Povežite se s nama

U fokusu

Općina Trnovec Bartolovečki prvih šest mjeseci puno gradila ali i štedila

Objavljeno:

- dana

TAKO SE RADI

Vijeće Općine Trnovec Bartolovečki je na sjednici održanoj u utorak, većinom glasova prihvatilo izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, zatim izvješće načelnika za isto to razdoblje kao i izvješće o radu trgovačkog društva Čistoća za 2016. Godinu.

Vijećnici su ujedno prihvatili i važan – opsežan dokument u slučaju neke od prirodnih katastrofa, a riječ je o Procjeni rizika od velikih nesreća za Općinu Trnovec Bartolovečki.

Što se tiče izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, nešto kasnije raspisivanje natječaja za sredstva fondova Europske unije preko fonda Ruralnog razvoja, nego što je bilo najavljeno, utjecalo je na slabije izvršenje proračuna.

Ovdje se ne radi samo o Općini Trnovec Bartolovečki, nego i o nizu gradova i općina širom Hrvatske koji su prijavili svoje projekte na natječaj, koji je još uvijek u tijeku.

Prihodi veći od rashoda

Naime, kako bi se gradovi i općine uopće mogli javiti na najavljene natječaje morali su prilikom donošenja proračuna predvidjeti sredstva koja su primjerice u Općini Trnovec Bartolovečki iznosila gotovo osam milijuna kuna.

– Planirani su prihodi u ukupnom iznosu od 7,8 milijuna kuna, a izvršeni su samo u iznosu od 323 tisuće kuna. Odnose se na neostvarene prihode od kapitalnih pomoći iz državnog proračuna i pomoći iz državnog proračuna prijenosom EU sredstava. Ona nisu realizirana s obzirom da provedeni natječajni postupci nisu okončani – pojasnio je općinski načelnik Zvonko Šamec.

Podsjetio je da je riječ o dva velika projekta, izgradnji Društvenog doma u Trnovcu i rekonstrukciji Ulice Široke ledine.

Samo izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci bilo je u iznosu od 5,5 milijuna na prihodovnoj strani dok se na rashodovnoj utrošilo 5,2 milijuna kuna.

– Unatoč manjem izvršenju, gdje na neke stvari nismo mogli utjecati, i dalje smo se, u dijelu koji se odnosi na potrošnju, ponašali racionalno i štedljivo. Iz toga i proizlaze manji rashodi u odnosu na prihode, u iznosu od 285 tisuća kuna – zaključio je Šamec zahvalivši Vijeću što je podržalo Izvješće.

Također, načelnik Šamec dobio je podršku za izvješće o svom radu u prvoj polovici ove godine. U sklopu izvješća treba istaknuti prvu faza rekonstrukcije Dravske ulice u naselju Trnovec gdje je Županijska uprava za ceste Varaždinske županije za izradu nogostupa i prilaza kućama investirala 480 tisuća, a općina 160 tisuća kuna.

Dovršetak tog projekta očekuje se ovih dana.

– Nakon što je Varkom u siječnju stavio u rad kanalizacijski sustav u naselju Trnovec, dalje se planira izgradnja kanalizacijskog sustava za još tri ulice. Dogovoren je i početak radova na rekonstrukciji vodovodne mreže na relaciji Šemovec-Štefanec za što je već pripremljena potrebna dokumentacija – kazao je Šamec.

Novi trg u Bartolovcu

Također, u naselju Šemovec asfaltira se odvojak ulice dok je u Bartolovcu srušena dotrajala zgrada zadružnog doma u Varaždinskoj ulici uz državnu cestu, a na istom mjestu planira se izgradnja novog trga.

Dodajmo i da su vijećnici prihvatili izvješće o radu tvrtke Čistoća za prošlu godinu te Procjenu rizika od velikih nesreća za Općinu Trnovec Bartolovečki. Radi se o vrlo važnom dokumentu koji predviđa moguće nesreće odnosno prirodne katastrofe na području Općine.

– Ovaj dokument precizno detektira moguća događanja, ali i način kako što brže i efikasnije reagirati u slučaju velikih nesreća. Definira tko je za što zadužen i kako pravodobno reagirati kako bi posljedice bile što manje – zaključio je načelnik Šamec koji je prihvatio sugestije vijećnika da se Općina angažira oko nabavke jednog čamca za spašavanje o kojem će brinuti članovi DVD-a.

Vijećnici su ujedno informirani i o stanju nezaposlenosti na području Općine koja i dalje bilježi jednu od najmanjih stopa u Varaždinskoj županiji, ali i šire.

Inače, broj nezaposlenih se nešto povećao u srpnju, ali ovdje se radi o normalnom priljevu osoba koje su završile srednju školu, odnosno koje nisu nastavile svoje obrazovanje na nekom od veleučilišta ili sveučilišta.

Prema posljednjim službenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Općine nezaposlene su 154 osobe.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Dok Romi u Međimurju žive „u blatu“, Kajtazi u Istri gradi luksuzni objekt za Rome, ali za odabrane?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savez Roma Republike Hrvatske „Kali Sara“ u lipnju je za gotovo pola milijuna eura kupio atraktivno zemljište u Istri, točnije u Želiskima na Barbanštini, piše portal Istra24.

„Kali Sara“ već je uknjižen na spomenuto zemljište te su u međuvremenu angažirali i ovlašteni arhitektonski ured koji je izradio grafički prikaz novog projekta u Istri. Riječ je o projektu izgradnje tzv. Europskog romskog kulturno-sportskog centra.

Portal Istra24 od kolovoza pokušava od Saveza dobiti informacije u namjeri da predstavi projekt krovne romske zajednice u Hrvatskoj, čiji je osnivač i prvi predsjednik aktualni saborski zastupnik Veljko Kajtazi, a trenutna predsjednica je Suzana Krčmar.

Iz navedenog portala ističu da do danas nisu dobili nikakve službene povratne informacije o planiranom Europskom romskom kulturno-sportskom centru, konkretnim planovima i izvore financiranja, a nikakvih informacija o navedenom nema niti na stranicama Saveza „Kali Sara“.

Kako navode, u posjedu su grafičkog prikaza projekta koji je za „Kali Sara“ izradila tvrtka Global Connect d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu.

Luksuzni objekt?

S obzirom na izgled novog kompleksa u Želiskima, može se zaključiti da se planira gradnja luksuzne nekretnine i da će se investicija mjeriti u desecima milijuna kuna.

Naime, na površini građevne čestice koja se proteže na 6525 kvadrata, u planu je izgradnja  „zgrade javne i društvene namjene“ koja, navodi se u projektu, sadrži „više funkcionalnih cjelina u cilju organiziranja jedinstvenog kulturno-sportskog centra Roma u Hrvatskoj“.

Predviđeno je da slobodnostojeća građevina ima tri nadzemne etaže: prizemlje i dva kata te podrum. Među ostalim, planirani građevinski objekt trebao bi imati bazen, ambulantu, saunu, teretanu, kafić, blagovaonicu, kongresnu dvoranu, 14 soba i brojne druge prostorije. Više informacija o samom objektu pročitajte ovdje.

S obzirom na dostupne informacije, postavlja se pitanje – gradi li „Kali Sara“ zaista zgradu javne i društvene namjene, i za koga konkretno to gradi, ili je na pomolu gradnja turističkog objekta od kojeg će koristi imati samo odabrani?

Ne žele razgovarati

– Prodavali smo naše štale, kuće, stanove. Prodavali smo sve što smo imali, sve smo prodavali da bismo mogli na neki način skupiti novac. Dajte nas ostavite na miru. Gdje ste vi bili kada je bila deložacija Roma u Vodnjanu, zašto o tome ne želite pisati? Protjerali ste sve Rome u Vodnjanu – rekao je saborski zastupnik Veljko Kajtazi na novinarski upit o tome odakle Savezu novac za ovaj projekt, dok je predsjednica „Kali Sara“ Suzana Krčmar inzistirala da se o projektu zasad ne piše, a kasnije do nje nije ni bilo jednostavno doći te joj je službeni mobitel u više navrata bio isključen.

Dok u Istarskoj županiji prema zadnjem popisu živi 531 pripadnik romske manjine, od kojih 291 u Puli i 147 u Vodnjanu, u Međimurskoj županiji službeno žive 6954 Roma. Do njih je vrlo brzo stigla informacija da se u Istri gradi skupocjeni Romski kulturni centar.

Predsjednik Vijeća romske manjine Grada Čakovca Josip Petrović smatra da njihov saborski zastupnik Kajtazi zajedno s vodstvom Saveza, umjesto da rješava prave problema Roma u Međimurju, osobito spominjući romsko naselje Kuršanec, gradi „skupocjenu vilu na moru, bez da je o tome izvijestio romsku zajednicu“.

– Za koga to Kajtazi gradi? Za nas Rome koji i dalje živimo u nehumanim uvjetima, osobito u naselju Kuršanec, sigurno ne. Naše naselje broji oko 1500 Roma, a samo u Međimurju nas je sigurno više od 10 tisuća. U naselju Kuršanec uvjeti za život su katastrofalni. Taj centar u Istri je nepotreban. Bolje bi bilo da je naš saborski zastupnik za taj novac riješio osnovne životne uvjete brojnih romskih obitelji. Ljudi nemaju struju, žive u blatu, nema kanalizacije. Posebno nas je iziritiralo kada smo pročitali izjavu da je na upit kako su došli do novca, rekao da je prodao štalu! Kajtazi treba biti svjestan da su to naši novci, novci koje Savez dobiva od Republike Hrvatske i Europske unije. Najmanje što očekujemo je da znamo na što novac ide – rekao je Petrović za portal Istra24.

„Korist će imati samo oni uz Veljka Kajtazija“

Na pitanje hoće li Romi imati koristiti od novog centra u Istri, odgovara da će koristi imati samo neki – oni uz Veljka Kajtazija.

– To će biti isto kao i s knjižnicom u Zagrebu. Tko će tamo ići, kada nemamo ni automobile?! Nikakvih informacija o projektu mi nismo imali. Ja kao predstavnik romskog naselja saznao sam za novi kulturni centar iz medija. Oni to rade za svoju privatnu stvar. Kada prestane biti saborski zastupnik, Kajtazi će očito otvarati hotele. Novac koji dobiva Savez dolazi iz Europe, a oni tim novcem raspolažu kako oni žele. Evo, grade nekretnine u Istri, a mi o tome nemamo pojma. Punih 12 godina sam predstavnik jednog od najvećih romskog naselja u Hrvatskoj i mogu potvrditi da su mještani bili jako ljuti kada su čuli da se u Istri gradi vila, a naši Romi ovdje i dalje žive u katastrofalnim uvjetima. Nikada nismo dobili nikakvu obavijest koliko novaca Savez dobiva i kako se raspolaže tim novcem. No jednom će sve izaći na vidjelo. I ja sam bio član „Kali Sara“, ali su me izbacili jer sam vidio što rade. Dok on gradi vilu, naši Romi u Međimurju žive u blatu – jasan je Petrović.

Umjesto odgovora na upit iz medija, iz „Kali Sara“ proslijedili su link na intervju koji je Novom listu nedavno dao Kajtazi, no u njemu nisu dobiveni konkretni odgovori, već samo informacija koja se spominje u jednom dijelu teksta – „da se Centar financira sredstvima Saveza „Kali Sara“ sukladno Operativnom programu Vlade RH za nacionalne manjine za razdoblje od 2021. do 2024. godine te ugovoru s Vladinim Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina’, piše Istra24.

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Istarskoj županiji Neđat Bajrami pak smatra da je ovakav centar itekako potreban Romima i da će u njega moći dolaziti svi koji žele, a ne samo Romi.

Primjedbe načelnika Barbana

S druge strane, načelnik Barbana Dalibor Paus ističe da sve što je u skladu s Prostornim planom Općine Barban, može se graditi. Za zgrade javne namjene to je najviše tri nadzemne etaže, odnosno devet metara do vijenca.

U samom uvodu Paus je rekao da se radi o projektu koji će se realizirati ili se neće realizirati te da to nema nikakve veze s narodnom pripadnošću.

– O tome je li sve u skladu s prostornim planovima, odlučiti će nadležni Upravni odjel za prostorno planiranje Istarske županije koji to radi u ime Općine Barban. Investitori su predali projekt za utvrđivanje uvjeta za dobivanje lokacijske dozvole. U toj fazi sva javnopravna tijela daju svoje eventualne uvjete ili primjedbe. I Općina Barban je uputila određene primjedbe jer i nama se čini da je sadržaj unutar tog projekta više komercijalnog karaktera, nego što je to društveno-kulturne namjene. Po tom smo pitanju uputili primjedbe, a Općini Barban to je važno s aspekta na koji način će se u nekom momentu obračunavati komunalna naknada, odnosno komunalni doprinos koji se razlikuje s obzirom na namjenu – rekao je Paus, koji se slaže se s time da projekt više nalikuje na jedan mini hotel, nego sportski centar.

Opširnije o temi pročitajte ovdje.

Nastavite čitati

U fokusu

Vijećnici protiv izvješća Lukoma, a Bilić se složio s oporbom: primamo brojne pritužbe građana, ali…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg je između ostaloga zahvaljujući Lukomu uvijek među deset najboljih gradova kada je u pitanju problematika otpada, ali i tu ima stvari koje možemo popraviti, rekao je Bilić.

Na prošloj sjednici ludbreškog Gradskog vijeća nije prihvaćen Godišnji financijski izvještaj komunalnog poduzeća Lukom d.o.o. za 2021. godinu. Lukom je prošle godine ostvario 10.484.342,39kn prihoda, dok su rashodi bili u visini 10.864.156,73kn, odnosno ostvaren je gubitak od 379.814,34kn.

Sedam vijećnika bilo je suzdržano, troje protiv, a jedna vijećnica izvješće je ocijenila pozitivnim.

Podnoseći izvještaj gradonačelnik Dubravko Bilić naglasio je kako su suvlasnici komunalnog društva i susjedne općine čime je poduzeću omogućeno da bez koncesija može obavljati različite djelatnosti za njih čime im je proširen lokalni značaj.

– Lukom obavlja djelatnosti od održavanja groblja, sakupljanja otpada, održavanja komunalne infrastrukture, dimnjačarskih usluge, održavanja javne rasvjete te drugih usluga – pojasnio je gradonačelnik.

Dodaje i da svi građani imaju pravo prigovarati kad nisu zadovoljni, pa tako i gradksi vijećnici.

– Kao građani imamo pravo prigovarati zbog onoga što mislimo da nije dobro. Primamo brojne pritužbe građana što je sasvim legitimno jer komunalno poduzeće i postoji s ciljem da služi svojim građanima. Naša najvažnija tema vezana uz Lukom jest zbrinjavanje otpada. Grad Ludbreg je između ostaloga zahvaljujući Lukomu uvijek među deset najboljih gradova kada je u pitanju ova problematika, ali i tu ima stvari koje možemo popraviti. Možda se pitamo zašto Lukomu uopće trebaju silne djelatnosti, ali one su jednostavno nužne. To je poduzeće koje mora biti spremno i u slučaju prirodnih katastrofa i sličnih situacija za koje se nadamo da se neće dogoditi, ali moramo za njih biti adekvatno pripremljeni. Slažem se s danas iznesenim prigovorima vijećnika opozicije da je potrebna kvalitetnija organizacija unutar poduzeća kako bi sve zajedno bolje funkcioniralo – zaključio je gradonačelnik Bilić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje