Povežite se s nama

Međimurje

Orehovici ide čak 1,1 milijun kuna, gradnja sportske dvorane ide dalje!

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

U okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice, koji se provodi kao nacionalna mjera za ostvarenje regionalnog razvoja u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Međimurska županija dobit će novih 4,2 milijuna kuna za 11 novih projekata.

Riječ je o projektima koji su vezani uz komunalnu infrastrukturu i objekte u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Tako će Međimurska županija nastaviti s izgradnjom sportske dvorane u Orehovici, za što će dobiti 850.000 kuna. Uz spomenutu investiciju u Orehovici će se 250.000 kuna uložiti u uređenje mjesnoga groblja, dok će se 100.000 kuna uložiti u izgradnju nerazvrstane ceste u Domašincu, a 100.000 kuna za izgradnju kanalizacije u Pribislavcu.

Projekti bi trebali poboljšati standard i kvalitetu života lokalnog stanovništva

Sanirat će se i Dom zdravlja u Belici zahvaljujući 150.000 kuna koje će biti izdvojene iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice. Značajna sredstva stižu i u Podturen: 720.000 kuna stiže za školsko-sportska igrališta, dok je Gornji Mihaljevec dobio 400.000 kuna za energetski učinkovitu rasvjetu. U Selnici će se sa 600.000 kuna sanirati nerazvrstane ceste, a u Maloj Subotici odvodnja oborinskih voda s 560.000 kuna. U Štrigovi će se 312.000 kuna uložiti u Sportski dom, dok Grad Mursko Središće dobiti 208.000 kuna za rekonstrukciju Društvenog doma Peklenica.

Inače, kroz ovaj program na godišnjoj razini sufinanciraju se projekti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave razvrstani u skupinu razvijenosti ispod 100 % prosjeka Republike Hrvatske a za koje se ocjenjuje da će poboljšati standard i kvalitetu života lokalnog stanovništva, pridonijeti znatnijem razvoju pojedinih područja i stvoriti preduvjete za održivi gospodarski i društveni razvoj. Međimurska županija jedna je od rijetkih iz koje su se na natječaj javile gotovo sve općine i gradovi, a rezultat je to dobre suradnje međimurskih gradonačelnika i načelnika te REDEA-e. 

Kome idu novci i za što?

850.000 kuna Izgradnja sportske dvorane u Orehovici
250.000 kuna Uređenje mjesnoga groblja u Orehovici
100.000 kuna Izgradnja nerazvrstane ceste Domašinec
100.000 kuna Izgradnja kanalizacije u Pribislavcu
150.000 kuna Sanacija Doma zdravlja u Belici
720.000 kuna Ulaganja u školsko-sportska igrališta
400.000 kuna Za uvođenje energetski učinkovite rasvjete
600.000 kuna Sanacija nerazvrstanih cesta u Selnici
560.000 kuna Za odvodnju oborinskih voda u Maloj Subotici
312.000 kuna Ulaganje u Sportski dom
208.000 kuna Rekonstrukcija Društvenog doma Peklenica

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Mala Subotica: mještani još jednom prikupili pomoć za svoje prijatelje iz Marinbroda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Općina Mala Subotica

Općina Mala Subotica nije zaboravila na svoje prijatelje iz Marinbroda, malenog mjesta blizu Gline. Nakon pošiljke humanitarne pomoći koju su otpremili vatrogasci na samu Staru godinu i stočne hrane dostavljene početkom godine, poljoprivrednici su ponovno iskazala svoju humanost i dobrotu.

U prikupljanje donacije za Marinbrod uključili su se OPG Mikulaj Ivica iz Palovca (stočna hrana – kukuruz, tritikal i zob), OPG Hlišć Dragutin iz Male Subotice (crveni kupus), OPG Obadić Tomica iz Ivanovca (krumpir), OPG Janušić Ivo iz Belice (krumpir) i OPG Mesarić Jurica iz Belice (krumpir). Kamion za prijevoz donirane robe po drugi je puta ustupila tvrtka Carin-Transporti iz Čakovca, dok je Zoran Lacković iz Držimurca utovario donacije i dostavio ih u Marinbrod.

Akcije sakupljanja pomoći pokrenuli su načelnik Valentino Škvorc i Željka Štampar Zamuda. Uz prijateljstvo i osobne kontakte s predstavnicima vlasti Grada Gline dogovoreno je da se preuzimanje i dovoz humanitarne pomoći preusmjeri u sabirni centar Marinbrod kojim koordinira Štefica Ponder.

– Stožer civilne zaštite Općine Mala Subotica na čelu s načelnikom Stožera Mladenom Lackovićem sve je akcije koordinirao i uspješno proveo. Za naglasiti je da se suradnja svih DVD-a s područja Općine pokazala važnom u ostvarivanju ovakvih akcija. To je samo dokaz kad svi streme istom cilju, lakše se do cilja dolazi – poručuju iz Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I u Čakovcu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na dan 27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta kao podsjetnik na sve žrtve nacističkih režima u 2. svjetskom ratu.

Dan je to na koji je Crvena armija 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Ujedinjeni narodi su ga donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine proglasili Danom sjećanja na sve žrtve holokausta. 

Tim su povodom župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal i članovi Židovske općine Čakovec u srijedu, 27. siječnja, položili bijele ruže i zapalili svijeće kod spomen-obilježja srušenoj čakovečkoj sinagogi.

– S dubokim poštovanjem prisjećamo se milijuna nevinih žrtava holokausta, odajemo počast našim rođacima, prijateljima i sugrađanima čiji je život prekinut do tada nezabilježenim zločinom te ne smijemo dopustiti da se povijest zaboravi.

U svijetu je ubijeno više od 6 milijuna Židova, a među njima 7000 hrvatskih Židova i oko 700 međimurskih Židova. Židovski narod u mnogočemu je doprinio razvoju Međimurja, a njihove patnje moramo se prisjetiti s dubokim poštovanjem – poručuju iz Međimurske županije.

Nastavite čitati