Povežite se s nama

Novosti

Obnova barokne jezgre: uređenje Draškovićeve i Školske ulice u stilu Franjevačkog trga

Objavljeno:

- dana

GRAD VARAŽDIN

Nakon uređenja Kapucinskoga trga, ovoga proljeća trebali bi biti nastavljeni radovi na uređenju ulica u baroknoj jezgri Varaždina.

– Ove godine planiramo uređenje Draškovićeve i Školske ulice, u kojima bi radovi trebali biti gotovi do 1. kolovoza, dakle prije početka Špancirfesta. Prema projektima koji su stari nekoliko godina, te dvije ulice izgledat će poput Franjevačkog trga – najavio je gradonačelnik Goran Habuš na jutrašnjem susretu s novinarima, na kojem je najavio glavne teme sjednice Gradskog vijeća u ponedjeljak.

Za dvije do tri godine Trg slobode pješačka zona

Već sljedeće godine krenulo bi uređenje hodnih površina na potezu od Dućanske ulice do Kapucinskog trga, a nakon toga bi se radovi nastavili od zgrade pošte i kazališta do Trga slobode.

– Time bismo završili uređenje svih ulica u centru grada izuzev Pavlinske i Habdelićeve ulice, u kojoj početak radova ovisi o Gastrocomovoj investiciji – rekao je Habuš.

Ostvare li se planovi, za dvije do tri godine Trg slobode će postati pješačka zona, kao što je i predviđeno projektima, a u sam centar grada vozilima će moći ulaziti isključivo stanari i dostavna vozila.

– Kod pošte i kazališta bili bi postavljeni podizni stupići – najavljuje Habuš.

Poticaji za uređenje fasada i krovišta u centru

U Gradu žele potaknuti i uređenje objekata u privatnom vlasništvu: prema prijedlogu rebalansa proračuna, 400.000 kuna bilo bi namijenjeno za program sufinanciranja uređenja pročelja i krovišta u baroknoj jezgri.

– Maksimalni iznos subvencija je 10 posto, odnosno najviše 40.000 kuna – naveo je Habuš.

Rotori kod Baumaxa i u Ulici braće Radić

No radovi su planirani i izvan centra grada. Pred gradske vijećnike u ponedjeljak stiže i prijedlog odluke kojom bi se s 3,1 milijun kuna, novcem od kredita koji je ostao od uređenja Kapucinskog trga i objekata u Preradovićevoj, financirala izgradnja rotora kod Baumaxa u Ulici braće Radića.

– Budući da je riječ o sredstvima od kredita koja su strogo namjenska, na ovakvu odluku, potvrde li je gradske vijećnici, moramo još dobiti suglasnost Ministarstva financija i Vlade – naveo je varaždinski gradonačelnik.

 

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje