Povežite se s nama

U fokusu

Od “umiraone” do vrhunske bolnice: u Novi Marof se više ne ide jer se mora nego jer se želi

Objavljeno:

- dana

Svečanost u marofskoj bolnici

U marofskoj je bolnici danas prije podne svečano obilježen početak radova na projektu „Izgradnja spojnog objekta između Odjela II i Odjela III, sa servisnom internom prometnicom i opremanje i opremanje službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof“.

Riječ je o velikom projektu, vrijednom 51,5 milijuna kuna, kojim će marofska bolnica dobiti nova 72 kreveta za palijativu pa će ih ukupno imati 89.  Novac je bespovratno dodijelio Europski fond za regionalni razvoj.

Osim izgradnje novog objekta, odraditi će se i energetska obnova dviju susjednih zgrada,  izgraditi će se trafostanica, a dio novaca će se upotrijebiti za kupovinu vrlo vrijedne medicinske opreme.

Smatra se da će se ovim zahvatima ostvariti najvažniji cilj – kvalitetnija skrb posebno ranjivih skupina. Posljedično će se rasteretiti obitelj i smanjiti stopa bolovanja.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin, dr. Nenad Kudelić, najavio je završetak radova za 12. rujna sljedeće godine.

Bolnica na nacionalnoj razini

Uz probrane uzvanike iz struke, politike i lokalne vlasti, na svečanosti je bio i zamjenik župana Robert Vugrin, koji je prvo pohvalio Županiju na dobroj dinamici povlačenja novca u zadnja tri mjeseca pa potom i rekao da će marofska bolnica sa budućih 89 kreveta imati čak 30 posto svih ugovorenih kreveta u Hrvatskoj, čime se bolnica diže na nacionalnu razinu.

U ime Ministarstva zdravlja u Novi Marof je došao zamjenik ministra, dr. Denis Kovačić, koji je prije odlaska na tu funkciju bio vijećnik u Gradskom vijeću Novog Marofa. On je spomenuo još dva velika ulaganja u županijsko zdravstvo – izgradnja Spinalnog centra u Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice i izgradnja dnevne bolnice u Općoj bolnici Varaždin, a uskoro treba stići novac – 20 milijuna kuna – i za izgradnju objedinjenog hitnog prijema. – Ministarstvo zdravstva jedno je od najaktivnijih po povlačenju novaca iz Europske unije – rekao je doministar Kovačić.

 

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje