Povežite se s nama

U fokusu

Sabati poručuje: Nema bezrezervne podrške

Objavljeno:

- dana

HSS o Javno-privatnom parterstvu

– Naša podrška izgradnji škola na varaždinskom području po modelu JPP-a daje nam za pravo da kritiziramo svaku uočenu nepravilnost. Oštro ćemo se suprotstaviti provođenju modela ako izabrana ponuda ne bude ujedno i najjeftinija – počeo je konferenciju za novinare Zvonimir Sabati, predsjednik županijskog HSS-a.

Konkretan povod za sazivanje novinara je dokumentacija koju je njegov kolega iz Martijanca, bivši načelnik Općine Franjo Golubić, sakupio o, po njegovom sudu, “pogrešno procijenjenoj kapitalnoj vrijednosti JPP-a za martijanečku osnovnu školu u iznosu od 7,6 milijuna kuna”. – Cijene su precijenjene u odnosu na tržište materijala – kazao je Golubić. Istaknuo je kako su u komparatoru troškova, umjesto procijenjene kapitalne vrijednosti i radova iz projektnog troškovnika za rekonstrukciju i dogradnju škole u iznosu od 13,7 milijuna kuna, isti radovi procijenjeni na 21,2 milijuna. Točnije, 56 posto skuplje – rekao je Golubić. Prema Zakonu o javnoj nabavi, predmet nabave treba se procijeniti prema realnim tržišnim cijenama, a te realne tržišne cijene su upravo u projektantskom troškovniku koji mi posjedujemo. Prema tome, ne vidim niti jedan razlog da se to ne primijeni – zaključio je Golubić.

Sumnja = revizija

S njim se složio i Sabati rekavši kako je riječ o javnom novcu zbog čega odgovorni moraju dvostruko više paziti na svaku potrošenu kunu.- Kao vijećnici ćemo, ako treba i na svakoj sjednici Županijske skupštine, tražiti raspravu da nam se omogući uvid u provođenje svih faza postupka. Za to imamo snage, a ako će nam u bilo kojemu trenutku bilo što biti sumnjivo, tražit ćemo reviziju ukupnog projekta – rekao je Zvonimir Sabati. Pritom je napomenuo kako neće biti bezrezervne podrške modelu JPP-a. Za pretpostaviti je da je to rekao zato što je upravo HSS bio jedan od onih koji su svojim glasom podržali sadašnji model. – Podržali smo projekt JPP-a jer u ovom trenutku nema drugačijeg modela po kojem bi se financirala dogradnja škola –  pojasnio je.

Također je predloženo da se  i za druge škole izvrši revizija procijenjenih kapitalnih vrijednost građenja u komparatoru troškova jer sumnjaju da će se iste nelogičnosti pojaviti u svim slučajevima.

Još dok je Franjo Golubić bio na čelu Martijanca, u ranijem ciklusu JPP-a iz razdoblja župana Čačića javno su se bunili kako su predložene cijene prenapuhane. Stoga su doznačili 400.000,00 kn kako bi se ishodila potrebna dokumentacija za dogradnju i rekonstrukciju škole, tako da ova škola jedina ulazi u proces JPP-a s važećom dozvolom za gradnju, potrebnom dokumentacijom i troškovnikom rada. Baš zato sada ne vide potrebu da iznova plaćaju istu dokumentaciju. – Loše je što svi projekti idu u grupi i što u postupku javne nabave ne vrijedi princip najniže cijene nego, kako piše, ekonomski najprihvatljivije. – Mogućnosti nadzora nema – rekao je Golubić. – To je ugovor na 25 godina, a mi pojma nemamo po kojim se kriterijima cijena može mijenjati. Ugovor o JPP-u je tajna, ali zar nije nelogično da mi ne znamo rizike – pita se Golubić.

Prema kompletnoj dokumentaciji, varijanta koju predlažu oponenti zakonom usvojenog JPP-a učinila bi dogradnju i rekonstrukciju nove škole u Martijancu čak 31 milijun skupljom od procjene koju su dali sami izraditi.

– Prema dokumentaciji kojom raspolažemo, cijena dogradnje škole skuplja je nego da izgradimo novu. Stoga predlažemo baš to – izgradnju nove škole, a ova zgrada neka se prenamijeni – zaključio je Golubić.

Idelna pljačka

Golubić smatra da je CEI, odnosno oni koji su joj dali ovlast, glavni krivac za netransparentnost podataka i golemog povećanja troškova. – Kako mogu isti ljudi biti zaduženi za procjenu vrijednosti i potom na osnovu te iste, vlastite procjene, isplaćivati sebi proviziju? – odgovor na pitanje koje je postavio Franjo Golubić bilo bi zanimljivo saznati.

– Ovdje je riječ o idealnoj pljački. Lako je dokaziva, ali kao da nitko nema volje spriječiti je – zaključio je bivši načelnik Martijanca.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje