Povežite se s nama

Novosti

Odgoda zabrane nije produljena po četvrti put!

Objavljeno:

- dana

Na snazi zabrana gospodarenja otpadom na odlagalištu u Brezju

Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i prirode nije po četvrti put odgodila zabranu gospodarenja otpadom na ilegalnom odlagalištu u Brezju,  što upućuje na zaključak da se svakim postupanjem s otpadom na toj lokaciji ovih dana vrlo vjerojatno krši(lo) spomenuto rješenje, odnosno zakon.

Rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti gospodarenja otpadom na lokaciji Brezje Uprava za inspekcijske polove Ministarstva zaštite okoliša i prirode donijela je još u svibnju ove godine. Tijekom inspekcijskog postupka utvrđena je da građevina za obradu i skladištenje komunalnog i neopasnog proizvodnog otpada na lokaciji BREZJE nema lokacijsku, pa tako ni građevinsku, a niti uporabnu dozvolu,što je u suprotnosti pravilnika o gospodarenju otpadom.

Međutim, ubrzo nakon tog rješenja o zabrani uslijedila je smjena ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy, a zatim i sastanak u Ministarstvu gospodarstva na kojem se raspravljalo o problematici zbrinjavanja varaždinskog komunalnog otpada. Nakon toga varaždinska ispostava Uprave za inspekcijske poslove odgađala je svoju zabranu čak tri puta: prvi  put početkom lipnja na 30 dana, zatim je taj rok produljen za još 60 dana, a 10. rujna za narednih 45 dana.  Potonja odgoda zabrane gospodarenja otpadom u Brezju istekla je krajem listopada, budući da je rok počeo teći od primitka rješenja o odgodi. Je li i po četvrti put odgođena zabrana gospodarenja otpadom u Brezju, pitali smo  Ministarstvo zaštite okoliša i prirode tražeći moguće četvrto rješenje o prolongaciji.  

No našem zahtjevu nije se moglo udovoljiti jer, kako doznajemo u Ministarstvo zaštite okoliša i prirode,  takvo rješenje nije donijeto!

S obzirom na to, najmanje od kraja listopada na snazi je svibanjsko rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti gospodarenja otpadom na lokaciji Brezje. Usprkos tome, na toj lokaciji i dalje se balira i odlaže otpad, što upućuje na zaključak da se krši(la) svibanjska zabrana. Naime, čak i u slučaju da su se u međuvremenu uspjele pribaviti sve dozvole i one postale pravomoćne, spomenuta zabrana nije povučena, barem koliko je to javno poznato. Upravo zbog tog uputili smo upit Ministarstva zaštite okoliša i prirode što će poduzeti u vezi nastavka gospodarenja otpadom u Brezju. Odgovor očekujemo.

Budući da se već godinama razne vrste otpada odlažu na ilegalnoj deponiji na samom ulazu u Varaždin, gdje su u najmanju ruku pogoršani uvjeti života, što osobito dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima, načelnika PU varaždinske Darka Jurčeca pitali smo zašto s tim u vezi policija ništa ne poduzima. – Prema načelima postupanja policije, svako kazneno djelo procesuira se na način da, ukoliko postoje osnove da je počinjeno, podnosi se kaznena prijava u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom ukoliko je u toj domeni. Ukoliko je u domeni inspektorata, inspekcijskih ili drugih službi za zaštitu okoliša, onda je to delikt koji oni obrađuju.  Zasada tu nije bilo elemenata za kazneni progon, što ne znači da će tako i dalje biti, odgovorio je Jurčec. Višu inspektoricu zaštite okoliša Miljenku Kliček, koja je u ponedjeljak bila u PU varaždinskoj na predstavljanju programa „Zdrav za 5“,  pitali smo kakva je situacija u Brezju, točnije zbrinjava li se otpad  na tom ilegalnom odlagalištu trenutno sukladno zakonu ili ne, budući da je treća odgoda zabrane istekla. -Vi vrlo dobro znate na koji način Ministarstvo zaštite okoliša i prirode komunicira s medijima, pa vas lijepo molim da se sukladno tome i obratite, odgovorila nam je Kliček.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje