Povežite se s nama

Međimurje

Održan godišnji koncert Ženske vokalne skupine KUU “Veseli Međimurci”

Objavljeno:

- dana

Ženska vokalna skupina Kulturno-umjetničke udruge „Veseli Međimurci“ održala je tradicionalni godišnji koncert kojim je zahvalila svim podupirateljima, prijateljima i donatorima na podršci, a sve posjetitelje u ovo predblagdansko vrijeme darivala rezultatima prekrasnog umijeća pjevanja.

Predsjednik Udruge Nikola Kotur najavio je koncert na kojem su se ispreplitale tradicionalne međimurske popevke, pjesme iz ostalih hrvatskih krajeva, tradicionalne narodne strane pjesme te božićne pjesme. Povremeno su se na pozornici pjevačicama pridružili Danijel Mario Novak na klaviru i Krunoslav Lajtman na saksofonu.

Uspješna godina

Članica zbora Vlatka Levačić istaknula je uspješnost godine nabrojavši osvojena priznanja i nagrade. U siječnju je u Puli zbor osvojio zlatnu plaketu u kategoriji folklorne glazbe, a maestra Andrea Ščapec plaketu za umjetnički dojam. Na međunarodnome natjecanju „Adria cantat“ u Šibeniku osvojili su zlatnu plaketu u kategoriji domaće folklorne zborske glazbe i srebrnu plaketu u kategoriji strane folklorne zborske glazbe. Na međunarodnome natjecanju „Zlatna lipa Tuhlja“ osvojili su srebrnu plaketu.

Povremeno su se na pozornici pjevačicama pridružili Danijel Mario Novak na klaviru i Krunoslav Lajtman na saksofonu

Na županijskoj Smotri pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava u Svetoj Mariji ostvarili su zapažen nastup i bili četvrti put zaredom odabrani da predstavljaju Međimursku županiju na Državnoj smotri malih vokalnih sastava u Sisku. Ondje su osvojili srebrnu plaketu. Na međunarodnome natjecanju „Croatia cantat“ u Rijeci osvojili su zlatnu plaketu u kategoriji domaće folklorne glazbe.

Koncertom je ravnala Stella Cimerman, a članice ženske vokalne skupine na osobit su način zahvalili svojoj voditeljici Andrei Ščapec, istaknuvši da je unijela sve svoje znanje i energiju u ostvarenje svih ciljeva, zbog čega su joj članice neizmjerno zahvalne.

Čuvanje popevke

Iz godine u godinu vokalna je skupina postajala sve bolja. Marljivo su radile na očuvanju tradicijskih pjesama Međimurja i drugih hrvatskih krajeva. Nakon sramežljivih početaka prije gotovo 10 godina, danas plijene pažnju na svim nastupima. Marljiv i predan rad doveo je do novog i homogenog zvuka, zbog čega su se odvažile na ponešto drukčiji smjer u pjevanju. Nadolazeće uspjehe Udruge, čuvanje tradicionalne međimurske popevke i promociju Međimurja dolaskom su podržali predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije Dejan Buvač, predsjednik Skupštine HKUU Miljenko Zelenbaba i međimurski župan Matija Posavec.

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje