Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Petrijanec pomaže lokalnim pčelarima u očuvanju pčelinjeg fonda

Objavljeno:

- dana

Općina Petrijanec osigurala je sredstva za poboljšanje uvjeta lokalnim pčelarima.

Preko udruge “Pčelarstvo online” Općina je nabavila i osigurala pogače za prihranu pčela.

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec lokalnim je pčelarima kao znak podrške u očuvanju pčelinjeg fonda osigurao u ime Općine te 25. lipnja podijelio pogače za pčele kojima će pčelari prihraniti svoje pčele tijekom bespašnog razdoblja.

– Svakodnevno svjedočimo klimatskim promjenama, a pčele su kao što je poznato neophodne za naš ekosustav. Pružaju nam uz proizvode neprocjenjive i najjeftinije opsežne usluge oprašivanja kako divljih tako i kultiviranih biljaka te na taj način osiguravaju biološku raznolikost naših staništa na pojedinoj mikrolokaciji – rekao je prisutnim pčelarima tijekom podjele pogača Željko Posavec.

– Lokalni pčelari su zaista nešto što lokalna zajednica treba cijeniti, baš kao i u slučaju Petrijanca. Naime kao i pčele, treba biti svjestan kako lokalni pčelari provode svoje vrijeme pokušavajući svijet oko sebe učiniti zdravim i lijepim. Nije više neka “tajna” kako je populacija pčela u svijetu imala strmoglavi pad zbog pada broja pčela. Uzroci pada broja su složeni, ali nisu ograničavajući samo na uporabu neonikotinoidnih pesticida. Uzroci između ostalog leže i u gubitku prirodnih staništa, sve oskudnije i upitne pčelinje paše no i kod stresne migracijsko-pčelarske prakse – pojasnio je u razgovoru predsjednik udruge Pčelarstvo online Antun Karlović.

– Općina Petrijanec svjesna je da o pčelama i velik dio naše hrane koju jedemo ali i hrane za životinje. Zbog toga je nužno raditi na očuvanju lokalnog pčelinjeg fonda koji je kao takav najjeftiniji i najbolji servis potpore svim ostalim poljoprivrednicima. Samo je držanje pčela izazovno i pčelarima Općina Petrijanec pruža održivu potporu na ovaj način – dodao je načelnik.

Prigodnoj primopredaji su uz načelnika bili prisutni i predsjednik udruge Pčelarstvo online te pčelari članovi udruge Općine Petrijanec.
Inicijator ove akcije Franjo Jambrošić najavio je: “U planu je u Petrijancu i otvaranje samostalne produžnice udruge Pčelarstvo online koja bi svojim aktivnostima i edukacijjama pokušala dodatno približiti pčelarstvo i pčelinje proizvode lokalnim poljoprivrednicama, vrtićkoj i školskoj djeci te umirovljenicima. Sve skupa vas očekujemo 29. lipnja na našem prigodnom pčelarskom štandu. “

Život i društvo

Ekipa „Nikud nikam“ pobijedila na 2. „Strmskim seoskim igrama“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 6. kolovoza, na igralištu Gašparnjak, u organizaciji Mjesnog odbora Strmec Podravski i DVD-a Strmec Podravski održane su 2. „Strmske seoske igre“.

Sudjelovalo je šest miješovitih ekipa u pet disciplina: mali nogomet, odbojka na pijesku, potezanje užeta, vatrogasni poligon i ispijanje piva.

Cilj ove manifestacije je bilo druženje mještanja te su rezultati bili u drugom planu, ali valja istaknuti da je prvo mjesta nakon zbroja svih rezultata osvojila ekipa „Nikud nikam“, drugi su bili „Krovopokrivači“, dok je treće mjesto osvojila ekipa caffe bara „Monaco“.

Djeca su se mogla zabaviti na popularnom napuhancu i vožnji vlakićem.

Za sve natjecatelje i posjetitelja bila je osigurana hrana i piće, a sve zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima kako s područja općine Petrijanec, tako i iz susjednih mjesta. Organizatori su ima zahvalili na pomoći.

Nastavite čitati

Život i društvo

U protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na divljač, policija poziva na oprez u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Praćenjem događanja prometnih nesreća i drugih prometnih događaja na području Policijske uprave varaždinske u proteklih nekoliko dana, policijski službenici Policijske uprave varaždinske zamijetili su da je u prethodnom razdoblju porastao broj događaja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

– U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivamo vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Isto tako pozivamo ih da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali i domaćih životinja – poručili su iz PU varaždinske.

Napominju također da je samo tijekom protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na srneću divljač, koji su se dogodili u rano jutarnjim i večernjim satima na području Pleši, Podruta, Apatije, Bolfana, Varaždina i Trakošćana.

– Također, pozivamo vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama – ističe policija.

U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisana kazna 300 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje