Povežite se s nama

Međimurje

Operacijom sive mrene do jasnog vida

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Siva ili staračka mrena najčešće je posljedica starenja očne leće s postupnim gubitkom vida koji može završiti sljepoćom. Takvo zamućenje leće u najvećem broju slučajeva je uvjetovano starenjem.

Pacijenti često primjećuju promjene u kvaliteti vida, od raznih oblika zamagljenja vida, fokalnih zamućenja ili pak zablještenja. Obično im se refraktivna greška brzo i dinamično mijenja, najčešće tako da dobro vide na blizinu, a lošije na daljinu (miopizacija oka).

U ranoj fazi razvoja sive mrene jakost leće može biti povećana te uzrokovati kratkovidnost (miopiju). Tada su naočale samo privremeno rješenje, jer ćete ih već nakon tri do šest mjeseci morati pojačati i promijeniti, a vidna oštrina neće biti puno bolja. Razvoj bolesti uzrokuje gubitak vida i, ako se ne liječi, može uzrokovati sljepoću.
Odgovor je vrlo jasan: kad počne utjecati na kvalitetu života i obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su čitanje, gledanje televizora ili noćna vožnja.
Jedini pravi način za postavljanje konačne dijagnoze mrene je kompletan pregled oka, pod kojim razumijevamo ispitivanje vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled oka na biomikroskopu i pregled očne pozadine.

Terapija mrene je isključivo operativna, što znači da ne postoje nikakve kapljice ili lijekovi koji bi mogli ukloniti zamućenje ljudske leće. Razvojem kirurgije prednjeg segmenta oka, metoda operacije sive mrene se uvelike promijenila. 

Danas se operacija izvodi ultrazvučno, ambulantno, u topičkoj anesteziji, potpuno je bezbolna i pacijent se otpušta kući isti dan. Tijekom operacije sive mrene ultrazvukom se odstranjuje zamućena leća i ugrađuje umjetna intraokularna leća, koja se stavlja na isto mjesto gdje je nekad bila vaša prirodna leća te ona postaje dio vašeg oka. Fakoemulzifikacija je kirurška metoda koja koristi ultrazvučne valove za razbijanje sive mrene i za koju je dovoljan vrlo malen rez. Ultrazvučna operacija sive mrene jedna je od najučinkovitijih i najizvođenijih operacija u medicini na svijetu.

Odgađanjem operacije stanje se samo pogoršava, vid pada i leća postaje sve tvrđa, što može otežati obavljanje operacije i produžiti postoperativni tijek. Stoga, ako posumnjate da imate sivu mrenu, nemojte čekati, nego riješite svoju dilemu u dogovoru s liječnikom oftalmologom, razmotrite zajedno rizike i koristi od operacije mrene.
Leće koje se danas ugrađuju redovito su savitljive. Najčešće se ugrađuju monofokalne leće kojima pacijent izvrsno vidi na daljinu, ali su mu za čitanje na blizinu potrebne naočale. Intraokularne leće s asferičnom periferijom omogućuju jasniji vid, dok multifokalne intraokularne leće oponašaju prirodnu akomodaciju prilikom čitanja na blizinu. Leća se ugrađuje kroz izuzetno mali rez veličine manje od 3 mm, a šavovi nisu potrebni.

Najnovija dostignuća tehnologije na polju oftalmologije omogućuju pacijentima da u našoj Poliklinici Fokus odaberu multifokalnu leću za stvaranje vizualnog okruženja u kojem su manje ovisni o očnim pomagalima. Svoj jasan vid na daljinu i blizinu bez naočala možete doživjeti već dan nakon operacije. Dvadesetogodišnje iskustvo u kirurgiji sive mrene omogućilo nam je da operacija sive mrene postane rutinska s visokim stupnjem uspješnosti (oko 97 do 98 posto). Više od 6.000 pacijenata koji su operirali sivu mrenu je progledalo uz našu pomoć, pridružite im se.

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN:

Poliklinika Fokus, 
V. Međerala 9,  Varaždin
042/200-443

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje