Povežite se s nama

U fokusu

Od smrtonosnog raka kože obolijeva sve veći broj djece i mladih

Objavljeno:

- dana

DAN BORBE PROTIV MELANOMA

U Hrvatskoj svake godine od melanoma, smrtonosnog raka kože obolijeva oko 600 osoba. Zabrinjava što je među novooboljelima sve veći broj djece i mladih.

Na to je povodom Europskog dana borbe protiv melanoma, koji se obilježava na današnji dan 8. svibnja, upozorila prof. sc. sc. Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva HLZ-a na internetskim stranicama Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

“Brinu li Vas mrlje…”

Na Dermatologiji varaždinske bolnice, kao i u drugim dermatološkim ordinacijama u cijeloj Hrvatskoj, danas su obavljani besplatni pregledi madeža.

Javno-preventivnu akciju u cijeloj zemlji organiziraju Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora i Referentni centar za melanom Ministarstva zdravlja, a pod motom “Brinu li Vas mrlje…”.

Zanimanje za preglede u Varaždinu bilo je ogromno, ali svi zainteresirani danas nisu nisu dobili termine. Međutim, cilj Dana borbe protiv melanoma jest potaknuti građane da vode računa o svojoj koži i madežima cijelu godinu.

Zato je važno znati da je pregled madeža na varaždinskoj Dermatologiji, koji se obavlja pomoću dermatoskopa, besplatan cijelu godinu uz uputnicu HZZO-a.

Otkrivanje raka kože u ranoj fazi jedino jamči izliječenje. Nažalost, prof. Šitum navodi da se u Hrvatskoj melanom najčešće otkrije tek u uznapredovaloj fazi.

Smrtnost od melanoma 300 posto viša

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske od 1968. do 1995. godine učestalost malignog melanoma povećala se za čak 309 posto, a smrtnost od melanoma za 310 posto.

– Zadnji zaokruženi podaci iz 2008. godine govore da u Hrvatskoj od melanoma oboli 13,4 muškarca i 11,9 žena na 100.000 ljudi – navode u Zavodu “Dr Andrija Štampar”.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40. i 60. godina starosti iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi.

Prof. Šitum poziva roditelje i javnost da se dodatno educiraju o pravilnoj zaštiti od sunca. Posebno je istaknula sve veći rizik od melanoma noktiju zbog UV-lampi koje se koriste prilikom ugradnje umjetnih noktiju.

UV zrake – glavni čimbenik rizika
Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma. – Osobit rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu imale opekotine od sunca te one koje povremeno intenzivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja. Ovaj proces je odgovoran za prerano starenje kože, ali s latencijom od 15 do 40 godina može dovesti i do zloćudne preobrazbe stanica u koži – pojašnjavaju u Zavodu.

 

Izvor:
Foto: kristicares.org

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje