Povežite se s nama

Život i društvo

Odlična kombinacija u Novom Marofu: zagorski kolači, Žiga, domaće vino i Nick Cave na kajkavskom

Objavljeno:

- dana

Novi Marof ovaj je vikend posvećen njegovanju kajkavštine.

U Kulturnom centru Ivan Rabuzin održava se treći po redu “KAJkavski vikend v Marofu”.

Program je počeo u petak otvorenjem izložbe PULS-a „Moslavački štrk“ pod nazivom „Dal se zmisliš starih cajti“.

Istu večer je u prepunoj velikoj dvorani Centra održan koncert kajkavskih popevki na kojem su nastupili Rajko Suhodolčan, Žiga, Matija Martinčević, Željko Dvorski, Dora Vuraić, Marko Strmečki, Juraj Galina i TNT Najbolje godine.

Gost iznenađenja je bio Tomislav Pletenac, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji je obradio pjesme Nicka Cavea na kajkavskom.

U dvorani je bio i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Moramo njegovati kajkavski izričaj i u slikarstvu i u pjesmi i u pisanju. Kajkavski jezik je jedan od najstarijih, recimo to tako, unificiranih jezika jer je najstariji rječnik u Hrvata upravo kajkavski. Šteta je da se polako zaboravljaju ti starinski, arhaični izrazi i upravo su ovo prilike da ih se prisjetimo. Kajkavaca u Hrvatskoj ima najviše, a možda smo najmanje zastupljeni. Ovo je prilika da se malo osvrnemo i na to- rekao je.

Jučer poslijepodne, subota 19. siječnja, bilo je posvećeno tradicijskim običajima i pečenju starinskih, široj publici nepoznatih kolača.

Predvečer održana retrospektiva marofskog kajkavskog književnika Josipa Kropeka pod nazivom „V kajkavskom trnacu“, a za kraj subotnjeg programa je održana kazališna predstava na kajkavskom „Advokatova žena“ u izvedbi Dramske udruge „Kaj“ iz Zaboka.

„KAJkavski vikend v Marofu“ završava danas Dječjim kajkavskim danom.

Život i društvo

Prošloga tjedna s koronavirusom umrle tri osobe Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U Varaždinskoj županiji je prošli tjedan PCR-om potvrđeno 18 Covid-19 pozitivnih osoba, što je 28 % manje u odnosu na prethodni tjedan. Brzim antigenskim testom u istom razdoblju potvrđene su 24 pozitivne osobe, što je manje u odnosu na prethodni tjedan kada je pozitivna bila 41 osoba, javio je 30. siječnja županijski Stožer.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin na današnji dan je 15 pacijenata. S Covidom-19 su prošloga tjedna umrle tri osobe.

Broj aktivnih slučajeva na današnji dan je osam.

Na današnji dan 14-dnevna incidencija za Varaždinsku županiju iznosi 27 novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominju da je od izuzetne važnosti da se osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti cijepe trećom ili četvrtom dozom protiv Covida-19 da se bolest ne bi komplicirala te da ne završe na bolničkom liječenju.

Cijepljenje protiv Covida-19, gripe i pneumokoka u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije može se obaviti utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Cijepljenje se može obaviti i u ambulantama izabranih liječnika uz prethodni dogovor i najavu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi uzbudljiva sportska natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, uz to što je poznat kao „centar svijeta“, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i dočekuje proljeće.

Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Dan kasnije Ludbreg će biti domaćin Mini Crazy Hill run utrke namijenjene učenicima osnovnih škola. Nastavlja se 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom, dok se dan kasnije, 12. ožujka, održava Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg.

Istoga dana, u nedjelju, 12. ožujka, Ludbreg će se održati Watermark Kayak race, odnosno otvoreno prvenstvo grada Ludbrega na rijeci Bednji.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi, dok je nedjelja 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu, 25. ožujka, održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. U nedjelju, 26. ožujka, u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Za vrijeme trajanja utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje.

Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom, a istog dana održava se i tWine&Walk, eno-gastro rekreacijska manifestacija.

Organizatori festivala su Grad Ludbreg, Turistička zajednica područja Centar svijeta, Trail Full Cycling Experience i BSV.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje