Povežite se s nama

Međimurje

Orehovici ide čak 1,1 milijun kuna, gradnja sportske dvorane ide dalje!

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

U okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice, koji se provodi kao nacionalna mjera za ostvarenje regionalnog razvoja u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Međimurska županija dobit će novih 4,2 milijuna kuna za 11 novih projekata.

Riječ je o projektima koji su vezani uz komunalnu infrastrukturu i objekte u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Tako će Međimurska županija nastaviti s izgradnjom sportske dvorane u Orehovici, za što će dobiti 850.000 kuna. Uz spomenutu investiciju u Orehovici će se 250.000 kuna uložiti u uređenje mjesnoga groblja, dok će se 100.000 kuna uložiti u izgradnju nerazvrstane ceste u Domašincu, a 100.000 kuna za izgradnju kanalizacije u Pribislavcu.

Projekti bi trebali poboljšati standard i kvalitetu života lokalnog stanovništva

Sanirat će se i Dom zdravlja u Belici zahvaljujući 150.000 kuna koje će biti izdvojene iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice. Značajna sredstva stižu i u Podturen: 720.000 kuna stiže za školsko-sportska igrališta, dok je Gornji Mihaljevec dobio 400.000 kuna za energetski učinkovitu rasvjetu. U Selnici će se sa 600.000 kuna sanirati nerazvrstane ceste, a u Maloj Subotici odvodnja oborinskih voda s 560.000 kuna. U Štrigovi će se 312.000 kuna uložiti u Sportski dom, dok Grad Mursko Središće dobiti 208.000 kuna za rekonstrukciju Društvenog doma Peklenica.

Inače, kroz ovaj program na godišnjoj razini sufinanciraju se projekti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave razvrstani u skupinu razvijenosti ispod 100 % prosjeka Republike Hrvatske a za koje se ocjenjuje da će poboljšati standard i kvalitetu života lokalnog stanovništva, pridonijeti znatnijem razvoju pojedinih područja i stvoriti preduvjete za održivi gospodarski i društveni razvoj. Međimurska županija jedna je od rijetkih iz koje su se na natječaj javile gotovo sve općine i gradovi, a rezultat je to dobre suradnje međimurskih gradonačelnika i načelnika te REDEA-e. 

Kome idu novci i za što?

850.000 kuna Izgradnja sportske dvorane u Orehovici
250.000 kuna Uređenje mjesnoga groblja u Orehovici
100.000 kuna Izgradnja nerazvrstane ceste Domašinec
100.000 kuna Izgradnja kanalizacije u Pribislavcu
150.000 kuna Sanacija Doma zdravlja u Belici
720.000 kuna Ulaganja u školsko-sportska igrališta
400.000 kuna Za uvođenje energetski učinkovite rasvjete
600.000 kuna Sanacija nerazvrstanih cesta u Selnici
560.000 kuna Za odvodnju oborinskih voda u Maloj Subotici
312.000 kuna Ulaganje u Sportski dom
208.000 kuna Rekonstrukcija Društvenog doma Peklenica

Izvor:
Foto:

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Čakovec otvorio javni poziv za financiranje programa i projekata u kulturi, tradicijskoj kulturi i umjetnosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Grad Čakovec je raspisao javni poziv za prikupljanje prijedloga za zadovoljavanje potreba u društvenim djelatnostima u 2023. godini za područja kulture, tradicijske kulture i umjetnosti. Predmet javnog poziva je prikupljanje pisanih prijedloga programa i projekata svih korisnika Proračuna Grada Čakovca.

Samo iznimno će se financirati projekti i programi koji nisu prijavljeni na ovaj javni poziv i to isključivo oni čije planiranje i projektiranje zbog objektivnih razloga nije bilo moguće realizirati u vrijeme raspisivanja poziva.

Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 1000 kuna, a najveći iznos je 200.000 kuna. Svaki prijavitelj može prijaviti najviše tri projekta ili programa.

Natječaj je otvoren do 15. studenoga 2022. godine, a udruge mogu prijaviti projekt za sljedeća područja: izdavačka djelatnost, organizacija kulturnih i umjetničkih manifestacija, performansa i natjecanja, sudjelovanje na smotrama i natjecanjima iz glazbeno-scenskih umjetnosti, tradicijske kulture i audio-vizualnih umjetnosti, promicanje kulture i umjetnosti te očuvanje kulturne i tradicijske baštine, projekti i programi ustanova u kulturi, promicanje kulturnog amaterizma u mjesnoj samoupravi i javne manifestacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje