Povežite se s nama

Međimurje

Orehovici ide čak 1,1 milijun kuna, gradnja sportske dvorane ide dalje!

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

U okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice, koji se provodi kao nacionalna mjera za ostvarenje regionalnog razvoja u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Međimurska županija dobit će novih 4,2 milijuna kuna za 11 novih projekata.

Riječ je o projektima koji su vezani uz komunalnu infrastrukturu i objekte u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Tako će Međimurska županija nastaviti s izgradnjom sportske dvorane u Orehovici, za što će dobiti 850.000 kuna. Uz spomenutu investiciju u Orehovici će se 250.000 kuna uložiti u uređenje mjesnoga groblja, dok će se 100.000 kuna uložiti u izgradnju nerazvrstane ceste u Domašincu, a 100.000 kuna za izgradnju kanalizacije u Pribislavcu.

Projekti bi trebali poboljšati standard i kvalitetu života lokalnog stanovništva

Sanirat će se i Dom zdravlja u Belici zahvaljujući 150.000 kuna koje će biti izdvojene iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice. Značajna sredstva stižu i u Podturen: 720.000 kuna stiže za školsko-sportska igrališta, dok je Gornji Mihaljevec dobio 400.000 kuna za energetski učinkovitu rasvjetu. U Selnici će se sa 600.000 kuna sanirati nerazvrstane ceste, a u Maloj Subotici odvodnja oborinskih voda s 560.000 kuna. U Štrigovi će se 312.000 kuna uložiti u Sportski dom, dok Grad Mursko Središće dobiti 208.000 kuna za rekonstrukciju Društvenog doma Peklenica.

Inače, kroz ovaj program na godišnjoj razini sufinanciraju se projekti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave razvrstani u skupinu razvijenosti ispod 100 % prosjeka Republike Hrvatske a za koje se ocjenjuje da će poboljšati standard i kvalitetu života lokalnog stanovništva, pridonijeti znatnijem razvoju pojedinih područja i stvoriti preduvjete za održivi gospodarski i društveni razvoj. Međimurska županija jedna je od rijetkih iz koje su se na natječaj javile gotovo sve općine i gradovi, a rezultat je to dobre suradnje međimurskih gradonačelnika i načelnika te REDEA-e. 

Kome idu novci i za što?

850.000 kuna Izgradnja sportske dvorane u Orehovici
250.000 kuna Uređenje mjesnoga groblja u Orehovici
100.000 kuna Izgradnja nerazvrstane ceste Domašinec
100.000 kuna Izgradnja kanalizacije u Pribislavcu
150.000 kuna Sanacija Doma zdravlja u Belici
720.000 kuna Ulaganja u školsko-sportska igrališta
400.000 kuna Za uvođenje energetski učinkovite rasvjete
600.000 kuna Sanacija nerazvrstanih cesta u Selnici
560.000 kuna Za odvodnju oborinskih voda u Maloj Subotici
312.000 kuna Ulaganje u Sportski dom
208.000 kuna Rekonstrukcija Društvenog doma Peklenica

Izvor:
Foto:

Međimurje

Država pčelarima sufinancira kupnju šećera za prihranu pčela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Objavljen je pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala, koji se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti tri milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Rok za predaju zahtjeva i računa za kupljeni šećer za prihranu pčela, izdanih u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine, traje do 15. listopada.

Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. Provedbom ovog Programa izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Obrazac zahtjeva za potporu zbog gubitka medonosnog potencijala dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Nastavite čitati

Međimurje

Tereza Kesovija i Zorica Kondža kao vrhunac Adventa u Gradu Rudara!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent u Gradu Rudara godine 2019. iz dana u dan punio je Centar za kulturu „Rudar“.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa, manifestacija se nije mogla održati godinu kasnije, a i Ljeto uz Muru održano je u izmijenjenom formatu. Ove godine Grad Mursko Središće ponovo će organizirati bogati program, a vrhunac će biti koncerti dvije legende hrvatske glazbene scene, Tereze Kesovije i Zorice Kondže.

Koncerti će se održati vikend prije Božića pa će tako u petak, 17. prosinca, nastupiti Zorica Kondža, a u subotu, 18. prosinca Tereza Kesovija. Kako je Centar za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću premalen za takav koncert, posebno uz pridržavanje eventualnih mjera i preporuka u to vrijeme, koncerti će se održati u sportskoj dvorani u Murskom Središću.

To će biti tek vrhunac Adventa, koji će osim ovih velikih koncerata biti ispunjen i različitim sadržajem za sve generacije. Koncerti duhovne glazbe, nastupi lokalnih glazbenika, predstave za djecu, aktualni filmski naslovi i slično. Kompletan program bit će dostupan uskoro.

U ovom trenutku ne možemo znati kakva će biti situacija s pandemijom koronavirusa i kakve će mjere i preporuke biti raspisane od strane HZJZ-a, ali moguće je da će na događaje moći samo posjetitelji s COVID-putovnicama. Grad Mursko Središće sve će postojeće mjere poštivati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje