Povežite se s nama

U fokusu

Sabati poručuje: Nema bezrezervne podrške

Objavljeno:

- dana

HSS o Javno-privatnom parterstvu

– Naša podrška izgradnji škola na varaždinskom području po modelu JPP-a daje nam za pravo da kritiziramo svaku uočenu nepravilnost. Oštro ćemo se suprotstaviti provođenju modela ako izabrana ponuda ne bude ujedno i najjeftinija – počeo je konferenciju za novinare Zvonimir Sabati, predsjednik županijskog HSS-a.

Konkretan povod za sazivanje novinara je dokumentacija koju je njegov kolega iz Martijanca, bivši načelnik Općine Franjo Golubić, sakupio o, po njegovom sudu, “pogrešno procijenjenoj kapitalnoj vrijednosti JPP-a za martijanečku osnovnu školu u iznosu od 7,6 milijuna kuna”. – Cijene su precijenjene u odnosu na tržište materijala – kazao je Golubić. Istaknuo je kako su u komparatoru troškova, umjesto procijenjene kapitalne vrijednosti i radova iz projektnog troškovnika za rekonstrukciju i dogradnju škole u iznosu od 13,7 milijuna kuna, isti radovi procijenjeni na 21,2 milijuna. Točnije, 56 posto skuplje – rekao je Golubić. Prema Zakonu o javnoj nabavi, predmet nabave treba se procijeniti prema realnim tržišnim cijenama, a te realne tržišne cijene su upravo u projektantskom troškovniku koji mi posjedujemo. Prema tome, ne vidim niti jedan razlog da se to ne primijeni – zaključio je Golubić.

Sumnja = revizija

S njim se složio i Sabati rekavši kako je riječ o javnom novcu zbog čega odgovorni moraju dvostruko više paziti na svaku potrošenu kunu.- Kao vijećnici ćemo, ako treba i na svakoj sjednici Županijske skupštine, tražiti raspravu da nam se omogući uvid u provođenje svih faza postupka. Za to imamo snage, a ako će nam u bilo kojemu trenutku bilo što biti sumnjivo, tražit ćemo reviziju ukupnog projekta – rekao je Zvonimir Sabati. Pritom je napomenuo kako neće biti bezrezervne podrške modelu JPP-a. Za pretpostaviti je da je to rekao zato što je upravo HSS bio jedan od onih koji su svojim glasom podržali sadašnji model. – Podržali smo projekt JPP-a jer u ovom trenutku nema drugačijeg modela po kojem bi se financirala dogradnja škola –  pojasnio je.

Također je predloženo da se  i za druge škole izvrši revizija procijenjenih kapitalnih vrijednost građenja u komparatoru troškova jer sumnjaju da će se iste nelogičnosti pojaviti u svim slučajevima.

Još dok je Franjo Golubić bio na čelu Martijanca, u ranijem ciklusu JPP-a iz razdoblja župana Čačića javno su se bunili kako su predložene cijene prenapuhane. Stoga su doznačili 400.000,00 kn kako bi se ishodila potrebna dokumentacija za dogradnju i rekonstrukciju škole, tako da ova škola jedina ulazi u proces JPP-a s važećom dozvolom za gradnju, potrebnom dokumentacijom i troškovnikom rada. Baš zato sada ne vide potrebu da iznova plaćaju istu dokumentaciju. – Loše je što svi projekti idu u grupi i što u postupku javne nabave ne vrijedi princip najniže cijene nego, kako piše, ekonomski najprihvatljivije. – Mogućnosti nadzora nema – rekao je Golubić. – To je ugovor na 25 godina, a mi pojma nemamo po kojim se kriterijima cijena može mijenjati. Ugovor o JPP-u je tajna, ali zar nije nelogično da mi ne znamo rizike – pita se Golubić.

Prema kompletnoj dokumentaciji, varijanta koju predlažu oponenti zakonom usvojenog JPP-a učinila bi dogradnju i rekonstrukciju nove škole u Martijancu čak 31 milijun skupljom od procjene koju su dali sami izraditi.

– Prema dokumentaciji kojom raspolažemo, cijena dogradnje škole skuplja je nego da izgradimo novu. Stoga predlažemo baš to – izgradnju nove škole, a ova zgrada neka se prenamijeni – zaključio je Golubić.

Idelna pljačka

Golubić smatra da je CEI, odnosno oni koji su joj dali ovlast, glavni krivac za netransparentnost podataka i golemog povećanja troškova. – Kako mogu isti ljudi biti zaduženi za procjenu vrijednosti i potom na osnovu te iste, vlastite procjene, isplaćivati sebi proviziju? – odgovor na pitanje koje je postavio Franjo Golubić bilo bi zanimljivo saznati.

– Ovdje je riječ o idealnoj pljački. Lako je dokaziva, ali kao da nitko nema volje spriječiti je – zaključio je bivši načelnik Martijanca.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

U nepuna dva sata 8432 građana podnijelo prijavu za energetsku obnovu kuća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

useljenje, kuća, ilustracija

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je uspješno započeo sa zaprimanjem prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća, za što su građani pokazali izniman interes.

Podsjetimo, prošloga puta – u listopadu, došlo je do tehničkih problema pa korisnici ulogirani u sustav nisu mogli pristupiti prijavi na navedeni poziv, zbog čega nije zaprimljena nijedna prijava.

Ovoga puta podnošenje prijava u sustavu ePrijave omogućeno je danas od 10 sati, a u nepuna dva sata prijavu za sufinanciranje za neke od mjera energetske obnove podnijela su 8432 građana.

Kako je ranije najavljeno, Fond je zbog očekivanog velikog interesa osigurao dodatna sredstva pa ukupan budžet za provedbu ovog Javnog poziva iznosi 390 milijuna kuna. Sredstva su osigurana putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Plana korištenja financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica stakleničkih plinova.

Zaprimljene prijave bit će obrađivane redoslijedom zaprimanja, dok god bude dostupnih sredstava.

Programom energetske obnove obiteljskih kuća, kojeg je donijela Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva graditeljstva, prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, predviđeno je sufinanciranje cjelovite energetske obnove, vanjske ovojnice i stolarije, ali i financiranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Za obnovu pojedine kuće je, ovisno o mjerama, moguće od Fonda dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Cilj ovog poziva je povećanje broja energetski obnovljenih obiteljskih kuća u Republici Hrvatskoj, što će rezultirati uštedom energije i smanjenjem emisije CO2, a sve kao dio ostvarenja strateških ciljeva smanjenja potrošnje energije u zgradarstvu.

Smanjenje potrošnje energije u energetski obnovljenim kućama podrazumijeva smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života. Nadalje, planiranje i provedba ovih aktivnosti podrazumijeva i angažman lokalnih tvrtki i stručnjaka odnosno potiče gospodarsku aktivnost, te povećava tržišnu vrijednost obnovljenih nekretnina.

Nastavite čitati

U fokusu

Zbog ptičje gripe sva perad mora biti u zatvorenim nastambama u cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 5. prosinca, u Republici Hrvatskoj stupile su na snagu stroge preventivne mjere zbog pojave visoko patogene influence ptica (VPIP) koje su određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN 132/2021).

Mole se posjednici peradi i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih odredbi Naredbe kako bi se spriječilo daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi kao i širenje ove bolesti i time smanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

– U cijeloj Republici Hrvatskoj osim provedbe higijenskih i biosigurnosnih mjera, obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Peradi i pticama u zatočeništvu hrana i voda za piće može se davati isključivo u zatvorenom prostoru tako da je kontinuirano zaštićena od divljih ptica te se ne smiju koristiti vanjski spremnici za vodu – ističu iz Ministarstva.

Naredbom su također određene i mjere koje se provode u zonama ograničenja na području Sisačko-moslavačke županije koje su objavljene na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede: www.veterinarstvo.hr. U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda te drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica. Premještanje je moguće samo uz prethodno odobrenje od strane veterinarskog inspektora.

U Varaždinskoj županiji potvrđena ptičja gripa

Također, iz Ministarstva mole punu suradnju s veterinarima koji provode popis gospodarstava na kojima se drži perad i posjete uključujući kliničke preglede peradi i ptica u zatočeništvu kako bi se isključilo prisustvo virusa VPIP na drugim gospodarstvima i pravovremeno reagiralo u slučaju pojave influence ptica. U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Virus influence ptica, podtip H5N1, za sada je potvrđen samo na jednom gospodarstvu u domaće peradi u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je u divljih ptica potvrđen (u crvenokljunih labuda i patke kreketaljke) na lokacijama u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog čega je Naredbom određena i provedba biosigurnosnih mjera u lovu na pernatu divljač do strane lovaca.

Bolest je potvrđena i u drugim europskim zemljama u i populaciji divljih ptica i u domaće peradi te je s obzirom na migracije divljih ptica velika vjerojatnost njenog daljnjeg širenja zbog čega su i u Republici Hrvatskoj uvedene ovakve mjere.

Uprava za veterinarstvo osigurala je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje