Povežite se s nama

U fokusu

Općina Trnovec Bartolovečki prvih šest mjeseci puno gradila ali i štedila

Objavljeno:

- dana

TAKO SE RADI

Vijeće Općine Trnovec Bartolovečki je na sjednici održanoj u utorak, većinom glasova prihvatilo izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, zatim izvješće načelnika za isto to razdoblje kao i izvješće o radu trgovačkog društva Čistoća za 2016. Godinu.

Vijećnici su ujedno prihvatili i važan – opsežan dokument u slučaju neke od prirodnih katastrofa, a riječ je o Procjeni rizika od velikih nesreća za Općinu Trnovec Bartolovečki.

Što se tiče izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, nešto kasnije raspisivanje natječaja za sredstva fondova Europske unije preko fonda Ruralnog razvoja, nego što je bilo najavljeno, utjecalo je na slabije izvršenje proračuna.

Ovdje se ne radi samo o Općini Trnovec Bartolovečki, nego i o nizu gradova i općina širom Hrvatske koji su prijavili svoje projekte na natječaj, koji je još uvijek u tijeku.

Prihodi veći od rashoda

Naime, kako bi se gradovi i općine uopće mogli javiti na najavljene natječaje morali su prilikom donošenja proračuna predvidjeti sredstva koja su primjerice u Općini Trnovec Bartolovečki iznosila gotovo osam milijuna kuna.

– Planirani su prihodi u ukupnom iznosu od 7,8 milijuna kuna, a izvršeni su samo u iznosu od 323 tisuće kuna. Odnose se na neostvarene prihode od kapitalnih pomoći iz državnog proračuna i pomoći iz državnog proračuna prijenosom EU sredstava. Ona nisu realizirana s obzirom da provedeni natječajni postupci nisu okončani – pojasnio je općinski načelnik Zvonko Šamec.

Podsjetio je da je riječ o dva velika projekta, izgradnji Društvenog doma u Trnovcu i rekonstrukciji Ulice Široke ledine.

Samo izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci bilo je u iznosu od 5,5 milijuna na prihodovnoj strani dok se na rashodovnoj utrošilo 5,2 milijuna kuna.

– Unatoč manjem izvršenju, gdje na neke stvari nismo mogli utjecati, i dalje smo se, u dijelu koji se odnosi na potrošnju, ponašali racionalno i štedljivo. Iz toga i proizlaze manji rashodi u odnosu na prihode, u iznosu od 285 tisuća kuna – zaključio je Šamec zahvalivši Vijeću što je podržalo Izvješće.

Također, načelnik Šamec dobio je podršku za izvješće o svom radu u prvoj polovici ove godine. U sklopu izvješća treba istaknuti prvu faza rekonstrukcije Dravske ulice u naselju Trnovec gdje je Županijska uprava za ceste Varaždinske županije za izradu nogostupa i prilaza kućama investirala 480 tisuća, a općina 160 tisuća kuna.

Dovršetak tog projekta očekuje se ovih dana.

– Nakon što je Varkom u siječnju stavio u rad kanalizacijski sustav u naselju Trnovec, dalje se planira izgradnja kanalizacijskog sustava za još tri ulice. Dogovoren je i početak radova na rekonstrukciji vodovodne mreže na relaciji Šemovec-Štefanec za što je već pripremljena potrebna dokumentacija – kazao je Šamec.

Novi trg u Bartolovcu

Također, u naselju Šemovec asfaltira se odvojak ulice dok je u Bartolovcu srušena dotrajala zgrada zadružnog doma u Varaždinskoj ulici uz državnu cestu, a na istom mjestu planira se izgradnja novog trga.

Dodajmo i da su vijećnici prihvatili izvješće o radu tvrtke Čistoća za prošlu godinu te Procjenu rizika od velikih nesreća za Općinu Trnovec Bartolovečki. Radi se o vrlo važnom dokumentu koji predviđa moguće nesreće odnosno prirodne katastrofe na području Općine.

– Ovaj dokument precizno detektira moguća događanja, ali i način kako što brže i efikasnije reagirati u slučaju velikih nesreća. Definira tko je za što zadužen i kako pravodobno reagirati kako bi posljedice bile što manje – zaključio je načelnik Šamec koji je prihvatio sugestije vijećnika da se Općina angažira oko nabavke jednog čamca za spašavanje o kojem će brinuti članovi DVD-a.

Vijećnici su ujedno informirani i o stanju nezaposlenosti na području Općine koja i dalje bilježi jednu od najmanjih stopa u Varaždinskoj županiji, ali i šire.

Inače, broj nezaposlenih se nešto povećao u srpnju, ali ovdje se radi o normalnom priljevu osoba koje su završile srednju školu, odnosno koje nisu nastavile svoje obrazovanje na nekom od veleučilišta ili sveučilišta.

Prema posljednjim službenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Općine nezaposlene su 154 osobe.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Radimir Čačić i službeno objavio da ide po još jedan mandat župana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Šef Reformista Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za medije objavio da ide po još jedan mandat župana Varaždinske županije. Robert Vugrin i ovaj će put biti njegov zamjenik.

Na početku govora Čačić se osvrnuo da loše stanje u Varaždinskoj županiji kada je došao na vlast 2017. godine.

– Službeno objavljujem svoju kandidaturu za župana Varaždinske županije, a moj zamjenik će kao i do sada biti Robert Vugrin. Kad smo preuzeli vlast zatekli smo minus od 9 milijuna kuna i ništa projekata. Svaki put se razveselim na poruku kampanje jednog od kandidata za župana na proteklim izborima kojim se poziva Štromara da se slika pred bilo čim što je napravio za osam godina mandata. Kad sam preuzeo vodstvo dao sam osnovne smjernice ljudima za rad. Prvo je bilo da niti jedan natječaj na kojem županija može dobiti sredstva ne smije biti propušten. Naplatili smo naša potraživanja od Vlade. Prioritet ćemo davati europskim investicijama. Županija mora postati ona koja dokazuje izvrsnost na djelu. Nakon četiri godine imamo izvrsne rezultate koji se pripisuju izvrsnosti vođenja, jasnim uputstvima i mnogim ljudima koji su sudjelovali u projektima – rekao je Čačić, i dodao da je od dolaska Reformista na vlast Varaždinska županija lider po privlačenju europskih sredstava i to za 215 puta više povučenog novca u projektima u odnosu na mandat ranije.

Među najvažnijim projektima koje je izdvojio u proteklom četverogodišnjem mandatu su kupnja dvorca Šaulovec, smanjenje broja zaposlenih u Varaždinskoj županiji, obnova Minerve, energetska obnova niza škola, poticanje gospodarstva i turizma, obnove u OB Varaždin, uređenje Vodotornja te još mnoga toga.

U novom mandatu Čačić je najavio provođenje već započetih projekata, ali i niz još ambicioznijih za koje očekuje da će biti uloženo 2,4 milijarde kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Dio Varteksovih zgrada bit će prodan, a planira se muzej, stanovi, park, vrtić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić govorio je o planovima za gradnju na području tvorničkog kompleksa Varteksa u Varaždinu.

Ide velika modernizacija kompleksa Varteksa u Varaždinu, uložit će se 1,2 milijarde kuna

Babić je intervju dao Lideru.

– Od 2019. prodali smo nešto neaktivne imovine. Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić.

Novinari su ga pitali i hoće li biti prodaje nekretnina u Varaždinu.

– Pregovori traju, no sigurno će budućim investitorima puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način. Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900 – objasnio je predsjednik Uprave Varteksa.

Ukupni konsolidirani prihod Varteksa u 2019. godini je iznosio 120 milijuna kuna, gubitak je bio 30 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 15 milijuna kuna gubitka.

Nastavite čitati