i bivši predsjednik ZUABA Varaždinske županije Vinko Oreški.

Položeni su i vijenci na spomenik Plamen revolucije, a u prigodnom programu nastupile su učenice OŠ Šemovec. Otvorena je i izložba fotografija s tematikom NOB-a u prostoriji vatrogasnog doma.

Izvor: Milan Turkalj
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje