Povežite se s nama

Moda i ljepota

Oči iz tisuću iz jedne noći

Objavljeno:

- dana

MIRELIN KUTAK: JASMINKA POMPER – YASMINA

– Moja dnevna šminka ovisi o odabiru odjeće – otkrila je Jasminka Pomper – Yasmina, predsjednica Udruge za kulturu orijentalnih plesova OrientArt iz Varaždina koju je osnovala prije dvije godine.

– Za posao to je nekakva umjerenija, poslovna šminka u skladu dress-codeom tvrtke u kojoj radim, no zato si u slobodno vrijeme dajem slobodu, kako u odijevanju, tako i u šminkanju. Moje omiljene boje kod šminkanja su sve nijanse ljubičaste, međutim, volim se igrati i s ostalim bojama poput tirkizne, plave, zelene, zlatno-smeđe, ovisno o mom raspoloženju i odabiru odjeće – kaže Yasmina.

Plesala za egipatske mladence, a uskoro će i princu!

Jednako kao što voli zemlje Orijenta i orijentalni ples u kojem je pronašla sebe, najdraži joj je orijentalni stil make-upa.

– Ključ ljepote Arapkinja zapravo se krije u njihovoj misterioznosti koju postižu pogledom, jednim od rijetkih atributa kojega smiju otkrivati. Stoga su razvile posebnu tehniku šminkanja očiju pri čemu ih naglašavaju crnim tušem, takozvanom surmom. Riječ je o drevnoj kozmetici koja se sastoji od potpuno prirodnih sastojaka, a koristi se najviše na Bliskom istoku, sjevernoj Africi i južnoj Aziji za potamnjivanje linije oka. Taj stil šminkanja jednostavno svaku ženu čini posebnom – otkriva Yasmina, koja je 2011. godine u varaždinskom HNK uz potporu Grada Varaždina organizirala 1. OrientArt show, koji će se ove godine održati treći put i to 27. travnja.

Običaj je u Egiptu i drugim istočnim zemljama da na svadbama pleše trbušna plesačica za sreću.

Osim što podučava djevojke i žene orijentalnom plesu, sa svojom plesnom skupinom Desert Queens nastupa na brojnim manifestacijama u Hrvatskoj i izvan nje, stalno se usavršava, a prigodom jedne stručne edukacije u Egiptu Yasmina je imala prigodu plesati pred egipatskim mladencima.

– Otac mladoženje u hotelu gdje smo imali edukaciju zapazio me i pozvao da plešem na svadbi njegovog sina, što je doista veliki uspjeh s obzirom da nas je bilo 400 plesačica iz cijelog svijeta. Inače, običaj je u Egiptu i drugim istočnim zemljama da na svadbama pleše trbušna plesačica jer se vjeruje da ona mladencima donosi sreću – istaknula je Yasmina, koja će ovog proljeća plesati i za princa jedne male države Golfskog zaljeva. Iako je po pitanju princa i njegove zemlje bila tajnovita, pa nismo doznali o kome je riječ, rado je sjela na stolac vizažistice Mirele Magdić-Fotak i s njezinom šminkom otputovala u orijentalni svijet.

Naglašene usne

– Orijentalna šminka podrazumijeva jako naglašene oči crnim tušem kojeg sam izvukla i s gornje i donje strane, dok sam se na kapcima poigrala s nekoliko različitih nijansi sjenila. Koristila sam ljubičaste, smeđe, zlatne i ružičaste nijanse, dakle, kombinaciju boja koja pristaje različitim bojama kostima u kojima Jasminka nastupa – otkrila je Magdić-Fotak.

Kod orijentalne šminke dozvoljeni su cirkoni i šljokice, ali i naglašavanje obrva.

– Već smo istaknuli kako je fokus je na gornjem dijelu lica, pa je uz jako našminkanje oči poželjno pojačati i obrve. One će još dodatno naglasiti gornji dio lica što nam je u orijentalnom make-upu cilj – rekla je Magdić-Fotak.

S obzirom da je naglasak na očima koje u orijentalnom svijetu su glavo oružje zavođenja, ostatak šminke trebao bi biti neutralniji. Ipak, vizažistica je u ovom slučaju naglasila i usne crveno-smeđim ružem.

– S obzirom da Jasminka nastupa važno je da je šminka jaka i naglašena. Dakle, radi se o scenskoj šminci s orijentalnim štihom – zaključila je varaždinska vizažistica.

SAVJET PLUS Žene su u orijentalnom svijetu oči naglašavale surmom. Umjesto nje, za naglašavanje očiju može se koristiti crna olovka ili crni tuš.

Izvor:
Foto: KREŠIMIR GECI/GETTZY FOTO G2 STUDIO

Moda i ljepota

Najtraženiji tretmani s epidermalnim faktorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najtraženiji anti-age tretmani s najbrže vidljivim rezultatima na svjetskom tržištu su definitvno tretmani s epidermalnim faktorima rasta, koji se smatraju vrhunskim postignućem znanosti u kozmetici pomlađivanja. EGF (epidermal grow factor) su živi aktivatori staničnog života.

Oni potiču rast novih epitelnih i epidermalnih stanica i na taj način pomlađuju i regeneriraju zrelu i oštećenu kožu te otklanjaju ožiljke. To se događa jer je pomoću njih moguće potaknuti stanice da se ponašaju kao u mladosti. EGF je set proteina koji sadrže čak 54 aminokiseline, što rezultira povećanom proizvodnjom kolagena i elastina.

Proteini preokreću proces starenja kože i obnavljaju zalihe kolagena u dermisu. Najvažnije svojstvo je u tome da su rezultati vidljivi već nakon prvog tretmana, a djeluju na dermalnoj i epidermalnoj razini kože.

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Prije zime nahranite svoju kožu, no prvo je temeljito očistite

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

NJEGA KOŽE

Jesen je pravo vrijeme da nahranite, hidratizirate i pripremite kožu za nadolazeće hladne zimske dane. Odaberite hidratantnu kremu ovisno o vašem tipu kože.

Hidratacija i hranjenje kože su vrlo važni, ali je prvo potrebno napraviti piling kože. Detaljan piling važan je zapravo u svakom godišnjem dobu jer priprema kožu za bolju apsorpciju proizvoda za njegu, savjetuju na portalu Žena.hr. Možete koristiti dvije vrste piling proizvoda – one sa sitnim tvrdim česticama i one aktivne kemijski. Piling uklanja slojeve mrtve kože i otkriva mlađu i blistavu kožu. No, nemojte ga raditi više od dva puta tjedno.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje