Povežite se s nama

Međimurje

Orehovici ide čak 1,1 milijun kuna, gradnja sportske dvorane ide dalje!

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

U okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice, koji se provodi kao nacionalna mjera za ostvarenje regionalnog razvoja u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Međimurska županija dobit će novih 4,2 milijuna kuna za 11 novih projekata.

Riječ je o projektima koji su vezani uz komunalnu infrastrukturu i objekte u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Tako će Međimurska županija nastaviti s izgradnjom sportske dvorane u Orehovici, za što će dobiti 850.000 kuna. Uz spomenutu investiciju u Orehovici će se 250.000 kuna uložiti u uređenje mjesnoga groblja, dok će se 100.000 kuna uložiti u izgradnju nerazvrstane ceste u Domašincu, a 100.000 kuna za izgradnju kanalizacije u Pribislavcu.

Projekti bi trebali poboljšati standard i kvalitetu života lokalnog stanovništva

Sanirat će se i Dom zdravlja u Belici zahvaljujući 150.000 kuna koje će biti izdvojene iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice. Značajna sredstva stižu i u Podturen: 720.000 kuna stiže za školsko-sportska igrališta, dok je Gornji Mihaljevec dobio 400.000 kuna za energetski učinkovitu rasvjetu. U Selnici će se sa 600.000 kuna sanirati nerazvrstane ceste, a u Maloj Subotici odvodnja oborinskih voda s 560.000 kuna. U Štrigovi će se 312.000 kuna uložiti u Sportski dom, dok Grad Mursko Središće dobiti 208.000 kuna za rekonstrukciju Društvenog doma Peklenica.

Inače, kroz ovaj program na godišnjoj razini sufinanciraju se projekti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave razvrstani u skupinu razvijenosti ispod 100 % prosjeka Republike Hrvatske a za koje se ocjenjuje da će poboljšati standard i kvalitetu života lokalnog stanovništva, pridonijeti znatnijem razvoju pojedinih područja i stvoriti preduvjete za održivi gospodarski i društveni razvoj. Međimurska županija jedna je od rijetkih iz koje su se na natječaj javile gotovo sve općine i gradovi, a rezultat je to dobre suradnje međimurskih gradonačelnika i načelnika te REDEA-e. 

Kome idu novci i za što?

850.000 kuna Izgradnja sportske dvorane u Orehovici
250.000 kuna Uređenje mjesnoga groblja u Orehovici
100.000 kuna Izgradnja nerazvrstane ceste Domašinec
100.000 kuna Izgradnja kanalizacije u Pribislavcu
150.000 kuna Sanacija Doma zdravlja u Belici
720.000 kuna Ulaganja u školsko-sportska igrališta
400.000 kuna Za uvođenje energetski učinkovite rasvjete
600.000 kuna Sanacija nerazvrstanih cesta u Selnici
560.000 kuna Za odvodnju oborinskih voda u Maloj Subotici
312.000 kuna Ulaganje u Sportski dom
208.000 kuna Rekonstrukcija Društvenog doma Peklenica

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na ulazu u Macinec postavljena štalica sa svetom obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice i članovi Udruge MAXENCA za ovaj advent na ulazu u Macinec, kod Doma kulture, postavili su štalicu sa svetom obitelji.

Toj umjetničkoj instalaciji prethodili su radovi pripreme unazad dvadesetak dana, no rezultatom su svi bili zadovoljni zaboravivši pritom na uvjete u kojima su instalaciju stvarali.

Ovo je novi projekt, odnosno nastavak i realizacija sličnih projekata u vrijeme adventa. O ideji i načinu izvedbe se razmišljalo i raspravljalo mjesecima. Nabavljen je potreban materijal, alat je donesen od kuće, napravljene su skice i malo pomalo štalica je poprimala svoj oblik.

Član udruge Alen Jaklin iskoristio je svoj umjetnički dar i oslikao svetu obitelj. Svatko je u skladu sa svojim mogućnostima i znanju dao doprinos novoj umjetničkoj instalaciji.

Nastavite čitati

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje