Povežite se s nama

Međimurje

Operacijom sive mrene do jasnog vida

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Siva ili staračka mrena najčešće je posljedica starenja očne leće s postupnim gubitkom vida koji može završiti sljepoćom. Takvo zamućenje leće u najvećem broju slučajeva je uvjetovano starenjem.

Pacijenti često primjećuju promjene u kvaliteti vida, od raznih oblika zamagljenja vida, fokalnih zamućenja ili pak zablještenja. Obično im se refraktivna greška brzo i dinamično mijenja, najčešće tako da dobro vide na blizinu, a lošije na daljinu (miopizacija oka).

U ranoj fazi razvoja sive mrene jakost leće može biti povećana te uzrokovati kratkovidnost (miopiju). Tada su naočale samo privremeno rješenje, jer ćete ih već nakon tri do šest mjeseci morati pojačati i promijeniti, a vidna oštrina neće biti puno bolja. Razvoj bolesti uzrokuje gubitak vida i, ako se ne liječi, može uzrokovati sljepoću.
Odgovor je vrlo jasan: kad počne utjecati na kvalitetu života i obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su čitanje, gledanje televizora ili noćna vožnja.
Jedini pravi način za postavljanje konačne dijagnoze mrene je kompletan pregled oka, pod kojim razumijevamo ispitivanje vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled oka na biomikroskopu i pregled očne pozadine.

Terapija mrene je isključivo operativna, što znači da ne postoje nikakve kapljice ili lijekovi koji bi mogli ukloniti zamućenje ljudske leće. Razvojem kirurgije prednjeg segmenta oka, metoda operacije sive mrene se uvelike promijenila. 

Danas se operacija izvodi ultrazvučno, ambulantno, u topičkoj anesteziji, potpuno je bezbolna i pacijent se otpušta kući isti dan. Tijekom operacije sive mrene ultrazvukom se odstranjuje zamućena leća i ugrađuje umjetna intraokularna leća, koja se stavlja na isto mjesto gdje je nekad bila vaša prirodna leća te ona postaje dio vašeg oka. Fakoemulzifikacija je kirurška metoda koja koristi ultrazvučne valove za razbijanje sive mrene i za koju je dovoljan vrlo malen rez. Ultrazvučna operacija sive mrene jedna je od najučinkovitijih i najizvođenijih operacija u medicini na svijetu.

Odgađanjem operacije stanje se samo pogoršava, vid pada i leća postaje sve tvrđa, što može otežati obavljanje operacije i produžiti postoperativni tijek. Stoga, ako posumnjate da imate sivu mrenu, nemojte čekati, nego riješite svoju dilemu u dogovoru s liječnikom oftalmologom, razmotrite zajedno rizike i koristi od operacije mrene.
Leće koje se danas ugrađuju redovito su savitljive. Najčešće se ugrađuju monofokalne leće kojima pacijent izvrsno vidi na daljinu, ali su mu za čitanje na blizinu potrebne naočale. Intraokularne leće s asferičnom periferijom omogućuju jasniji vid, dok multifokalne intraokularne leće oponašaju prirodnu akomodaciju prilikom čitanja na blizinu. Leća se ugrađuje kroz izuzetno mali rez veličine manje od 3 mm, a šavovi nisu potrebni.

Najnovija dostignuća tehnologije na polju oftalmologije omogućuju pacijentima da u našoj Poliklinici Fokus odaberu multifokalnu leću za stvaranje vizualnog okruženja u kojem su manje ovisni o očnim pomagalima. Svoj jasan vid na daljinu i blizinu bez naočala možete doživjeti već dan nakon operacije. Dvadesetogodišnje iskustvo u kirurgiji sive mrene omogućilo nam je da operacija sive mrene postane rutinska s visokim stupnjem uspješnosti (oko 97 do 98 posto). Više od 6.000 pacijenata koji su operirali sivu mrenu je progledalo uz našu pomoć, pridružite im se.

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN:

Poliklinika Fokus, 
V. Međerala 9,  Varaždin
042/200-443

Izvor:
Foto:

Međimurje

VIDEO “Oprosti mi” novi singl i spot međimurskog pjevača Hjera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi singl i videospot nedavno je izdao Hrvoje Krištofić-Hjer.

Pjevač iz Čakovca o kojem smo već pisali ovoga se puta predstavlja pjesmom “Oprosti mi”. Izdavač je Hamar Media/Vera Music. Autor teksta je sam Hjer, dok je glazbu napisao Miroslav Lesić Lesique, koji je zaslužan i za aranžman, produkciju, mix te mastering.

Prateće back vokale otpjevali su Bruno Kovačić, Vjekoslav Ključarić, Miroslav Lesić Lesique, Mario Jagec, Alen Železnjak, Ivan-Goran Herman, Alen Horvat-Zeko, Vanja Ovčar, Dorian Stipčić, Gabriela Hrženjak, Tamara Korunek i Klementina Vodušek.

Poslove režije, kamere i montaže odradio je Žan Novosel, dok je Virna Hošnjak iz Plesnog studija “Korak” autorica koreografije, a u paru s Bernardom Baračem iz istog Studija u spotu je i plesala.

Uživajte u spotu!

Nastavite čitati

Međimurje

Početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ u D. Kraljevcu: 10 žena pruža pomoć za 70-ak korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio M

U srijedu, 13. listopada, u prostorijama Općine Donji Kraljevec održana je početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ USR-a „Sport za sve“ Općine Donji Kraljevec.

Ovim projektom omogućeno je da se i dalje u lokalnoj zajednici pruži prilika za dodanom vrijednošću koja će se manifestirati u boljoj svakodnevnici naših sumještana u nepovoljnom položaju, kao i osjećaju korisnosti žena koje će se zaposliti na projektu. 

Projekt „Snažno zaželi“ i Program zapošljavanja žena u Općini Donji Kraljevec u skladu su s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Navedeni projekt uspješan je nastavak projekta „Snažno zaželi i ostvari – faza I“.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. lipnja 2021. godine te se provodi u razdoblju od 15 mjeseci, odnosno do 9. mjeseca 2022. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 900.480 kuna.

U stopostotnom je iznosu financiran bespovratnim sredstvima Europske unije. 

Prema planu i programu projekta, na području Općine zaposleno je 10 žena koje pružaju pomoć u kući za 70-ak krajnjih korisnika u razdoblju od 12 mjeseci, što će spriječiti preranu institucionalizaciju te dovesti do smanjenja siromaštva i nezaposlenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje