Povežite se s nama

Život i društvo

Od ponedjeljka Lepoglavčani mogu preuzeti žutu i plavu kantu za odvojeno prikupljanje otpada

Objavljeno:

- dana

Grad Lepoglava poziva sve građane koji žive u kućanstvima (poziv se ne odnosi na stanare u stambenim zgradama) da u vremenu od ponedjeljka, 20. rujna, do četvrtka, 23. rujna, preuzmu žutu i plavu kantu za odvojeno prikupljanje plastike i papira (PVC kanta od 120 litara).

Građani će kante moći preuzeti na području Grada Lepoglave na navedenim lokacijama, u vremenu od 10 do 13 sati.

Prilikom preuzimanja dužni ste predočiti osobnu iskaznicu ili drugi identifikacijski dokument.

Grad ujedno obavještava sva kućanstva da će Ivkom ubuduće plastiku i papir prikupljati isključivo putem PVC kanti – dakle, ne više u žutim i plavim vrećama, kao dosad – i to prema rasporedu koji su građani već dobili za 2021. godinu.

– Napominjemo još jedanput: Pravo na besplatnu PVC kantu imaju svi korisnici iz kategorije Kućanstava, odnosno oni koji već imaju zelenu kantu od 120 litara za odlaganje miješanog komunalnog otpada – poručuju iz Grada Lepoglave.

Što prije preuzmete svoju kantu, Ivkom će prije moći početi s novim načinom prikupljanja plastike.

Lokacije:

Parkiralište gradske uprave, A. Mihanovića 12 20.09.2021.- 22.09.2021.(ponedjeljak- srijeda)

(javiti se u prostorije Grada soba br. 10)

– za ulice: Čret, Vinogradska, Ves, Varaždinska,  Radnička, Frankopanska, B. Radića, Budim, Borje, LJ. Gaja, Trg. K. Tomislava, Jeles, Hrv. Pavlina, Sestrane, B. Jelačića, A. Kovačića,I. Belostenca,  K. A. Stepinca, M. Gupca, A. Šenoe, Gorica i Sv. Ivan, Purga, E. Kvaternika, I. Mažuranića i I. Rangera

-za naselja: Viletinec, Vulišinec

Murićevec – parkiralište društvenog doma Očura 21.09.2021. (Utorak)

– za ulice: Šumec, Zagorska, A. i K. Patačića i Trakošćanska

– za naselja: Očura i Murićevec

Kamenica kod DVD Kamenica 22.09.2021. (Srijeda)

– za naselja: Kamenica, Kam. Podgorje, Kam. Vrhovec i  Crkovec

Područna škola Žarovnica na parkiralištu 22.09.2021.  (Srijeda)

– naselje Žarovnica

Parkiralište kod groblja D. Višnjica 23.09.2021. (Četvrtak)

– za naselja: D. Višnjica, G. Višnjica, Bednjica, Zlogonje i Zalužje

Život i društvo

FOTO Proslavljen 15. rođendan Zaštitne radionice Srednje strukovne škole Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, Zaštitna radionica Strukovne škole Varaždin proslavila je 15 godina rada.

S ciljem da se osobama s invaliditetom i smanjenim radnim sposobnostima osigura mogućnost zapošljavanja, Zaštitnu radionicu su 2006. godine zajednički osnovali Varaždinska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Strukovna škola. Bio je to prvi takav projekt u Hrvatskoj.

Danas je u Radionici zaposleno 25 radnika, od kojih je 13 osoba s invaliditetom. Proizvode različitu radnu i zaštitnu odjeću, navlake za stolce, posteljinu i kućansko rublje, torbe, ruksake i drugu tekstilnu i kožnu galanteriju, zatim namještaj te građevnu stolariju.

– Počeli smo s desetak zaposlenih, od čega je bilo šest osoba s invaliditetom, a od tada stalno rastemo. Isprva nije bilo nimalo lako naći poslove, jer smo bili nepoznati. Međutim, danas imamo dovoljno posla, dobro radimo i naši kupci su većinom tvrtke iz Varaždinske županije, no surađujemo i s onima iz Zagreba i drugih krajeva. Većina stalno zaposlenih su bivši učenici naše škole. Najstarija smo strukovna škola u Hrvatskoj koja je obrazovanje djece s teškoćama u razvoju uvrstila u redovni program. Bilo je to još 1968. godine. U te 53 godine obrazovali smo više od 3.000 djece s teškoćama u razvoju – rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Košćak.

Čestitke na 15 godina uspješnog rada uputila je zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević. – Impresivno je što ste postigli. Ova škola još od 1968. godine ima ono što u Hrvatskoj tek razvijamo posljednjih 20-ak godina, a to je inkluzija. U pravom smislu riječi ste još 60-ih godina prošlog stoljeća prepoznali koje sve sposobnosti imaju djeca s teškoćama u razvoju. Već tada ste imali viziju da su obrazovanje, a potom zapošljavanje jedini i najbolji način da osobe s invaliditetom postanu punopravni članovi zajednice – istaknula je Mira Pekeč Knežević.

Dodajmo da je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek napomenuo da je donijeta odluka o osnivanju strukovnog centra izvrsnosti u sektoru kože i obuće. Riječ je ulaganju od 30 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija na cestama: i ovoga vikenda pojačano se nadzire promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije, pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje