Povežite se s nama

Međimurje

Održan godišnji koncert Ženske vokalne skupine KUU “Veseli Međimurci”

Objavljeno:

- dana

Ženska vokalna skupina Kulturno-umjetničke udruge „Veseli Međimurci“ održala je tradicionalni godišnji koncert kojim je zahvalila svim podupirateljima, prijateljima i donatorima na podršci, a sve posjetitelje u ovo predblagdansko vrijeme darivala rezultatima prekrasnog umijeća pjevanja.

Predsjednik Udruge Nikola Kotur najavio je koncert na kojem su se ispreplitale tradicionalne međimurske popevke, pjesme iz ostalih hrvatskih krajeva, tradicionalne narodne strane pjesme te božićne pjesme. Povremeno su se na pozornici pjevačicama pridružili Danijel Mario Novak na klaviru i Krunoslav Lajtman na saksofonu.

Uspješna godina

Članica zbora Vlatka Levačić istaknula je uspješnost godine nabrojavši osvojena priznanja i nagrade. U siječnju je u Puli zbor osvojio zlatnu plaketu u kategoriji folklorne glazbe, a maestra Andrea Ščapec plaketu za umjetnički dojam. Na međunarodnome natjecanju „Adria cantat“ u Šibeniku osvojili su zlatnu plaketu u kategoriji domaće folklorne zborske glazbe i srebrnu plaketu u kategoriji strane folklorne zborske glazbe. Na međunarodnome natjecanju „Zlatna lipa Tuhlja“ osvojili su srebrnu plaketu.

Povremeno su se na pozornici pjevačicama pridružili Danijel Mario Novak na klaviru i Krunoslav Lajtman na saksofonu

Na županijskoj Smotri pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava u Svetoj Mariji ostvarili su zapažen nastup i bili četvrti put zaredom odabrani da predstavljaju Međimursku županiju na Državnoj smotri malih vokalnih sastava u Sisku. Ondje su osvojili srebrnu plaketu. Na međunarodnome natjecanju „Croatia cantat“ u Rijeci osvojili su zlatnu plaketu u kategoriji domaće folklorne glazbe.

Koncertom je ravnala Stella Cimerman, a članice ženske vokalne skupine na osobit su način zahvalili svojoj voditeljici Andrei Ščapec, istaknuvši da je unijela sve svoje znanje i energiju u ostvarenje svih ciljeva, zbog čega su joj članice neizmjerno zahvalne.

Čuvanje popevke

Iz godine u godinu vokalna je skupina postajala sve bolja. Marljivo su radile na očuvanju tradicijskih pjesama Međimurja i drugih hrvatskih krajeva. Nakon sramežljivih početaka prije gotovo 10 godina, danas plijene pažnju na svim nastupima. Marljiv i predan rad doveo je do novog i homogenog zvuka, zbog čega su se odvažile na ponešto drukčiji smjer u pjevanju. Nadolazeće uspjehe Udruge, čuvanje tradicionalne međimurske popevke i promociju Međimurja dolaskom su podržali predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije Dejan Buvač, predsjednik Skupštine HKUU Miljenko Zelenbaba i međimurski župan Matija Posavec.

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Međimurje

Kolegij načelnika i gradonačelnika: svim školama osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika na kojoj je župan Matija Posavec pozvao je okupljene da prate otvaranje javnih poziva te da se na njih javljaju. Župan Posavec istaknuo je da cjelokupno društvo očekuje dinamična i turbulentni godina pa stoga svaku mogućnost vanjskog (su)financiranja programa i projekata treba iskoristiti.

– Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti, radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine ćemo pokušati doći do sredstava za obnovu preostalih škola da bismo svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo i s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja „Međimurje malo“ težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićevog dvorca u Pribislavcu i Centra sv. Jeronima u Štrigovi, kao i niza drugih prezentacijskih centara – poručio je Posavec u svojem govori naglasivši da sve jedinice lokalne samouprave i dalje mogu računati na pomoć i podršku MENEA-e i REDEA-e.

Voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač otvorila temu angažiranosti općina na stjecanju statusa „Općina – prijatelja djece“.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – naglasila je pročelnica Tošić Grlač.

O detaljima koji mogu pomoći u dosezanju statusa „Općina – prijatelj djece“ govorila je liječnica Marija Hegeduš Jungvirth. Pedijatrica Hegeduš Jungvirth smatra da je šteta ne pokazati Hrvatskoj koliko je Međimurje ostvarilo potencijala kada je riječ o brizi za djecu i ostvarenju njihovih prava.

– Naša tri grada te općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku za ostvarivanje donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. I Općinsko vijeće Donjeg Vidovca pozitivno se izjasnilo o prijavi svoje kandidature – istaknula je Hegeduš Jungvirth.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozvala je kolege da se u razumnom roku od mjesec dana očituju o potencijalnom prenošenju vlasništva nad zgradom koju koristi Zajednica tehničke kulture na Grad Čakovec. Taj je korak preduvjet da bi Grad Čakovec mogao kandidirati projekt obnove zgrade putem europskih fondova. Vlasništvo nad zgradom u Ulici Aleksandra Schulteissa 2 B dijele Grad Čakovec i 17 općina.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, govoreći pritom o financijskim aspektima i preduvjetima za očuvanje ove autohtone pasmine konja, dok ga je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija pozvala da program Udruge kandidira svim međimurskim općinama i gradovima te na taj način namakne veći dio potrebne svote za očuvanje pasmine.

U završnom dijelu Kolegija je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec, prezentirao dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne.

– Na korak smo do važnog preduvjeta za rad, vlastitog prostora koji smo uspjeli zatvoriti i sada se u njemu obavljaju elektroinstalaterski radovi. Dosad je uloženo oko 270.000 eura i barem je još toliko potrebno da bi se objekt priveo svrsi. Nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja 2024. godine.

Novosel je otkrio da su članovi Stanice lani odradili čak 7085 volonterskih sati i pritom iznio prijedlog budućeg financiranja. Predložio je otprilike 2000 eura sufinanciranja na godišnjoj razini po jedinici lokalne samouprave, uz daljnju podršku Međimurske županije.

– Mi se ne borimo samo s nedostatkom sredstava, borimo se i niskom zainteresiranošću mladih za ovakvu vrstu angažmana jer živimo u vremenu kada je sve manje ljudi spremno tuđi život i sigurnost staviti ispred sebe i vlastitih potreba – dodao je Miodrag Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje