Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Gornji Kneginec: odobrene uskrsnice i oslobođenje plaćanja komunalne naknade vatrogascima

Objavljeno:

- dana

Prva ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća Općine Gornji Kneginec održana je u četvrtak, 16. veljače, u prostorijama Vatrogasnog centra.

Na dnevnom redu 20. sjednice bilo je ukupno devet točaka koje su sve prihvaćene jednoglasno.

Tako je usvojen Zaključak o usvajanju Izvješća o provedbi Plana upravljanja i raspolaganja imovinom Općine Gornji Kneginec za 2022. godine. Navedeno je Izvješće nastalo primjenom dobre prakse iz odredaba Zakona o upravljanju državnom imovinom i prema preporukama navedenima u Izvješću o obavljenoj reviziji upravljanja i raspolaganja nekretninama jedinaca lokalne i područne samouprave na području Varaždinske županije. Također, općinski su vijećnici usvojili Zaključak o prihvaćanju Izvješća o radu općinskog načelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2022. godine i na navedeno Izvješće nisu imali primjedaba.

Vijećnici su donijeli i Zaključak o prihvaćanju prijedloga Ugovora o prijenosu financijskih sredstava za provedbu Programa javnih potreba u sportu na području Općine Gornji Kneginec za 2023. godine. Time se ovlašćuje općinski načelnik da sa Športskom zajednicom Općine Gornji Kneginec potpiše ugovor o prijenosu 36.000 eura za potrebe javnih potreba u sportu za ovu godinu.

Usvojena je i Odluka o dopuni Odluke o proglašenju statusa nerazvrstane ceste – javnog dobra u općoj uporabi kojima se odvojak Polevčica (odvojak Radničke ulice u Donjem Knegincu) i odvojak Milković na Glaviću (Varaždin Breg) upisuju kao nerazvrstane ceste.

Općinski su vijećnici prihvatili i Odluku o oslobađanju od plaćanja komunalne naknade i naknade za uređenje voda. Time je 30 operativnih članova dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja općine Gornji Kneginec oslobođeno plaćanja komunalne i naknade za uređenje voda, i to u sveukupnom iznosu od 2.705,12 eura. Treba naglasiti da članovi tamošnjih vatrogasnih društava odrađuju tisuće radnih sati i za to ne primaju nikakvu naknadu riskirajući vlastiti život odlaskom u vatrogasne intervencije poput gašenja požara, tehničkih intervencija, prometnih nesreća i slično.

I ove će godine umirovljenici, nezaposlene osobe prijavljene u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Varaždin s prebivalištem na području Općine Gornji Kneginec ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć „uskrsnicu“ u iznosu od 20 eura. Uskrsnice će se isplatiti u mjesecu travnju, a u proračunu je za ovu vrstu pomoći osigurano oko 1300 uskrsnica.

Pod posljednjom su točkom općinski vijećnici donijeli novi Pravilnik o provedbi postupaka jednostavne nabave usklađujući ga sa Zakonom o javnoj nabavi i novom valutom umjesto dosadašnje hrvatske kune.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje