Povežite se s nama

Međimurje

Održan godišnji koncert Ženske vokalne skupine KUU “Veseli Međimurci”

Objavljeno:

- dana

Ženska vokalna skupina Kulturno-umjetničke udruge „Veseli Međimurci“ održala je tradicionalni godišnji koncert kojim je zahvalila svim podupirateljima, prijateljima i donatorima na podršci, a sve posjetitelje u ovo predblagdansko vrijeme darivala rezultatima prekrasnog umijeća pjevanja.

Predsjednik Udruge Nikola Kotur najavio je koncert na kojem su se ispreplitale tradicionalne međimurske popevke, pjesme iz ostalih hrvatskih krajeva, tradicionalne narodne strane pjesme te božićne pjesme. Povremeno su se na pozornici pjevačicama pridružili Danijel Mario Novak na klaviru i Krunoslav Lajtman na saksofonu.

Uspješna godina

Članica zbora Vlatka Levačić istaknula je uspješnost godine nabrojavši osvojena priznanja i nagrade. U siječnju je u Puli zbor osvojio zlatnu plaketu u kategoriji folklorne glazbe, a maestra Andrea Ščapec plaketu za umjetnički dojam. Na međunarodnome natjecanju „Adria cantat“ u Šibeniku osvojili su zlatnu plaketu u kategoriji domaće folklorne zborske glazbe i srebrnu plaketu u kategoriji strane folklorne zborske glazbe. Na međunarodnome natjecanju „Zlatna lipa Tuhlja“ osvojili su srebrnu plaketu.

Povremeno su se na pozornici pjevačicama pridružili Danijel Mario Novak na klaviru i Krunoslav Lajtman na saksofonu

Na županijskoj Smotri pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava u Svetoj Mariji ostvarili su zapažen nastup i bili četvrti put zaredom odabrani da predstavljaju Međimursku županiju na Državnoj smotri malih vokalnih sastava u Sisku. Ondje su osvojili srebrnu plaketu. Na međunarodnome natjecanju „Croatia cantat“ u Rijeci osvojili su zlatnu plaketu u kategoriji domaće folklorne glazbe.

Koncertom je ravnala Stella Cimerman, a članice ženske vokalne skupine na osobit su način zahvalili svojoj voditeljici Andrei Ščapec, istaknuvši da je unijela sve svoje znanje i energiju u ostvarenje svih ciljeva, zbog čega su joj članice neizmjerno zahvalne.

Čuvanje popevke

Iz godine u godinu vokalna je skupina postajala sve bolja. Marljivo su radile na očuvanju tradicijskih pjesama Međimurja i drugih hrvatskih krajeva. Nakon sramežljivih početaka prije gotovo 10 godina, danas plijene pažnju na svim nastupima. Marljiv i predan rad doveo je do novog i homogenog zvuka, zbog čega su se odvažile na ponešto drukčiji smjer u pjevanju. Nadolazeće uspjehe Udruge, čuvanje tradicionalne međimurske popevke i promociju Međimurja dolaskom su podržali predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije Dejan Buvač, predsjednik Skupštine HKUU Miljenko Zelenbaba i međimurski župan Matija Posavec.

Međimurje

Društvo Međimuraca u Zagrebu izabralo novo vodstvo, novi predsjednik Matija Kikelj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Društvo Međimuraca u Zagrebu

U petak, 21. siječnja, u dvorani VMD Centra u Zagrebu održana je redovna izborna sjednica Skupštine Društva Međimuraca u Zagrebu.

Domaćin sjednice bio je dr. sc. Antun Mikec, član Društva te počasni građanin Međimurske županije.

– Kao Društvo uspjeli smo održati tradiciju održavanja najprepoznatljivijih događaja kao što su Međimurska večerja, Međimursko proščenje i Međimurski gospodarski forum. Pomladili smo tim, priključili neka nova lica i zadržali stara, prepoznatljiva lica te danas na izbornoj sjednici službeno krećemo u novi višegodišnji projekt brendiranja i još snažnijeg povezivanja uz nova i dodatna područja djelovanja Međimuraca u Zagrebu – u uvodnom obraćanju navela je Branka Prišlić, v. d. predsjednice Društva.

U idućem četverogodišnjem mandatu Društvo će voditi Matija Kikelj kao predsjednik Društva. Za zamjenicu predsjednika izabrana je Branka Prišlić, dok su dopredsjednici Društva Blanka Tkalčić, Alan Mujezinović, Dino Oreški, Rebeka Mesarić Žapčić, Davorin Radošević i Neven Kočila.

Za glavnog tajnika Društva imenovan je Dario Varošanec. Ujedno, na sjednici su izabrani Izvršni odbor te Nadzorni odbor na čelu sa Petrom Feletarom.

Posebnu počast Društvo je iskazalo bivšim predsjednicima Društva: Milivoju Slavičeku, Jurju Kolariću, Antunu Trstenjaku, Danijelu Režeku te Miji Bergovcu, koji su proteklih desetljeća stvorili stabilne temelje današnjeg Društva Međimuraca u Zagrebu imenovanjem počasnim predsjednicima Društva.

Društvo je prepoznatljiva zajednica Međimuraca u Zagrebu koje je životni i karijerni put odveo u glavni grad, koje putem svojih aktivnosti na kulturnom, društvenom, znanstvenom i gospodarskom području, promovira vrijednosti međimurskog kraja s ciljem očuvanja tradicije uz okupljanje mnogobrojnog članstva.

Nakon sjednice, novoizabrano vodstvo održalo je prigodni domjenak u novim prostorijama Društva u ulici Florijana Andrašca 8 u Zagrebu.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog pri vrhu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog ponovno se našao pri vrhu jednog istraživanja, koje se odnosi na izdvajanja iz gradskog proračuna za 2020. godinu.

Krajem prošle godine FINA je objavila podatke o konsolidiranim proračunima gradova koji pokazuju da je lani za potpore poduzetnicima iz proračuna najviše izdvojio Grad Čabar, a vodeći je i po izdvojenim sredstvima za potpore u odnosu na broj stanovnika.

Gledajući per capita, najveća izdvajanja imali su potom Opatija, Valpovo i Pula, dok su po udjelu u proračunu slijedili Valpovo, Pleternica, Prelog i Novska.

U odnosu na 2019. godinu najveći rast potpora u apsolutnom iznosu imali su Osijek, Opatija, Samobor, Vukovar, Požega i Šibenik, a u relativnom Garešnica, Sveti Ivan Zelina, Osijek i Metković.

Oroslavje, Prelog, Osijek, Slatina i Novska imale su najveći relativni rast potpora u odnosu na 2017. godinu, odnosno Osijek, Opatija, Samobor i Pleternica u apsolutnom iznosu.

Grad Prelog tako se našao na visokom 4. mjestu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima u 2020. godini zahvaćenima ograničenjima uzrokovanima koronakrizom.

Od ukupnih gradskih izdataka za tu godinu koji su iznosili nešto više od 40,6 milijuna kuna, Grad Prelog je prema poduzetnicima usmjerio izravne subvencije u iznosu od 1,13 milijuna kuna, što je udio od 2,78 posto.

U apsolutnim izdvajanjima za pomoć poduzetnicima prvo mjesto drži Grad Čabar s više od dva milijuna kuna, odnosno čak 12,94 posto izvornog proračuna.

U poretku ispred Preloga još su gradovi Valpovo s 3,94 posto izdvajanja i Pleternica s 3,36 posto.

Grad Prelog se našao i među deset najboljih gradova ako se promatra visina subvencija po glavi stanovnika.

S 144,83 kune subvencija poduzetnicima po glavi stanovnika, Grad Prelog se našao na visokom 6. mjestu.

I na ovoj listi vodeći je Grad Čabar s iznosom od 531,30 kuna po glavi stanovnika. Ispred Preloga još su Opatija (189,28 kuna), Valpovo (175,93), Pula (156,14) i Pleternica (155,51).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje