Povežite se s nama

U fokusu

Obilježena 74. obljetnica Šemovečke bitke i oslobođenja Ludbrega u Šemovcu

Objavljeno:

- dana

KOD SPOMENIKA “PLAMEN REVOLUCIJE”

U organizaciji Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije i Općine Trnovec Bartolovečki u srijedu je kod spomenika “Plamen revolucije” u Šemovcu održana komemorativna svečanost u povodu 74. obljetnice Šemovečke bitke i oslobođenja Ludbrega.

Nakon što je cvijeće položeno kod spomen-obilježja u Žabniku, izaslanstva Varaždinske županije, općina Trnovec Bartolovečki i Matrijanec, Grada Ludbrega te udruga i saveza antifašističkih boraca i antifašista iz Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zadarske i Varaždinske županije položila su vijence i zapalila svijeće u Šemovcu.

Antifašizam je danas u opasnosti

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin istaknuo je da je odgovornost i obaveza sačuvati sjećanje na šemovečke žrtve.

– Antifašizam i demokracija u Hrvatskoj danas su u opasnosti zbog ogromnog utjecaja ekstremne desnice i svega onoga što rade da bi falsificirali prošlost. Zato je važno biti ovdje, odati počast svima koji su položili svoje živote u Narodnooslobodilačkoj borbi kako bi sačuvali istinu o njihovim žrtvama i kako bi pokazali da one nisu bile uzaludne –  rekao je Habulin. 

Danas, više nego ikada, trebamo živjeti vrijednosti antifašizma – slobodu, toleranciju, multikulturalizam – istaknuo je zamjenik župana Vugrin

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin upitao je koliko ljudi zna što se dogodilo 3. listopada 1943. godine i naglasio da je zato važno obilježavati povijesne datume.

– Ljude moramo podsjetiti što se dogodilo, da su borci brigade “Braće Radić” izvojevali jednu od odlučujućih pobjeda u oslobođenju Ludbrega. Žrtvovalo se 76 poginulih i 30-ak ranjenih za antifašizam. I danas, više nego ikada, trebamo živjeti vrijednosti antifašizma – slobodu, toleranciju, multikulturalizam – poručio je Vugrin te dodao da je antifašizam temelj suvremene Europe i Hrvatske.

Podsjetivši na značaj i žrtve Šemovečke bitke zamjenik načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Mario Milak zahvalio je mjesnim odborima Šemovec i Žabnik na uređenju spomenika te najavio da će se Općina i dalje brinuti o njima, a u planu je i obnova spomenika “Plamen revolucije” u Šemovcu.

Presudna bitka za oslobođenje Ludbrega

Šemovečka bitka 3. listopada 1943. jedna je od presudnih bitaka za oslobođenje grada Ludbrega odnosno za sprječavanje dolaska pomoći iz Varaždina opkoljenom neprijatelju u Ludbregu. Neprijateljske snage iz Varaždina zaustavili su kod Šemovca borci 2. bataljuna brigade “Braće Radić”. Neprijatelj je pretrpio velike gubitke te je bio prisiljen na povratak u Varaždin. U Šemovečkoj bitci poginulo je 76 boraca dok ih je 30-ak ranjeno.

U programu obilježavanja 74. obljetnice Šemovečke bitke nastupili su učenici Osnovne škole iz Šemovca dok je Općina Trnovec Bartolovečki u Društvenom domu u Šemovcu nakon programa organizirala prigodan domjenak.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati