Povežite se s nama

U fokusu

Obilježena 74. obljetnica Šemovečke bitke i oslobođenja Ludbrega u Šemovcu

Objavljeno:

- dana

KOD SPOMENIKA “PLAMEN REVOLUCIJE”

U organizaciji Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije i Općine Trnovec Bartolovečki u srijedu je kod spomenika “Plamen revolucije” u Šemovcu održana komemorativna svečanost u povodu 74. obljetnice Šemovečke bitke i oslobođenja Ludbrega.

Nakon što je cvijeće položeno kod spomen-obilježja u Žabniku, izaslanstva Varaždinske županije, općina Trnovec Bartolovečki i Matrijanec, Grada Ludbrega te udruga i saveza antifašističkih boraca i antifašista iz Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zadarske i Varaždinske županije položila su vijence i zapalila svijeće u Šemovcu.

Antifašizam je danas u opasnosti

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin istaknuo je da je odgovornost i obaveza sačuvati sjećanje na šemovečke žrtve.

– Antifašizam i demokracija u Hrvatskoj danas su u opasnosti zbog ogromnog utjecaja ekstremne desnice i svega onoga što rade da bi falsificirali prošlost. Zato je važno biti ovdje, odati počast svima koji su položili svoje živote u Narodnooslobodilačkoj borbi kako bi sačuvali istinu o njihovim žrtvama i kako bi pokazali da one nisu bile uzaludne –  rekao je Habulin. 

Danas, više nego ikada, trebamo živjeti vrijednosti antifašizma – slobodu, toleranciju, multikulturalizam – istaknuo je zamjenik župana Vugrin

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin upitao je koliko ljudi zna što se dogodilo 3. listopada 1943. godine i naglasio da je zato važno obilježavati povijesne datume.

– Ljude moramo podsjetiti što se dogodilo, da su borci brigade “Braće Radić” izvojevali jednu od odlučujućih pobjeda u oslobođenju Ludbrega. Žrtvovalo se 76 poginulih i 30-ak ranjenih za antifašizam. I danas, više nego ikada, trebamo živjeti vrijednosti antifašizma – slobodu, toleranciju, multikulturalizam – poručio je Vugrin te dodao da je antifašizam temelj suvremene Europe i Hrvatske.

Podsjetivši na značaj i žrtve Šemovečke bitke zamjenik načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Mario Milak zahvalio je mjesnim odborima Šemovec i Žabnik na uređenju spomenika te najavio da će se Općina i dalje brinuti o njima, a u planu je i obnova spomenika “Plamen revolucije” u Šemovcu.

Presudna bitka za oslobođenje Ludbrega

Šemovečka bitka 3. listopada 1943. jedna je od presudnih bitaka za oslobođenje grada Ludbrega odnosno za sprječavanje dolaska pomoći iz Varaždina opkoljenom neprijatelju u Ludbregu. Neprijateljske snage iz Varaždina zaustavili su kod Šemovca borci 2. bataljuna brigade “Braće Radić”. Neprijatelj je pretrpio velike gubitke te je bio prisiljen na povratak u Varaždin. U Šemovečkoj bitci poginulo je 76 boraca dok ih je 30-ak ranjeno.

U programu obilježavanja 74. obljetnice Šemovečke bitke nastupili su učenici Osnovne škole iz Šemovca dok je Općina Trnovec Bartolovečki u Društvenom domu u Šemovcu nakon programa organizirala prigodan domjenak.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje