Povežite se s nama

U fokusu

Od “umiraone” do vrhunske bolnice: u Novi Marof se više ne ide jer se mora nego jer se želi

Objavljeno:

- dana

Svečanost u marofskoj bolnici

U marofskoj je bolnici danas prije podne svečano obilježen početak radova na projektu „Izgradnja spojnog objekta između Odjela II i Odjela III, sa servisnom internom prometnicom i opremanje i opremanje službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof“.

Riječ je o velikom projektu, vrijednom 51,5 milijuna kuna, kojim će marofska bolnica dobiti nova 72 kreveta za palijativu pa će ih ukupno imati 89.  Novac je bespovratno dodijelio Europski fond za regionalni razvoj.

Osim izgradnje novog objekta, odraditi će se i energetska obnova dviju susjednih zgrada,  izgraditi će se trafostanica, a dio novaca će se upotrijebiti za kupovinu vrlo vrijedne medicinske opreme.

Smatra se da će se ovim zahvatima ostvariti najvažniji cilj – kvalitetnija skrb posebno ranjivih skupina. Posljedično će se rasteretiti obitelj i smanjiti stopa bolovanja.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin, dr. Nenad Kudelić, najavio je završetak radova za 12. rujna sljedeće godine.

Bolnica na nacionalnoj razini

Uz probrane uzvanike iz struke, politike i lokalne vlasti, na svečanosti je bio i zamjenik župana Robert Vugrin, koji je prvo pohvalio Županiju na dobroj dinamici povlačenja novca u zadnja tri mjeseca pa potom i rekao da će marofska bolnica sa budućih 89 kreveta imati čak 30 posto svih ugovorenih kreveta u Hrvatskoj, čime se bolnica diže na nacionalnu razinu.

U ime Ministarstva zdravlja u Novi Marof je došao zamjenik ministra, dr. Denis Kovačić, koji je prije odlaska na tu funkciju bio vijećnik u Gradskom vijeću Novog Marofa. On je spomenuo još dva velika ulaganja u županijsko zdravstvo – izgradnja Spinalnog centra u Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice i izgradnja dnevne bolnice u Općoj bolnici Varaždin, a uskoro treba stići novac – 20 milijuna kuna – i za izgradnju objedinjenog hitnog prijema. – Ministarstvo zdravstva jedno je od najaktivnijih po povlačenju novaca iz Europske unije – rekao je doministar Kovačić.

 

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati